Ti piknici nisu za djecu sa pravim dijagnozama.
Psiholog i logoped za pocetak . Nema bas neke ustanove koja je specijalizirana samo za to.
Da li su obisli gdje psihologa i logopeda?
ima dijete neku dijagnozu pa se prati kod nekih specijalista?
Printable View
Ti piknici nisu za djecu sa pravim dijagnozama.
Psiholog i logoped za pocetak . Nema bas neke ustanove koja je specijalizirana samo za to.
Da li su obisli gdje psihologa i logopeda?
ima dijete neku dijagnozu pa se prati kod nekih specijalista?
I neurolog ili neuropedijatar. Takva situacija traži timsku obradu.
Moj stariji nije žvakao kako treba do četvrte godine zbog kašnjenja u razvoju neuroliškog sustava. I govor je kasnio. Nije ni skakao sunožno do pete godine itd. Ali prvo smo išli logopedu u Suvag i tamo smo dobili smjernice za dalje.
Samo tog psihologa u Klaicevoj a to je bio razgovor vise s roditeljima. Kod logopeda uopce ne ide.i nekad prije su bili u onoj privatnoj klinici zaboravila sam ime negdj3 u Maksimiru gdje im je dr.rekla da i ona miksa svom 3godisnjem djetetu sacuvaj me Boze.meni je zao djeteta jer vrijeme prolazi, mama i tata valjda vide a ne vide ili ne zele znat (tata je posebno "problematican") a ja mislim da ce mozda potrazit pomoc ako im jasno kazem gdje se i kome mogu obratit.U sjecanju mi da.su cure spominjale ERF?
Hvalq Peterlin.a koja je procedura? Prvo se narucuju kod kojeg strucnjaka? Joj tako bih voljela da se pokrenu i pocnu pomagat djetetu.
Lili možda je problem negdje drugdje
Moj sad ima 20kila u zadnjih 2godine dobio 4.5kile,(nekad se smatrao i pothranjenost jako dugo vremena) ne jede gro stvari kaj vaši jedu jer ne smije, poslušan je i ne uzima tuđu hranu, ali zato preko tiče to je najčešći ugljikohidrata kod nas si stavi malo butina ulja. Mora se priviknuti na neku određenu hranu koju jede, evo neki dan sam kupila novo bezgluteinsko tijesto ono ko valovi isprve nije htio jest, jer je slične vidio kod velikih klinaca u tanjuru, onda je služio da je malo drugačiji okus ovo je kao čisti kukuruz, a prije je bila mješavina kukuruza i riže, prošlo je tek od trećeg puta. Inače ja kad sam njega u vrtiću vidla da lijepo sijedi odma mi bilo čudno jer doma nije mirno sjedio, naravno da je tu bila jedna patka u igri koja nije smjela biti kod njega.
Nego veći u vrtiću često znaju djeci davati slatkiše, kekse i slično i tak ih primorju da budu poslušni, nije to ok ako je sa strane zdjela puna voća. Znaci ima hrane i Hrane, ako je tko služio kaj sam htjela reći, i za kaj bi dete morali jest cokolino moji nijedno nisu to jeli, ok klinci mi to nisu ni smjeli jest, ali ni najstariji nije ni doma ni kasnije u vrticu
Uglavnom taj najmanji mi skoro bolje jede od klince koja će u peti Koja je uz sve i izbirljiva
Moram priznat jelena nisam skuzila nista sto bi bilo povezano s onim sto sam pitala? Ja nisam pisala o izbirljivosti iako je i to problem nego da dijete nije nikad pojelo komad kruha ili bananu samo svojim zubima jer jede samo kasasto.
Citalq sam pozorno ql nisam razumjela poveznicu :lol: Pls pojasni mi.
Procedura je vrlo jednostavna. Roditelji trebaju prvo pedijatru reći što ih brine. Ne samo reći nego po potrebi i inzistirati da dobiju uputnicu da se provjeri o čemu se radi. Ne moraju baš na Suvag, ja njih spominjem jer ih dobro poznam. Može se i na ERF, mislim da bi to kod njih bio kabinet za ranu komunikaciju. I na Goljaku se to može obaviti. Za druge ne znam, ali pedijatar će znati. Treba reći da se dugo čeka (što je istina) i da zato žele obaviti to na vrijeme, da se po potrebi može dobiti i logopedska terapija itd.
U Suvagu se prvo ide na dijagnostiku logopedu (bar sam ja tako vodila sina za kojeg smo mislili da ima smetnje sluha i govora, a poslije su se ustanovili i drugi problemi... ) Nakon što se dobije prvi nalaz, dobiju se i upute što dalje obavljati. Traje to, treba biti strpljiv, ali ako se krene na vrijeme, do škole se obično sve riješi. I dobiju se upute za doma, kako poticati govor i žvakanje. Doduše, ja sam bila dosadni roditelj i iscijedila sam i odlične logopedice sve što je njoj padalo na pamet.
Na uputnicu kasnije u Suvagu ide i terapija, ne plaća se. A imaju oni dosta vanjskih ambulanti, ne moraš uvijek u centralu nego ideš obično u dom zdravlja gdje je i pedijatar.
* * *
Dok roditelji čekaju termin za dijagnostiku, reci im da s djetetom kroz igru rade vježbe oralne motorike. Ako si djetetu mišići usta slabi, ne može žvakati ni govoriti kako treba. Nije to neka filozofija, kupiš klincu sapunicu i mrežicu da puše balončiće, daš mu slamku da pije, učiš ga kako se oblizuje mačak ili vuk kad pojede sedam kozlića, pa one igre glasanja, kako ide krava, kako ide konj....Iako nisu zdrava hrana, gumeni bomboni su dobri za razvoj oralne motorike. Imam još negdje špajskartu, ako nađem te vježbe, stavit ću ti ih ovdje.
Zaboravih napisati, Suvag ima neurologa (odlična dr Runjić, puno nam je pomogla) i otorinca za slučaj da je u pitanju frenulum koji isto može biti uzrok ovih smetnji i lako je rješiv. Imaju i fizijatra.
ah šta da ti kažem? u pravu si.
prvo su bili njihovi strahovi da se ne uguši jer nema zube :roll: da jedino je dijete u obitelji, plaho i drže ga pod staklenim zvonom.
sada bi oni jeli skupa i nudili u komadima a izgleda da su debelo zakasnili, neće on hranu ni taknut ni prstima ni vilicom ničim. Samo stane i gleda onako sa strane, ko da je da prostiš govno.
Hvala Peterlin moram joj reći da otvoreno razgovara s pedijatricom da ne ublažavaju sami stanje djeteta (prde pedijatricom) jer koče njegov razvoj i napredak.
Evo, našla vježbe za oralnu motoriku:
Lili, stvarno probaj porazgovarati s roditeljima da na neki način osvijeste mogućnosti poboljšanja stanja svog djeteta, što se tiče hranjenja i što se tiče govora. Puno se tu može napraviti ako se krene na vrijeme. Ako su zakasnili, pa nema veze, još stignu štošta popraviti.Citiraj:
Evo vježbi za razvoj oralne motorike:
ORALNA MOTORIKA - vježbe za govorne mišiće
1. PUHANJE
*maslačak
*vata, kokice, perje
*maramice u zrak
*mjehuriće od sapunice, kade i sl.
*zviždaljka
*slamka (raditi mjehuriće)
2.ŽVAKANJE vježbanje jakosti čeljusti
*žvakanje slatkog korjena i igra povlačenja iz usta a dijete ga pokušava zadržati zubima
*grickanje zubima
*stavljanje gumenih bonbona na kutnjake
3.LIZANJE
*sladoled
*lizaljka
*na imitaciju kao mačka
4.ZVUKOVI JEZIKOM
*imitacija ritma
*la, la, la, la na muziku
*''cmakanje'' jezikom
5.MICANJE JEZIKA
*micanje hrane s jezikom od jednog do drugog obraza
*dodirivanje uglova usta jezikom
*oblizivanje ostataka hrane na usnicama
6.USNICE
*držati hranu usnicama
*''Mmmmmmm''
*držati papir usnicama
*fučkati
*zujati, brujati
7.USISAVATI
*kroz slamčicu po mogućnosti nešto gusto
*na imitaciju kao da se hrani lutka
Inače, nisam pitala da li dijete ide u vrtić. To je za puno djece spas. Što da kažem - da nije bilo pametne i iskusne odgajateljice koja je nas upozorila da naš L. ne čuje kako treba, zakasnili bi i mi. Sigurno smo mogli još ranije krenuti, ali eto - nismo imali pojma. Probaj uvjeriti roditelje. Najgore što se može dogoditi je - ništa.
da, ali ako roditelji ignoriraju djetetovu poteškoću i ne traže pomoć i terapiju, onda koče razvoj tj ne potpomažu ga, mislim da je na to lili mislila
sviđa mi se tangerinino hranjenje
lili možda je greška i u prevelikom izboru ht+rane na piknicima bar kako je lavko pričala ima hrpa toga pa se izbezumi od kud bi počelo, ako je plaho i nesigurno, a opet možda je i do konteksta hrane, a jel to dete tu mješanu( miksanu) hranu sam sebi ponekad stavi u usta, ili je i tu problem da se mora "utakat" u njega.
govor ko govor nije kasno ništ ovih 3 godina ( bar ne kod mojih koji su progovorili s 2 odnossno skoro 3 godine) ako štimaju stvari koje rade govor.
Ja nisam pisala na ovoj temi,ali sam na odbijacima dohrane i izazovima roditeljstva .
Moja ima 2,5god i ne jede normalno.Ima 92cm i varira oko 12kg.Ne izgleda mrsavo.Sicusna je i proporcionalna.
Dok raste,razvija se i kks je ok ped.ne vidi problem.
Bili smo i kod gastro u poliklinici Helena -to je ona LILI koja je miksala svom do 3god. ;)
Ona kaze da miksano nitko nije do skole jeo i da svi kad tad pocnu jesti.Ok moja nema problem sa govorom.Sa 2god je propricala preko noci doslovno.
Nema ni problem s motorikom.
Ali ima averziju prema hrani i hranjenju.Zasto?Ne znam.Ali od starta dohrane nije jela,zezala je i s dojenjem nakon navrsenih mj.dana.
Dakle moja jede voce-svo i u komadima,smiksano sa zitaricama,smoothije.
Pohani kruh,muffine slane,palacinke prazne-slane,slatke.
Popecke od tikvica.
Peceno jaje.
Kruh samo prazan.rijetko malo abc sira i to zlicicom posebno.
Jogurt i sir samo ako su u smoothiju,pecivu,zgancima-da se ne osjete.Same ne.
Mlijeko biljno rijetko i par gutljaja.
Griz.
Orasaste plodove,sjemenke,suho voce.
Chia pudinge.
Kekse,stapice.
Slatko bi po novom ,ali ne dobije.
Voli home made cokoladice.
Ali rucak ne postoji u normalnom obliku.
Ovaj tjedan je 1.puta jela juhu s tijestom i komadicima mrkve.
Nedavno je tek probala prazno tijesto.Samo-bez icega.
I pojede malo pecenog krumpira ili batata iz pecnice.
Pire s mrvicu cufte.
Ostalo nema sanse da bi stavila u usta.Dok kuhamo vec ponavlja necu meso,necu meso.
Na opce zgrazanje okoline smiksam rucak,povrce i mikro komadic mesa-tako pojede uz silnu animaciju.I to ako....
Znam da je pogresno.Ali 2gastrice su mi rekle da joj dam tako ako tako hoce....da ju ne izgladnjujem,da dam to sto voli.
Nece probat novo Nema sanse.Gadi joj se.
I inace rijetko sama jede.
Iako jede rukama voce,pohani kruh,popecke-nije da joj se gafi dirati.
Ja kazem da ona jede da prezivi.
Nije gladna i nije joj gust.
Iako se mikropomaci vide u zadnje vrijeme.
Sekina curka je 5mj.mlada i puno su bile skupa ovo ljeto.Ni uz nju nije htjela nista probat.
Krece u vrtic.Uzasavam ga se bas zbog jela.Imala sam u grupi dijete koje nije jelo.Suhi kruh.Prazna juha i tijesto sa sirom i secerom.
Cijeli svoj vrticki staz.
Nas dvije zajedno kupujemo namirnice,rezucka sa mnom,mijesa,soli,mjesi tijesto.
Ima kuhinju u kojoj ona kuha s pravim tijestom i sl.
I jasno i glasno kaze to ce jesti mama,tata,Tin,Tenanece.
Da ne pricam da kad odemo negdje jede u tragovima i uopce ne znam sto bi joj nudila na cjelodnevnim izletima....
Stariji je jeo sve.Oduvijek.
Ona smije i ne zeli,on ne smije jer ima dijabetes ,a zeli.
Uzasno iscrpljujuce
Moja je tek ovo ljeto počela tražiti hranu, do tada nije htjela ni ponuđeno. Kuhanje je prilagođeno njoj, uglavnom su to domaća kuhana jela. Meso samo mljeveno (u paprikama, faširanim šniclama), komadiće samo dobro prožvače i pljune, voće prolazi, povrće uglavnom svježe. Povrće je ograničeno u izboru i uglavnom su to neke mikro količine ali jede. Hljeb, ili bilo šta od tijesta rijetko jede, ne voli. Eto npr. ne voli palačinke, prazne, slatke, slane, nikako.
Kad vidim šta vaši jedu, to je veći izbor nego kod moje, ali se ne opterećujem. Sitnija je (102 cm, 13,5 kg), ali proporcionalna.
Tako da sve dok dijete nema utvrđenu dijagnozu, nema potrebe za posebnom brigom.
Elica bude i tvoja počela tražit :-). To što kažeš da ne znaš šta bi joj ponudila na izletima mi je poznato. Mi smo, da bi sebi olakšali, počeli govoriti da joj neće ništa biti taj jedan dan :-).
ellica a šta vi jedete na izletima?
kod nas je hrana prilagođena najmanjem , napose ako idemo nekud van tak da je to uvijek/večinom riža s mahunarkama bilo suhim bilo svježima na salatu i pureće meso, u sezoni zememo krastavce, obavezno voće sad šljive, grožđe, jabuke i obavezno koju bananu i nešto suhog voća, njegov kruh , a starijima kruh koji oni jedu, eventualno za klinca još nešto u vidu stiropora ili dehidriranog kruha ako baš još nešto želi jesti, jer nažalost ja njemu ne smijem dat hranu koja bi bila uobičajena na izletima , tj. ne nemogćnosti sam uzeti i nešto na brzinu i iz dučana osim banane i voća. tak da mi na izletu to podjelimo po zdjelicama i svi skupa jedemo , posle utrpamo zdjelice u zdjeletinu od ručka, eventualne ostatke spremimo u malu zdjelicu s poklopcem, njemu za posle.
Baš tako.
ajme ellica to je ta, Bože me sačuvaj savjeta takve liječnice.
Zapravo sve ste u pravu u puno toga. On dakle jede samo neku hranu i to isključivo smiksanu i naganjavaju ga po cijelom stanu i trpaju u njega.on ne jede sam ništa. Ima on još nekih drugih poteškoća (iz senzorne) jako vidljivih prostim okom al da sad ne idem u detalje. U vrtić ga ne daju jer tata kaže da će se izgladnit i da on ne može funkcionirat u grupi, mama silno želi da on krene u vrtić ne bi li ga to potaklo kad vidi drugu djecu a i radi druženja da nije stalno s babama. Nema niti jedno dijete blizu i stalno je okružen samo bakama i roditeljima, koje (bake) se ne usude ponudit mu normalnu hranu (razumijem ih kad već to ne rade ni roditelji). a i čim počne curit nos (bilo je nekih pokušaja jaslica na par sati prošle godine) onda je panika da će završit s temperaturom, hitnom i nespavanjem. Btw dijete je natprosječno dobrog zdravlja, ja šmrcanje i kašljucanje ni ne primjećujem. :/
meni je to rod, moj slatki mali rod i jako mi je teško gledat da se djetetu ne pomaže :-( Opet ću razgovarat s mamom, možda uspije nagovorit tatu da se pokrenu (tati treba definitivno psih.pomoć otkako je postao roditelj, takvo nešto u životu nisam čula ni vidjela a brate svega sam se naslušala). Svi smo u čudu i baš mi je žao.
Peterlin hvala za vježbice. :kiss:
eh da i bake ništa ne govore, samo brinu i još meni kažu da ja kažem roditeljima, mislim ono ...one su u direktnom kontaktu s djetetom i roditeljima. nitko se ništa ne usudi, svi šute a vrijeme leti...
a tvoji i taj mali se nikad ne druže?
Da al ne baš često, ne da on sebi blizu, on se igra sam, recimo ne da da ga ja zagrlim i sl., dugooo mu treba da se opusti da ne bježi ustranu i tako...komplicirano je ovako sve to objasnit. Prije bi plakao po 45 min kad dođe u goste, sad više ne plače al i dalje nije baš "pristupačan".
Reći ću joj za pedijatra tj. Suvag i ERF.
Možeš joj i pokloniti neku knjigu s pjesmicama koje imaju edukativnu svrhu, štajaznam - "Kućicu u gljivi" ili "Govor-ritam-pokret"... to mi prvo pada na pamet.
Ali prema ovom opisu čak bi ERF bio bolji (baš kabinet za ranu komunikaciju) samo oni imaju dosta skučene mogućnosti terapije na uputnicu. Ne znam. Da li ima kontakt očima? Bilo bi dobro zatražiti mišljenje stručnjaka. Možda roditelji nemaju iskustva, pa misle da to mora tako biti (ja sam to i sama iskusila - tek kad je moj mlađi progovorio puuuno ranije od starijega i kad me teta u vrtiću upozorila da nešto nije u redu krenuli smo tražiti pomoć. Tada je imao 2.5 godine i otkrilo se puuuuno koječega. Btw. taj je sad u miocu, uspješan. A da nismo odradili - tko zna...
Sorry na offt svima koji imaju problema samo s hranjenjem.
a jel pošto nema starije djece, mama ili tata se upuste u igru kad su u gostima? moj recimo je ponekad plah i sad zadnje kad smo bili kod kuma u posjeti nije se htio igrati s njegovim klincem, dok se klinka nije spustila do njega pa su svi skupa se igrali ( ne vidimo se prečesto s tim malim), u vrtiću se normalno igra i bio je normalno u dežurstvu, čak i tražio da ga koji dan ostavimo malo duže.
Jelena ne znam kako da ti objasnim ako ne vidis iz svega napisanog da tu nesto ne stima :/
Peterlin falatiBoze ima kontakt ocima al i jako puno odstupanja rekla bih da je on meni po ponasanju i sposobnostima puno mladje dijete.
on je karakterno tezak i zahtjevan al imas.zahtjevne djece koliko hoces , ovo je nesto drugo.
kolko sam skužila čuvaju ga bake, jel tako?ako imaš ipak utjecaj na mamu onda probajte vidjeti kud prije dođete na red ERF ili Suvag
svakak sprintaj Peterlinove vježbe i daj mami i bakama da malo vježbaju s njim
Evo potaknuta temom, maloprije sam razgovarala s mamom. Neće oni nikud dalje ići, kaže da su bili kod logopeda u Klaićevoj i da je logoped rekao da on može i zna žvakat al da ne želi i to je to. A mama kaže i da inače on ne želi suradjivati s nepoznatima (a koje dijete voli u toj dobi al s vremenom bi možda naviknuo se na tu osobu :/). znači jedan logopedski pregled i to je to. Za njih dosta.
Kaže da je on strašno izbirljiv s hranom i da ona njega ne može natjerat da pojede nešto što ne voli nego samo ono što on želi. OK tu ne vidim nikakav problem, jede šta voli, zdrav je (iako jako sitan), s vremenom će valjda proširit meni.
Ja sam rekla da mislim da nije izbirljivost nešto čime se treba sad pozabavit nego žvakanje, da počne jest krutu hranu i da porade na govoru/ranoj komunikaciji.
Fino smo mi ćaskale, spomenula sam pedijatricu i Suvag i ERF, ali koliko vidim ništa ko da sam u zrak govorila.
Ne mogu ja tu ništa puno, ako oni ne vide ili ne žele vidjet pa reagirat. :-(
jel netko zna moguće uzroke/razloge da dijete zna žvakat (kako kaže logoped???) a neće pojest ništa što nije smiksano? ima 3 godine.
P.S.
i na kraju se nekako i ja neugodno osjećam tijekom i poslije ovakvih razgovora. ko da se pačam u nešto što nisu moja posla a opet da sam ja njihovom mjestu voljela bih da mi to netko kaže i usmjeri me.
Lili, ima stara tema ovdje na Rodi - baci oko: http://forum.roda.hr/threads/59042-d...a-%C5%BEvakati
JELENA jedemo uglavnom u nekom restoranu ili rostiljamo.
Dakle ono sto ona nece.Ponesem ja njoj voce,muffine,nahranim ju navecer doma,ali me zivcira.
I ajde jedan dan nece joj biti nista istina,ali kad smo na vikendu/moru/slavoniji jede pre-pre -strasno. Sve joj pobrka ritam.
LILI dobro si zakljucila.Ukazala si na problem,ja dalje od toga ne bih isla.Imala sam slican slucaj u okolini zavrsilo je tako da se mama udaljila od svih savjeta,iako je na kraju i sama shvatila.
Maleni ocito ima puno vise problema od samog hranjenja.
Sto se tice dr.ona je odlicna ;)a i dr.zna onoliko.info koliko su mu roditelji dali.Tako da......
Ja planiram.porazgovarati i sa vrtickom psih. pa cu vidjeti.....
E i ja sam za to ne gumenim bombonima može se zvala bilo kaj, usput kad je bila riječ o žvakanje guma za otvaranje eustahijeve tube baš sam pitala Dr. Za kaj preporučuju zvake a on veli manje više to je sve isto jel to bila zvala meso ili spek tak da su moji žvakali hranu
A kaj se tiče vrtićke psihologice vjerojatno će ti reći da pratiš i nudiš to znaš i sama
Kako ce on u vrticu...moje dijetr em slabo jede,em ne jede sam,em nece sjediti nego izmedu zalogaja samo trci uokolo
Od prvog dana problemi s hranom, osjecam se kao da sam jako fulala
Ok sad pojede vise namirnica nego prije. Rucak jede u hranilici. Nekad jede i bez crtica
Al ako nije u hranilici kaos zivi
Danas mi jos sveki dize tlak sa svojim teorijama i ne mogu vise...
Vrci ja ih imam dvoje.
Prvi je jeo sve i bez problema.Ona totalna kontra.
Njemu nisam nikad miksala ,njoj da.Iz ocaja.
I mislila sam da svu djecu mozes nahraniti,da jedu kad su gladni,ma da je moje.....i dobila sam nju koju ne mozes nahraniti ako ne zeli.
Nista nisi fulala.
Vrtic-vidjet ces kako ce ici.Nahranit ces ga prije/poslije vrtica,ostala pravila prepusti tetama ;)
Evo me opet na ovoj temi. Danas sam se rasplakala više od muke, preteško mi sve pada. Moram se ispucati negdje, jer nitko u RL ne kuži koliki mi je ovo problem. Već sama sebi mislim da dramim previše
Prvi tjedan kad je krenuo u vrtić bili su do pola 12, niti jedan dan nije htio jesti. U petak je barem sjedio za stolom s drugom djecom,iako nije jeo. Onda je za vikend dobio temperaturu, išao u vrtić u utorak. Utorak nije htio jesti, ali u srijedu je ručao (valjda jer je bio paradajz salata i teta je rekla da je toga puno pojeo). U četvrtak je prvi dan spavao, i oba dana (čet i pet) je normalno jeo. Još mi je teta komentirala da jesam li ja izrazila zabrinutost oko toga da neće sjediti i jesti. Kad sam rekla da, rekla je da bespotrebno jer mu super ide
I opet je za vikend dobio curenje nosa, temperatura, kašalj, crveno grlo. U vrtić se vratio u četvrtak, niti u četvrtak niti u petak nije tamo ništa okusio :( U četvrtak nije baš ni doma htio, a jučer se najeo doma nakon vrtića.
Pitala sam tetu, kaže da se na njemu vidi da se još nije oporavio (još malo iskašljava) i da je skroz mirniji u vrtiću nego prva 2 tjedna, i da dugo spava tamo. Daj još to nije zabrinjavajuće dok se ne oporavi, a onda ćemo vidjeti.
Danas ni doma ne želi opet jesti, pojeo je monte i 2 zalogaja mesa cijelo jutro :( Vagnula sam ga, izgubio je barem 300 g prošli tjedan. Ionako je mršav (ima 2gd7mj i imao je maksimum 12,1kg, sad je na 11,8kg). Dugo je spavao ujutro, tražio je da ide spavati umjesto ručka.
Tako sam bila sretna situacijom u vrtiću jer je jeo raznoliko. Doma nam se prehrana vrti oko peciva, peciva sa sirom, voćni sir, grčki jogurt, monte, tjestenina i piletina (pečena/pohana). Rijetko rijetko kad prođe nešto drugo. I sad ni to ne želi
Znam da još kašlje i da mu je možda to smanjilo apetit, ali strah me tog gubitka kilaže. I strah me da opet u vrtiću neće htjeti jesti i da može cijeli dan biti gladan
Cijeli život imam traume od njegovog hranjenja, a ne mogu se opustiti kad vidim kako je mršav i da gubi na težini. Ajd barem smo maknuli hranilicu, ima mali stol i stolicu pa pokušavamo tu jesti, iako često voli na kauču
Ja bih odbacila ideju raznolikosti. Raznolikost je pozeljna, ali nije nuzna.
Narodi u raznim plemenima ne jedu niti blizu toliko raznoliko koliko je nana na zapadu dostupno , ali im nista ne fali.
vec sam puno puta pisala da imam dijete koje vec 12 godina ( nakon sto je usvojio dohranu, a sad ima 14 + ) godina nije pojeo nikakvo povrce osim śpinata . Ne pada mu na pamet niti probati novu hranu. Vec godinama jede iskljucivo odredenu vrstu hrane, ali pripremljenu na odredeni nacin. Jede krumpir, rizu, tijesto, sve pekarske proizvode, meso ( posebno priremljeno) , voce samo ako je dobre volje ( i to ne sve) , jutarnje zitarice , varivo od graha , te mlijeko, jogurt i kravlji sir sa vrhnjem . Npr. ovo zadnje je tek prije par mjeseci ubacio na jelovnik.