najobicniji stolni... i etericna razna...
nisam probala druge...
njega koristim i za ciscenje po kuci...
ne bi stavljala jabucni ili balsamico, bas...
em su skuplji, em su obojani...
Printable View
najobicniji stolni... i etericna razna...
nisam probala druge...
njega koristim i za ciscenje po kuci...
ne bi stavljala jabucni ili balsamico, bas...
em su skuplji, em su obojani...
jel koristio netko eterično ulje čajevca od Biofarma? kupio MM za malo manje od 40 kn
planiram ga koristiti u sredstvima za čišćenje (uz ocat), ali me zanima da li ga je netko koristio i na koži :?
Citiraj:
Janoccka prvotno napisa
buđi iz tuš kabine... to bi vjerojatno bile gljivice ili plijesni?
vjerojatno da čim se "liječi octom"
podizem malo ovaj izvrstan topic...
netko je jos ranije pitao: kako izbjeći calgon? i što je ustvari calgon? (jel ga zbilja treba izbjegavat)
kod nas je ful tvrda voda a meni se to ne kupuje (prvenstveno jer me izluđuje njihova reklama :P ).
drugo pitanje vezano za veš mašinu: jel vam se kad nakotila plijesan u njoj (npr. u utoru onog gumenog ruba na vratima) i kako to riješiti? kako to spriječiti?
treće pitanje: di mogu kupit sodu bikarbonu? di ima zgodnih boca/prskalica za home-made mješavine za čišćenje?
1. ne treba calgon za perilicu, pogotovo ako koristiš obične praške za veš; rekao majstor
2. za ne imati plijesan treba ponekad odvrtiti mašinu na 95. I uvijek kad mašina ne radi imati vrata malkice otvorena. Ne ostavljati mokri veš dugo u mašini.
3. U getro-u, metrou i sličnima; prskalice sam kupila 2 za 6 kn u ofertissimi
hm, sto posto? obični = prašak, a ne tekući? vrijedi i za ovdje spominjane razne eko opcije?Citiraj:
Imga prvotno napisa
ne zeza mi se s tim jer je mašina od gazdarice, i eksplicitno je upozorila na tvrdu vodu.
ako nisi sigurna, stavi radije ocat nego calgon
ocat omekšava vodu i ubija kamenac
majstor mi je još rekao da kalglon hoće izgristi gumene dijelove mašine
jel onda dovoljno ovih nekoliko žlica što stavljam u ulozi omekšivača? nekako mi se čini premalo, ali ako je to dovoljno onda super :)Citiraj:
Imga prvotno napisa
ti imaš baš fobiju od kamenca :lol:Citiraj:
koryanshea prvotno napisa
dosta je običan praškasti prašak (konstrukcije :roll:) i omekšivač/ocat za običnu zg vodu
mi smo prije mjesec dana imali prilike vidjti unutrašnjost naše 5 godina stare mašine koja svaki dan pere BEZ Calgona (zagrebačka tvrda voda) i ne izgleda ni blizu onome što pokazuju na reklamama, točnije nisam uopće vidjela kamenac
inače, nama su se pokvarile metlice od motora (normalni kvar za mašinu koja je oprala toliko tura veša) a guma je još uvijek u dobrom stanju,kao i ti famozni grijači :D )
ja samo povremeno stavim ocat ili sodu bikarbonu, jedino nekoliko puta mjesečno operem veš na 90)
oko 2 godine sam koristila isključivo tekuće detergente, zadnjih godinu sam se vrtila na prašak za bijeli veš
Sigurno sam to negdje napisala: svakih 2-3 tjedna, tu negdje, pustimo veš mašinu na iskuhavanje bez veša, sa dodanom litrom alkoholnog octa.
I jedno upozorenje: kad čistite otopinama eteričnih ulja, koristite rukavice. Nedavno sam provela dobrih sat vremena čisteći stari drveni pisaći stol vodom s uljima lavande, naranče i ružmarina, ko zadnji bedak bez rukavica. :oops: Da sam napravila grešku shvatila sam tek kad sam se počela osjećati malo čudno. Zatim sam cijelo popodne provela trčeći na zahod. Ružmarin se smatra uljem koje pročišćava organizam, ali ovakvo neplanirano pročišćavanje... :P
probala sam jednom staviti ocat i eterično ulje lavande umjesto omekšivaća.
veš je super mirisao dok je bio mokar, ali kad se osušio nije više bilo nikakvog mirisa. jel vama miriši veš po eteričnim uljima i nakon sušenja?
A sta mogu koristiti u sudjerici mjesto deterdenta?
Mi koristimo tabletice od Ecovera, izvrsne su i neškodljjive po zdravlje i okoliš, kupujemo ih u Bio&bioCitiraj:
Mejra's mommy prvotno napisa
Nije :mrgreen: :? :*Citiraj:
gitulja prvotno napisa
ja sam neko vrijeme u suđericu stavljala samo alkoholni ocat i bilo je ok, ali puno lošije pere stvari koje bi skinula pjena. Tipa trag kave, kakaa odmašćeno i sjajno ali sa crtom :mrgreen: MM je tradicionalist i kupuje najjeftinije tbl. one standard kojih se ja bojim, ali eto još ratujemo. Ja u bio i bio on u konzum. Inače se ne petlja pa ne znam kaj je baš zapeo za suđericu. :/
Imga-napisala si da sode bikarbone ima u Getro-u i Metro-u. Zanima me da li ima neko veliko pakiranje ( onak bar od pol kg :mrgreen: ) ili su to ona fina mala pakiranja kao u apoteci ( ona famozna mala plava kutijica s bijelim poklopcem -ak je još uvijek takvo pakiranje)? Pitam jer mi se čini da za pastu od sode bikarbone baš i ne bi bila dovoljna ta jedna mala kutijica, a ako se ne varam netko je napisao da je takvo čišćenje i jeftinije što mi se u tom slučaju i ne čini ( mada naravno nemam pojma koliko košta ta mala kutijica :roll: -možda je 2 kn a ja tu lupam da je skupo :lol: ).
Pošto sam pročitala sve 3 strane a nigdje nisam naišla na recept molim da neka dobra dušica napiše omjer svega što stavlja u pastu od sode bikarbone. Naravno, dobrodošli su recepti i za druge paste ( i njihova primjena :mrgreen: ).
Ima i u obicnim ducanima sode od pola kg. Proizvodi Nadalina i najcesce stoji na dnu police sa zacinima.
ja sam kupila neki dan 1/2 kg u Intersparu, od AGZ-a, stoji kod prasaka za pecivo
hvala :* , sad još recepti kak napraviti pastu :mrgreen:
priznajem, nisam procitala sve stranice (ne stignem), pa cu evo pitat:
- ima li gdje kupit prirodni biljni sapun u pahuljicama/listicima?
- dali je tko od vas pokusao prati ves sa sapunom? (na to sam jucer slucajno naletila na net-u...pa se sjetila i te mogucnosti)
- sta je bolje protiv kamenca, ocat ili soda ili limunska kiselina?
i sad iz drugog podrucja ciscenja:
- cime vi desinficirate povrsine u kuci? obicnim alkoholom? i ako da, gdje ga ima kupit u malo vecoj kolicini?
- cime cistite ogledala i stakla?
hvala vam puno! :*
pomoć molim,
zadnjih par dana mi smrdi iz sifona, očistila sam ga, nalila octa, maknula i kamenac, plastične dijelove premazala čajevcem. drugi dan opet smrdi. jučer nalila 2 litre kipuće vode, i par kapi čajevca. danas ujutro situacija ok.
kako vi rješavate taj problem?
Citiraj:
tajchi73 prvotno napisa
na dvije teme već danima nema odgovora :x . Ajmo curke :mrgreen:
Pasta je smjesa sode i malo vode.
U posudicu stavim žličicu sode ( onu od antibiotskih sirupa ) te kapam vodu i miješam dok ne dobijem pastu.
Citiraj:
Ivana B-G prvotno napisa
vi to o pranju veša sapunom u mašini? :oops:
jer stvarno nemam volje prati na ruke ono što baš na moram.
da (bar je)Citiraj:
gitulja prvotno napisa
ja ne perem ništa na ruke ako baš ne moram (a uglavnom, ne moram :mrgreen: )
Ivana B-G, ja sam probala prati robu sa tim listicima sapuna, u masini. Medjutim, meni to uopce nije opralo robu, samo malo "osvjezilo". Vjerovatno bi se to trebalo kombinirati s necim, mozda sa sodom ili nekim sredstvom za fleke, ali onda mi se malo gubi smisao. Druga stvar je to sto sam negdje procitala kako se sapun jako tesko ispire iz unutrasnjosti masine pa nisam sigurna koliko je dobro za sistem, navodno se naslage stvaraju po odvodu.
Jednako tesko se ispire i iz robe, ako zelis staviti neku kolicinu koja ce robu oprati da na nesto lici.
Rucno pranje meni ne dolazi u obzir pa nisam ni eksperimentirala.
Meni je protiv kamenca najbolja razrijedjena limunska kiselina. U biti, kupimo nekakvo Sonett sredstvo koje se moze koristiti umjesto omeksivaca, a upravo je rijec o mjesavini lim. kiseline i vode pa time cistimo kamenac i neke masne povrsine. Meni je to super.
Kucu ne dezinficiramo. Sve cistim ili gore spomenutom kombinacijom ili sa malo deterdzenta za sudje, a sanitarije operemo sredstvom iz dm-a tipa arf, cif itd.
Stakla cistim sa onom magicnom krpom za stakla iz dm-a i super mi je. Uglavnom je dovoljno malo smokriti vodom stakl. povrsinu i onda tom krpom prebrisati, bude super. Ako je nesto bas odvratno prljavo, ko npr. prozori, onda pomogne mjesavina octa i vode pa opet ispolirati s tom krpom.
hvala vam puno! ipak se netko nasao da mi zna reci... :D
to za sapun u masini za ves sam cula. cula sam i da se malo teze ispire iz nekih materijala, ali opet, mislim da zavisi o kolicini sapuna. a opet, kad stavis sasvim malo, onda se opere.....a nezgodno je kazu kombinirati sapun s tvrdom vodom - a to je kod nas definitivno slucaj! jednostavno ne znam, cime da perem ves. ovi obicni praskovi su preeepuni enzima i kojikakvih gluposti....jedini donekle "normalan" mi je onaj iz DM-a tekuci, zeleni s aloe verom.
za sonett sam cula vec dosta pozitivnih komentara, ali mi je skupo i mislim da nije dostupan u HR.
kucu u biti isto ne dezinficiram, ali ponekad bih to htjela. npr. WC skoljku ili ako nesto vec dugo stoji u ostavi, pa bih to vratila u funkciju....a taj alkohol u boci od litre nisam jos nigdje vidjela! :/ mozda nisam dobro gledala....?!
dakle voda i dobra krpa za glatke povrsine. thanx!
:*
Sto se Sonetta- tice, moje iskustvo s praskovima za ves je da je ucinak pranja jednak onome kad robu operes samo s vodom. :) Znaci, bez kojekakvih pomagala za fleke, mozes zaboraviti. Ja sam se tu vratila nekim obicnim praskovima za ves jer mi se neda vise s tim zezati. U tom slucaju, ono sto se moze uraditi je kupovati koncentrate. Mislim da ti taj zeleni tekuci iz dm-a nije nikako bolja opcija od njihovih tabletica i obicnog praska. Navodno tekuci deterdzenti vise zagadjuju okolis od koncentrata u prahu. Inace, mi nekad i wc skoljku i sanitarije ocistimo sa malo praska za ves, ucinak je super.
meni taj DM-ov s aloe verom ima preintenzivan miris, bolji mi je onaj njihov ultra sensitive bez konzervansa i mirisa. Inače koristim i Fax.
Stan cijeli ne dezinficiram, ali sam užasno osjetljiva na wc i kupaonu.
Školjku operem sa Froschom od lavande, a povremeno na vatu nakapam čajevac i prebrišem ispod rubova, i onu posudu u kojoj stoji četka za wc nakon čišćenja octom prebrišem čajevcem.
Jučer sam oprala i veš mašinu, imam perilicu sušilicu. Počela je slabije sušiti pa sam prvo izribala ladicu za prašak, a onda ulila 1 lit octa u posudu za prašak + ocat u dio za omekšivač i pustila praznu na 95. Ujutro pun filter mucica, jedva sam ga očistila.
taj sensitiv prasak od DM-a ima previse enzima i cak jedan - celulasa mislim - koji unistava nase platnene pelene od bambusa. :( a ovaj s aloe verom stavim sasvim malo, bas zbog mirisa (koje ja inace bas ne volim)....a tekuci koristim zbog tvrde vode. prasak mi se zna zgrudvat pa mi zastopa masinu - jedino da stavim direktno u bubanj, mozda bi to bila mogucnost?!
eto cajevac za desinfekciju je isto dobra opcija, ali MM je alergican na njegov miris. *haha*
negdje prije mi mama donijela neki eko-koncentrat za ciscenje cijele kuce. stavi se 2 malena cepa na 10 litara vode i stvarno mi je ok. inace volim od froscha ono mlijeko za ciscenje s lavandom ili narancom.
ma najveci problem mi stvara pranje rublja. ponekad si mislim da si nabavim vecu kolicinu tensida (ima toga kupit - sirok je internet :mrgreen: ) i da si sama smiksam deterdzent....ili da perem baby samponom - ipak i to su samo tensidi s malo mirisa.
jedino što sam ja zaključila o prašcima za veš je da je poprilično nemoguće naći neki koji će dobro oprati i koji je ujedno ekološki prihvatljiv.
Pelena smo se na svu sreću riješili, ali vrtićki jelovnik treba oprati.
žene,
super informacije!!!!
dajte jošššššš
Ja sam ipak pronasla deterdzente koji su ekoloski ok i dobro peru; Sodasan i Almawin. (pogotovo oni u formi praska)
Ulrich, i gore nabrojeni u tekucoj formi su ok uz dodatak sode za pranje, za malo prljavu robu, tj. robu bez gadnih fleka ne treba ni to.
zorana gdje nabavljaš te marke praškova? :mrgreen:
Pa tu kod mene, u Becu. :mrgreen:
Mislim da Ecover i Urtrekam npr. mozes uzeti i u Hrvatskoj, a ove druge se moze preko neta naruciti. Npr. Sonett, cini mi se i Almawin sam vidjala po slovenskim web stranicama u vremenu kad smo kupovali platnene pelene.
Zorana, vidjela sam u austrijskom dm-u neke nature tablete za suđericu.
nisam imala baš puno vremena proučavati kakve su, pa ako si probala može mali info please.
Nemam pojma. Nemamo sudjericu pa nisam upucena. :)