okreće ju u stranu... :/
Printable View
dobro je da je okreće, tako i treba
to je jedan od puteva preživljavanja (kao i svaka sljedeća točka razvoja djeteta/čovjeka)
da sam na tvome mjestu, ja bih nazvala pedijatricu i napomenula joj da se dijete još uvijek ne okreće
ako kaže da svako dijete ima svoj razvojni put... to je točno, ali dijete od 5 mjeseci se već mora početi okretati.
nema lijene djece, samo one koja nešto mogu ili ne mogu.
Mislim da nije frka ako se sa pet još ne okreće, bar sudeći prema tekstu na motoričkom razvoju: http://forum.roda.hr/threads/34128-M...ni-%C5%BEivota gdje se o okretanju kaže sljedeće:
"Sa sedam mjeseci dijete se može vrlo dobro okrenuti s leđa na trbuh preko obje strane."
Slažem se sa ovim, ako sa pet mejseci ne drži glavicu, odbija potrbušni položaj i naravno da se onda niti ne okreće.
To je dovoljno da se napravi pregled kod fizijatra. Ako će trebati malo poticati dijete radit će se to na vrijeme.
Što ćeš kasnije dok dijete usvoji krive pokrete ili što već...mučiti sebe i dijete, a ovako uz odrastanje lijepo potičeš, ispravljaš neželjene radnje.
I dočekaš pravilni iskorak i prve korake sa osmjehom na licu.
Pet mjeseci je baš pravo vrijeme za posjet fizijatru, a na vježbice gledaj kao npr. neki baby fitnes. :)
ja cu pricekati jos tjedan dana maksimalno i ako se stanje nepopravi idem po uputnicu i kod fizijatra..... a do tada cu intenzivno raditi s njom svaki dan.....
ima li netko neki dobar link na kojem mogu pogledati kako pravilno raditi sa bebolinom? ipak sam laik,pa da ne zabrljam nesto... :) hvala vam curke....
Što ti znači intenzivno?
Ona je mala beba, a pravilne vježbice od fizijatra nisi dobila. Ako radiš nešto nepravilno samo možeš napraviti neku štetu.
Ono što ti možeš raditi je stavljati ju na bušku, okružiti igračkama i animirati da u tom položaju ostane najdulje što dijete malo može.
Kad počne plakati prestani i ponovi dok se smiri ili dok znaš da je dijete dobre volje.
Vježbanje kod male djece se svodi na igru i rad sa njima mjeren u minutama, ali ponovljen više puta dnevno.
Ovdje imaš baby handling koji je svakako dobro usvojiti. Od glavne stvari kao npr. pravilnog nošenja...
http://www.udruga-oko.hr/_images/doc...und_finale.pdf
nemoj ti raditi ništa.
puno je lošije raditi pogrešno, nego ne raditi ništa.
jedino što smiješ je postavljati je na trbuh.
u dobi od pet mjeseci (bez obzira na tih tjedan dana), dijete bi trebalo imati ruke ispred sebe, ispružene i/ili savijene i držati se na njima.
dat ću ti primjer svoje kćeri.
kad je ona rođena, ja sam imala panični strah od SIDS-a i nikada je nisam stavljala na trbuh.
zbog nekih drugih (izmišljenih) problema na koje su nas upozorili u rodilištu, sa točno tri mjeseca smo otišli fizijatru.
oni su je odmah postavili na trbuh i ona nije mogla držati glavu.
naravno da nije, kada je tada prvi put u životu postavljena na trbuh.
i zato je odmah dobila dijagnozu.
došli smo doma, stavili je na trbuh i dijete je diglo glavu.
nakon deset minuta smo je stavili opet, držala je glavu.
sljedeći dan je mogla tako držati satima.
nakon nekoliko dana se okrenula sa leđa na trbuh, a sa 5 mjeseci i sa trbuha na leđa.
dakle, nedostajala je praksa, za što mi nismo znali.
naše neznanje je moglo dovesti do toga da dijete bezrazložno kaska.
da smo čekali više, trebalo bi više; ovako je trebalo vrlo malo i vrlo kratko.
sina smo stavili na trbuh od prvoga dana.
okrenuo se sa dva i pol mjeseca na trbuh, a sa tri na leđa.
i danas je motorički puno napredniji no što mu je sestra.
ne kažem da je to važno, ali zašto remetiti prirodne obrasce koje bi netko mogao, a samo zbog našeg neznanja nije uspio savladati.
dok ja nalupam, oka lijepo ukratko napiše
neznam gdje zivis i koliko se kod vas ceka,ali nemoj mislit da ces kad dobijes uputnicu odmah sutradan biti na pregledu....ja sam cekala 15dn...
sve i da ti se danas odjednom beba pocme propinjati na trbuhu posjet fizijatru nije naodmet zato neznam cemu cekanje i gubljenje vremena....
ribica, dijete ti je malo, primjetila si na vrijeme, sve će ti biti u redu, oni brzo nauče :heart:
oka i sve druge curke hvala vam na savjetima puno..... :)
Ali nastoj da to bude kad je dobre volje, kad je sita, suha i naspavana. Sve kroz igru. Ako jako negoduje na trbuhu vrati je na leđa pa kasnije opet probaj staviti na trbuh. Bitno je da ju animiras da joj bude zanimljivo na trbuhu. Ja sam svog znala stavljat na sebe, ja legnem na pod i njega na sebe potrbusno. Tako mu je bilo zanimljivije i polako je sve vise zavolio biti i na podu na trbuhu.
koksy jedna mi je cura vec napisala da tako radim i sve sto mogu reci o tome je da jedino tako hoce biti u potbusnom polozaju... ali dala si mi dobar savjet....kad malo bolje si razmislim cesto ju stavljam na stomacic kad je ona umorna....trlja okice i onda ide uspavljivanje.... pravila sam ocito veliku gresku :( svaki savjet zlata vrijedi...jos jednom hvala,ali ipak cemo otici do fizijtra (za nedaj boze)...
Naravno, samo ti idi. I ja bi da se maleni nije poceo okretat jos koji tjedan. Al evo, srecom, sad je nezaustavljiv.
Svakako se naruci fizijatru sto prije, ja sam cekala mjesec dana sa starijim sinom. Nazovi vec danas pa kad dobijes termin lako trazis uputnicu od pedijatrice.
zvala sam pedijatricu od moje male i rekla joj sto me muci i da mi napsie uputnicu....rekla mi je da je jos rano da mi se beba okrece i da nema potrebe za uputnicom i da ce kad mala napuni 6 mjeseci (kad ide inekcija i sistematski) pregledati malu detaljno...rekla mi je da bi se beba najkasniej do 7 mjeseci trebala okretati,a sve dotada nema potrebe za fizijatrom... e onda sam ja zvala jos jednog doktora koji je takoder pedijatar ( a obiteljski je prijatelj) i takoder mu rekla sta me muci i rekao mi je isto sto i nasa pedijatrica,da je jos rano.... i da nema potrebe za fizijatrom.... drugih doktora kod nas nema... (zivim u selendri) :/
i bolnicu sam zvala i rekli su mi da se ne narucuje bez uputnice.... :( :(
To ti je tak, obično pedijatri to niti ne primjete i nešalju fizijatru. Rijetko koji... To ti je njima samo da mame rade paniku,
a kad dijete od godinu dana npr. hoda na prstićima...e onda bi MOŽDA poslali k fizijatru. To je onda lakše, lakše mučiti dijete nekoliko
godina da bi uopće bilo nekih rezultata i ako bi bilo.
Zato sam ja sa prvim djetetom otišla k Sabolu(neuropedijatar) u ZG i nakon toga sa tim papirima otišla k svojem pedijatru koji mi je onda dao uputnicuza fizijatra.
Ali zato jer ja tako želim, a ne zato jer on misli d to treba.
A nije im teško savjetovati da dijete od 6 mjeseci već treba posjedati ili bi se trebalo samo posjedati, a nije savladalo osnovne prve pokrete...uh..
Nisi trebala uopće zvati, odeš sama do pedijatrice, veliš da želiš pregled fizijatra i to je to. Nek ti da uputnicu.
Kakav si porod imala, uredan, apgar uredan?
ribice, ti i tvoje dijete imate pravo na uputnicu, bez obzira što tko mislio.
naravno da ne moraš ići, ali ne treba se bojati.
uvijek je lakše otići ranije; ako je sve u redu, da ti bude drago i da ti skine sumnje sa srca.
odeš, sve super, vratiš se kući i uživaš u djetetu.
ako pak treba nešto korigirati, opet super; što ranije počneš, manje će truda i vremena trebati.
morat cu otici do nje i fino sa zenom popricati.... drugo mi ne preostaje .... zelim za svoju bebolinu samo najbolje....
Nema veze, mislila sam da možda imaš neki argument za pedijatricu čisto da ti bude lakše.
ali postoji pravo na posjet i pregled fizijatra cak i ako za to ne postoje ociti razlozi/dijagnoze....
po meni je dovoljno reci da se zeli bolje informirati o baby handlingu te dobiti info kako to pravilno raditi...
ova nasa slavonija je skroz zatucana....neznam jeli to do doktora ili sta,ali kao da nas nitko ne dozivljava...da bar zivim u zg-u...kontam da bi tamo lakse bilo....
Stvarno ne znam da li postoji pravo ili ne.
Ja sam išla prvo privatno jer volim čuti više mišljenja i nisam imala povjerenje u svog pedijatra(samo u ovom slučaju) jer viđam djecu koju nije nikud slao.
Znam od roditelja da ih nije slao na vježbice...I znam da se je fizijatrica pozitivno iznenadila i komentirala kako to da me vidi sa bebicom
jer nije običaj mojeg pedijatra slati djecu fizijatru u toj dobi već u kasnijoj.
Ali da nisam imala za privatni pregled išla bi direktno k njemu porazgovarala i ljudski molila uputnicu, kako sam na kraju i zamolila.
E sad koje je njegovo pravo, ne znam.
zato cu i ja otici do nje...i porazgovarati face to face... bolje prije nego kasnije kako je netko od vas ovdje napisao.... :)
Pa postoji pravo na specijalistički pregled.
Ali ne na teret HZZOa ako primarni liječnik ne smatra to potrebnim.
Ne ulazim u to jel djetetu treba fizijatar ili ne. I naravno da se razgovorom sigurno sve da dogovoriti i riješiti. Pa makar i samo za smiriti strahove.
Ali ne znam za pravo na uputnicu po svojoj želji i procjeni.
Jel se mozes naruciti telefonski? Ako mozes naruci se, nemoj nista govoriti o uputnici. Naruci se tako da termin bude nakon pregleda kod pedijatrice. I onda, ako sve bude ok na tom pregledu ili ako se beba pocne okretati sama lako ti nazoves i otkazes fizijatra ako ne zelis ic. Ja bi nazvala samo zato sto se dugo ceka.
Tako sam se narucila i kod dermatologa s malim iako pedijatrica nije mislila da treba. Al ceka se mjesec i pol i ja sam se narucila, sad za 2 tjedna idem a ovih dana cu otic pedici po uputnicu. Otici cu s malim jer kad vidi na sta mu lici lice sigurno ce mi dat.
zvala sam bolnicu i nemoze se naruciti bez uputnice.... :/
odakle oni znaju da ti nemaš uputnicu?
da, tako je i ovdje za internetsko naručivanje
mora se skenirati uputnica