ekice, puno ti hvala sto si opisala svoje iskustvo!
Printable View
ekice, puno ti hvala sto si opisala svoje iskustvo!
Optimist, jesi se ti već naručila kod njega ili si zvala samo za info?
On je jako ljubazan, tu nema govora. I uzme si vrijeme i objašnjava ti, doslovno crta na papir.
I mene je to tada "kupilo". I to što sam platila tamo kod njega sulude iznose u roku od par dana je čak i sporedno.
Ali što nisam promislila dvaput, tražila drugo mišljenje odmah... nego krenula s terapijom... e, to je jako visoka cijena. jbg.
PS: baš sam danas popodne na kontroli kod svog endokrinca... Jučer sam radila UZV i nije baš bajno, raste taj "vodeći" čvor (nakon što je mirovao više od tri godine) . Rekao da će danas sve objasniti i da ćemo porazgovarati.
Zvala sam samo za info.
Znaci, on te je stavio na terapiju?! Sad mi je jasnije.
Drzim fige za popodne, nadam se da ce sve biti u redu, javi!
Ina, mene čeka to što si ti prošla.
Moj čvor je folikularni adenom, kod mame je bio folikularni karcinom. Moj čvor u nekim mikrostanicama pokazuje i karcinom.
Moja dr je znala da idemo da drugo dijete, pa je predložila odstranjenje cijele štitnjače, najkasnije za 5 godina.
Smatra da je čvor zasad stabilan i da možemo čekati.
Mene je malo strah života bez štitnjače. Od svih primjera oko sebe ja samo pamtim i zapazam one teže, gdje se tijelo teško prilagodilo na novo stanje.
Ekice, sretno danas!
ekice, razmisljam o tvom slucaju...dr. Lacic te stavio na terapiju zbog uvecane stitnjace uz normalne hormone, je li tako? Ono, uvecana je, jer se muci, ajmo joj pomoci pa zato terapija.
Drugi endo su bili protiv, ali kasno, terapija je vec uvedena.
Sto bi oni bili napravili, kako objasnjavaju uvecanje same stitnjace?
Optimist i j-la, kod mene je zasad bez stine sve ok. Terapiju pogodio operater oz prve (eutiroks 100), osjecam se dobro. Zasad. Proslo je 2 god od op. Al...ni prije nisam imala problema (osim cvorova slucajno nadjenih uzv-om). Sad kad je sve benigno lako bit general...i mislit se kog vraga sam uopce isla na sistematski, pa preventivno ostala bez zivotno vaznog organa. Vise puta sam napisala - tu op, radjenu privat kao nekom beskrvnom metodom, jer su mi se drzavne opcije pocele komplicirat zbog operaterovih strahova od benigne hemato dg, podnijela sam lakse i brze od vadjenja madeza na stopalu (osto konac, 3 mjeseca sepanja). Al, koji put vrtim scenarije kataklizma pa da ne mogu do lijeka a organ bacen prrventivno...necu guglat koliko se noze prezivit bez stitne prije nego te zdrmi srce. Valjda bi me u tom scenaariju opce kataklizme prije ubio tsunami val itd.
Tj ono sto ja ne znam (a opet, to je igra brojki) u kojem postotnom slucaju se iz stitnjace s adenomima moze razvit kancerogeni tumor. I koliko posto ljudi koji nisu u obuhvatu sistematskih bez problema i rakova hoda sa cvorovima u stitnoj. Tako bi lakse valjda to nekako smjestila. Jest da ja sad nemam problema, al nisam ni prije imala. Opet, jednom kad dobijes preporuke i hodograme mozes ih il slusat io odbacit. Ja sam zakljucila da bi mi.uzv-ianje tog drugog reznja i pracenje jel cvor sad 6 mm il je ostao na 5 mm, jel netko s nekom masinom vidi mozda 8 mm, pa se nekome ucini suspektan, pa ja ludujem s 1., 2. i 3. misljenjem, odnijwlo previse zivaca. Al sam vec naisla misljenja internista da se stitnjace cesto previse operiraju. Mozda se za 10 god razvije biopsija i svi opereateri ce ih manje rezuljit. A mozda nas sve poklopi tsunami il arkticka hladnoca, to su sad za mene teoretske rasprave...al pratim :).
Ina, eto i to mi je jedan od strahova. Preživjela sam rat gdje nije bilo najobičnijih lijekova a kamoli hormona štitnjače.
Kakva je to operacija koju si imala?
j-la, ne znam smijem li pisat o privat dr da ne bi ispala reklama. proguglaj beskrvna operacija stitnjace (sto on rekao meni, ja ponavljam dalje) pa ce ti iskocit. Il mi posalji pp.
Pa rat isto.ubrajam u kataklizme :). J-la, hormoni stitnjace, tj eutiroks minse cini prilicno obican lijek, jako puno ljudi to kljuca, sad, nema ih toliko bas bez stitnjaca..al ustali bismo valjda i nekako nabavili lijek, ako mogu tlakasi, valjda bi i mi uspili. Ili bi glavinjali ulicama ko zombiji malaksalo od hipotireoze i grebli moktima za lijek. Ma..nastradala bi od drugih svojih kronicnih stanja, valjda. Al, to jako puno ljudi koji idu vadit atitnu promisli..svi koji nisu sigurni da imaju karcinom ili koji se toliko vise s njom pate da im je dosta, rekla bih.
svi si dobro pohvatala ;)
Objašnjenje povećane štitne je vrlo jednostavno; povišena antitijela tj. hašimoto. Ono štitnjača samu sebe napada.
A zašto je to sve skupa krenulo, možemo samo nagađati. Nešto je i do genetskog faktora, a i do stresa...
Idući tjedan punkcija. Jedan čvor narastao, a pojavilo se i neko "hipoehogeno polje formirano kao čvor" pa će i to punktirati. Nadajmo se da će nalazi biti OK.
Kod mene danas u nalazima TSH i T4 na donjoj granici, a prije 4 mjeseca su oba bila na gornjoj granici ref. vrijednosti. U ta 4 mj. sam samo nedjeljom uzimala 25 mg eutyroxa više nego prije.Idem dr. slijedeći tjedan, valjda će mi nešto smanjit terapiju, što mislite ?
Cappy, a free hormoni? Kakvi su oni?
Kako se ti osjećaš?
Uzimaš li išta od suplemenata?
Svi endokrinci od kojih sam kasnije dobila mišljenje su složni da ne bi uvodili terapiju dokle god su hormoni OK.
Ali sada što je tu je, nema nazad.
Hvala
U svibnju prosle god. vidjeli su se cvorici velicine 13 i 11 mm. Sad u svibnju idem opet na uzv.
Ti onda nisi punktirala?
Došao nalaz punkcije
Može objašnjenje dok ne otiđem do specijaliste
Nakupina tireocita,oskudno koloidi,pokoji fagocid
Elementi mještane strume
Jelena, mora negdje pisati i dijagnoza.
Na prvu, koliko se razumijem, ovo tvoje nije ništa opasno.
ma pričekat ću jošpar dana do specijaliste
hvala
Bila
Nalaz sasvim ok
Kontrola za godinu dana uz uzv i tsh
jelena, to bi, koliko se ja razumijem, trebao biti OK nalaz.
ja svoju punkciju obavila danas i sad čekanje do nalaza... valjda će biti OK :fige:
Sretno i tebi
Ekica, meni je to bio najstresniji dio. Iščekivanje ph nalaza. Tog perioda se sad i ne sjećam, živjela sam ga u polusnu.
Vibram da bude ok!
I još nešto, možda nekome pomogne, a možda koja od vas i potvrdi ovo moje.
Palpatorni nalaz mog čvora je bio elastičan i pomican, maminog čvrst i nepomican. Dr je mamu odmah uputila na scintigrafiju i punkciju dok sam ja recimo na istu čekala 3 godine. Dr me nije ranije upućivala prvenstveno jer sam tada dojila malu a poslije nije bilo reagensa ili je kamera bila u kvaru. A cijelo vrijeme je govorila da će moj nalaz biti ok. Valjda je po opipu znala šta je.
Ja sam zguglala ono kaj mi je došlo ko nalaz i jedan odgovor je bio za operaciju,drugi za praćenje
Pa sam rekla dosta i čekala današnji dan
Endo mi je rekla da ponovim uzv (prvi slobodan termin je u 9. mj.).
Pitala sam je bi li cvor sam po sebi uzrokovao simptome ako su hormoni uredni (meni jesu, ukljucujuci i antitijela), rekla je da ne bi.
Ekice, sretno!
Pa sad...ja sam slučajno primijetila svoj čvor jer je bio vidljiv okom.
Prije toga (zadnjih godinu dana) sam imala nenormalne alergije. Svako malo bila na injenkcijama zbog užasnih urtikarija.
Opadanje kose, tahikardija...sto glupih stvari koje su mi se dešavale.
Otišla kod Lacića.
Koliko god mi se ogadio, toliko me riješio muke prvim pitanjem, a to je da li sam imala osipe, alergije..?
Rekao je da tako veliki čvor (3 cm) oslabljuje rad štitnjače i može doći do kojekakvih problema.
Otkad sam izvadila čvor tj.sporan režanj, sve tegobe su nestale
i da, hormoni bili i ostali uredni
A ja zbog tahikardija pijem betablokator vec 2 godine :/
A zasto ti se zamjerio ako ti je pomogao?
Zbog nepotrebnih pretraga ili neceg drugog?
j-la, hvala!
Nestao mi cijeli poduži post :/
Optimist, toliko dugo se čeka? Ti si u vinogradskoj, ako dobro pamtim