upitnik? prvotno napisa
Što se tiče stava oko MPO, moj stav je stav KC. Da ne mogu imati dijete, ne bih išla na oplodnju. Ali, to ne znači da mislim za tebe ili bilo koga drugoga na ovom forumu da ste glupače, zle ili ne znam što. Trudim se razumjeti vas, ali nikad neću moći jer nisam bila u vašoj koži. Vas nitko ne osuđuje, jedino nas Bog može osuditi. Uvijek se kaže - mrzi grijeh, ali ne i griješnika.
I mužu i meni je bilo, povremeno, teško suzdržati se, ali znali smo zašto to činimo. I mogla bih vikati s krovova da je tzo divno i nadam se da bi me netko čuo :)
Želim tebi i tvojoj obitelji svu sreću u životu i samo malu mrvicu želje da pokušaš razumjeti nas ''babaroge'' iz KC.
QUOTE]
Tebe neka tvoj zamišljeni prijatelj osuđuje koliko god mu to dopustila, to je tvoja privatna stvar.
I tvoj stav oko uzdržavanja od spolnih odnosa je potpuno legitiman, time ne ugrožavaš tuđu slobodu i tuđa prava, kao što je, uostalom, ne ugrožavaju ni svi oni koji imaju drukčije stavove pa recimo upražnjavaju seks prije braka, istospolne odnose, sado-mazo itd. (sve to, naravno, ako je riječ o ljudima koji na to pristaju pod punom sviješću i odgovornošću).
Nešto od toga može se smatrati glupim, smiješnim ili osobno neprihvatljivim, ali trebamo tolerirati jer intimni odnosi stvar su pojedinaca i njihove privatne sfere (i to tako treba i ostati).
Međutim, ovakvi stavovi oko MPO nisu samo privatna sfera, oni utječu na formiranje javnih politika i samim time utječu na živote drugih ljudi. Kad bi oni koji dijele tvoje stavove oko MPO postali većina u društvu ili bi postali vladajuća garnitura (već viđeno), oni bi ugrozili ljudska prava drugih ljudi. Isti je slučaj i sa stavovima tipa R.T. oko gostiju u Hrvatskoj, oko homoseksualaca, oko emigranata itd.
Da, takvi su stavovi zatucani, netolerantni (s netolerantnima netolerantrno) i opasni.
I zato je poželjno i potrebno ovakve stavove prokazivati i boriti se protiv njih kako sutra ne bi postali zakon koji bi diskriminirao dio građana i kršio njihova prava.
(Nisam napala Upitnik ad hominem, već stavove, vjerničkim rječnikom, napadam grijeh, a ne grešnika).