One u frižideru, a ja na poslu :-)
Nisam ih još probala, ali javit ću.
Printable View
One u frižideru, a ja na poslu :-)
Nisam ih još probala, ali javit ću.
slatko mi je to :-) morat ću i ja poslat mm po to :-)
U kik-u sam kupila fora ukrase sitne za kolače, u obliku zeca, pilića, tulipana...baš su štosni za ukrasiti kolače i torte (8 kn koštaju).[/QUOTE]
Ivon,
ako nam torte ne budu bogznakaj okusom, barem će lijepo izgledati :)
Sve ok.
Pečem torte i kolače za sve rođendana, povremeno i torte za prijatelje, pa bih rekla da imam prilično iskustva.:mrgreen:
Ovo nije kao Nutella namazana na palačinku, ovo je krema u kojoj je Nutella dodatak okusa kao da staviš čokoladu i maslac za masnoću,...
Ovo nije Nutella i biskvit, to je krema na bazi pudinga kojoj Nutella poboljšava okus.:mrgreen:
Ali nema veze, svako ima svoj ukus.:mrgreen:
Dodatak, baš me vuče krema za jezik.:mrgreen:
Meni najčešće i nekako najbolje kreme su:
- kombinacija pudinga s dodacima (Nutella, vrhnje za šlag, čokolada,...)
- kuhana krema "vanilija" (mlijeko, jaja, gustin ili brašno + arome)
- krema topljeno slatko vrhnje + čokolada
- kuhana krema + kokos
- kuhana čokoladna krema + orasi
- krema sir maskarpone u kombinaciji s topljenom čokoladom (jako fino)
....
Trenutno mi druge ne padaju na pamet, dodam kasnije.:mrgreen:
Moja mi je baka dala recept za kremšnite koje radim godinama, vrlo fine.
lisnato tjesto razvaljano na suprotnoj strani lima za pečenje i spečeno x2 kom
krema:
2 l mlijeka
4-5 žutanjaka ( ako su kupovna a ne domaća može i 6)
pola gustina
4 žlice brašna
8 žlica šećera
vanilija po želji ( može mahuna, vanili šećer ili aroma)
izmiksati bjeljanjke s 3 žlice šečera i na kraju umješati u vruću kremu.
Kremu skuhati tako da se u pola l umješa gustin, brašno i žutanjci a stavi se zakuhati 1.5 litre mlijeka sa šećerom i vanilijom. Kada bude blizu da zakuha doda se ostatak i kuha dok se dobro ne zgusne u tako vruću kremu dodati izmiksane bjelanjke s šećerom i to dobro promješati špatulom i sve izliti u duboki lim na jedan sloj lisnatog.
Kad se malo ohladi staviti i drugi sloj.
Zajamčeno odlične!
Imala i ja dobar recept za kremšnite i onda moj muž odlučio pomoći,on će kuhati kremu:kuhar:
I kuha,mješa on,mješa on i gotovooooo. Kažem ja daj još malo nekako mi je rjetka,a ne stisnuti će se si luda biti će ko kamen. OK.
Ohladilo se i kako je netko napisao daj slamke idemo jesti.
Neznam zašto više nema želju za kremšnitama,baš su bile žute (domaća jaja):lol:
Anemona a vidiš ja nikako ne volim puding u tortama i kolačima. Ni gustin.
Ja uglavnom za jednostavnije kolače (one za posle nedeljnog ručka) stavljam slatku pavlaku (ne hola nego pravu, mlečnu) sa čokoladom.
A za ozbiljnije torte po receptu pravim kremu, ali to su uglavnom dve, tri varijante u kojima se jaja kuvaju na pari, dodaje čokolada (ili ne) i puter, pa u neku bez čokolade idu mleveni orasi, ili sneg od belanaca...
Inače da bi mi se krema stegla meni se čini da je bitno samo dobro je ukuvati i dodati puter kad se već dobro prohladi. Nestegnute, "klimave" i retke kreme sam imala kada mi se nije dalo da dovoljno dugo kuvam (tj. da stojim i mešam).
Kreme s jajima više ne kuham jer ne smijem jesti jaja, ali ok su mi.
Mada uvijek sam preferirala dio jaja zamijeniti nečim.
Ne volim općenito kolače i kreme s puno jaja. Tri do četiri uvrh glave.
Mojca, sve pet. Daj onda još koji recept za finu kremu. Dobar recept uvijek dobro dođe.:klap:
(samo s čim manje jaja).
Baš uskoro trebam opet finu toru.
Vissnja i ti slobodno daš neki konkretan, nemoj samo prigovarati. :mrgreen:
Recimo ona s prethodne strane, nutela i mascarpone + prženi što mljeveni, što sjeckani lješnjaci je meni jako fina (ako pričamo o jednostavnima).
Budem malo prelistala svoju tekicu.
Da napišem i recept:
- izmiksati 500 ml vrhnja za šlag s 2 vanil šećera
- otopiti na pari (ili u mikrovalnoj tko ne radi na pari) 200 g bijele čokolade (može i neka druga)
- 500 g mascarponea izmiksati s tom otopljenom čokoladom i na kraju umiksati napravljen ovaj šlag iz prve stavke.
Anemona ja ti pravim 3-4 torte uvek u krug, i najmanja ima 8 jaja :mrgreen: i to još idu živa belanca.
I ni jedna nije voćna, mi ne ljubimo voće. Pravim piškota tortu (8 jaja), devojački poljubac (15 jaja), čokoladnu (16 jaja), reform (12 jaja). I pravim rozen tortu, sa onim kupovnim koricama, ali to računam pod kolač pošto se tako seče i može da se jede prstima.
Inače i ja ko Mojca, volim da je kolač THE kolač, bomba u svakom smislu. E sad drugi je par cipela kada bi i koliko trebalo jesti takve torte i kolače.
Ok, ove mi ne trebaš pisati.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Torte BEZ kreme od pudinga i bez jaja u kremi
TORTA OD BADEMA
Tijesto
11 dkg putra
11 dkg šećera
16 dkg meljenih badema
1 dl hladnog mlijeka
2 jaja
15 dkg brašna
1/2 praška za pecivo
Istući maslac, dodati šećer i žutanjke, stalno miksati, zatim dodati brašno sa praškom, meljene bademe i mlijeko isto miksati, na kraju umiješati lagano tučene bjelanjke. Ispeći i hladno prerezati napola.
Krema:
5 dkg putra
5 dkg šećera
5 dkg meljenih badema
Putar i šećer dobro istući mikserom pa dodati meljene bademe. Namazati kremu i u sredini i na vrhu, napraviti ukrasnu rešetku od šlaga i ukrasiti prženim bademima.
Ukrašavanje je po želji. Fino!!
TORTA OD ORAHA
6 jaja
14 dkg šećera
14 dkg oraha
5 dkg mrvica
malo ruma po želji
( NEMA brašna)
Tući žutanjke sa šećerom, dodati mrvice, rum, meljene orahe, pa lagano umiješati tučene bjelanjke.
Peći kao svaki biskvit, pazeći da se ne prepeče.
Krema
10 dkg putra
5 dkg šećera u prahu
7 dkg meljenih oraha
3 žlice crne kave
Najprije smiksati maslac i šećer, pa dodati orahe i ohlađenu crnu kavu.
Biskvit prerezati popola, namazati i u sredini i na vrh kremu i ukrasiti meljenim orasima.
TORTA OD NARANČE
Tijesto
10 dkg putra
15 dkg šećera
3 jaja
20 dkg brašna
1/2 praška za pecivo
7 dkg naribane čokolade
sok pola limuna
sok 1 i 1/2 naranče
Opet istim redom: miksati putar i šećer, dodati žutanjke, brašno sa praškom, mlijeko, sokove, čokoladu i na kraju umiješati lagano tučene bjelanjke. Ispeći, ohladiti pa prerezati.
KREMA:
6 dkg putra
6 dkg šećera
sok pola naranče
Fila se namaže između dvije oblatne, a na vrhu se stavi glazura napravljena od soka jedne naranče pomiješana sa šećerom u prahu. Količina šećera ovisi o količini soka.
Nisam se dobro izrazila... ja ne tražim bombu, samo sam jako principijelna, ne koristim ništa gotovo, ni kore, ni kreme, ni puding... onda ću rađe otići u neku finu slastičarnu i kupiti gotovu tortu ili naručiti kod nekog provjerenog tko to radi u fušu...
Ovo što Beti piše je nalik mojim receptima. Ne stignem sad.
Beti, ja jednom radila ovu tvoju tortu od badema, ali jako mi se osjetila tekstura šećera u kremi, baš je krckao pod zubima, i svi su to osjetili... Može li se umjesto običnog šećera staviti šećer u prahu ? Ako može, pretpostavljam da bi onda trebala ići manja količina, jer ŠUP je slađi od običnog šećera (barem meni) ?
Zato ja gledam koji šećer kupujem. Neki su tako grubi kao da su ga "sjekirom rezali". Osjeti se kroz papir kolika je gruboća kad popipaš na polici. Najbolje je isprobati i držati se te marke. Ja kupujem Premijer, tvornica šećera Osijek, ali možda su i drugi tako sitnije meljeni.
Nekako mi šećer u prahu ne paše u ovu kremu.
Beti ova od badema sjajno zvuči. Probam je prvom prilikom!
Ja bi stavila trećinu manje šećera. Ali, onda bi bilo premalo kreme, jer je ionako ima taman.
Ili, sameljem malo pregrubi šećer u mlincu za kavu. Onako, koju sekundu, da bude sitniji, ali ne u prahu. Pa je ista količina.male tajne malih majstora kuhinje :).
AdioMare, nije to puno putra. 5 dkg je petina paketića, jedna velika žlica, a 10 dkg samo duplo toliko. Kad je krema od putra, nje nije za debelo namazati, neko onako tanko, kao pekmez što se maže. ne treba debela krema kad je i tijesto ovako fino i sočno. Probaj. O, da čitam te na temi o četrdesetima hehe...
beti :)
naravno da nije 5 dag putra puno, ja u svoje kreme znam stavit i više
općenito mi okus takvih butter krema nije privlačan, a količinski mi je to premalo kreme za jednu tortu
za moj ukus nikada torta ne može biti presaftna i prenafilana
a ponekad ne mora niti biti nafilana, a da ju obožavam, poput one pusićkine
ali nema te torte koju ja neću jesti
kad ih drugi rade meni su sve odlične, i sa biljnim vrhnjem i sa pudingom i papicom
kada ja pečem onda užasno probirem recepte
a jel vi imate običaj ponavljati kolače?
ja ponavljam samo božićne, iz tradicijskih razloga.
ako ikad i pravim kolač ili tortu, uvijek drugačiju, nađem na netu nešto što mi se čini zgodnim.
zato se i ne usudim ništa staviti vama.
meni svaki kolač savršeno uspije, svi ovi sa biskvitima i kremama.
ali ne mogu preporučiti ništa na temelju jednokratnoga iskustva.
uostalom, ja napravim možda 5 kolača godišnje (ne računajući božić)
pa i nisam mjerodavna ni za šta :-)
Meni su recimo ove putar kreme i takve torte totalno neprivlačne; a i torte/kolači sa kremama općenito.
Ja uvijek radim iste torte - zapravo uopće ne volim raditi kolače (a i ne znam baš) pa sam naučila raditi nekoliko torti i te stalno vrtim (a sve su bez krema) - sacher, schwarzwald, torta od sira, torta od mrkve, linzer torta + neke varijacije na njih.
Volim i sve sa voćem, recimo nedavno sam u svoju kolekciju uvrstila i štrudel tortu sa coolinarike koja mi je savršena.
Jedino mi je ok ganache krema pa nekad napravim neku trotu ili kolač sa njom.
ja se uopće ne usudim ni pokušati napraviti nešto što se zove ganache
evo, ovu sam nekada jako davno napravila i prefina mi je bila
sada bih, zbog imena, imala razloga da je opet napravim, ali nekako ne mogu dvaput istu...
http://www.coolinarika.com/recept/zrini-torta/
Pa to su Hola kocke tip kreme tj. čokolada koja se topi u slatkom vrhnju - ne može biti jednostavnije.
Ja nažalost ponavljam kolače, jer svak ima svoju "narudžbu", brat želi crnu tortu, MD starinski tortu od tete Marije, svekar isto, ja volim čokoladnu po receptu jedne Mojce... jedino stari jede sve od reda i ne pravi pitanje. :)
I tako vrtim par torti u krug i nekih 15-tak kolača, a volim probati nešto novo. Iako, sad, otkad sam mama, kolač mora biti brz i jednostavan. :) Nema više dugotrajnih postupaka.
Pogotovo sad kad ako hoću nešto napraviti, a Smjehuljica želi sudjelovati, to mora biti brzo gotovo. Prije sam znala raditi svašta i zezati se s ukrašavanjem, sad mora biti express!
kako ne bi mogla preporučiti ako ti super ispadne!
kada ti ne bi uspjelo bilo bi upitno je li do tebe ili recepta
ovako, samo ti napiši šta si pekla, uvijek super dođe nešto novo
ja ih ispečem bar 2-3 mjesečno, bar
drš se ti mojih buhtli!
hoću, naravno, volim i dizano
a što ja ne volim :roll:
ahahahaha
tako i ja... uvijek kad se priča o hrani/receptima... tko god što spomene, a ja: "meni je to najdraže", "ja to obožavam", "ja to najvolim"
LOOOOOL
I ja napravim možda 4-5 torti godišnje, ali to su uvek iste, gore pomenute :mrgreen:
Ja ne volim mnogo da isprobavam nove recepte, tj. nikad ne pravim ono što nisam jela.
Znači jedem kod nekoga pa ako mi se svidi recept napišem na papirić. Onda jednom pravim pa vidim ako mi uspe i ide onda prepisujem u svesku. Ako nije to to, adio.
Kolače pravim češće od torti, i tu isprobavam svašta. Ali to mi nije za neke svečane prilike kad je must da uspe i bude dobro.
Anemona, evo par ideja:
6 žumanjaka,
3 žlice šećera,
3 žlice brašna,
3 žlice gustina kuhati u pol litre mlijeka, ohladiti i dodati 1 maslac.
Onak obična ne slatka krema, s kojom možeš mnogo toga kombinirati.
ili:
10 dkg masla,
5 dkg šećera,
7 dkg mljevenih oraha,
3 žlice kave ili čokolade
ili:
8 žumanjaka,
12 dkg šećera,
1 l slatkog vrhnja,
3 vrećice želatine u prahu
Na pari tući žumanjke, šećer i 2 dcl vrhnja da se lijepo zgusne, želatinu rastopiti prema uputama i dodati u hladnu smjesu, nek malo odstoji, pa dodati preostalo vrhnje i 2 vanilij šećera.
Ide super u torte s bobičastim voćem.
Za Smjehuljicin polurođendan sam napravila biskvit od oraha, premazala ga tankim slojem domaće marmelade od limuna, pa ganache, pa tanko rezane kriške banane marinirane u limunovom soku. Mljac.