Da, ali treba voditi računa i o tijelu, pa ono stari sporije. Ne mislim na izgled, već na kondiciju.
Verujem da TM i u tome može posramiti mnoge vršnjake.
Printable View
Genetika je tu presudna.
Niti on vježba, niti pazi kaj jede, a jede baš ono kaj recimo ne bi smio, trebao, puši godinama.
Ali ga zdravlje služi.
Nema dekagrama viška. Zapravo godinama ima istu kilažu.
Niski tlak, kolesterol, šećer, zgrušavanje... sve nisko.
Zdravlje općenito super i daj Bože da ostane tako.
Spava isto super i da ga pohvalim još malo: već je skoro godinu dana u punoj, starosnoj mirovini u koju je išao lani silom zakona kad je navršio 65.
Htio je još raditi, ali mu nisu htjeli produžiti :-)
U današnje vrijeme kad ljudi uglavnom gibaju u mirovinu čim steknu prve uvjete, on je stvarno " poseban slučaj" :-)
I jako ga je ljutilo dok je još radio kad bi mu se ljudi čudili zašto još radi i ispitivali ga kad misli otić u mirovinu.
Btw. dok ja ovo pišem na plaži, on je s malom u moru i rone školjke :-)
Da i genetika je važna, ali se loša genetika može popraviti zdravim životnim stilom.
Moj stari ima 64 godine i isto tako provodi sate sa Smjehuljicom na plaži, vozi ju u gumenom brodicu, roni ispod njega... A ima sav niz zdravstvenih problema. Ali, mama pazi što on jede, on biciklari... Pa je u sasvim solidnom stanju za svoje godine, uzme li se u obzir da je pred 23 godine bio na listi za invalidsku mirovinu.
U mirovini je od pred par godina, a i dalje radi i to baš puno.
Gdje ima volje ima i načina.
Možda se i može ponešto popravit zdravim životom, ali, nažalost mom tati nije pomogla ni vrhunska skrb, ni hrana, ni dodaci prehrani, lijekovi, ma ništa.
Malo mu je to sve produžilo život za kojih godinu- dvije, ali je svejedno preminuo.
Prerano. Sa samo 65.
i moj je primjer pozitivan.rodita prvo dijete u 44. prekrasnu zdravu bebu.zatrudnila iz prve.trudnocu iznjela bez ikakvih problema, porod lagan sve skupa 3 sata. beba 4kg.sad velika curka od 2 godine. tako moj savjet samo naprijed, ja cak razmisljam o drugom.
Moram podignuti ovu temu u dahu je pročitala. Mi smo 37+38 imamo dvoje i nekako smo spremni za jos. Izgledamo i osjecamo se mladji nego sto jesmo.
Tu i tamo zaskripi kraljeznica ali aktivni smo, trčeći na sve strane....ali....prije god.dana smo bevu izgubili u 8TT...i od tada me strah...ali zelja je sve jaca... zapravo smo se cuvali nisam bila spremna sve mi je to bio preveliki šok.
Još vrtim sto pitanja u glavi da...ne...što ako nešto opet krene krivo?
Ali pozitivno se trudimo ići naprijed i nadamo se idućih mjeseci novostima.
37, pih, cvijet mladosti. Samo naprijed!
Ja sam drugo rodila sa 41, i mislim da sam time dosegla svoju krajnju dob.
Ali ne zbog dobi, nego zato jer je mali prilično zahtjevan za moj pojam :mrgreen:
Da je miran i dobar spavač, još bih vjerojatno tripovala i o trećem (jer i jesam, prvih par mjeseci dok me ludi ritam nije samljeo), ovako sam definitivno kul s idejom da sam svu svoju djecu izrodila.
moja rođakinja je rodila s 46
pkk
sve prošlo super
tako da..
sve je stvar osobne procjene, želje i mogućnosti
Cathy za to se trebalo i pomuciti
Mi smo isto 37 i 38 i ocekujemo tretje krajem ljeta. Isto smo jednu bebu izgubili u 7/ 8 tt. Kod nas je to bilo kad sam imala 31 il 32.
Sretno i hrabro! 37 mi se nikako ne cini prekasno, al, ako ces cekat jos 2-3 godine, moglo bi bit.
mašnica sad tek vidim ovu temu..
probaj svakako..
ja sam drugo dijete rodila sa 38, i nakon njega dvije trudnoće izgubila... tako da sam treće dijete rodila sa punih 40..
no moja sadašnja sreća je neopisiva i takvu želim i tebi :-)
sad maštam i o četvrtom djetetu :|
Ja sam rodila treće s 40.
Četvrtu bebu smo izgubili sa moje 42, ali još se nekako nadam da to nije kraj... :-)
Mašnica, zagrljaj i samo naprijed :-)
Hvala javim ako bude novosti
ajme Cathy i buba klara :ghug:
rastežete mi ionako prerastegnutu osobnu granicu do koje dobi bi mogla roditi :mrgreen:
a kako razmišljaju vaši muževi? Jesu oni odmah bili za četvrto dijete ili ste neko vrijeme pričali o tome? pitam jer moj muž nikako nije za to da probamo imati i četvrto, no nije baš jako htio ni drugo, treće pa se nadam da bi ga ipak mogla nagovoriti...
Rekoh ja muzu jucer (iz fore, ne ozbiljno) da bi mogli na cetvrto za par godina. Skoro me iz auta izbacio :lool:
Mi smo u tome jednoglasni.
Ne znam, cini mi se da ga moram nagovarat da se ni meni ne bi dalo.
Moj želi još x djece ja sam ta koja se nećka...s obzirom da su mi dvije trudnoće ranije krenuli porodi, a treća nije sretno završila...
Pravila nema,
ja sam u 38-oj imala loš kombinirani test, išla na amnio, dobila preklampsiju i imala inducirani.
Par dana pred 41. sam rodila drugo dijete, kombinirani mi bio kao u 20-godišnjakinje pa ni na amnio nisam išla, prohodala cijelu trudnoću, ništa od loših simptoma nisam imala,a prijevremeni porod 10tak dana prije termina imala zbog - gripe.
Meni je dr. rekao da svakom novom trudnoćom mi je rodnica sve slabija pa trudnoća kraće traje....ne znam kako ju ojačati hahahaa
Kegelove vježbe?
Meni je trudnoća u 40oj bila najlakša od sve tri (s time da su mi prva tri mjeseca bila identična, povraćanje, infuzija... no, to ne računam, to mi već spada u moj trudnički folklor).
Ostalih 6 mjeseci sam se najbolje osjećala od sva tri puta, nikakav tlak, šećer i sl., najmanje se udebljala... Radila sam do kraja, rodila u terminu. Trudnoća u 29oj - visoki tlak, žgaravica cijelo vrijeme, jedva hodala do kraja...
Naravno, svaka od nas je drugačija, al eto, ovo je moje iskustvo...
jes malo sutra, hahaha. cetvrtu prenela 10 dana.
salim se malo, ali osim sto mi je ginekolog sve vreme govorio 'you have an extremely strong pelvic floor,' meni se cini da mi je trudnoca malo duze trajala jer mi je cerviks nekako bio nakrivo, tj, mislim je cela materica bila zabacena unazad. sad da li je to bilo (ako je bilo kako sam ja osecala) zbog 4. trudnoce ili zbog povelike bebe (3955g) ne znam, ali eto, ovo me podestilo na to :)
Inace i moj muz je bio neodlucan oko cetvrtog, trebalo mi je oko godinu dana da dodjemo na isto, tj. da se i on slozi :) No ipak, mi smo u tom trenutku bili prilicno svezi imigranti, pa je i to igralo ulogu.
Drugo dijete rodila s 39.
Realno blize 40, nego 39. (Par mjeseci prije 40. rođendana).
Prvo rodila s 28.
Druga trudnoca unatoc hipotireozi i sto sam ju provela na inzulinu bila neusporedivo laksa.
Bila sam ful aktivna i u pokretu doslovno do zadnjih minuta.
Porod neusporedivo laksi, cak sto vise skoro rodila u autu.
A sto se naslova tice i "krajnje dobi za rađanje" - iskreno, rado bih rodila jos jedno, ali se bas bojim zbog svojeg zdravstvenog stanja.
Ipak tu godine nose svoje.
Moj ginekolog se nije mogao nacuditi koliko se trudnoca odvija skolski i jednostavno, a koliko mi s druge strane pocne secer ludovati.
Ja sam treće rodila sa 35... uvijek sam maštala da ću ih imati četvero, ali nakon gubitka bebe u 17. tt prije tri godine, četvrta trudnoća mi je psihički bila jako teška (placenta previa nije pomogla)... fizički je bila najlakša (dobila sam svega 7-8 kg)
ne znam sta će biti kasnije (bebi je tek 5 mj) ali sada se ne osjećam sposobnom za jos jednu trudnoću.
Pa eto,moji djever i snajka,koji su se vjenčali prošle godine isto pokušavaju da se ostvare kao roditelji.Njoj je 42 i kusur,njemu 45,ali su mi ipak bitnije njene godine.Ona je u dobroj kondiciji i nema fizičke prepreke,pa je opet imala 2 spontana u protekloj godini.Svejedno,neće oni odustati.
Već sam pisala, ali evo opet:
Ja sam rodila s 31, a muž je tada imao 52.
I odličan je tata bio i ostao. Najbolji!
Danas ja imam 50, a on 71.
Ja radim, a on je u punoj mirovini 6 godina.
Kći će 19 za 15 dana i brucošica je.
Budući da je tata u mirovini , kći daleko više vremena provodi s njim nego sa mnom. I odlično se slažu.
Nikad, ali nikad nikakvih problema nije bilo.
Nikad, nitko nije ništa ružno komentirao, niti rekao kćeri da joj je otac djed i slično.
I još jedna zanimljivost koju sam zapazila kad sam hodala na roditeljske u Mioc: ja sam bila među najmlađim roditeljima.
Ostali su bili stariji pa čak i puno stariji od mene.
I na kraju: star si onoliko koliko ti je srce mlado. I to je istina.
Ovo za unutarnji osjecaj starosti je istina.Slazem.se u potpunosti.
Neki su stara puhala i s 30, a neki mladjahni i s 50.
Mene je moj tata dobio kad je imao 40.
Stariji je od mame 15god, danas je bolje zdravstveno on nego ona puno mladja. I nitko mu ne bi dao njegove godine.
Ima 83god :heart: i nije nikakav stari pogrbljeni dedek.
Misici su mu i dalje ludilo, uopce nije izgubio npr na muskulaturi, ni kondiciji.
Silkice jel sogorica poslana na imunoloske pretrage? Mozda treba na heparinsku terapiju tijekom trudnoce.
Ipak, postoje neka fizička ograničenja. Klimaks nekome dođe sa 55-60 a nekom drugom 40-45. Sa klimaksom može doći i povćana nervoza, valunge, čak i neki zdravstveni problemi npr. visoki tlak isl. Ja sam svoje treće dijete rodila sa37. Osjećala sam se odlično. Međutim, kad je krenuo klimaks dvije godine mi je bilo jako teško. Podrška muža u tim trenucima bila je jako važna. Jer dijete uvijek traži svoje.
Zdrava prehrana, fizička aktivnost i pozitivan stav o životu značajno dižu vitalnost. Svi roditelji a osobito oni ‘stariji’ trebaju to imati na umu.
Ja sam svoju djecu isto rodila jako blizu četrdesete (starijeg s 38, mlađeg s 39+). To su sad već veliki klipani. Brzo mi je prošlo vrijeme. Ne mogu znati što bi mi bilo lakše da sam ih rodila u mlađoj dobi, ali to je tako - ili imaš mladost i snagu, ili imaš starost i iskustvo pa ti se snaga ne rasipa bzvz nego troši ciljano. Stariji roditelji često su situirani, imaju stabilna radna mjesta, riješeno stambeno pitanje itd. pa se mogu u potpunosti posvetiti djeci. Mlađi imaju više snage za jurcanje za njima. Kad na kraju zbrojiš i oduzmeš, nije to baš jako bitno. Svako iskustvo je jedinstveno.
Prvu trudnoću nije dobila heparinsku terapiju,a drugu jest.I za sljedeću je planirana heparinska terapija odmah.
Ne znam detalje,jer mi ona ni ne zna objasniti (tek je zašla u te vode),ali uzima i neki hormon,jer ima nedostatak istog.
Ostalo se sve slažem sa vama.Sve je u osjećaju.
Ja sam prvu curu rodila sa 32,a drugu sa 35.Na roditeljskom sam bliže starijim mamama,iako ima nekoliko starijih od mene.Po izgledu sam bliže mlađim mamama8-).Da sam mogla da biram,voljela bih da sam rodila sa 20 i nešto,nekako mi te mame izgledaju opuštenije.Imam nekoliko drugarica (koje su rodile sa 17,18) one će uskoro postati bake,prelijepe,mlade bake :).A ja spremam prvašića u školu:).Nema tu neke prevelike životne filozofije.Rodiš kad rodiš,i uživaš:heart:.