:( znam...
Mada sam imala sreće jer me nisu tako vozali...
Printable View
:( znam...
Mada sam imala sreće jer me nisu tako vozali...
Alkemičar, i meni se dogodilo da da su mi npr. u četvrtak rekli da dođem u ponedjeljak. Jer je u četvrtak bila velika gužva.
A za opću anesteziju je na žalost/sreću procedura nešto složenija jer je to ipak dodatni rizik kojeg anesteziolog treba odobriti.
Meni najviše smeta što nitko ništa ne govori. Pa uvijek imam osjećaj da su možda nešto zaboravili ili nisu primijetili, ili tko zna što još.
S t r a š n o!
i to što ništa ne govore me izludilo
pa kao da svaki dan tako nešto prolazim pa sve znam
mo'š misliti
grozno
Ma imam dosta razumijevanja za njih i ne zamjeram im. U uvjetima kojima rade - super su.
Ali se grozno naći u bolnici radi kiretaže i sigurno je da smo u posebnom stanju pa je teško sve racionalizirati.
Neobično mi je što su vas pustili tako dugo čekati kiretažu. Mene su isprepadali da treba to čim prije napraviti, da mogu početi nekontrolirano krvariti, da se mogu razviti ovakve i onakve komplikacije... Ipak, i ja sam bila, ko što kaže sis, u posebnom stanju, i u srijedu navečer sam se u bolnici okrenula i otišla doma, bez obzira na njihova upozorenja. Tek sam u petak bila kolko tolko spremna da to obavim. :(
Elinor draga, prepadaju nas nekada i bez veze
Pa prije ni nije bilo tolike kontrole, UZV-a i svega ostaloga kao danas
Žene su bile trudne a da to nisu ni znale, pa radile na zemlji, pa i imale spontane pobačaje a da nisu ni znale i opet je sve išlo ok.
Rizik od komplikacija uvijek postoji, ali nije to tako strašno kako oni to prikažu
Ja sam npr. ovaj prvi put dočekala kiretažu iako sam zadnja 2-3 dana već krenula pomalo krvariti i sigurno bih prokrvarila skoro ali sam stigla na vrijeme na kiretažu.
Nakon 6 mjeseci sam opet ostala trudna i prokrvarila taman pred prvi pregled. Bolilo je jače nego inače i krvarenje je bilo jače, ali dok sam došla kod ginekologa, već sam se bila sama očistila i sve prošlo u redu.
Slažem se s tobom, alkemičar. U današnje vrijeme općenito vlada totalno nepovjerenje prema ženskom tijelu; te nismo sposobne roditi bez dripa i epiziotomije, te se ne možemo same očistiti od neuspjele trudnoće. :x Zbog malog postotka žena koje to zaista ne uspiju, sve smo podvrgnute raznoraznim neugodnim i nepotrebnim postupcima. Razlog: takvo je pravilo struke :bljuc:.
A ja totalno vjerujem u snagu prirode i ženskog tijela i zbog toga mi je kiretaža kao opcija A bila toliko neprihvatljiva. Jedino me bilo frka da ne moram ostati duže u bolnici ako se šta zakomplicira jer imam djetešce od 13 mjeseci koje još uvijek dojim. :/
Joj Bože pa šta sve moramo pretrpiti da bi bile majke? Ponekad me u toj borbi uhvati neopisiva tuga, strah i nemoć.
No ako želimo bebača, moramo se boriti.
Imala sam spontani u vrlo ranoj trudnoći. Nisam išla na kiretažu, samo je otišlo. E sad, na sreću ili na žalost nemam pojma, stvarno više ne znam što bi mislila.
Posebno me rastužuje činjenica da se u svim bolnicama ne postupa isto. Netko dobije anesteziju, a netko ne. Zaštoooo? Zar sam ja kriva što imam prebivalište npr. u Zanzibaru, a ne u npr. Zg? Svi jednako odvajamo za to nesretno zdravstvo i svi bi trebali imati jednaki tretman. No ne! Čini mi se da smo samo pred dragim Bogom svi jednaki. Sve ostalo je šaka jada, uf.
Uglavnom, svima sa ovim neugodnim iskustvom želim što raniji oporavak.
Eto, izjadah se malo. Cure sorry.
Kiretaža ispada neki rutinski postupak kod missed ab. Koliko sam shvatila, jedna od mogućih komplikacija pri čekanju na kompletni pobačaj je i sepsa.
Zdravorazumski, ja bih čekala da ide samo, radije nego se strugala kiretom i sve što uz to ide (da ne spominjem osjećaj da možda ipak, ipak srce kuca), ali niti jedanput od svoja tri slučaja nisam u bila u stanju čekati. Sad razmišljam u kakvom je stanju moj istrugani endometrij....
Što se tiće opće anestezije, ja bih je ipak izbjegla (kao da imam izbora) jer opet zdreavorazumski želim izbjeći rizike koje ona nosi.
Kad bismo imale izbora, bismo li izabrale ono što je najpovoljnije po nas ili po naše buduće dijete? Jesmo li u stanju slomljenih nada, hormoniziranih osjećaja i koječega izabrati najbolje? Ne želim reći da ne treba imati izbor, nego se tješim da i kad bih ga imala, u tom trenutku ne bih izabrala isto što bih izabrala racionalno i smireno.
Ne želim razmišljati na način što bih idući put jer ne želim da ga bude, ni meni niti ijednoj od nas. Želim razmišljati o izboru pri porodu, cijepljenju, upisu u vrtić...
SIS :love:
:*
Na žalost, i kiretaža kao "rutinski postupak" nosi rizik od trajne nesposobnosti za začeće. Nije to tako bezazleni postupak da bi se radio kome treba i kome ne traba, a upravo takvim se najčešće prikazuje. Uputnicu za kiretažu dobiješ olako kao da te šalju u solarij, a ne na struganje maternice. :(
A anestezija bi trebala biti stvar izbora žene, a ne "ima je ili nema u dotičnoj bolnici". Ima da je ima za svaku žena koja želi.
poslije poroda na pregledu za odlazak iz bolnice javila se sumnja da su mi ostavili komad posteljice( :evil: )
nakon dva tjedan taj komad necega je jos uvijek postojao(velicine jajeta), pa su se odlucili na kiretazu.
nalaz mi nisu dali ali su telefonski rekli da u nalazu nema nista, tj da je vjerovatno rijec o hematomu
sto vi mislite, da li da im vjerujem da je to bio samo hematom ili to moze biti pokusaj prikrivanja cinjenice da su mi ostavili komad posteljice
radi se o vinogradskoj i operirao me (carski) dr. Ivicevic
Ponekad smo sretni da smo izvukli živu glavu i da je sve dobro prošlo, pa iz tog razloga ne idemo za nalazima i daljnjim kopanjem po nečem što je prošlo. I meni se je znalo dogoditi isto, no kada sam se ohladila i prespavala, obično sam tragala za svim što me je zanimalo. Ja bi tražila nalaz. Pa ako i mora ostati u bolničkom kartnonu ili gdje već, neka mi ga pokažu na uvid i daju kopiju istog.
Ne znam, tako bi ja, a ti vidi.
Priznajem da nisam baš upućena po pitanjima hematoma, ali nisam još čula da bi netko išao radi toga na kiretažu. :? Činjenica da se radi o 2 tjedna nakon poroda može izazvat sumnju. Čačkaj, traži nalaze, odi kod drugog dr na UZV...imaš pravo znati.
Bijah na kontroli i kaže dr da je sve ok i da se mogu kupati u moru kad potpuno prestane iscjedak koji se još uvijek tu i tamo javlja!
moje iskustvo: prošle godine u lipnju sam bila na kiretaži jer se plod nije razvio. bila sam u 2. mj. u bolnici sam primila inekciju za opuštanje mišića, odveli me u operacijsku, primila anesteziju i sljedeće čega se sijećam je buđenje u krevetu u sobi. niko me ništa nije pitao, al sam im zahvalna što to nije bilo naživo. nasreću, sve je prošlo ok, i sad čekam moje zlato :saint:
Elinor, koliko vremena nakon kiretaže si bila na kontroli? Samoinicijativno ili su te naručili?
meni je moj gin rekao da dođem nakon 10 dana,pa mi se nekako nije išlo,pa dobila M,a sada bi već stvarno trebala ići :oops:Citiraj:
sis prvotno napisa
Mene nikad nisu naručili, uvijek imam osjećaj da sama forsiram.
A ovaj put mi ni m. ne dolazi...
sad mi je M došla nakon 28 dana,a prvi puta mislim da sam ju dosta duže čekala.
Znam da varira, meni je dolazila nakon 5 i nakon 4 tjedna, a sad su prošla 43 dana, a ja nestrpljiva...
Sis naručio me moj ginekolog čim mi je dao uputnicu, da dođem za 10 dana od kiretaže. Sad mi je rekao da se javim ako ne dobijem M za 6 tjedana.
Sis, što se dešavalo kod tebe u ta 43 dana? Koliko dugo si krvarila i imala iscjedak? Ja sad imam iscjedak koji izgleda kao kad imam plodne dane, poput bjelanjka, a čini mi se nemoguće da bih već mogla imati ovulaciju. Jesi li i ti imala nešto slično?
Došla je, valjda sam se trebala prije požaliti na forumu.
Inače nisam imala osjećaj da imam ovulaciju, krvarila sam jako malo, najviše oko sedmog dana od kiretaže kad sam imala i neke jake bolove.
Elinor, prošli put sam dobila m. 22. dan od kiretaže pa ne znam uklapaju li se ovakvi brojevi u tvoju situaciju. A prvi put, točno 29. dan kao što mi i inače dolazi. Tad sam imala izrazite simptome ovulacije (uključujući pojačanu sluz).
Da nisam imala kiretažu, zaklela bih se da imam ovulaciju. Al tko zna šta se sad zbiva u tijelu. Po tome bi trebala dobiti M za dva tjedna. :? Bilo kako bilo, nadam se da će doći u nekom razumnom roku i da će brzo sve biti po starom.
Super što si dobila! :klap:
Elinor zašto ne bi već bila ovulacija? Pa tijelo mora normalno započeti s ciklusima, a prvo dolazi ovulacija koju slijedi M. Uostalom već sljedeći ciklus nakon kiretaže bio je plodan za neke od cura. Jedino se ipak ne preporuča odmah zatrudnjeti jer je sluznica maternice sva izgrebena. Bar sam si ja tak protumačila, pokazao mi je ginekolog, vidite ovaj ožiljak na maternici od instrumenata... :/
Sretno, glavno da se dobro osjećaš! ;)
Elinor kao što ti je rekla i Tincha kiretaža ti se računa kao prvi dan M tako da poslije dolazi ovulacija. Ja sam poslije kiretaže imala samo jednu M i odma ostala T i rodila svoju prvu curku. A ne vidim razlog zašto ti M nebi došla kao i u normalnom ciklusu, ja sam uvjek (osim jednom) M dobila normalno nakon 28 dana. Pkušaj se malo opustiti :* .
Eh i ja sam pretrpila sve te muke... kiretža
Ujutro sam se probudila sa bolovima u stomaku i hitno me odvezli u bolnicu, doktor je uradio što je morao,a btw u mom malom gradu nema ni porodilišta niti prave gin.ordinacije tako da je ovaj dok.koji je inače stariji čovjek i gin i najbolji u našem gradu uradio što je morao,anestezija nije uspjela djelovati, ja sam vrištala cijela bolnica je ječala, a sestrama sam sve ruke probila noktima dok su me držale tj.ja njih... Nakon toga sma 10 dana ležala pila tablete,kapi ... i na svu sreću bilo je sve ok, jest da je M malo duže trajala ali oporavila sam se... fizički jako brzo a psihički, e to je trajalo... ali mora se dalje
Drž'te se cure
Hvala, cure! :love:
I ja mislim da je to TO, al malo sam izgubila vjeru u svoje tijelo nakon neuspjele trudnoće pa sam sad sumnjičava. :/ Ipak, već sam se napunila novim valom pozitivne energije i vjerujem u uspjeh u slijedećem pokušaju.
Sammy, čestitam na curki tako brzo nakon kiretaže! :klap:
Očajna, žao mi je što si to morala proći. :( Nadam se da ćeš uskoro promijeniti nick iz "očajna" u "sretna"! :love:
sammy, svaka čast i moje čestitke! ali meni su poslije kiretaže rekli da moram pazit da ne ostanem trudna barem 6 mjeseci, iako mi je ginekolog rekao da mogu već nakon 2 mjeseca, u bolnici su mi sestre i druge iskusnije žene rekle da pazim i da koristim zaštitu jer tijelu treba neko vrijeme da se oporavi. sad sam :?
Eto i mene kao člana nakon mjeseci iščitavanja raznih tema rodinog foruma. Krenula sam sa sretnim podforumima, a 8.8. 2008. nakon jedva prospavane noći i odrađenog kucnog testa na kojem se napokon ukazao + nastavila sam sa sretnim podforumima. Na žalost, vec se 11.8. sve preokrenulo. Prvi šok bio je pogled moje doktorice kada je jedva pronasla plod visoko u desnom rogu maternice! Milion pitanja mi se rojilo po glavi! No jos uvijek je bilo nade budući da je ona pretpostavljala da ce se gestacijski mjehurić ipak spustiti gdje mu je mjesto. Iako se to dogodilo ja sam vec 3 dana kasnije prokrvarila, ali smo odlučili jos pričekati u nadi da će malo :heart: ipak prokucati. To se ipak nije dogodilo i ja sam u 7. tjednu trudnoće ipak morala na kiretažu. Sve je prošlo jako dobro, pod općom anestazijom, a iduce sam jutro vec bila u svom krevetu. Psihicki mi se cinilo da sam jako dobro, čak sam se sama sebi cudila kako sam nakon prvog soka prilicno hrabro i bez gropa u zelucu o tome mogla razgovarati. Međutim, od kiretaže je prošlo 10 dana i čini mi se da tek sada moja psiha reagira na sve sto se dogodilo. Strašno intenzivni napadi tuge! Znam da je sve to normalno, i razum to shvaća, ali ipak se nadam da ce mi biti lakše ako to podijelim s vama koje ste bile u sličnim situacijama. Najgore sto sam sada počela vrtiti film sto sam sve u tih 7, tj. 5. tjedana radila, kojim sam se sve naporima izlagala ne sumnjajući na trudnoću i sve se više bojim same sebe i tih misli. Njegore je sto sam trenutno sama, jer mi budući muz radi na drugom kraju Hrvatske, a teško mi je njega mucit s tim mislima.
draga tenamila, ja inače nisam plačljivica al mi je isto stalo srce kad mi dr rekao da nema ništa od ploda te da moram "to riješiti". kad sam došla u bolnicu vidjela kakvih sve slučajeva ima, rekla sam samoj sebi, hej pa ti si još dobro i prošla,glavu gore. ipak kad sam došla doma nakon desetak dana me uhvatila neopisiva tuga i plač, izgleda da sam ipak to trebala izbacit iz sebe. al kako je vrijeme odmicalo ja sam bila sve bolje i fizički i psihički, i čekala kad u opet početi raditi na bebi. i uspilo je, nakon pola godine sam ostala trudna, i nakon početnih strahova, sad sam u 32.tj, čekam i nadam se da će sve biti ok. i to je moj savjet tebi, znam da je tužno i užasno ali, glavu gore, i optimistično dalje! sve će biti ok! :heart:
ma sve će biti ok. nama je trebalo više od god.dana da ostanem trudna pa sam imala spontani u 14 tj.pa nakon god.dana ostala opet trudna i sada imamo curu od 3 g. pa sada opet spontani i slijedeći put će nadam se opet sve biti ok.
Hvala vam cure! [/u]
Odbolovati, raščistiti glavu i u nove pobjede!
Kad sam ja imala spontani, moj dr. je rekao da je to prirodna selekcija. zanima me u kojem mjesecu su najčešće spontani, koji su to krizni tjedni, ako to tako možemo nazvati? Jeli prirodna selekcija ako imamo spontani u 8 tj., 9tj., ili 12 tj. ? Možemo li u nekom tjednu reći e sad sam mirna.
Kako sam ja imala spontani u 8 tj. plod je odgovarao 6tj. i sda se nekako još bojim i strepim. Iako kad mi dođu prijateljice i kad im kažem da sam ušla u 9 tj. kažu, a opasnost je prošla. Mene to ne tješi jer vidim da ima različitih slučajeva. Bilo bi mi drago da prokomentirate :love:
I moj kaže da je prirodna selekcija. Ja se slažem, ali ne mislim da je to razlog za sjedanje skrštenih ruku.
Ja sam imala dva puta missed ab u 10-tom tjednu.
Prvi put je srce prokucalo pa prestalo, nije bilo nikakvog krvarenja, samo je na redovitom pregledu utvrđeno da srce više ne kuca.
Drugi put je bio zaostatak u razvoju, srce nije ni prokucalo. Lagano krvarenje je bilo razlog odlaska liječniku.
Treći put- vještičje jaje. Jedva vidljivo roskasto obojena sluz u šestom tjednu, spotting u sedmom, kiretaža u osmom tjednu.
Zaključak: nema pravila.
Svi me pitaju jesam li izložena zračenju. Naravno: mobitel, bežični internet i sve ostalo što kola oko nas, a da nismo ni svjesni. Dakle, nisam izložena ničemu čemu ni netko drugi.
Ono što se trenutačno pitam (između ostalog), ako je prirodna selekcija, znači li to da su moja djeca sklonija kromosomskim greškama?
Neću te utešiti ovim, ali je dobro znati. Kao prvo moj primer: prvi missed sa 10+5, drugi pobačaj u 8. nedelji (tek otkrila da sam T), treći u 27. nedelji (pukli plodovi ovojci, plod živ, ali oticalo suviše plodove vode. Razlog se ne zna :cry: )
Ima dosta cura na forumu koje su takođe gubile svoje bebe u raznim periodima T. Od onih "standardnih" u prvom tromesečju, do onih neuobičajenih u drugom i trećem tromesečju.
Jednostavno, to se ne zna. Možda se nešto može preduhitriti, a možda nešto i ne može, nego se možemo pozivati na Božju volju.
Ja sam nakon tih pobačaja, sad prilično zabrinuta za ovu T sada (nakon 8 godina) i mogu jedino da se nadam i da činim sve što je u mojoj moći da je očuvam do termina i da imam zdrav i uspešan porod i da posle toga i bebica i ja budemo dobro.
Srećno svim trudnicama! :heart: