ne mislim ni ja
ali ima poslova i poslova
negdje se mora, negdje ne mora
ja svoje ne mogu napraviti u 8 sati
većina ljudi može
ti sa svojih osam nikoga ne oštećuješ
ja sa svojih osam - bih
Printable View
ne mislim ni ja
ali ima poslova i poslova
negdje se mora, negdje ne mora
ja svoje ne mogu napraviti u 8 sati
većina ljudi može
ti sa svojih osam nikoga ne oštećuješ
ja sa svojih osam - bih
da ali tvoj posao nije kontinuirani. on kod jednog tvog investitora traje neki period.
ja kad za nekog mjerim radim isto intenzivnije nego kad radim za sebe. taj posao za vanjske mora sto prije otici iz labosa. pa znam tad mjeriti i mjeriti, a onda se racuna. ali nama to nije glavni posao.
Ako se posao ne može odraditi za osam sati, onda ga ima previše, ili drugim riječima taj posao radi premalo ljudi.
Normalno, ako je netko sam sebi gazda onda je stvarno njegova stvar hoće li raditi dupli posao, ali od radnika to (po zakonu) nema pravo očekivati.
x
ljudi su se prije koliko vremena izborili 3x8.
i onda sliejdi prijevara.
mali poduzetnici i samozaposleni, samom svojom pozicijom, uvjereni da su s druge strane barikade. i postaju najžešći zagovaratelji teza o radnicima koji rade premalo, koji imaju prevelika prava. ne mislim ovdje na tebe apri, nego općenito.
stalno to slušam. ja radim 18 sati, nit bolovanja nit porodiljnog. a ovi bi božićnice.
iako su realno u istom dreku kao i radnica konzuma, al to ne kuže. a s druge strane barikade je todorić.
:marxista_pod_stare_dane:
ja cu potpisati cvijetu, jer je to lijepo sazela.
Čak i pretjerano niska cijena "usluge" dovodi do toga da moraš raditi više i više....ali opet svatko naplaćuje po svojoj kvaliteti ;-)
Ovo je zgodno sažeo jedan sveučilišni prof. u nekoj TV emisiji - rekao čovjek da mu je uvredljivo stalno spočitavanje tih "državnih jasli" , kao da je neka parazitska niškoristi domaća životinja, dok je u isto vrijeme lokalni štemer vlasnik kladionice i on je velepoštovani realni sektor koji hrani 4 milijuna ljudi.
Ja sam Marxist od mladih dana.. :mrgreen: pa mi zato valjda tako teško pada ovo izrabljivanje.
U start-up fazi kompanije bilo je jasno da ćemo svi potegnuti i raditi non stop... i to je bilo na neki način i uzbudljivo... ništa nije bilo extra plaćeno... pa smo neko vrijeme normalno radili 8 sati na dan, plus-minus pol sat - sat.
I onda je krenula kriza, a vlasnik očekuje jednaku dobit kao i prije krize... zahtjevi managementa su sve veći, novi ljudi se ne zapošljavaju... i onda se jaši po ovima koji su tu... oni koji imaju posao rade za dvoje (za iste pare), a oni koji ga nemaju, neće ga ni naći jer su ga već natovarili već zaposlenima.
A MD konkretno, prije krize... imao je troje zaposlenih, najviša netto plaća je bila 8500 najniža 6500... plaćao je dodatno zdravstveno svima, plaća uvijek isplaćivao na vrijeme, nikad nije bilo prekovremenih... a sad je sam... obim posla je ostao isti, realizacije nema... i ne usudi se nikoga zaposliti jer nije siguran da će mu za tri mjeseca imati od čega isplatiti plaću.
I još nešto... u 15 godina nisam nikad bila dulje od 2 tjedna na godišnjem. I uvijek radim i s godišnjeg i s bolovanja.
I kad se zbroje svi ti sati... vjerovatno je moja stanica ista, ako ne i manja od nekog tko ima prosječnu plaću... samo sam eto upala u onaj dio statističke pite koji ima veliku plaću, što se broji... ali se ne broji koliko ja zbilja radim.
A osnovna jedinica rada je sat... Bar tako zakon kaže.
Mojca....kako TD koji je imao 3 zaposlena sada sam radi,a obim posla je ostao isti? Šta on sada radi posao četvorice? Kako?
U firmi gdje ja radim su uvijek 4-5zaposlena i nemoguće NEMOGUĆE je skresati zaposlene na 1 osobu,fizički je neizvedivo da ta osoba obavi jednak posao sve i da radi 24h na dan? Vjerovatno su ti njegovi zaposlenici posao obavljali "laganini" iliti polovično? Neznam i ne kužim
Ja bih rekla da bar 80 % ljudi koji su zaposleni imaju plaću manju od tog "prosjeka". Prosjek dižu neke direktorske plaće i bonusi u ogromnim iznsoima koji prima manji broj ljudi. I ti prosjeci nisu isti svugdje. Mislim da je u Varaždinskoj županiji oko 3500.
Radim u javnoj službi, neto plaća mi je negdje oko državnog prosjeka samo zato jer imam velike porezne olakšice. Nažalost, ne pada mi na pamet nijedan poslodavac osim možda koje banke gdje bi mi plaća mogla biti iznad 5.000 kn, za nerukovodeće radno mjesto.
I bez obzira kaj ljudi misle da cijeli dan čitamo novine, posla je toliko da se ne može odraditi, radimo i prekovremeno (naravno neplaćeno). Kolegica koja isto ima ekonomski fakultet radi u knjigovodstvenom servisu od 7 do 19 ako treba - za 4000 kn. Tak da baš ne stoji teroija da oni koji rade više od 8 sati zarađuju više od prosjeka. Većini ljudi koje znam državni prosjek je nedostižan.
I Zagreb dize prosjek, mislim da je prosječna plaća u zg u 2013 bila oko 6300-6400.
Carmina, zamisli zubnu ordinaciju gdje su zaposleni stomatolog, medicinska sestra, recepcionerka i cistacica. Svi imaju posla, treba raditi sa pacijentima, rjesavati papire, odrzavati higijenu, ici do zubotehnickog laboratorija...
A ako stomatolog nema dovoljno prihoda da placa te ljude, mora sve to sam. Govorim ti iz primjera kog znam. Ona to sada sve sama radi, ubija se da sve ostane na zavidnoj razini, radi vise sati a isti broj pacijenata.
Moze se, kad se mora, iako, bilo je bolje prije. Manje stresa, vise zadovoljstva.
eto, točno tako kako je Beti objasnila.
svatko bi volio imati tim koji je, ralno i objektivno - potreban.
ali, ako je neto plaća 5 - 6000 mjesečno... čime taj tim platiti?
onda si one man band.
Hvala Beti.
Pa da, ali onda stomatolog sam odlučuje prati wc jer vjeruje da je već puno uložio u privatnu praksu, jer voli biti sam svoj gazda i jer se nada da će za par godina opet zarađivati debelo iznad stvarnog prosjeka (za koji sam uvjerena da je oko 4000 kuna, kad se oduzmu oni koji primaju menađerske plaće), a sasvim je drugačije akd se zaposliš kao stomatolog pa za godinu dana možeš ili prihvatiti oprati wc prije smjene ili otići na burzu. Sasvim! A to poslodavci i samozaposleni ne vide. Jednako kao što zaposlenike malo dira koliko se smanjila dobit firme, jer oni svoj posao i dalje jednako obavljaju pa im se čini nepravedno dobivati dodatni posao za istu plaću. Osobno sam na strani zaposlenika jer da su ljudi željeli razmišljati o dobitima firme, brinuti o stanju naplata i potegnuti pa raditi 12 sati dnevno, otvarali bi svoje firme. Zahtijevati od zaposlenika da brine brige poslodavca je po meni potpuno nefer. Zašto te imam kad...? A to da samozaposleni rade 20 sati dnevno, to je njihova stvar. I sama sam radila tako godinama, i sad ponekad, i jednostavno, ako takvim načinom rada ne možeš zaraditi plaću debelo veću od prosječne, onda stvarno ne vidim kako ti se to isplati? Ja ne bih radila više od 12 sati dnevno za manje od 8000 kuna mjesečno. Jesam li bahata? Ovo naravno, u slučaju da mi novci nisu prijeko potrebni za bolest.
a misliš da samozaposleni stomatolog ne bi otišao na burzu da se sam ne prihvati pranja vecea?
misliš da bi mu klijenti dolazili i ulazili u zasrani sanitarni čvor?
Ma da,kužim. Naravno da ćeš se rastegnuti na sve strane ako ti je stalo do posla. Bilo da si privatnik,bilo da si radnik. Al opet nemožeš reći da je obim posla isti. Možda onaj dio koji je ključan kao u slučaju zubarice. Ali ovo ostalo moraš obavit nepotpuno. Samim time obim posla ne ostaje isti. Ako u ordinaciji imaš dokt,čistačicu,med.sestru i recepcionerku koje rade svaka 8h dnevno. To ti je 32h dnevno. Nemoguće da sve obavi jedna osoba. To je ono o čemu ja govorim. Treba glavnicu posla vezanu za zube obaviti u potpunosti,a sve ostalo smanjiti na minimum. Onda obim posla definitivno ne ostaje isti,ako me kužite ;-) Ma jasno je meni i da čistačica nema šta čistit 8h,i recepcioberka bi vjerovatno svoj posao mogla svesti na npr5h ali je potrebno da bude tu.
Mi u firmi radimo svi SVE. Čistiš u pauzi,baviš se papirologijom u pauzi,glumiš recepcionerku u pauzi. U konačnici nekakav prazni hod na poslu je minimalan. Znači radi se punom parom. Ako nam je prostor prljav dobijemo po prstima,tu je sretnik onaj koji se nije zaustavio od posla pa nije imao ni vremena čistiti. Ima svakakvih poslodavaca,a bome i radnika. Ja mislim da ima i onih koji su potplaćeni,a i pretplaćenih je itekako puno. Znam kišu ljudi koje nije briga dal sjede na poslu i svejedno bi primili plaću. U mom poslu jedino o čemu ovisi dal ću radit ili sjedit sam ja i moja kvaliteta. Puno ih je moje struke koji misle da su samom svojom pojavom zaslužili plaću. Naravno da nije briga radnika o prirezima,porezima,struji,najmu koji ima poslodavac ali kako očekuješ prosječ.hrv plaću ako dnevno poslodavcu zaradiš 200kn. Imaš kalkulator sko neznaš zbrajati. Druga stvar je ako ćeš se onda uhvatiti posla čistačice,pa prostor dovesti do usijanja od čistoće. Prije 10god takvu sam kolegicu dobila,curi je bilo neugodno sjediti. Sve je radila i bez obzira na nešto manji financijski doprinos itekako je zaradila plaću,nažalost plaćena je isto kao i ona koja se izjasni "nisam ja čistačica" sjedne i surfa. Tragično. I mi smo kolektivno prihvatili smanjenje plaće prije par god pod teretom recesije,ljudi smo,ali ima granica.
Sorry ljudi odužila sam. Pms. Danas bih mjenjala svijet
Pa, naravno, da bi otišao na burzu i sam izabire da je bolje oprati wc nego ići na burzu. Jednako tako, sam bira i koliko će naplatiti svoje usluge, koliko će pacijenata dnevno primiti, kad će mu početi radno vrijeme, sam obavlja papirologiju, sam trpi dug ili uživa u zaradi. On je odlučio preuzeti rizik kad je otvorio privatnu praksu, on ulaže u svoju praksu, on kad dođe kući, misli o praksi, on je cijelim bićem u tome. A onaj zaposleni, nije i ne treba biti. To je moj point.
Ako je ovaj samozaposleni stomatolog toliko posvećen poslu a nije u stanju zaraditi iznadprosječnu plaću, ja osobno ne razumijem zašto ostaje privatnik. Mislim da situacija u kojoj popravljaš zube, čistiš wc, primaš pacijente, vodiš knjige i ne zarađuješ dooobro, zahtijeva da nešto promijeniš. Zatvoriš privatnu praksu pa za iste novce radiš za nekog drugog i kad dođeš kući, ne brineš sve te brige. I ja nekako ne mogu razumjeti kako bi se trebalo žaliti privatnike koji ne posluju s dobiti. Pa zatvorite obrte, ljudi, ako vam nisu isplativi....
ajmo se onda maknuti od samozapošljavanja
evo, moj stari je nadzorni inženjer na ikei
radi se 24 sata dnevno, u tri smjene
on radi i po 14 sati dnevno
sa svojih 75 godina
jer je to gradilište njegova odgovornost
i ne mora prati vecee
ne mora ništa osim onoga za što je plaćen
žene, nije svaka struka ista
veliki je broj poslova koji nisu od 8 do 4
i koji stalno traže još
Razumijem ja i ovo o čemu Carmina piše. Samo meni nije jasno jedna stvar, ako svi radimo sve u firmi, je li taj dogovor nastao kad se zapošljava čovjek ili te nakon par mjeseci obavijeste da je tvoj red da opereš sanitarni čvor... Jasno je da ako si dnevno napravio promet 200 kuna, da nisi zaradio plaću. Jednako tako jasno je da to poslodavac treba izračunati i da je po meni zdravije dati otkaz čovjeku koji nije isplativ nego zadržati ga pa neka radi svašta... Ako posla nema, i dalje je neisplativ, pa uglancao firmu od vrha do dna i prekontrolirao sve poreze i prireze zadnje tri godine...
Pretpostavljam d ati otac ima primanja koju su veća od prosječne hrvatske plaće. I, naravno, da ako si rukovodeći za nešto, onda si rukovodeći i na Božić i noću i da shodno tome i dogovaraš plaću. Ako si spreman biti rukovodeći i na Božić i noću za 5000 kuna, onda po meni griješiš. Onada, pokušaj naći neki drugi posao, ne daj se izrabljivat i nije sve u poslu....
Nitko ne spori da postoje poslovi koji zahtijevaju angažman veći od 8 sati dnevno, ali takvi poslovi zahtijevaju proporcionalna i primanja. Ljudi koji pristaju raditi 14 sati dnevno, prati sve i svašta, voditi knjige i biti potrčko za ispodprosječnu plaću, su ljudi koji ruše cijenu rada. Rade li to jer nema drugog posla na vidiku, a ne mogu si priuštit biti bez plaće ili jer uživaju u ulozi paćenika druga je stvar. Ali da je to normalno, nije i ne treba biti.
To čišćenje se u mojoj struci podrazumjeva. Naravno da ako se usavršiš do te mjere da ti je raspored pun onda ti ne ostaje mnogo vremena za čišćenje. Ja sam te sreće bila ;-) Naravno da je zdravije dati otkaz radniku u nekim situacijama,ali ne i ako će ti onda drugi radnik trebati ostajati prekovremeno da bi čistio. Ili će poslodavac čistiti sam ili će sniziti kriterije. U mojoj firmi (mojoj hahaha,da bar) čistoća je važan estetski faktor i manjak iste bi odbio dio naših klijenata. Znači manje profita. Poslodavac treba dobro odvagnuti i po mogućnosti pregristi svoju odluku na način da nas ne opterećuje njome,jer svakodnevna žalopojka lako prijeđe u mobbing. Ne moram se ja opterećivati tom brigom,ja imam recimo prosječnu plaću,a moj poslodavac bar 3-4puta toliko. Ne zanima me ničiji kredit za prostor. Nisam psihijatar. Ako je poslodavcu previše brige nek se zamjeni samnom,ja ću rado preuzeti i držat ću jezik za zubima,neće imati nikakvo opterećenje imat će plaću i posao. Teško je danas biti poslodavac,znam,ali to nije briga radnika. I ne,neću ti radit za minimalac da bi ti tjerao skupu modu,daj mi moje ili mi daj otkaz ako sam ti skupa ili neisplativa. Sve ovo je rečeno i poslodavcu,tako da zna na čemu smo. Radim pošteno i primim pošteno,ne očekujem da dobijem pola mog prihoda firmi,nisam idiot,znam zbrajati,ali nemoj da se osjećam kao da mi poklanjaš plaću kad to nije tako. Ako ikad dobijem otkaz,bit će to zbog jezika,nek ja sačuvam svoju psihu. Treba za neke poslodavce školica ponašanja prema radniku,a i treba ih naučiti da su oni glavni u odluci tko će za njih raditi,radnik ponekad nema izbora. O ponašanju prema radnici za koju se zna da planira trudnoću ni neću pisati,prežalosno je,kao da je gubava... Tra..gi..čno
Poslodavac "zašto trošiš godišnji,ko zna oćeš li ostat trudna,možeš se prehladit pa ti zatreba godišnji" :?:
"Ma nju nije briga,ona ide na djete" a toj koja planira trudnoću nije problem ostati ni duže ako treba,radi jednako kao i prije planova,ali očito poslodavac vidi nešto šta nitko drugi ne vidi,zato valjda i jest na višoj stepenici jer ima neke nadljudske sposobnosti.
Baš me zanima Zuskina priča. Kod nas jedna cura nije dobila posao jer izgleda "kao da joj je jedini cilj udati se" da je bila friško udana ili nedajboze trudna bilo bi :lol:
Pa, ali meni stvarno nije jasno, tko to najavljuje da radi na trudnoći u firmi? Tko? Ja takve ne poznajem... Još se malo čudim....i čudim...
Naravno da to rade jer nema drugog posla na vidiku.
Evo recimo žena sa sss spremom sposobna i pametna za raditi svašta ni u velikom ZG nakon otkaza u struci nije mogla pronaći posao u struci i preko veze se zapošljava u servisu za čišćenja. Plaća minimalac i nadoplata do nekog iznosa na ruke. Nije neka sreća i nije baš zadovoljna ovim dijelom na crno, al što će mora raditi dok ne nađe nešto bolje. Ajde kaže barem je šef korektan i poštuje radno vrijeme.
S vremenom se cijene rada, odnosno dogovorenog posla smanjuju no šefa zanima njegova dobit. Tako da on dogovara više posla za jednak broj ljudi. Sada ta ista žena radi za istu plaću bez i lipe plaćenih prekovremenih skoro duplo više posla, radi po cca 10 sati dnevno redovno a kada su godišnji i više jer treba zamijeniti i odraditi posao od ovih na GO.
Pri tome je sretna što je eto barem zdrava i ne vuče se po nikakvim bolovanjima jer onda neće vidjeti onu razliku koju dobije na crno.
To je stvarnost, nema drugog posla javila se na hrpe natječaja međutim javilo se na još tisuće ljudi.
Ona mora donejti novac kući jer muž sam ne može platiti sve obveze i kupiti osnovno.
Naravno da bi bila presretna da ne radi prekovremene i da joj je svaka isplaćena kuna legalna, al hebaj ga nije i da ne radi to ona radila bi neka druga. Trenutno previše nezaposlenih ima i poslodavci su u poziciji da mogu kako hoće.
kosjenka, da, tako je. al kao što kaže casa - to nije normalno i ne bi tako trebalo biti.
a najmanje bi se trebalo opravdavati stomatolozima koji valjda nemaju poduzetničkog duha i nisu nikakvi manageri, pa čiste zahode. a kolege do im dižu klinike s apartmanima za talijane :mrgreen:
ili samozaposlenima koji rade 20 sati dnevno i ne idu ni na godišnji ni na porodiljni ni na bolovanja.
ili samozaposlenima koji pak, bez obzira na managerske (ne)sposobnosti, jednostavno spajaju kraj s krajem jer su u principu samozaposleni zato što za njih nema posla. oni bi radili da ima posla ili da nisu dobili otkaz. a samozaposleni su iz nužde. pa rade sto sati i čiste zahode.
ili, štajaznam, ovima kao apri koji vole radit 100 sati dnevno i ne ić na godišnji. :mrgreen:
e, ne može
dan ima 24 sata
a to da ne volim ići na GO je laž i objeda
samo ne volim da dugo
nego često i pomalo
šta ti ovo zadnje znači :eeeek
ma nije ništa tako jednostavno
naravno da nije normalno i ne bi trebalo biti ali radi se o tome da masa ljudi nema izbora.
Po ovome ispada da ljudi iz obijesti rade prekovremene za 3500kn
Citiraj:
Ljudi koji pristaju raditi 14 sati dnevno, prati sve i svašta, voditi knjige i biti potrčko za ispodprosječnu plaću, su ljudi koji ruše cijenu rada. Rade li to jer nema drugog posla na vidiku, a ne mogu si priuštit biti bez plaće ili jer uživaju u ulozi paćenika druga je stvar.
Većinom to ljudi rade iz nužde,jer ako neće oni "ima drugih koji hoće" Nažalost. A opet ima ljudi koji su kronično nezaposleni jer ne žele raditi po cijeli dan za 3000kn,ovakvi su za svoju okolinu neradnici i lijenčine.
Ne znam kako se iščitalo da ja mislim da ljudi iz obijesti rade 12 sati dnevno za 3 500...
Među vojskom onih koji rade prekovremeno bez naknade jasno je da većina radi jer nema drugog posla a djecu mora nahranit. Jednako tako čini mi se da postoji stanovit broj ljudi koji tako rade ne iz nužde, već jer drugi oko njih pristaju na isto, jer su uvjereni da je njihova dužnost pomoći svojem jadnom poslodavcu, jer su nekako razvili mišljenje da je normalno ,ako šef kaže da treba ostati dva sata dulje, pristati... Istodobno će poslije ta dva sata govoriti prijateljima kako su im ta dva sata neplaćena i kako su zlorabljeni a da neće pomisliti da je moguće reći: Ne. Bar ja to viđam oko sebe, onaj princip poslodavca: ako prođe, prođe. Tko jednom uskoči bez naknade, zove se i drugi i treći i četvrti put. Ne znam razumijete li o čemu govorim...
Sigurno da postoji određen broj ljudi koji vole biti radnici nad radnicima, no danas je tržište rada takvo da danas poslodavac može kako hoće i dobar dio to zloupotrebljava. Jednostavno ako nećeš ti hoće netko drugi.
Treba tu definiciju "radnik nad radnicima" promjenit. Nije to onaj koji radi 2smjene bez plaće,već onaj koji napravi posao najbrže i najkvalitetnije u svom radnom vremenu. Ja da sam poslodavac bojala bih se ko vraga tih radnika koji su spremni bez plaćanja prekovremenog ostajati duže i više,i još duže.