A moraju biti bademi?
Bi islo s orasima?
Angie75 pojma nemas :mrgreen:
Printable View
A moraju biti bademi?
Bi islo s orasima?
Angie75 pojma nemas :mrgreen:
nisam nikad napravila pufiće jer sam zapisala recept s maslom a nisam bila sigurna kako napraviti maslo.
jesam li nešto pomiješala, ili kako napravite maslo (topite maslac?)?
hvala unaprijed za objašnjenje
Ja stavljam najobicniji maslac sobne temperature
hvala ginger. mogla bi i ja tako.
maslo i jest maslac
Malo obradjen maslac
http://moja-kuhinja.com/mlijecni-proizvodi/maslo.html
Sani, upravo tako sam i ja radila milijun komada i tako su se i pekli, s jednom razlikom, moji nisu bili veličine kovanice od kune, već veći od 5 kuna. Nije mi jasno koliko male bih trebala napraviti da se rašire na veličinu "slavuja"?
U svakom slučaju će imati popravni, stavit ću manje maslaca, pokušati raditi još manje i napunit ću ih ganachem, tako da lijepo izgleda, ovaj put sam žurila, pa sam punila linoladom, žličicom, nisu sva punjenja baš bila reprezentativna, ali vidim da nikome to ne smeta, pojedu sve što im dođe pod ruku:mrgreen:
fini su, ja sam ih veceras napravila. neuredni (cime vi radite to udubljenje, meni je gotovo nestalo u pecenju). punila otopljenom cokoladom.
Ja radim kuhačom, to mi je nekako najlakše i najurednije, meni je također skoro nestalo u pečenju, tj. ostalo plitko.
Kad npr. radim lješnjak gnijezda, tamo mi je lakše raditi udubljenje palcem.
Stvarno ne znam jer je godinama radim samo s oljuštenim bademima. Za hudu silu kupim u Billi već oljuštene, ali to se sve može raditi i par dana ranije: oljuštiš ih, osušiš i za par dana samelješ. Tako je i bolje jer su nakon ljuštenja vlažni. A ljuštenje mi je već jako dugo pis of kejk jer ga obavlja potomčica budući da je to njena najdraža torta. Mukte radna snaga 8-).
Za početak-iskoristi blagodati Billinih oljuštenih.
Moji božićni: vanili kiflice, husarski, breskve, išler srca, rafaelo kuglice, lubenice, snježna kraljica
Ma oljuštila sam ih (tj.zaposlila sinoć MM-a). Eno je, hladi se u frižideru. povećala sam sastojke za 30% i stavila u kalup fi 30.
Malo mi je jadnjikavo izgledala pa sam je premazala pekmezom od ljute naranče i prelila čokoladom (ono...da bude viša :mrgreen: ) . Degustacija s gostima popodne.
čokolada jučer sam radila caprese sa neoljuštenim bademima jer sam imala već mljevene.
Nema mi neke razlike. Ta torta je prefina bili oni oljušteni ili ne.
A kak se ljuste bademi?
I ponavljam pitanje, moze li s orasima ili ne?
Kratko ih ubaaci u kipuću vodu. Ali stvarno kratko, ne trebaš ih skuhat.
Kad se ohlade, kožica se skida bez problema. ;)
ja ih ne hladim onda mi se sljepi nego bacimu hladnu vodu iliti blanširam
mislim da ne, bademi se ipak moraju pofuriti
mi smo doma sad glasali i izbor je pao na slijedece kolače za božić:
-trostruki užitak, juliška pita, zvjezdice, kukiji, kantučini, prhka orihnjača i makovnjača
bubica kako radiš prhku orehnjaču?
:njam: caprese je o-d-l-i-č-n-a!
Thnx cure
Malo puno posla je s tim ljustenjem, ili?
E, a negdje sam naletila da ne ude s orasima, jer su premasni
Steta
Pa mogu se kupiti i oljušteni bademi.
Bademi se stvarno lako ljušte (nisam to znala), 60 sekundi potapanja u uzavreloj vodi, ispiranje hladnom vodom u cjedilu, izvrnuti na krpu i ljuštiti.
uništi krpu! pušta ta kora dosta boje
sve su moje kuhinjske krpe uništene na razne načine, još da i o njima brinem...
Upravo ovakav komentar sam očekivala :mrgreen:.
Nego...upravo sam slistila sve raspoložive jako fine keksiće, našla recept koji bi odgovarao konzumiranom, ali... ima li koja dobra duša da ga prevede na suvisle grame??
Maple Leaf Cream Cookies
Makes about 20 cookie sandwiches
3 cups all-purpose flour
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon nutmeg
10 ounces (2 1/2 sticks) unsalted butter, softened
1/2 cup brown sugar
1/2 cup dark amber maple syrup
1 egg
2 teaspoons vanilla extract
In a medium bowl, whisk together flour, salt, baking powder and nutmeg. In another large bowl (or in the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment), beat together butter and brown sugar until fluffy, about 2-3 minutes. Scrape down the sides of the bowl with a rubber spatula, add the maple syrup and beat again to incorporate, about 1 minute. Add the egg and vanilla and beat again, about 30 seconds. Scrape down the sides of the bowl again, then add the dry ingredients, mixing on low, just until the dough comes together. Wrap multiple portions of the dough with plastic wrap and chill at least 2 hours, or overnight.
Preheat oven to 375°F. Line 2 baking sheets with parchment paper.
Once the dough is chilled, roll it out to 1/4-inch thick. Cut 10 cookies with the maple cookie cutters (or whichever shape you want to use), then flip the cookie cutter over to cut the remaining cookies with the reverse side of the cutter (so they sandwich evenly). Lay them out onto the lined baking sheets, 1-inch apart. Bake until lightly golden, about 7-9 minutes. Cool on baking sheet for 5 minutes, then transfer to a cooling rack. Repeat rolling, cutting, baking, and cooling the remaining cookies. Once completely cool, organize the cookies by same-side cookie cuts. Frost the bottom of each cookie, then sandwich them with the remaining opposite side cookie cuts.
Maple Buttercream
3 large egg yolks
1/4 cup + 2 tablespoons sugar
1/4 cup maple syrup
1 cup unsalted butter, softened
2 teaspoons maple extract (optional)
Prepare a heatproof lightly greased measuring cup and set it aside.
In a large bowl (or in the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment), beat the egg yolks at medium speed until light in color.
Meanwhile, combine sugar and maple syrup in a small saucepan over medium heat, stirring until the sugar dissolves and the liquid comes to a rolling boil. Immediately transfer the syrup to the glass measuring cup to stop the cooking. Pour a small amount of syrup into the eggs, then immediately beat at high speed for 5 seconds. Add a little more syrup, then beat again for 5 seconds. Repeat this process until the syrup is gone. Continue beating on high speed until completely cool. Gradually beat in butter and extract until smooth and fully incorporated. This keeps well covered in the refrigerator.
[QUOTE=
Angie75 pojma nemas :mrgreen:[/QUOTE]
slažem se :angel:
curke, danas sam bila u IKEA-i i jela božanstveni kolač s čokoladom i bajamima
ima li tko sličan recept ili koga u IKEA-i da dođemo do recepta?
za ljuštenje badema mora biti baš kipuća voda i baš hladna ledena