Ja nemam nista protiv vanjske evaluacije. Dapace.
Kako koji nastavnik radi zna se dobro.
Znamo da se kod nas se gaussova krivulja jako jako iskrivila pa moj prijedlog je nasumicni odabir ucenika. Po jedan koji ima 1 i 5. Pa dva koji imaju 2 i 4. I tri za 3. I testiraju se. Pri tome se moze ocijeniti preneseno znanje. Kao i objektivnost ocjenjivanja. Imamo agencije pa nek se uhvate evaluacija.
Rezultati drzavne mature se ne objavljuju. Zasto? Navodno je komplicirano.
Moze se smisliti sustav. Nije problem.
Ali ti ljudi su debelo debelo potplaceni. Koliko god se pricalo.
Izdvajanja za obrazovanje i znanost je takava da cemo je uskoro iskazivati u promilima. I onda jos ispadne da vecina toga po iskazu ljudi na polozaju odlazi na place i tzv. hladni pogon.
Realno sektor se zali da smo mi u sustavu kao krvopije. Vjerujem da vam iz vasih cipela tako izgleda.
Ali u skolstvo se mora ulagati. Uciteljima se uzima sve vise i vise. Uvaljuju im se razni novi modeli (npr. HNOS) ili ti ga papirologija. Roditelji a kako mi se cini i ucenici ih ne cijene.
Tim ljudima koji bi trebali nasoj djeci dati znanje, ugarditi u njih vrijednosti, pomoci nama usmjeriti ih u njihovu buducnost, treba platiti da im nije muka svaki dan odlaziti na posao i misliti hoce li imati spuzvu ili ce opet od te svoje place morati kupiti jednu.
Mozda imam ruzicaste naocale. Ali smatram da javni sektro vatrogasci, medicinsko osoblje, skolstvo moraju biti zadovoljni. Naravno i realnim okvirima.
No tajming je po meni los. Da li je ovo borba sindikalnih celnika za sebe ili ne ne znam. Ali ljudi su nezadovoljni.
A sad jos da nadodam. Ja u skolstvu ne bi nikad radila. Ni to sto nemaju 40 satni tjedan u ucionici vec manje. Ni to sto imaju nenastavne dane, projektne dane i jos ko zna kakve dane. Ja nisam za to. Pa platimo one koji to zele, rade i uzivaju u tome. Nek znaju da kao drustvo cijenimo njihov rad.