dobro je da nisi koristila vrećice od 500 g :mrgreen:
Printable View
dobro je da nisi koristila vrećice od 500 g :mrgreen:
pa vidjela sam pakiranje po 20 g, reko to je to, još mi svekrva veli da ne ide toliko a ja ono pa tak piše, joj, baš mi je žao, a tak volim taj sokCitiraj:
NanoiBeba prvotno napisa
to je bila zeka - sjećam se torte svoje frendice (koja je inače vrsna kuharica)- umjesto 2 cl (centilitra ruma) stavila je 2 dcl- torta je bila stvarno pijana.
Ma ne sekiraj se- bazga još cvate, stigneš napraviti još soka
Da, veli sveki bude mi nabrala opet bazgu kod sebe na selu, zato ljudi, NE staviti puno limunske 8)
Da, to se vjerojatno odnosilo na one limunske kiseline koje su bile pakirane u vrećice ko prašak za pecivo.
Ja sam radila po prvom receptu, samo umjesto 40 cvjetova, stavila sam 70 cvjetova na 5 lit vode, 4 kg šećera i cca 15 dkg limunske kiseline (najprije 10dkg, a onda još odokativno po ukusu). Dobila sam 7 lit soka.
I sok je stvarno super.
... a to se u planini ne radi - gljive da, ali cvijeće ne ...Citiraj:
stanam prvotno napisa
pozorno slušam.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Znači bacaš se na gljive :lol:
Citiraj:
tinaka prvotno napisa
potpisujem kalimero od do, a možeš i bez pasterizacije tako da sok držiš na hladnom.
znači frigić ili kakav hladan podrum.
Citiraj:
Davor prvotno napisa
niš, budemo drugi put pobrali tu na ilici. a gljiva još nisam vidila.
mljac
Citiraj:
Davor prvotno napisa
Zašto ne cvijeće iz netaknute prirode??? :/
Mogu li staviti med umjesto šećera? :?
A gdje bi ju trebalo brati?Citiraj:
Dream prvotno napisa
Ljekovito bilje, to isto ne smijemo? Pa nije to velebitska degenija.
Anci, mislim da ne može med.
ja sam jučer "upakirala" naš sok od bazge u tamne boce i spremila na hladno i tamno. Dobili smo oko 6L soka (radila sam ga s domaćim limunima) i svima se svidjela degustacija. A cvjetove sam dobila od susjede koja ih je nabrala tonu..
ja sam svoj upravo dovršila (bila u nedjelju na Žumberku) i čekam tatu da mi donese flaše
međutim
zanima me
kako izbjeći da flaše eksplodiraju?
znam za mnoge slučajeve kada su flaše eksplodirale zbog vrenja...
kako to izbjeći?
MORAM se pohvaltiti da se svima osim meni sviđa moj sok od bazge, i mm, i kolegama s posla :mrgreen:
Ja volim da je ful slatki i da se ne osjeti kiselina, a drugi vele da im je osvježavajuć :D
Citiraj:
Muca prvotno napisa
Pasterizacijom ili (nepopularnije) nekim konzervansom.
Zanima me kakve je boje vaš sok? Svjetliji ili tamniji ? Naime meni je prvi put ispao skroz svijetle boje, a ovaj put mnogo tamniji, pa sam :? Ne znam da li je to zato što je ovaj put bazga bila zrelija ili što sam stavila više cvijetova , što vi mislite ? Nadam se da to neće utjecati na njegov okus .
Meni je u početku bio svijetli, ali mi je nakon nekoliko dana u frižideru potamnio, ali ne puno.
Citiraj:
Muca prvotno napisa
tako da radiš po receptu u kojem se šećer kuha u vodi
Primjetila sam na svom soku talog na dnu boce . Da li je to u redu ?
i ja isto, i baš se pitam :unsure:Citiraj:
CAPPY prvotno napisa
Nema problema sa talogom. To je od cvjetova.
Kvarenje kreće na vrhu boce.
Potpis!Citiraj:
kalimero prvotno napisa
Pelud sjeda na dno boce, pa ju je dobro promućkati. Ja to smanjujem na minimum tako da cijedim kroz platnenu MARAMICU. Kad cijedim kroz gazu, taloga bude više.
Budući da bazgine bobice lagano dozrijevaju , molim one koji rade sirup za sok od istih da podijele sa mnom točan recept.Našla sam na netu nekoliko varijanti ,ali htjela bih da se javi netko tko je baš sirup radio ( isprobao recept).Sirup od cvijetova bazge je pri kraju pa jedva čekam ovaj od bobica. :)
Zar nitko ne bi sa mnom podijelio recept za sirup od bobica bazge :) Dajte , da samo znate u kakvu sam se fletnu žensku pretvorila od kad sam na forumu s vama , koliko sam povrća sblanširala i nakiselila, napravila sokove od cvjetova bazge i od kupina. Pa nemojte me sad kočiti kad sam se tak zalaufala :mrgreen:
Ma ima ... stoji već danima, ali na zimnici:
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...=asc&start=150
Hvala Peterlin ! Bila sam na "zimnici " stalno jedno vrijeme, a eto promaklo mi ovo .
jel možda netko od vas prodaje domaći sok od bazge? :)
podižem temu jer je je sezona bazge ponovno otvorena...vidjela sam već cvjetove
pa me zanima: što još mogu raditi od cvjetova osim sirup i pohati? džem možda?
znam da se džem radi od bobica, ali ja doma imam ljubitelje baš cvjetova
Paaa, nisam nikad to radila, ali nije problem sok zgusnuti želinom i dobiješ žele ili marmeladu, ovisno o količini pektina.
Džem ne možeš raditi od toga.
Mi sušimo cvjetove bazge i kuhamo ih s raznim čajevima, to nam je jako fino. Najdraži nam je čaj od šipka s bazgom, malo zasladimo medom - ukusno, zdravo i prelijepo miriši...
mogla bih probati sušiti za čaj ili napraviti marmeladu
u međuvremenu sam naišla na recept za tortu od bazge, je li netko probao, čini mi se da je to baš za prave bazgoljupce, ne idu cvjetovi u recept naravno već sirup
http://www.oetker.hr/oetker_hr/html/...7lrket.hr.html
jučer nabrala hrpu bazge i krenula sa pravljenjem sirupa!
40 cvjetova prelila sa 3l vode i sad treba odstajati 24h
u drugoj posudi pomiješala 4kg šećera i 4l vode!
dodat ću limunske kiseline i to je to!
trebam još samo naći staklene boce!
koliko dugo bazga cvate?
hoće li bit prekasno krenut idući vikend u potragu za cvjetovima?
mislim da neće jer su jucer vecina tih cvjetova bili jos u pupovima pa njih nisam ni brala!
ako ne bude kiše do vikenda samo navali-mislim da će ih biti brdo.
mi smo jedne godine nabrali 2-3 dana nakon što je padala kiša-sok je bio sladak s okusom limuna, od bazge skoro ni b(kiša je isprala svu pelud). samo gledaj da ima peludi. i ja se spremam ovih dana u berbu
jedne godine ja radila bazgin sok sa rižinim sladom. koštao kao suho zlato, bez okusa, pa sam na kraju dodala fruktoze. zakuhao je jedan dio koji nisam stavila u frižider jer sam radila bez konzervansa .onda sam ostatak pasterizirala i napravila još jednu turu sa dobrim starim šećerom.
ove godine sam mislila opet napraviti ali sa fruktozom, limunokm i limunskom i pasterizirati. pa ćemo viditi
pitanje za davora- koji ti onda zaslađivač za sokove koristiš i koju želatinu za marmelade?
da li bi se umjesto kupovne želatine mogao koristiti aru prah- tj agar-agar- čini mi se da on ima takva želatinasta svojstva