Hah, to je trebalo bit karikiranje, al tesko je mene pratiti. Ne znam gdje je Jennifer Gentle, al to bi mogao biti strawman, ili?
Printable View
Hah, to je trebalo bit karikiranje, al tesko je mene pratiti. Ne znam gdje je Jennifer Gentle, al to bi mogao biti strawman, ili?
Očito sam te onda krivo shvatila, pa oprosti ako je ispalo kao napad. :)
Sorry, u svemu postoje nijanse, ali nije isto imati predrasude jer netko vozi BMW ili slusa cajke.
Ovaj prvi BMW vozi iz 1000 razloga ( htio ga je radi kvalitete, statusnog simbola, dobio povoljno nakon isteka leasinga firme, dobio povoljno od svekra, dobio kao sluzbeni auto, dobio na nagovor muza :mrgreen:)
Svaki auto ima prvenstveno prakticnu ulogu
Slusati cajke je drugi par rukava.
Tu je legitimno imati stav koji ti zoves predrasude jer je glazba stvar iskljucivo vlastitog izbora, stvar uzitka, vlastite estetike i umjetnickog dozivljaja.
I da, imam predrasuda vezano za cajke.
Stresla sam se kad je doslo do primjene radijskih frekvencija, uđem u auto, upalim radio , a ono...:-o :gaah:
Da mi muz vozi bilo kakav auto, prihvatila bih.
Da slusa cajke, ne bi nikad ni prvu kavu popili.
X.
A Jelena, usporedba vozaca BMW-a koji voli Zemlje s muzem koji voli zenu, a tuce je, je poporilicno bezvezna. Ako ces imat takav stav, imaj ga do kraja. Svaki auto zagadjuje, pa i tvoj kojeg izbjegavas vozit. Po tome je svaki vozac, pa i ti, usporediv s muzem kojo tuce zenu. Samo neko je udre malo jace, a neko malo slabije, i to je to.
Mojca,ako uzimas novi gradski autic razmisli o struji. Jos i drzava nudi neke subvencije, ja znam da bi odmah da mi treba.
Pa ja sam napocetku napisala da je BMW pionir u kojecemu. Nisam nikad rekla da je to los auto.
Meni se cini da niste ulovile point. Usporedba je pretjerana, s ciljem.
Ginger, pa mozes napisati sto je tocno predrasuda od ovog:
BMW je pretjerano velik auto i potrosac za gradske voznje. Ima cijeli niz automobila koji su znacajno prikladniji da budu "drugi auto" u familiji.
Velika je neproporcionalnost u vijestima kada pjesaka pokupi auto, s obzirom na to koliki je udio BMWa na cesti.
Osoba koja svjesno stiti okolis mozda treba bas BMWa, al ga nece bas trebat za voznju po gradu,kao drugi auto.
Ja se trudim biti odgovorna pa se svejedno vozim avionom, al ne mislim pritom da je to moj čin iskazivanja odgovornosti prema okolisu, al nekih se stvari tesko odricem. Ne bih se iscudjavala da mi netko prigovori, nego bih se pokrila ušima.
O dizajnu mozemo diskutirati, to je druga stvar sto ja smatram da je maska tipicnog BMWa testosteronska. Sto mi smetaju na autocesti nocu svi ti auto s plavicastim svjetlima koji mi dolaze u susret, a ne broji se pod duga svjetla. Meni je to auto s karakterom. Karakter koji mi se ne svidja.
1. je totalno neutemeljeno. nit je bmw pretjerano velik (pogotovo jedinica) nit je toliki potrošač. za primjer ću ti dati range rovera koji troši 23 l. a bmw ako je diesel, s 8 l plafon prolaziš. za sve ostalo se može ugraditi plin.
2. osoba koja svjesno štiti okoliš najbolje da se vozi teslom ili biciklom jer je ovo tjeranje maka no konac što ti pričaš. veći je zagađivač možda neka nabrijana fiat panda koja se ne održava pa dimi sve u 16
3. mislim da pokušavaš ublažiti svoje predrasude da su za tebe (kao i za mojcu) vozači bmw-a seljačine. a to je toliko površno analiziranje kakvo ne očekujem od jedne inteligentne osobe
Mislim da prvotno tema uopce nije krenula od ekoloskog stava nego od klasicne predrasude.
Pretpostavljam da nisu svi kao ja, da im je auto samo prijevozno sredstvo od tocke A do tocke B kojem je jedini uvjet da nije preskup za održavanje i da ne trosi puno.
Al da sudite ljude prema vozilu pa i prema glazbi koju slusaju... Jbt... Nismo to negdje vec trebali prerasti?
kad sam ja kupovala novi auto, bilo mi je bitno koji je. da se meni svidja.
bila mi je bitna boja, a kako sam skrta za te stvari prvo sam uzela jednu od najjeftinijih, pa sam se ipak predomislila i uzela neku koja mi se vise svidja.
puno puta sam od tad rekla, da kad sam u autu ni ne vidim tu svoju boju, vidim samo unutrasnjost i prakticnost.
zadovoljna sam autom, ali mislim da kad se kupuje auto treba staviti par stvari na osnovu koje kupujes auto:
1. kolicna novca koje mozes/zelis odvojiti za auto
2. novi ili rabljeni (tu uracunavam i sigirnost za svoj omjer novca)
3. koliko ce te doci odrzavanje tog auta godisnje (servisi, gume, osiguranja)
4. koliko je auto tebi praktican (npr. za Ginger ni u ludilu moj mali autic nije praktican, jer ne moze staviti svoje klince unutra)
5. kolika mu je potrosnja
6. koliko mi se svidja unutrasnjost auta (jer si U a ne NA njemu)
7. a tek onda boja i ostalo
zelila bih si kupiti Hondu CRV, ali realno toliki auto za put na i s posla je suludo. ispunjava samo tocku 6 :lool:
naravno da sudim prema glazbi. povrsna sam i puna predrasuda.
recimo thompson i cajke. sorry ali ne mogu s takvim ljudima. odradim profesionalno, ali privatno misljenje ostaje
i svi koji tvrde da nemaju predrasude, ja to ne vjerujem
Evo... Ja da imam problem s time ne bih u svom selu imala s kime kavu popiti.
A popijem.
Niti glazba niti politicka orijentacija mi vise nisu tema oko koje bih birala prijatelje. A "dobre" poznanike jos i manje.
Predrasude? Nije cak stvar u tome, nego da mi to sto je netko bio na Sasi Maticu i ima istetoviran kriz nije mjera za covjeka. A pogotovo jel vozi BMW ili staru Astru. Nego njegovo/njezino ponasanje prema meni, mojoj djeci, mogu li se pouzdati u njih i osjecam li se ugodno u njihovom društvu...
I da mene ne ocjenjuju prema mojim politickim i glazbenim preferencijama.
Ne pokusavam ublazit nista. Nije moja predrasuda da BMW iznadprosjecno skuplja pjesake na nogostupu i da su ljubitelji BMWa cesto Angeberi, dok za Yarisa nije slucaj.
Kak sad ti izvlacis terenca kao potrosaca, kad ja cijelo vrijeme govorim da su mi i terenci neprihvatljivi. A Tesla nije nuzno ekoloski prihvatlniv auto, dala sam tocne podatke u jednom postu gore da je mali Mitsubishi puno prihvatljiviji. Proizvodnja Tesle je ekoloski problematicna, sto ne znaci da ne treba podrzavati razvoj u tom smjeru.
Ovo sto izvlacis anegdotalne slucajeve nabrijavanja fiće mi nikako ne ide u statisticki znacajnu kategoriju.
MM je bio ugradio xenon svjetla (plavičasta) u naš auto kojeg obožavam, a ovdje je na "bljak" listi. Razlog: činilo mu se da će s tim svjetlima bolje vidjeti noću. Of kors, ta svjetla i elektronika tog auta nisu bili kompatibilna - svaku malo se nešto drugo kvarilo. Nakon par god, adio xenon svjetla - izvadili ih i zamijenili s normalnim svjetlima.
Ali, moram priznati da su bila iznimno učinkovita - svi kojima bismo se približili na autocesti noću automatski su se micali, jer su očekivali opasnog nabrijanog tipa s karakterom koji im se ne sviđa. Bila su iznimno učinkoviti "čistači prometa ispred auta" i malko žalim za tim :mrgreen:. Sreća da noću ne bi vidjeli od kojeg su to jado auta pobigli.
On topic - ja sam kao i Peterlin - isključivo mi je bitna ortopedska kategorija - da mi je sjedalo udobno - da se može povisiti i tako neke specifičnosti za moje lokomotorne probleme. To mi je br. 1. Mislim da bi mi zapravo najviše odgovaralo nešto ala papamobil po visini, npr. onaj Renault Twingo, Toyote Yarisi i takva auta.
Plus gepek mora bit bez preckice da sto vise, sistemom poluge, mogu gurnut stvari u njega bez dizanja. I da mogu sjest dok se preoblacim :). Kozu inace ne podnosim - il je hladno, il ljepljivo. Briga me ako je prljavo ko robena sjedala. MM me dovoljno poznaje pa bi ga, mislim, bilo strah da mi išta predlaze vezano za bilo sto u cemu ja moram.sjedit jer je udobnost sjedenja the problem. Nista sportsko nisko, nista terensko jer i to kvrci noge na meni neudoban nacin.
Ja čitam i ne vjerujem... pisati da je neki auto veliki potrošač ili zagađivač a da pojma nemaš koji motor ima, samo temeljem znakića na maski... To nisu predrasude, to je nešto drugo ali bolje da ne napišem što.
Kao što su neki već napisali, primium je primium, kad ga voziš jednostavno to osjećaš. Nemam BMW ali da ga dobijem, a zadovoljava sve ostalo što mi treba (jačinu motora, veličinu prtljažnika, sigurnost, udobnost, nosače, potrošnju, kuku...) sigurno ne bi ni sekunde gubila vrijeme razmišljajući što si netko misli o meni kad me vidi za volanom tog auta :mrgreen:
To su bile neopravdane i nepravedne presdrasude. Ove su zdravorazumske, sasvim opravdane i cvrsto usidrene u istini :lool:
Ovako i ja, barem nastojim.
Ono, u teoriji imam neke predrasude. Dok ne upoznam osobu. Sto sam starija, sve manje predrasuda imam. Zivot ih demantirao.
Tj. praksa potvrdila da su ljudi kompleksna bica, nesto ce mi pasati, nesto nece. Ovisno sto prevladava, netko ce mi postati blizak, netko dobar poznanik i tako, i tom smjeru.
Ja bih rado vozila Q5. Ne moze mi zapasti, haha. A totalno sam suprotna "prototipu" vozaca takvih vozila. Ravne cipele, sminka samo za par prilika godisnje, garderoba udobna i neupadljiva, mnogo citam, u autu uopste ne slusam muziku. I ne bih ga uopste vozila zbog dojma, meni se dopada osjecaj snage i visina tih vozila.
nema to veze s nekadasnjim neimanjem prava
predrasude imaju svi ljudi. na neke utjecu, na neke i ne
ja recimo sa covjekom dijametralno suprotne politicke orijentacije ne bih sjela na kavu pa da je jedini na svijetu. jer nemamo o cemu pricati. osim o vremenu, a i to je upitno
Kako ne.. o svojim dijametralno suprotnim stavovima :mrgreen:
Zanimljivije nego slagati se u svemu.
Meni je pak jedna od većih tajni (uz onu da mi je Škoro zgodan) to da mi srce zaigra kad čujem Moj Ivane pobratime mio .. ali bojim se da "Thompsonov fan" budi neke sasvim druge asocijacije od lošeg glazbenog ukusa.
A te asocijacije su definitivno nešto radi čega ću ja u glavi bez pardona otpisati čovjeka, i neću ga uopće poželjeti upoznati.
No, ovdje se nije pisalo o takvim asocijacijama, nego baš o 'lošem' glazbenom ukusu, jer se jasno spominju "Thompson i cajke" .
Ja ih samo dodala,na pitanje i prvi post, da meni situacija muz hoce bmw, zena ne zeli bmw, zena popusti i muz kupi bmw nikako nije kompromis. To je popustanje da bude po njegovom
Kompromis bi bio muz hoce bmw, zena hoce fiat, dogovore se za hyundai :mrgreen:
Sad imam 2 i pol strane zaostataka :kava:
A OK, ja nemam neki stav prema bemvejašima, nije mi prebitno jel sluša cajke i sl.
Ali sad nije bitna muzika, nije bitna roba, nije bitan auto, nije bitno političko opredjeljenje, a šta je onda bitno? Jedan detalj iz niza ne znači puno, ali sve skupa ipak formira sliku o tebi.
Ne kužim sad taj zgraž-zgraž reći da mi se više sviđa profil raščupane sredovječne frikuše koja uz grmljavinu Doorsa i oblak dima ispada iz VW transportera od profila utegnute trebe u leopardu koja radi dva trbušnjaka da bi bež štiklom mogla izroniti iz sportskog dvosjeda na čijem se retrovizoru njiše krunica?
Naravno da nije isključeno da bih se s prvom odmah zakačila oko cijepljenja, a s drugom znojna u zagrljaju dočekala zoru uz najnoviji hit gospodina Matića, ali kužite smjer. Jednostavno, iskustvo je pokazalo da sam s prvom grupacijom kompatibilnija po životnim stavovima i zajedničkim temama.
edit: a bokte jeste nadrobile, sad vidim da sam cijelu stranu u zaostatku i da više nema potrebe za podrškom Jeleni :lool:
Pa zar to nije sama definicija predrasude :mrgreen:
dašta je :)
predrasude imamo svi, samo kad smo svjesni da je nešto predrasuda, onda to izgovaramo samo pred provjerenim društvom :mrgreen:
ja jedne od svojih postanem svjesna svaki put kad u medijima vidim jednu poznatu stručnjakinju iz moje branše čiji rad i stručnost nikako ne mogu spojit sa stilom odijevanja i šminkanja, ma koliko racionalno znam da to nema nikakve veze, uvijek mi mozak daje error na taj spoj
Citiraj:
Meni je pak jedna od većih tajni (uz onu da mi je Škoro zgodan) to da mi srce zaigra kad čujem Moj Ivane pobratime mio .. ali bojim se da "Thompsonov fan" budi neke sasvim druge asocijacije od lošeg glazbenog ukusa.
A te asocijacije su definitivno nešto radi čega ću ja u glavi bez pardona otpisati čovjeka, i neću ga uopće poželjeti upoznati.
Mima, od ovakvih cvrstih stavova i formiranih misljenja (koje i sama imam vrlo slicne) najbolje te izlijeci koincidencija da ti vlastito dijete bas voli Thompsona. :škartoc: Ne znam trebam li naglasavati da nismo desno orijenirani, nismo nacionalisti, ne slusamo cajke ni nista slicno i djeca su odmalena glazbeno odgajana tako da nisu nikad ni culi Sevkine i Rozgine uratke recimo.
I sta ces, ne slusam Thompsona ali cujem ga iz sobe. Ili kupaone dok se tusira. :tele: