Zašto neko ko smatra da mlati praznu slamu i dalje mlati tu slamu, umesto da jednostavno prestane?
Trivia: ovaj tekst je u ćiriličnom izdanju krenuo po fb sa grupa "Baština Srba" i "Junaci otadžbine 1991-2001."
Printable View
Zašto neko ko smatra da mlati praznu slamu i dalje mlati tu slamu, umesto da jednostavno prestane?
Trivia: ovaj tekst je u ćiriličnom izdanju krenuo po fb sa grupa "Baština Srba" i "Junaci otadžbine 1991-2001."
Ma nismo bljutavi ni jadni, samo zgrozeni svim razaranjem i smrtima... al sto mi tu mozemo, osim onog sto su Tang i Dota napisale, pomoc osobi kojoj smo u prilici pomoc.
Pulinka, da mi nisi napisala da je tvoj post bio zadnji prije mog, ne bih ni primjetila :-)
Na tvoj post meni cu reci samo da.sam se osvrnula na nacin komunikacije zbog kojeg su mnoge dugogodisnje forumasice napustile forum i bas mi je zao zbog toga jer su znale imat jako korisne, zanimljive te nadasve duhovite komentare i savjete, a forum bez njih postaje dosta nezanimljiv. Admini vec odavno ne reagiraju, i oni su digli ruke valjda :mrgreen: nas par jos pokusava da se zadrzi razina komunikacije koja prilici (koja je jos valjda samo ostala na vjezbacicama, dohrani, dojenju i par tema), a sad back na temu.
Meni osobno nema opravdanja za rat, ubijanja, ulazak na teritorij druge suverene zemlje.
A pomoc mozemo kako kaze Jadra,i to je to.
Vjerojatno ti ne pada na pamet da je na vjezbacicama sve super jer su otisle uglavnom sve one koje nisu dostojne tom drustvu.
Ne znam koje su to forumasice koje su otisle zbog komunikacije, ali ocito meni divljakusi ili ne fale ili se s njima druzim negdje drugdje pa nisam ni primijetila da ih tu nema. :unsure:
Jako puno divnih forumasica ovdje vise nema :-(
Srecom postoji RL pa se tamo druzimo, sto je zapravo i bolje :heart:
Ako nisi primjetila koje fale na forumu, ne znam sto bi ti na to rekla. Meni je ogromna rupa bez njih.
Edit:
Meni je ogromna rupa bez njihovog "toucha".
Lili, moram reći da mi to tvoje policiranje svake teme stvarno ubija svaku želju za raspravljanjem
nemojte skretati s teme, nemojmo sad o ovome, nemojmo ovako
Prije se znalo da tema ima svoj život, i da ako netko otvori temu o mužu, nije ništa čudno da ona završi na kupusu
Freya, u tom svom silnom objašnjavanju o našem licemjerju i zašto se sad bavimo ovim ratom, a nismo nekim drugim, znatiželjna sam, kako to, ti si na forumu od 2007., imali smo temu Lica djece migranata s novinskih naslovnica, bila je aktivna od 2015., pa do 2020. kad su zadnji postovi, na njoj je napisano 2742 posta, a nijedan tvoj?
Kako se točno ti baviš stradanjima u Jemenu osim objašnjavanjem nama da smo licemjeri?
S tim da, da se razumijemo, ja se slažem da je ta selektivnost u percepciji donekle licemjerna, sasvim sigurno ima elemenata rasizma, ali mi se čini i da se koristi i kao argument "antiprotivnosti" koji je sam sebi svrha, i da si se sada samo toga uhvatila jer se nismo slagali oko teme pandemije
Jučer je na RTL-u bio dokumentarac o Putinu, zove se Akitvne mjere https://www.rtl.hr/tv/tv-novosti/420...odne-na-rtl-u/
Svakako preporučujem pogledati, iako postoji opasnost od totalnog pada u depresiju nakon tog uvida u Putinovu propagandu. Pritom mislim upravo na fakenews i utjecaj na mišljenje pojedinaca preko druđtvenih mreža.
Samo mali off. Mnogi su otišli s foruma ili zato što su djeca odrasla i više nema tema za njih, ili zbog političkog neslaganja. Moje je mišljenje da zbog korektnosti (svi imaju pravo na mišljenje) uspješno idemo prema samoumiranju i ovo malo preostalih općih tema na kojima bi "starčad" mogla razglabati. Konmretno na ovoj temi izgubila sam želju i za čitanjem, a kamoli za pisanjem; da imam namjeru čitati Jungefreiheit, otišla bih u pripadajuće FB grupe.
Ne znam ko su te forumasice, nitko mi ne fali, i Jugenfreiheit ne znam sto je (ne saljite linkove, ne zelim znati). Angie, hvala na dokumentarcu, promakao mi. Slazem se s tang, ni ja ne zelim da me stalno cesljaju (nemojmo ovo raspravljat, nemojmo ono, svi smo frendovi i kao svi se zapravo slazemo, pa postavit misljenje na siroko toliko da zapravo sve obuhvaca, pa link na link na link na link.
Da ostanem na kupusu, reći ću da mi jako fale Seni i Cvijeta, ali ne znam zašto su one nestale... za njih dvije ne bih rekla da je zbog načina komunikacije, one su uvijek svakome znale odgovoriti. I mene puno naučile.
A i sigurno se Lili s njima ne druži u RL jer nisu iz ZG ;).
Na temu rata... Pulinka je pitala prije jesu li nekad negdje ruknuli nešto... iz linka koji mi je iskočio u bespućima interneta, od atomskog i nuklearnog oružja, to su bile "samo" dvije atomske bombe na Japan, nesreća u Černobilu i jedna ruska vježba.
Upozorenje: članak je uznemirujuć u smislu opisivanja što se događa kod takvih eksplozija pa preskočite tko ne voli takve stvari... i autor je anoniman pa se može postaviti pitanje točnosti, no djeluje da zna o čemu priča ;).
https://povpravaistina.wordpress.com...IlJtTVDzdWnZJg
zar nije nevjerojatno da je SAD učinio jednu od najvećih tragedija čovječanstva, baš ono od čega strahujemo sada i mirno odšetao (kao pobjednik rata)
ako je sve što neki trolovi ovdje pokušavaju istaknuti to da se istim aršinom ne mjeri sve, mislim da je većina forumašica toga svjesna
što sve skupa i dalje ne opravdava Rusiju, niti postoji išta što će je opravdati
a što se tiče ranijeg posta od BB, u kojem navodi strah od budućih posljedica po ekonomiju i energetiku...slažem se, al nekako mi je važnije da sad ovo sve za početak preživimo, a o ekonomiji ćemo kasnije :)
meni je najgora od svega ta konstantna prijetnja nuklearnim oružjem
i spoznaja da je dovoljna samo jedna nuklearna raketa, samo jedan dan kada će Putin ili neki njegov general biti prenervozan i pokrenut će se domino efekt sudnjeg dana i nema nas više
gledam cvijeće koje treba zaliti i mislim se ima li smisla
dogovaram kave i cuge s frendicama za "konačni pozdrav"
kao šalimo se, ali zapravo tko zna
Vrlo je upitno čega su USA bile svjesne oko dugotrajnih posljedica bacanja atomske bombe kad to nikad prije nije bilo napravljeno. Pa učinke tih bombi su testirali na vlastitim vojnicima kasnije u Nevadi na testnim poligonima. Ali svakako ukupno je bilo sigurno manje mrtvih od te dvije bombe nego da su išli u kopnenu invaziju (do tog trena bezuvjetna kapitulacija Japan je bila nezamisliva).
ja se ipak nadam da je to tema na kojoj će ipak na nekom levelu puknut poslušnost autoritetu
nadam se da treba barem istovremeno okrenut dva ključa iznad kojih se nalazi test na alkohol? I poklikat sve brodove i semafore i vodoravne zebre, pa da to posluži i kao nekakva grounding vježba da se smire emocije
sijem cvijeće svaki vikend :mrgreen: al padne mi na pamet kako će ovo ljeto možda biti posebno lijepo, jer ću se sjetit "eh, kad sam te sijala, šta se svašta pričalo"
I Francuzi su bacali (testirali) nuklearne bombe po Pacifiku, s malo obzira za lokalno stanovnistvo.
nisu samo Francuzi testirali po Pacifiku
i navodno bi evakuirali stanovništvo prije testiranja pa onda ponovno naseljavali, dok ne bi postale preočite posljedice izloženosti zračenju
kad smo već kod odvratnih stvari, puno toga odvratnog je isplivalo ovih dana, od relativiziranja agresije pa nadalje, al moram reći da me od svega najviše živciraju muškarci koje se vesele dolasku ukrajinki i vicevi o tome kako će im rado pružit smještaj
tangerina, ne znam, gledala sam Dr. Strangelove više puta i nekako mi sve više sliči na dokumentarac a ne fikciju
Nova runda whataboutizma? Ne sjećam se da su granatirali nuklearke u zemlji s 44mio stanovnika.
Kao sto rekoh uvijek treba imati I vremensku perspektivu , nakon Cernobilja i Fukashime (a i Three Mile Island incidenta) ne može se bas tvrditi da nisu znali što je na kocki.
BB, navela si meni 2 jako drage. S cvjetom se čak i vidjela, družimo se drugim kanalima jer je ušla prije par godina u trkačke vode :-)
Ima ih još dosta prezanimljivih :-) koje su otišle i nisu se vratile pri tome jasno dajući do znanja svoje razloge. No nebitno.
U vezi teme, čujem da Zelenski ima oštre poruke za Putina? Pričale mi kolege na jutarnjoj kavi.
Ne, nego su neki nabrajali nuklearne eksplozije/katastrofe - pa sam nadodala one koje nedostaju. Bio je tu i tsunami koji je pogodio japansku nuklearku i izazvao nesrecu prvenstveno zbog nemara pri gradnji nuklearke i procjeni snage eventualnog tsunamija.
Ruski napad na Ukrajinu ne smatram opravdanim ni na jedan nacin.
Hvala ti, tangerina, natjera mi suze od smijeha na oči (što nije lako ovih dana) zamišljanjem ovih scena gore.
Mene zapravo ne brine toliko hoće li Putin i društvo NAMJERNO napasti nuklearke. Čak i uz sve što znamo, to mi se čini suludo i totalno samoubilački.
Više me brine mogućnost NENAMJERNOG događaja, kao i nekakve sabotaže ili lonely osvetnika (s bilo koje strane) te mogućnost ljudskog faktora nepažnje, umora, stresa itd. (sjetimo se da tamo radi civilno osoblje koje većinom ima obitelji koje sada prolaze pakao, da ne govorimo o tome kako je raditi s oružjem oko glave ili u "dvorištu"). Pa i Černobil je bio splet pogrešnih procjena, lažnih informacija, zataškavanja itd.
A glede suludih prijedloga i razmišljanja o tome gdje živimo i s kim, stavljam ovu najnoviju kozeriju D. Trumpa: https://www.telegram.hr/politika-kri...dnemo-rusiju/:
"Bivši američki predsjednik Donald Trump, inače poznat po vrlo bliskim odnosima s Vladimirom Putinom, na sastanku s donatorima iznio je svoj plan za rat u Ukrajini, piše Josh Dawsey, istraživački novinar Washington Posta.
Trump mused to donors that we should take our F-22 planes, "put the Chinese flag on them and bomb the shit out" out of Russia. "And then we say, China did it, we didn't do, China did it, and then they start fighting with each other and we sit back and watch."
“Uzmemo naše avione F-22, stavimo kinesku zastavu na njih i onda izbombardiramo Rusiju do iznemoglosti. Onda kažemo, to su napravili Kinezi, pa sjednemo i gledamo kako se Rusi i Kinezi međusobno bore”, izjavio je Trump."
Da je i vic, previše je. Naravno, dozvoljavam da je i ovo samo fake news i da je Trump zapravo negdje u nekoj skrovitoj ghandijevskoj misiji okončanja ovog rata...
Inače, koga zanima, ima dobra knjiga na temu propagande, fake news, Putina, itd. (pisala sam već na temi "što čitate"). Peter Pomerantsev - This is not propaganda https://www.faber.co.uk/product/9780...ot-propaganda/
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...rtase-15166896
Imam dojam da se kod nas u zadnje vrijeme stalno neki masovni kreveti slažu i spremaju ... što korona, što potres, sad izbjeglice
Ne poznajem sustav, ali zar se stvarno ne može organizirati neke učeničke domove (npr. tamo gdje djeca idu u Školu u prirodi u Novom Vinodolskom), prazne hotele dok još nije tako masovan broj izbjeglica koji pristižu? Zar ne bi bilo ljepše i ugodnije primiti izbjeglice u nekim manjim prostorima, koji se mogu lakše ugrijati, nego u velikoj sportskoj dvorani.
Ako koga zanima, pogledajte Intervju sa Putinom O. Stone-a (4 dijela). Mislim da su na Youtube-u. Nisam ih našla na tekućim streaming kanalima.
Neće baš puno pomoći rješavanju globalne situacije, možda više razumijevanju Putinovog rezoniranja, odnosa snaga US/NATO i Rusije/Varšavskog pakta ... još od 2. svj. rata.
Uopće ne vidim smisao postavljanja ovih dvorana, nije to prihvatni centar negdje uz granicu pa da se ljudi smjeste na noć, dvije. Za par noći je ok, sigurno bolje nego u Ukrajini u skloništu, ali sigurno nije rješenje. Ne znam, koliko izbjeglica uopće namjerava ostati ovdje, pretpostavljam malo, vjerojatno oni koji imaju nekoga svoga u Hrvatskoj. Ali ako ima tih koji bi ostali neće život po sportskim dvoranama.
I koji su uopće naši kapaciteti za smještaj izbjeglica? Jel crveni križ ima šta smještajnih kapaciteta, stvarno ne znam? Povlači se paralela sa Domovinskim ratom, ali tada su hoteli masovno bili stavljeni u funkciju smještaja izbjeglica, svi otoci, makarsko primorje, u Splitu hotel Marjan, Zagreb, barake kod Poljuda, salonitove barake, toga danas ničega nema?
Pod pretpostavkom da će ovo potrajati, ljudima će trebati posao, znači osuđeni su na Zagreb i obalu gdje posla ima samo u sezoni. Tim ljudima se nema smisla zadržavati u Hrvatskoj, pametnije im je za Njemačku, Austriju, Irsku kao šta naši idu. Ti će vjerojatno tamo i ostat obzirom da je u Ukrajini i inače bijeda. Ali amo uzet da nekima ljudima treba izbjeglički smještaj na par mjeseci, godinu dana pa ako se situacija smiri bi se vratili kući. Gdje s njima?
Neće nitko iz Ukrajine ostat u Splitu, raditi sezonski, a plaćati stan 500 eura, toliko ja plaćam 50 kvadrata i to je cijena ako hoćeš cjelogodišnji najam. Tim ljudima treba neki izbjeglički smještaj kojeg ja ne znam koliko mi uopće imamo .
Nisam smatrala korisnim tipkanje na toj temi, kao što i sad smatram mlaćenjem prazne slame isto takvo tipkanje na temi o Ukrajini, ali sam na tragu onoga što predlažu Dota i Jadranka. Konkretno djelovati.
Konkretno, za Banovinu smo mi kao obitelj kupili dva nova kontejnera za dvije obitelji s troje djece. Jako velik izdatak za nas, ali dvjema obiteljima smo privremeno riješili pitanje stanovanja. Moram li napomenuti da im dosad država nije ništa riješila? Zamislite sad peteročlanu obitelj u jednom takvom kontejneru. Od prošle zime. A griju se na struju jer se u kontejneru ne možeš drukčije grijati. A struja skupa kao kuga. Mogli su oni nastaviti živjetu u štali, da, ali koliko dugo?
MM je svaki dan s ekipom iz bratstva išao na Banovinu kako bi se postavljalo ostale kontejnere (postavljanje priključaka za vodu, struju i ostalo) jer nije dovoljno donirati, što će staroj ženi kontejner, ako unutra nema ni struje ni vode.
I to smo napravili 10 dana od potresa.
MM inače preko firme plaća stipendiju studentima, njima 15-ak, i to iz najugroženijih obitelji. Jednoj romskoj obitelji svakoga mjeseca daje određeni iznos. Dalje neću jer je preosobno. MM-ovo srce je veliko kao kuća.
To mi činimo. Više od toga zasad ne možemo. Je li farizejski to ovako javno, ne znam, ali odgovorila sam ti kad me prozivaš.
Pitam i tebe, Tang, smatraš li tipkanje na toj temi (koju si mi spomenula) korisnim?
Ja mislim da donekle i je, ali samo ako se dobiju korisne informacije poput onih koje, primjerice, dijeli Dota. Inače, ponavljam, sve je to mlaćenje prazne slame. Zato, Jadranka, mislim da si me malo krivo shvatila.
Inače, ono što se nama pokazalo korisnim jest da se iz "prve ruke" dobije informacija o potrebitima. MM je konkretno za Banovinu preko prijatelja iz GSS-a dobio informaciju koje su obitelji zaista najviše nastradale i koje su najugroženije, a onda smo se na temelju toga odlučili za te i te... Jer nisu sve informacije iz medija baš pouzdane... Kaos je s nekim humanitarnim organzacijama, pouzdano znam da novac i ostalo katkad odu na "krivu adresu". Tako da je moja preporuka pokušati dobiti točnu i prije svega korisnu informaciju. Što, naravno, nije uvijek moguće.
Što ćemo sad brojati koliko je tko dao?!
Lijepo od vas što ste toliko pomogli i što pomažete financijski. Imućni ste pa se mnogi od nas ne možemo uspoređivati s vama, ali vjerujemo da i svaki naš mali dar, ili aktivnost, gradi veliko srce.
Meni je osobno činjenica hoću li nekome nacijepati drva ili mu dati novac - ista. Svatko pomaže kako i koliko može. I da, svako dobro djelo gradi veliko srce. Kad jednom nećemo moći financijski pripomoći, pomagat ćemo "u naturi", ako nas zdravlje posluži. Tu nema nikakve dvojbe.
Jučer je Crveni križ izdao letak s informacijama za raseljene osobe iz Ukrajine. Evo ga ovdje: https://civilna-zastita.gov.hr/vijes...-ukrajine/5442 Po dolasku na granični prijelaz dobit će informacije o smještaju u najbližem prihvatnom centru (Osijek, Varaždinske Toplice i od danas Gospić). Boravak u prihvatnim centrima je kratkotrajan i ograničen, u pravilu do 48 h. Nakon proteka tog roka bit će upućeni u trajni smještaj.
I oni koji imaju privatno osiguran smještaj, trebaju se javiti Crvenom križu, a i prijaviti boravak na policiji. Evo letka na hrvatskom https://civilna-zastita.gov.hr/UserD...tak_HR_NCC.pdf , a na gornjoj poveznici ima i na ukrajinskom.
Neka predviđanja govore da će u Europu izbjeći 10, pa čak i 15 milijuna ljudi iz Ukrajine. I da je samo manji dio toga točan (a mislim da je do sada već preko milijun ljudi moralo izbjeći), to su ogromne brojke i velike humanitarne krize, čak i ako se rat ne prelije dalje. Puno zemalja će morati sudjelovati da bi se za sve njih pronašao smještaj i omogućio im se nekakav život. Za sad u Hrvatskoj nema puno izbjeglica iz Ukrajine i svi će vjerojatno lako doći do nekog smještaja ...spominjale su se i lokacije poput Grada mladih i slično. Vidjet ćemo...mislim da je sada najvažnije da svatko od nas vidi kako može pomoći, bilo volontiranjem u institucijama koje pružaju institucionalnu pomoć, bilo osobnim angažmanom, pružanjem smještaja i slično. Najvažnije je shvatiti da svi imamo neki resurs kojim možemo pomoći. Ne moraju to biti velike stvari... možemo nekoga učiti osnove hrvatskog jezika da se može lakše sporazumjeti i integrirati u društvo... možemo se javiti u neko prihvatilište pa mamama koje su tu same, bez pomoći, pričuvati djecu koji sat da se malo odmore... možemo besplatno ošišati nekoga...možemo djeci donijeti autić kojeg je naše dijete "preraslo"... i sami ćete imati puno ideja što možete...a za neke od njih nećemo morati ni iz kuće izaći.
Naravno da to ne mislim. I zato sam u prvom postu na ovoj temi napisala kako se ne zelim opredjeljivati.
A kako se cuda dogadjaju, tako ce se dogoditi da cu se i ja jednom sloziti s Pavlom Kalinicem. Mislim da je sve dobro rekao.
https://fb.watch/bBV4RgfvzY/
Lijepo od svih vas koji pomazete :heart:
Eto Freyja, i kako bi bezveze bilo od mene da te sad pitam zašto pomažeš stradalima u Banovini a ne onima u potresu na Haitiju?
Potpuno je prirodno da nas emotivno više pogodi ono što percipiramo da je bliže
Tako da stvarno ne razumijem zašto si nas iznapadala zašto se sad prosvjeduje protiv rata, ali dobro sad, mogu razumjet da ti je ostalo malo gorkog okusa sa starih tema