Mislim da smo došli do toga...na xy postupaka ubost će se i nešto dobrih stanica i embrija.
Protokol je svaki puta isti.
Ne uspije li sada, mislim da ću morati mjenjati i dr-a i protokol.
Printable View
Prošli tjedan dobila sam rezultate pretraga na trombofiliju:
Faktor V Leiden: nema mutacije
Faktor II: nema mutacije
Određivanje mutacije C - T na položaju 677 u genu MTHFR: heterozigot
Polimorfizam 4G / 5G na položaju 675 PAI-1: PRISUTAN
Radila sam preotein C I S, ali oni mi nisu još stigli
nastavak prijašnjeg posta
Polimorfizam 4G / 5G na položaju 675 PAI-1: prisutan 4G polimorfizam na jednom alelu
Radila sam preotein C I S, ali oni mi nisu još stigli
Dan poslije tih nalaza bila sam na pregledu (7+3) i missed ab, nema otkucaja srca i ovih dana moram na kiretažu.
Budući da mi ovo ne znam ni ja koji postupak , htjela bi prije slijedećeg postupka obaviti još neke pretrage.
Koje mi pretrage preporučate?
Reni, jako mi je žao:-(. Bilo bi dobro napraviti kariogram, a što se tiče trombofilije-uglavnom si napravila osnovno za stečene trombofilije, i terapija bi bila heparin, jesi ga uzimala? (ili barem andol 100)
Nisam uzimala ni heparin ni andol.
Dr. mi je samo savjetovao Folnu koju sam već i pila.
Pitala sam ga za Fragmin, čisto preventivno, rekao je da mi to ne treba.
Sigurna sam da je problem trombofilija jer nema cirkulacije, ali ne bih čekala još jednu loše završenu trudnoću,
pa da tek onda idem obaviti dodatne pretrage.
Napraviti ću kariogram, ali netko je spominjao dr. Radončića. Da li bi i njega bilo dobro posjetiti?
Reni76, baš mi je žao da je tako završilo.
Ja sam bila kod dr. Radončića sa svim nalazima koje sam napravila, tj. na drugom mišljenju.
Bilo mi je dosta neuspijelih postupaka i biokemijskih trudnoća. Naručiš se kod njega privatno i on ti napiše što sve trebaš napraviti. To ti je moj savjet.
Trebala bi napraviti i kariogram i antinuklearna i ostala protutijela. Meni je baš tu pronađen problem. Trombofilija mi je uredu.
pozdrav svima!
nova sam u ovome, malo vas pratim i ponukana sam vašim postovima da vam iznesem svoje skromno iskustvo, a pogotovo mislim da će interesirati Reni76. Ja nikada nisam bila trudna i zasad još ne planiram, ali mojoj sestri je dijagnosticirana trombofilija nakon dva pobačaja. danas ima dvoje prekrasne djece :heart: zahvaljujući heparinu. s obzirom da je trombofilija u velikom postotku nasljedna, odlučila sam na svoju ruku napraviti neke pretrage. s nalazima sam otišla dr.Đelmišu koji mi je rekao da nisam ni približno dovoljno toga obavila, ali da sam sa nalazom genotipizacije za gen PAI-1 (ja sam heterozigot 4G/5G kao i Reni76) potvrdila istu dijagnozu s obzirom na postojanje trombofilije u obitelji. kad ću planirati trudnoću moram mu se odmah javiti da obavimo ostale pretrage i da me odmah u prvoj trudnoći stavi na heparin.
e sad, meni je očigledno prevagnulo to postojanje trombofilije u obitelji, ali prethodni pobačaj(i) i ovakav nalaz genotipizacije su koliko znam dovoljna indikacija za terapiju heparinom. tako da, Reni76 preporučam ti da tražiš neko drugo mišljenje. Dr.Đelmiš je kažu najbolji za to.
imam i jedno pitanje. pitao me dr koji oblik trombofilije je dokazan mojoj sestri i još uvijek ni ja ni ona ne znamo odgovor na to. jel zna netko koji oblici postoje? stečena i nasljedna? kako ih se razlikuje?
Buuuaaahhhha...poslala sam mail u Vinogradsku da još jednom provjerim da li rade PAI-1 i dobila sam odgovor koji glasi:
ukoliko trebate koagulacijski test aktivnosti PAI-1 koji se radi u mom Odsjeku (koagulacija), nažalost tu pretragu na izvodimo i najvejrojatnije niti nećemo. Ukoliko pak trebate molekularnu dijagnostiku PAI-1 polimorfizma koji se izvodi u Odsjeku za molekularnu dijagnostiku, ta se pretraga izvodi. Dakle, prema uputnici treba vidjeti koju od ove dvije pretrage trebate, ili se možda traže obje.
I kaj sad meni treba ??? Na papiru piše samo PAI-1
amyx, treba ti genotipizacija, tj. molekularna dijagnostika jer da dobiješ nalaz povećane aktivnosti Pai, i tako bi to bila indikacija za određivanje genotipa.
A super onda. To je ovo kaj rade znaći :mrgreen:.
Malo sam pogubljena sa svim tim nalazima jer do sada smo radili samo hormone, hormone i hormone...a sad nakon spontanog krenuli malo dalje.
magicfire kao prvo dobrodošla na forum i hvala što si podijelila svoje iskustvo sa nama.
Kada sam dobila nalaze trombofilije, odmah sam nazvala svog MPO-vca i pitala ga
da li bi bilo da odem kod dr. Đelmiš na konzultacije jer sam čula da je on stručnjak za ovo područje.
Dr. mi je rekao nema potrebe, u slijedećem postupku ćemo te odmah staviti na Fragmin.
Sada i mene zanima da li su Fragmin i Heparin isti lijek?
Vjerujem da su za istu stvar, ali svaki lijek ne odgovara svakome na jednak način. Isto kao Gonal/Menopur.
Koliko sam ja skužila to je i cilj pretraga kod dr. Đelmiša da odredi koji je lijek najbolje odgovara.
ne znam baš dovoljno o tome što se daje kod trombofilije, ali znam da je heparin antikoagulans tj, sprečava zgrušavanje odnosno razrjeđuje krv. a Fragmin je tvornički naziv za dalteparin koji je antitrombotik (dakle također antikoagulans) iz heparinske skupine. znači heparin je supstanca, a Fragmin je naziv koji mu je dala firma koja ga prozvodi,tj pakira. Znači, da pojasnim na primjeru, Andol i Aspirin su tvornički nazivi za acetilsalicilnu kiselinu, znači jedno te isto samo od drugog proizvođača. Neka me netko ispravi ako griješim.
Mislim da dr.Đelmiš dodatnim pretragama određuje točnu dozu.
Reni76, nisu to isti lijekovi, ali služe istoj svrsi, koliko sam shvatila. Mislim da je fragmin niskomolekularni heparin i da se ne razgrađuje u jetri, nego u bubrezima, pa ako ti je nešto od toga loše, možeš pitati doktora.
Mislim da će ti po defaultu prepisati Fragmin, jer se čini da ima manje utjecaja na plod, prema studijama, ali nisam sigurna. Nadam se da netko ima bolju infomaciju od mene.
Ja sam isto za kariogram kod tebe. Meni je za mutaciju MTHFR-a preporučio dr. 5mg folne (to je 10x više od uobičajenih doza i dobiva se samo na recept, i privatni je OK jer nije skupo).
amyx, jesi pitala na Rebru je l rade drugu pretragu. Meni su se taman VG i Rebro upotpunili. Al naravno onda treba odvojene uputnice. Ja sam beskonačno čekala, ali u biti B12 mi je najdulje trajao.
Da se ja opet vratim na taj PAI-I... nakon što sam prošla hematološku obradu sada bi ponovno nekoga trebala tražiti da mi da uputnicu za PAI?
Ništa mi nije jasno... prije sam naučila sinuse i kosinuse nego ovo. :/
Meni je na uputama bilo naznačeno PAI-1 i PAI-1 genotipizacija (polifmorfizam). Ispao je homozigot 4g/4g, hematologica koja surađuje s dr. Đelmišem rekla evnetualno utjecaj na implantaciju, ali za antibebi da mogu i da to ima 30% populacije, u trudnoći novoj eventualno mogu fragmin, ali iznijela sam prvu OK i bez te terapije.
Fragmin JE niskomolekularni heparin. Kod nas se jos daje i fraxiparin i clexane, koji su isto niskomolekularni heparini. Za ove nase dijagnoze se i daje samo taj niskomolekularni.
Evo jedan clanak o niskomolekularnim heparinima:
Jesu li svi niskomolekularni heparini jednaki?
puni tekst clanka
Da nije sve u mogućim posljedicama korištenja kontracepcije u slučaju sklonosti prema trombofiliji govori i činjenica da sam nakon samo 2 mjeseca korištenja Yasmin tableta dobila tešku nuspojavu iako su mi nalazi vezani uz trombofiliju bili uredni (istina naknadno napravljeni).
Ne treba mi podrška jer tu sam, živa sam i idem svaki dan naprijed već vas želim informirati o mogućim posljedicama korištenja kontracepcije odnosno Yasmin tableta u vrlo kratkom razdoblju.
Plućna embolija nakon korištenja samo 2 mjeseca Yasmin tableta?
Dodirko, :heart:!
Možda da ga zalijepiš i na opći dio, imunologiju ipak čita uži krug, i većinom maratonci.
-ma moj soc. ginić-tražila sam ga pretrage za trombofiliju i imunološke a on mi napisao ovo -malo mi je čudno jer vidim da se ovdje baš i ne spominju te pretrage ali ja se baš i ne kužim previše-samo mislim da nešto ipak trebam poduzeti a ne čekati da izgubim još koju trudnoću i tek onda ići na pretrage (ako uopće uspijem doći do trudnoće ) a ako k tome još dodam i godine ... Pitala sam i svog MPO dr. al on smatra da jedna izgubljena t. nije indikacija za pretrage i da sve to može biti slučajnost-dođe mi da vrištim...-predložio eventualno da u slijedećem postupku uvedemo andol 100
Ina33 neugodno mi je sada na 3 mjesta pisati o istoj temi. :oops:
Ne želim da ispadne da se sa time hvalim.
evo ja ću zalijepiti, meni nije neugodno :mrgreen:
samo recite gdje ste mislile
istina je da veliki postotak populacije ima 4G/4G pa i 4G/5G ( http://www.kbsm.hr/klinkemija/HDMB/B...2/1Begonja.pdf) ovo su konkretno podaci iz RH.
i vjerojatno je to razlog zašto ne daju terapiju bez prethodnih simptoma odnosno pobačaja. ja sam mislila da će mene otkantat i reć da mi ne daju niš dok ne vide dal ću iznijeti trudnoću, al povijest bolesti u obitelji ipak je prevagnula.
Yasmin sam pila 2 godine, srećom bez posljedica u smislu tromboze, ali su mi zato totalno zdrmale hormone koji su prije bili u redu. da sam tada znala da imam sklonost ka trombofiliji ne bi ih ni u ludilu pila!
i za ovaj MTHFR heterozigotni mi je dr. rekao da umjesto dosad 5mg folne pijem 10 mg folne tj. 2x folacin
kako mi je dr. P otisao na go i punkciju odradio dr. Š pitam ga dali da nastavim piti 10mg folne rekao je da ne, i opet sam ga pitala poslije transfera dali da pijem 10mg folne napisao je 1x1 folacin....to me totalno zbunilo
Nemam ništa protiv da se zalijepi na AT topic, samo da napomenem da se kod Schuetza pije progesteron i a neke cure k tome i posebno estrogen i to samo 10tak dana, iza ovulacije. Ne znam je li ranije davao antibebi, ali sad mi je rekao da daju ovu kombinaciju za usklađivanje ponedjeljaka i petaka.
I ja sam kod pretraga vezanih za trombofiliju imala sljedeće:
Određivanje mutacije C - T na položaju 677 u genu MTHFR: heterozigot
Polimorfizam 5G / 5G na položaju 675 PAI-1: PRISUTAN
a ostalo sve ok, s tim da napomenem da sam te nalaze radila u 5 mjesecu trudnoće, jer me je hematolog spremio da ih uradim (zbog ogromnog hematoma i užasnog krvarenja na početku trudnoće.)
Od ostalih pretraga nizak mi je bio protein S(za koji sam čitala na nekim američkim stranicama da ga ne treba traditi u trudnoći jer nije tada mjerodavan već ga treba raditi van trudnoće) i d-dimeri koji su stalno rasli i koji su pred kraj trudnoće bili 4200.
Stalno sam bila u kontaktu sa dr Radončićem i on mi je rekao da uzmem fragmin od 2500 jedinica i tako sam zadnja 4 mjeseca trudnoće bila na fragminu. Na kraju je sve dobro završilo. Cijelo vrijeme beba se lijepo razvijala, nije bilo zastoja u rastu, protoci super.
Sa mnom u bolnici je bila žena koja je imala nalaze
mutacije C - T na položaju 677 u genu MTHFR: heterozigot
4G / 5G PAI, d-dimere 2500 i izgubila je bebu u 37 tjednu trudnoće. Nakon toga je cijelu sljedeću trudnoću bila na fragminu od 5000 jedinica.
Nažalost, ja se sjećam tvoje tužne priče.
To sam sve i ja prošla. Jedino što je moj soc. ginekolog inzistirao na svakakvim pretragama, dok je MPO dr. smatrao da nemam indikacije za pretrage. Kada sam rekla da odustajem od postupaka jer više nema smisla, dobila sam popis pretraga.
Mia Lily vidim da ti je beta pozitivna:-D a da imas na zalost losa iskustva sa biohemijskim trudnocama.Jesi li za ovaj postupak dobila jos nesto osim Utrogestana? Ja se spremam u slijedecem postupku da koristim aspirin i heparin,pa se iskreno nadam da ce biti vise srece nego do sada.Tebi drzim palceve da se beta pravilno dupla,da na UZ vidis i cujes malo treperavo :heart: i da za 9 mjeseci zagrlis svoje malo zlato:klap:
Hvala ti!
Ja sam na Aspirinu 100 i Fragminu 2500 IU od transfera.
Mia Lily čestitam!
Ja sam dobila također preporuku za fragmin od 2500IU, pa ako bude sve ok na sljedećem transferu ću ga koristiti.
Hvala Mali Mimi.
Da ne koristim fragmin, mislim da bi mi beta nakon drugog vađenja počela padati.
Uvijek mi se tak dogodilo.
Želim ti sreću na sljedećem transferu.
Cure imam pitanje za sve vas koje ste koristile ili koristite Fragmin ili Heparin....Da li ste pocele sa injekcijama na dan ET ili od dana pozitivne bete? Ja trebam u slijedecem FET koristiti nesto od ovo dvoje(mislim da je Fragmin),ali moj dr. propisuje injekcije tek od dana pozitivne bete,a ja se bojim da ne bude prekasno.Mozda je moj strah neopravdan:zbunj: ali se bojim da opet nesto ne krene po zlu.Nalaze krvi jos nisam dobila(ceka se valjda 2 mjeseca),tako da nemam nikakav papir da mogu da odem npr. kod hematologa ili kucnog dr.Hm...raspametila sam se:-/
Nakon transfera. Ja isto ne bih čekala.
ja startala sa danom transfera. mislim da tako uglavnom svi startaju.
I ja sam krenula sa danom transfera.
Pinky, da li si ti ostala trudna kada si počela koristiti fragmin ili si ga koristila i u postupcima prije?
1 postupak ranije sam počela i nisam ostala trudna.
2. fragminski je bio dobitan
...danas moja mrva otišla...(7+2)..prokrvarila sam....
..gin na odjelu mi rekla da sam trebala bar neku blagu terapiju dobiti....a na transfuziologiji mi rekli da mi 4G polimorfizam na jednom alelu ne može smetati za trudnoću...
...budem je pitala sutra još o svemu kad dođem k sebi...danas nisam baš sva svoja...
Tina zao mi je:love2: Ja nisam nikad dogurala dalje od pravilno neduplirajuce bete,pa mi je svaki put jednako tesko a mislim da je jos gore kad dodjes do UZ a onda sve ode:cry: Nadam se da ce ti u slijedecem postupku dati nesto tipa fragmina ili heparina pa da slijedeci postupak bude i dobitni.Isplaci se draga i planiraj dalje:love2: