I krumpirko i četkovac u ST prezime dobro, tj za četkovac sam sigurna, ima ga na gradskim zelenim površinama, a ovi krumpirkići koje gledam po vrtovima su vani, u zemlji, i poveći grmovi. Nisu sigurno samo ovog proljeća toliko narasli.
Printable View
I krumpirko i četkovac u ST prezime dobro, tj za četkovac sam sigurna, ima ga na gradskim zelenim površinama, a ovi krumpirkići koje gledam po vrtovima su vani, u zemlji, i poveći grmovi. Nisu sigurno samo ovog proljeća toliko narasli.
Nisam gledala lokaciju. Mislila sam da je Zg :) a ono južnije od mene. Puno juznije.
Onda može i Ceanotus. Eno mi ogroman plavi grm u vrtu. 2m i u visinu i u promjer.
Jooj daj Bože jer nema nijednog listića zelenog. Ne znam što bi više napravila.
Jel bitno da joj je tegla s korijenom na suncu? sad je trenutno iza balkonske ograde (one kao prozirne bijele) a stabljika i grane su na direktnom suncu. Mogu je i pomaknuti cijelu na sunce.
Lili, nemoj gnojiti biljku pod stresom. Pusti prvo da se privikne na promjenu okruzenja i da izadje iz hibernacije. Dodatak gnojiva je dodatan stres i najcesce je kontraproduktivno kad biljci nije dobro.
Nisam to znala, pa koliko joj treba za privikavanje??!! Mislim da je na balkonu nekih mjesec dana.
Sve mi se cini da nista od te bugenvilije.
Nabavila sam danas opet sukulente, krasne bujne.
Za mjesec dana je već trebala krenuti. Pogrebi malo koru noktom, pri dnu. Ako je zeleno ispod, daj joj vremena.
Njih rezidba u proljeće jako unazadi.
Ok thanx probam i to. Ako ne krene prije mog odlaska na more, mijenjam je s nekom drugom biljkom.
Pametno haha
Je l se moze zelenoj salati samo odrezati par pera i pustiti dalje da raste? Odnosno je l mogu od dva pelcera, ako se ulove, imati svaki tjedan za jednu zdjelicu salate?
Hvala. Trenutno ne izgleda obecavajuce da moja salata.
Je kad je sad suho, i piči sunce
Prošle godine sam posadila jagode mjesečarke, stvarno je stalno bilo po par jagoda za ubrati, ali ova godina im je izgleda prilično stresna jer bio je jedan val jagoda, kad smo ih pobrali više ništa nema, ni cvijeta ćak nema a lišče izgleda umorno kao da su pod nekim stresom. Ima li još netko jagode i kakva je situacija kod vas?
Kaže na jamatu da je sad krenul klijat luk kaj je posađen pred par tj. I kaj onda s tim bu? Propo, jelda? Msm luk nemre pauzirat rast i nastavit posle. Dobro da nisam išla češnjak pikat.
Ako želiš biti sigurna da sve bude ok, možeš za štajaznam 2 tjedna posaditi još jednu turu.
Nisam još niš neg sam planirala luk, al na radiju kažu da klija onima koji jesu.
Onda nisi zakasnila. Sve još stigneš... Najgore što se može dogoditi je - ništa.
Evo malo tuđe pameti od prošle godine - već su uzeli u obzir vremenske prilike, pa kažu da se može saditi i kasnije nego je to bilo u hladnijim godinama: https://zadarskilist.novilist.hr/plo...ka-i-cesnjaka/
Taj luk kaj je posađen "prerano" lani, sad je visok 15ak cm i bit će savršen Uskrsni luk! :heart:
Imam peršin listaš na balkonu. Napala mi ga je neka bolest pa na listovima imam svijetle mrljice. Prvo sam to ignorirala pa sam primijetila da mi je i na zelenu salatu otislo.
Sad mi je peršin otišao u cvijet. (Dvije glavice salate nisu prezivjele, al moguce da ih nisam dovoljno zalijevala.) Počupat ću ga. Je l moram cijelu zemlju zamijeniti zbog te bolesti da mi se ne ponovi ili to nema veze sa zemljom? To mi je u prilično velikoj tegli pa mi ju je teško isprazniti.
Mislim da bi ti mogla biti powdery mildew u ranom stadiju.
Zalij koprivom, ako imaš gdje držati kantu (smrdi). Ja to ne radim doma, ali povremeno radim na gruntu: https://www.agroklub.com/eko-proizvo...prirode/31197/
Alternativa je potopiti koru od banane, ostaviti par dana i zalijevati s tim. Smrdi bitno manje. To koristim za sobno i balkonsko cvijeće + bacam kore od banane na kompost.
Ima li lučica češnjaka negdje sada?
A kaj će ti oni žuta? Zemeš veliki češnjak i izvadiš ćešnje njih utakneš u zemlju
čemu onda služe lučice, zakaj ih ljudi uopće kupuju
Lučice su mali luk ( mada ih ima i bebe cvijeća narcise, ljiljanu , tulipani), kod luka se dobijaju sjetvom sjemena, služe da bi se ubrzao proces proizvodnje.
https://homeogarden.com/hr/savjeti/k...omaci-cesnjak/
da onda uzmem obični u trgovini i malo ga namočim da pusti klice?
Ne trebaš ga namakati, sad su već preniske temperature za to. Samo zaguraš u zemlju na dubinu od neka 4 prsta i gotovo. Paziš kako okreneš (mjesto za korijen prema dolje). Ja nisam čak ni zalijevala jer se baš spremala kiša, pa je sve ok. Sve što smo napravili od prethodne pripreme bila je jedna vreća humusa, jer je tlo na našem vrtu uglavnom ilovasto, a za luk i češnjak treba biti malo rahlije.
Evo malo tuđe pameti (mm kaže da je ovo najbolja stranica za poljoprivrednike amatere): https://www.agroklub.com/povrcarstvo/jesenska-sadnja-ozimog-cesnjaka/53700/
Tamo je isto ilovasto no međutim ne živim tamo pa sam mislila samo popikat i ostavit prirodi da se pobrine za ostalo.
Probaj , dojde te nekaj sitno
Lupit ću glupost, al zakaj je češnjak tak skup kad ga se samo pikne u zemlju i čeka da izađe?
Moram i ružmarin nekak zasadit. Nikak nemam sreće s time.
ž
Ako hoćeš da uspije, nije to baš jednostavno. Mislim, možeš uzgojiti par glavica za sebe, ali komercijalni uzgoj je zahtjevan. Nemam iskustva, jer sam ga ove godine prvi put zapiknula u zemlju, ali sam pitala susjedu. Osim toga, izložen je štetnicima - češnjakova muha mi prva pada na pamet. Ne može se saditi 2x za redom na istu gredicu, nego moraš rotirati.
https://www.agroklub.com/sortna-list...e/cesnjak-129/
Imam, planiram na proljeće dosta toga posijati i zasaditi, a aplicirat ću za gradski vrt kad izbace natječaj koji je u svibnju, malo prekasno za sjetvu pa ne shvaćam logiku, ali ok.
Zato što je najmanji deo posla čekanje da izađe :).
Prvo bi trebalo da ide u prekopanu zamlju, idealno neku koja je godinama đubrena stajnjakom.
Drugo, bilo bi idealno da nema štetočina u zemljištu koje bi ga pojele (pesticidi koštaju).
Treće, trebalo bi da bude redovno oplevljen i okopan, da bi dobio maksimalno sunca.
Četvrto, ali ključno- mora dobiti optimalnu količinu vode- ni previše ni premalo, i u optimalno vreme.
Peto, ne sme ga ništa pojesti ni iznad ni ispod zemlje, od skakavaca, vaši, muva i ostalih insekata do zečeva i preduzimljivih komšija.
Šesto, treba ga ubrati u pravom momentu kad su glavice dovoljno velike i zrele, i pravilno osušiti i pravilno uskladištiti.
Znači sve to zahteva uloženo vreme, novac i rad.
I dodaj na to sve alavu trgovačku maržu i druge poreze i namete za državu i eto ti ga objašnjenje za cenu.
Svakako glavni problem postaje globalna suša i voda će uskoro biti dragocenija od zlata, a cene hrane će samo rasti.
Tim pre pozdravljam tvoj preduzetnički duh. Ako imaš dobar prostor za bašticu, samo napred, te jesenje i ranoprolećne baštice su najzahvalnije, posle moraš ili zalivati ili odustati.
Kad proizvodiš za sebe ne mora sve biti urađeno idealno po ps-u - bilo kakav prinos je bolji nego da stoji prazna zemlja.
Ruzmarin meni raste stalno napolju u baš velikoj saksiji. Ali on tako leti traži dosta vode, i prija mu zasena ako je +40C. Drugo su oni primorski koji mogu da puste korenje duboko koliko hoće kroz krš da traže vodu. Ovi u ograničenom prostoru se leti moraju zalivati.