pomikaki prvotno napisa
ja mislim da je dobro da u takvim slučajevima postoje i lijekovi.
Ali prije toga treba gledati da do takve situacije ne dođe.
U tu svrhu bilo bi dobro omogućiti prirodan porod i kod kuće i u bolnicama, i zaista poraditi na edukaciji žena o prirodnom porodu. Svih žena, ne samo onih koje imaju pristup internetu i volje da o tome guglaju!
Umjesto da na predavanjima za trudnice liječnici i primalje govore o tome kada će nas trebati rezati, u kojem slučaju ćemo dobiti drip, a još manje da nam govore o mustelli i ostalim sponzorima, trebalo bi govoriti o važnosti opuštanja, o prirodnom tijeku poroda, o prirodnom položaju za rađanje, o snazi i sposobnosti tijela velike većine žena da taj porod odrade same...
tako da žene, one koje vole imati doktore uz sebe, idu na bolnički porod ipak uvjerene da one to mogu. Umjesto sa stavom "samo da to prođe, samo da nekako preživim" A doktor je tu za nedajbože slučaj.
Ako ipak dođe do toga da ne ide, imamo carski, čak i drip moguće da nekad pomogne. Nema problema, mogu vjerovati da bi bio potreban u par posto slučajeva.
Ali mislim da o tome mi rodilje ne moramo znati puno - prije toga moramo znati ono što smo sposobne odraditi same. Ukoliko dođe do komplikacije i opasnosti po život, usprkos tome što mi je bio omogućen prirodan pord, ne moram znati dalje ništa, tada ću se u potpunosti prepustiti liječnicima, neka oni odlučuju.
Nažalost rodilišta podržavaju tu sliku opasnog poroda i neophodnih intervencija, ležećeg položaja, stalnog praćenja otkucaja. Znam da je mm-u bilo slabo za vrijeme tih predavanja, pogotovo kad se govorilo o epiziotomiji (dok sam ja šizila zbog plaćenih reklama). Kako onda neće biti mučno trudnicama koje to sve čeka? Većina žena koje znam idu na porod u strahu i sa željom da im liječnici olakšaju bolove i što prije istisnu dijete iz trbuha. Ali to bi moglo biti drugačije.