mislim da kod nas, odn. u Europu tek trebaju doći nova proteinska cjepiva koja nisu napravljena na isti način kao mRNA, odn. nisu korištene stanice fetusa
i još sam negdje čitala da se razvijaju cjepiva s mrtvim virusom, baš ona klasična
Printable View
mislim da kod nas, odn. u Europu tek trebaju doći nova proteinska cjepiva koja nisu napravljena na isti način kao mRNA, odn. nisu korištene stanice fetusa
i još sam negdje čitala da se razvijaju cjepiva s mrtvim virusom, baš ona klasična
Jadro, super da si ovo spomenula.
Ovo je bas vazno i cesto se nepravedno zanemaruje ta iskustvena cinjenica. Svaki pojedinac ima svoje iskustvo s bolestima te imunosnom reakcijom svog organizma u raznim situacijama.
Ja se primjerice u velikom mjeri pouzdajem u svoj prirodjeni imunitet i bas zbog toga sam dvojila na pocetku oko svog cjepljenja. Vec sam pisala da lose reagiram na lijekove ili bilo kakve intervencije u moj organizam i najbolje se osjecam kad mi se ne remete originalne postavke. Default settings forever.:mrgreen:
No u mojoj odluci je prevagnula drustvena odgovornost uslijed pandemije.
To je vrlo subjektivna kategorija, super ako si u pravu, ali ja već pola godine slušam svoju kolegicu kako se ona pouzda u svoj imunitet i kako ne može dobit koronu jer pije sodu bikarbonu, ali nažalost ipak ju je dobila i danas joj je 6. dan zaredom sa temperaturom, i baš ide snimit pluća
Tangerina :lool: ne pijem sodu, a ni ne tvrdim da se ne mogu zarazit ko ona :-) Samo mislim da to ne bi bilo dramaticno.
Al imam svakako svoje dojmove i iskustvo nakon skoro 46 godina zivota u ovom tijelu, koje me i dalje besprijekorno sluzi bez ikakvih tegoba kuc-kuc.
Ako je toliko godina uspjesno odvalilo bez lijekova i inoga, smatram to osobno ispravnin putem bez i najmanje sumnje.
Nije moj imunitet dar s neba ipak mu puno pomazem na svakodnevnoj razini nacinom zivota: zdrava prehrana (bez cigareta, kava, alkohola), puno sporta, puno sna, sto manje stresa i briga, pozitivan stav prema zivotu i ljudima opcenito, a ponesto mi se i posrecilo genetikom :-)
što se tiče prirodnog imuniteta, meni se posrećilo da sam imala jako blage simptome covida
ali mjesecima nakon preboljenja imam problema s kratkoročnim pamćenjem
što mi je prilično zastrašujuće
pa se pitam, što mi vrijedi moj imunitet, koji se eto tako dobro borio protiv korone da sam od simptoma imala samo glavobolju i nešto kašlja, kada je virus uzrokovao neurološke probleme?
i još gore, nitko ne zna koje su dugoročne posljedice preboljenja, hoće li post-covid proći sam od sebe ili nas čeka cijeli život borbe s nuspojavama zaraze?
Nije ni bitan moj imunitet nego opcenito to da ima ljudi i djece s boljim imunitetom,a vrlo cesto u medicini kada bi se mogao i birat individualni pristup, taj se ne bira nego se ide s nekim general approach.
Ne pricam o cjepivu. To je valjda jasno.
Korona je vrlo nepredvidiva. Moja prijateljica je trenutačno bolesna - ona je dosta loše, muž kuri, ali ništa strašno, klinci super, svekrva je na zaraznoj, na infuziji jer je jako iscrpljena i slaba, a svekar, onkološki bolesnik, je sasvim ok. Ono, umoran je. Ali svi su se zarazili. Ista bolest u istoj obitelji s toliko različitih lica.
Tako je bilo i s mojim kumom, baš mu je bilo jako loše, nije morao u bolnicu, a kuma i klinci ono - nije vrijedno spomena.
Da uzasno je nepredvidiva i izgleda svakog lupi po najslabijoj tocci.
Francois Balloux smatra da je post covid psihosomatska bolest.
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti...ovanja-1132594
Baš je jako dobar :)
Imam ekstremno iskustvo s mumpsom iz detinjstva. U mojoj okolini deca su podobijala, a posto sam ja bila radoznala devojcica jako sam htela da i ja to iskusim. Sestra je dobila, presedela 2 nedelje igrajuci se na podu s temperaturom jedva povisenom, ponekad. Ona je bila jako cest posetilac ORL ordinacije, s tipicnim problemima - ceste uhobolje, oteceni krajnici, 'stalno bolesna.' Prolazili su dani, ja citala sve sta sam mogla o mumpsu, i JAKO zelela da i ja dobijem. Isla s njom na kontrolu posle tih 2 nedelje, dr me opipao na moje dosadjivanje i rekao, 'ajde sad osecam da su ti malo natecene zlezde iza usiju, mislim da JESI dobila.' Tada nista nisam osecala, a onda je POCELO: cca 10 dana ekstremno visoke temperature (preko 41 povremeno, jednom halucinirala), lice mi je celo oteklo u tolikoj meri da sam izgledala kao kruska. Nisam mogla zvakati od boli, jer cim bih pomerila celjust sve bi se 'upalilo' i rikavala sam narednih minut dva od samo jednog pokusaja zvakanja. Znaci jako sam se trudila da dobije, uhvatilo me s zakasnjenjem u odnosu na decu iz okoline, ali je bilo u najmanju ruku intenzivno. Nisam cula da je iko iz moje okoline imao ni blizu slicno iskustvo.
Druga epizoda je rubeola. Opet streber, bila sam oko 2. osnovne. Drugarica dobila rubeolu, a mi iz 'zdravstvenog' ucili da se rubeola mora preboleti u decjoj dobi, zbog opasnosti po trudnice. Naravno, intenzivno sam se pokusavala zaraziti. Isla svaki dan kod te devojcice, grlila je, bas pokusavala. i - nista. razocarano sam prosla kroz mini epidemiju rubeole nezarazena. medjutim, u vreme trudnoca su sam radila titar antitela - i gle cuda - imam super antitela. Ipak sam je prebolela, asimptomatski.
To su poznate virusne bolesti, a eto koliko iskustva mogu da budu sarena...
Da, trenutno se osecam zdravo i dobrog imuniteta, ali ko zna kako bi me korona sastavila.
ma čim su spomenuli šuicu pada sve u voduuuuu i ne čitam do kraja (pipl mast trast as - znam da nije njezino ali engleski joj je kao kod ingrid ako ne i gori)
i još kad počnu s tim boginjama, pa to je bila skroz drugačija bolest
ali svakako je zanimljivo kako je najlošija procijepljenost u zemljama balkana, mi nikako ne vjerujemo našim političarima, vlasti, pa tako ni vodećim znanstvenicima
možda zbog korupcije što znamo svi jako dobro kako to ide kod nas?!?
Tekst nije o Šuici, a paralela s boginjama je prilično jasna, no, ja ti neću reći da pročitaš ponovno :mrgreen:
Ali ako si se "ti" cijepila zašto ti je bitno dal' se "ja" odbijam cijepiti. Ispada da se "ja" moram cijepiti kako se "ti" koja si cijepljena ne bi od mene zarazila bolešću protiv koje si cijepljena. Znači ja bih se trebala cijepiti da bi ti bila zaštićena, a ti si se kao cijepila da bi mene zaštitila? Pa za mene se nitko ne treba cijepiti niti me zanima tko se cijepio a tko ne.
Da, svima nam je dosta mjera, a naročito onih koje nemaju nikakvog smisla (a takvih je najviše). Pa zar nije dovoljno što je cjepivo pronađeno i što je svima dostupno. Tko god želi se može cijepiti, a djeca hvala Bogu nisu ugrožena. Pa šta sad onda čekamo???
I diskusijama - je, nije, panika ili?
Lola, napisala sam maloprije, odgovarajući Jadranki, da ja ne odbijam cijepljenje. Odbijam cijepljenje određenim vrstama cjepiva, ona koja su trenutačno u Hrvatskoj, nisu mi prihvatljiva. Ali stvarno mi je neugodno više o tome tipkati. Nisam ja tema...
A što se tiče pitanja nije li nam svima dosta... Na tragu ovoga što Ante Tomić piše, mislim da je naš stožer upropastio što se upropastiti može, i da su danas zaslužili samo Zlatnu malinu. Sigurno im ne pomaže ni sinoćnja izjava imunologa Trobonjače (nije u stožeru, ali im je potpora) u Otvorenom, kad ga je voditeljica pitala zašto je toliko necijepljenih u Hrvatskoj:
„Očito su te neke antivakserske grupe pobijedile. Ljudi ne shvaćaju da su samo predmet manipulacije pojedinaca ili pojedinih grupa koji žele da ova epidemija traje budući da dobro znamo da epidemiju možda ne možemo eliminirati cijepljenjem, ali je sigurno da je možemo skratiti...možda nekim ljudima nije u interesu da se ta epidemija skrati, možda im je u interesu da ta epidemija što više traje i upravo oni zagovaraju necijepljenje, odnosno upravo oni su ti antivakseri koji organiziraju ljude, a ljudi postaju žrtve takvih grupa, sa svojim nekakvim stavovima o necijepljenju i zapravo omogućavaju da se epidemija brzo širi i da živimo u ovoj situaciji u kojoj živimo trenutno.“
Ja nemam što na to dodati. Osim što je izjava vrlo konfuzna, ni dotaknuo se nije prave problematike. Pa nisu valjda antivakseri jedini problem...
Onda Beroševa izjava (u moru njegovih ...... izjava) - vezana za smrt djevojke Katje u Sloveniji: Kao što jedna lasta ne čini proljeće, tako na osnovu jednog slučaja ne možemo donositi zaključke... Mislim, meni je degutantna.
Možda da stvarno netko drugi preuzme kormilo jer ne znam što bi se trebalo dogoditi da ovi vrate povjerenje naroda. I zato će svaka sljedeća mjera biti dočekana s otporom. Ja ne znam tko bi to trebao biti, ali sigurno ima kvalitetnih ljudi.
Mislim da nije nevažno tko nas vodi u ovim teškim vremenima.
Krivo. "Ti" i mnogi drugi bi se trebali cijepiti kako bi se što više smanjilo širenje virusa u populaciji, kako bi što manje ljudi obolijevalo, kako bi bilo što manje mrtvih i što manje pritiska na zdravstveni sustav. Do tada, "ja" sam se cijepila i osjećam se osobno zaštićeno, ali nisam bitna "ja" kao ja, nego društvo u cjelini.
uz ono što je tanja navela, dodala bih sljedeće
da je cjepivo 100% učinkovito, bilo bi dovoljno cijepiti samo sebe da se izbjegne zaraza
a budući da nije 100% učinkovito, potrebno je postići određenu procjepljenost zajednice kako bi pojedinci (primjerice oni koji nisu imali imunološki odgovor na cjepivo ili oni koji su imunokompromitirani pa se ni ne mogu cijepiti) bili zaštićeni
tako da se cijepljenje ne može promatrati isključivo kao individualni čin zaštite sebe, nego i kao doprinos zaštiti drugih pojedinaca, tj kolektiva
Jel se sjećate Izraela, kao najuspješnije zemlje gdje je 95% ljudi cjepljeno i gdje su negdje na proljeće ili ljeto proglasili kraj epidemije. Svi su ih isticali kao primjer. Evo sada opet imaju najveću stopu zaraženih, zaraza im bukti i počeli su cijepiti sa trećom dozom. Znači, dvije doze cjepiva ih nisu spasile. Sad se kao spas nameće treća doza...
I sami proizvođači kažu da i cjepljeni mogu širiti zarazu, dakle ono "misli na druge" uopće ne stoji. Zašto se onda toliko proganja necjepljene. Neka se testiraju svi i cjepljeni i necjepljeni, ionako svi mogu biti pozitivni