Na što konkretno misliš? I zašto misliš da trolam?
Printable View
Uz rizik da je ovo uvreda, moram te pitati gdje to zivis ili citas da djeca nisu ugrozena. Ok, vecina djece nije ugrozena, ali neka jesu. Dakle, ja zelim da se ti cijepis (kao sto sam se i ja cijepila) da zastitis moju i tudju djecu koja su mozda izlozena velikom riziku od kovida. Evo, koristila sam i ja-poruke, zbog kvalitetnije komunikacije.
Sto se tice super imuniteta, naravno da dobar dio ljudi ima barem neku ideju o tome u kakvom mu je tijelo stanju i kako obicno reagira na obicne, poznate bolesti. No kovid ne znamo jos, odnosno ucimo o njemu svaki dan i tako tek nesto manje od dvije godine. Tko god misli da zna kako ce ga kovid sastaviti, ili ne sastaviti, zapravo nagadja.
U krajnjem slucaju, osobe koje su umrle od kovida nikad prije nisu umrle od kovida (a racunam da opcenito nisu nikad prije umrle, neovisno o uzroku). Iznenadilo ih je mnoge. Ili njihovu okolinu, jel.
Pisala sam vec prije vise puta da nisam nesto bolezljiva i da ne uzimam lijekove osim kad moram, sto je stvarno rijetko (zadnji antibiotik 2008. godine, na primjer, ali uzimam hormone zadnjih par jer bez njih ne mogu; razne trave nisu pomogle i ne pomazu). Jedina "djecja" bolest koju sam imala su vodene kozice koje sam, tko zna zasto, imala dva puta (ako lazem, laze i moj medicinski karton, a i sjecam se prve i druge instance). Imala sam i influenzu, dijagnosticiranu, tri ili cetiri puta, zaboravila sam. Jedino sto ne znam u ovom trenutku jesam li je imala tako blagu i prakticki neprimjetnu zbog cjepiva ili zbog dobrog imuniteta. To pada u pricu kokosi ili jajeta, nazalost ili na srecu. (Iz Hrvatske nemam anegdotalnih primjeraka jer me nitko nikad nije testirao na gripu, a tu i tamo sam imala neku virozu za koju su mi, ako je sudeci po rezultatima testova tu u SAD-u, pogresno uvijek propisivali antibiotik jer me nitko ni na sto nikad nije testirao.) I djeca su imala influenzu vise puta i bilo im je slicno kao i meni, nista bitno, malo temperature i nesto sitno kaslja za njih, a grozno cureci nos za mene. Cjepit cemo se protiv gripe 21.10. iako imamo poprilicno bogato iskustvo prezivljavanja bas te bolesti.
Ma jasno da mogu i cijepljeni širiti zarazu, ja to ne negiram, svatko može nositi virus na sluznici :mrgreen:, ali cijepljeni su ipak dali svoj doprinos da se smanji širenje zaraze (u cjelokupnom društvu)...
ajde onda istom logikom objasni Portugal
u Izraelu je trenutno cijepljeno 64% stanovništva (Izrael nikad neće dostići 95% cijepljenih stanovnika jer ima velik udio djece, odnosno populacije koja se ne može cijepiti)
Portugal je trenutno na 85% cijepljenog ukupnog stanovništva
Hrvatska je na 42%
Evo kod nas se prilicno dobro testiraju cijepljeni, necijepljeni, bolesni i zdravi.
Zadnji put kad sam to spomenula, oplakali smo neduznu maltretiranu djecu kojoj se gura stap u nos i tjera ih se da pljunu u epruvetu.
Kod nas su to djeca, jel, s obzirom da je to najmasovnija skupina koja nije cijepljena jer cjepiva za mladje od 12 godina nema, a senior citizens su nam procijepljeni 95%+ u nasa dva okruga.
Drzava (kao poslodavac) i svi ostali poslodavci koji tako zele (a na to imaju puno pravo jer je cjepivo primilo sva potrebna odobrenja u SAD-u) koriste testiranje kao dodatni poticaj necijepljenima da se cijepe. Osim sto se nadaju da ce izuzeti iz mase one koji su zarazeni, a da ne znaju (sto je samo po sebi, nadam se, razumljivo kao korisna stvar), nadaju se i da ce necijepljenima dosaditi da svako toliko moraju pljuvati u epruvetu ili primiti stapic u nosic pa da ce se, na kraju krajeva, ipak cijepiti barem zbog toga. Kao sto neki idu na test ili cijepljenje da bi dobili magicnu potvrdu da mogu na put, koncert, ili cak restoran.
I ti onda misliš da kad bi cjepili svu tu djecu u Izraelu da bi pandemija bila gotova kod njih?Citiraj:
u Izraelu je trenutno cijepljeno 64% stanovništva (Izrael nikad neće dostići 95% cijepljenih stanovnika jer ima velik udio djece, odnosno populacije koja se ne može cijepiti)
Ali u Izrazelu se ne razboljevaju djeca vec upravo odrasli cijepljeni s dvije doze. I kao rješenje im sada daju treću dozu.
Mislim da je Riri negdje ranije napisala da OPG prodaje robu po skupljoj cijeni necijepljenima. Kako pobogu znaju da nisu cijepljeni? Ovo sam sad stvarno znatizeljna.
Inace mi je skroz ok glasati novcem, kako se to ovdje kaze. Otkako je korone i otkako su isplivali raznorazni stavovi, postoji cijeli niz ducana, restorana, cak i sportskih klubova u koje nisam stupila niti im dala jednu jedinu paru zbog njihovog stava o pandemiji i cijepljenju. Neka ih podrzavaju istomisljenici. Ne jedemo vise pizzu u odlicnoj pizzeriji jer je vlasnica istupila u javnost s uzasnim rasistickim komentarima kad je ubijen George Floyd. Da ima najbolji pizzu na svijetu, nemam joj namjeru vise dati ni novcic. Vise ne idem kiroprakticarki kojoj sam prije odlazila jer su njezini stavovi o koroni toliko suprotni mojima da ne zelim podrzavati njezin biznis i one koji ga koriste jer smatram da njihovo kolektivno ponasanje, cak doslovno i u prostoru njezine ordinacije, ne idu u korist javnog dobra zajednice u kojoj zivimo.
Tako da, neka OPG prodaje kome zeli, sto zeli, odnosno neka od njih kupuje tko god ih zeli podrzavati. Ja ne bih, da su mi pri ruci.
ali što ćemo s Porugalom?
ponavljam, tamo je rješenje bilo cijepiti 85% ukupnog stanovništva
pada im dnevni broj zaraženih, pada im dnevni broj hospitalizacija, zaustavljen je višak smrtnosti
kako se to uklapa u tvoju tezu o Izraelu?
Izrael je jako "mlada" zemlja: https://en.wikipedia.org/wiki/Demogr...:Israelpop.svg
za razliku od Portugala: https://en.wikipedia.org/wiki/Demogr...%EC%97%94).png
Pa može se i Portugal komentirati. Ali Nevena je najprije stavila primjer Izraela. Kaae kaže da je kod njih situacija relativno ok (oko testiranja) što je super, ali bi li se vama svidio ovakav scenarij u Hrvatskoj? Padne učinkovitost cjepiva i idemo na sljedeću dozu? Bez toga ostaješ bez covid potvrda...
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svij...epiva-15107055
pa čekam da se komentira Portugal
evo usporedbe dnevnog broja zaraženih u Hrvatskoj, Portugalu i Izraelu
https://ourworldindata.org/explorers...ry=PRT~ISR~HRV
evo usporedbe cijepljenih u Hrvatskoj, Portugalu i Izraelu
broja bolničkih pacijenata
Zašto bismo uzimali Izrael kao primjer kada se ne radi o najuspješnijoj zemlji kad je cijepljenje u pitanju?
nemam ništa protiv treće doze, ako ju preporuče, cijepit ću se
koliko vidim, trenutno se preporučuje samo za ugrožene skupine i zdravstvene djelatnike
Imamo i Norvešku koja ima jako visoku procijepljenost, ukinuli su sve mjere tipa maske itd, i imaju malo slučajeva, te vrlo malo hospitalizacija i smrti
Ja, majke mi, ne razumijem uzase dodatnih cijepljenja. 10 god se cijepim protiv gripe. Nije vrijedno cijele ove rasprave, ne kuzim. A brisevi su mi ko vadjenje krvi, cisto pretjerivanje to nazvat invazivnim medicinskim postupkom. Naravno, osim ako netko nije izvan podrucja realnosti tipa da mu se boosterima pojacava radioaktivnost il medicinar a misli da ce ostat neplodan il s promijenjenim genetskim kodom il sta ja znam nekakav drugaciji iracionalni stav...s kojim nema rasprave, jer je to onda cisto trolanje i sea lioning ove teme iz moje perspektive.
I ja ne smatram briseve nekim posebno invazivnim postupcima, a kamoli s teskim posljedicama. Jesu nekad neugodni, ali sta's. Za ljepotu se pati, moze i za zdravlje.
Prvi put sam prije desetak dana cula da netko uistinu nije mogao na bris jer je test sam po sebi bio preinvazivna metoda. Prijateljicin devetogodisnji sin koji je tad bio na desetom krugu kemoterapije, od cetrnaest. Zbog uzasno niskih trombocita, nisu mogli gurnuti nista u nos bez da izazovu poprilicno krvarenje pa su ga, kad je dosao na transfuziju, tretirali kao zarazenog sve dok nije iscurila boca, skocile brojke i bris postao moguc.
Ne znam zbog cega nisu testirali iz sline, ali vjerujem da imaju opravdan razlog.
evo malo o uspjehu Portugala:
https://www.euronews.com/2021/09/23/...e-in-the-world
Citiraj:
Portugal began using large sports halls around the country to set up what Gouveia e Melo calls a "production line": a reception and processing area, a waiting room, cubicles where jabs are given, and a recovery area.
He used soldiers as guinea pigs at the Lisbon military hospital to figure out how to obtain the quickest flow of people through a building.
A major push came with what he calls a sudden "tsunami" of vaccine deliveries in mid-June, which allowed Portugal to shift up a gear.
"We've won a battle," he said. "I don't know if we've won the war against the virus. This is a world war."
Other countries, which Gouveia e Melo declined to name because their requests are not public, have approached Portugal to ask how it accomplished the vaccine rollout.
The Portuguese are traditionally well-disposed toward jabs, which has eased the rollout.
The vaccination rate against measles, mumps and rubella, for example, is 95% — one of the European Union's highest — and there is no significant anti-vaccination movement.
Cijepljenima skuplje, ne necijepljenima. Kao antivakserski odgovor na covid potvrde.
Nažalost, detalje nisam uspjela saznati (jako sam htjela da ih prijavim). Ali kako sam guglala naišla sam na neke kafiće i trgovine koje brane pristup cijepljenima. Isto kao odgovor na covid potvrde, kao neki bunt ajde da nazovem taj mentalni sklop pristojno. Sad kako to bilo tko od njih provjeri, ne znam, vjerojatno sve ostane na razini bunta, jer realno mogu ja doći u kafić i reći da nisam cijepljena, kako će oni znati da jesam jel. Ali u svakom slučaju ja bi ih poslala na obveznu provjeru inteligencije majke mi, a ni psihološka procjena ih ne bi preskočila.
i tko nije pročitao sve besplatne s NY timesa, može i ovdje vidjeti:
https://www.nytimes.com/2021/10/01/w...tion-rate.html
možda smo i mi trebali staviti neko vojno lice na čelo stožera, obzirom na nacionalnu ljubav prema militarijamaCitiraj:
Asked what other countries can do to bolster their own vaccination efforts, he did not hesitate to offer his best advice.
“They need to find people who are not politicians,” he said.
Ono sto je ovdje bitno primjetiti je da je Portugal kasnio 4 mjesaca za Izraelom kad je rijec o cijepljenju, odnosno da se onaj strelovit porast broja cijepljenih dogodio 4 mjeseca kasnije. Da bismo usporedili ove dvije zemlje po pogledu ucinkovitosti cjepiva, trebamo pricekati jos bar 2 mjeseca - tada ce, otprilike, u Portugalu bit onaj trenutak nakon masovnog cijepljenja, u kojem je u Izraelu ponovo poceo rasti broj zarazenih.
Bilo je sučeljavanje dr. Nestorovića i dr. Stevanovića kod nas na televiziji, kao antivakser vs. vakser. U biti dr. Stevanović kaže da Izrael zbog Pfizera nije uspio, ali nažalost nije on u tom sučeljavanju uopće uspio reći svoje stavove do kraja, jer su i Nestorović i voditeljica bili nekulturni, upadali su mu konstantno u riječ itd.
Ja to, zasto bi se itko trebao cijepit zbog nekog drugog, dozivljavam ovako. Cjepivo nije 100 posto ucinkovito ni protiv zaraze ni protiv hospitalizacija ni protiv smrti. Koliko je ucinkovito i kako se tocno to procjenjuje, jos nisam shvatila (kad mi se ne da proucavat). A poseban je problem sto ta ucinkovitost pada s vremenom. I koliko shvacam, nije jos sasvim jasno koliko je osoba zasticena od zaraze, hospitalizacije, smrti nakon n mjeseci nakon cijepljenja.
Tako da, necijepljeni zaista ugrozavaju cijepljene, to vise sto je vise vremena proslo od cijepljenja. Ali istom logikom, ugrozavaju i cijepljeni necijepljene, samo u manjoj mjeri - to manjoj sto je manje vremena proslo od momenta cijepljenja.
Al kad bi se bas svi cijepili, iako bi se bolest i dalje vjerojatno sirila, ona bi to skoro pa sigurno radila puno sporije i s puno manjim hospitalizacijama i smrtima (ako ne mutira). Ali isto tako, kako sad stvari izgledaju, da bi se odrzalo takvo stanje, trebalo bi se docijepljivati svako toliko. A i cijepljenje i docijepljivanje nose sa sobom rizike koji mogu biti veci od koristi od cijepljenja, narocito za tog pojedinca. Jer, ako se ljudi nastave cijepit s nepromijenjenom AZ i J&J sigurno je, nazalost, da ce neki od tih ljudi od toga i umrijeti...
Tako da, za drustvo je izgleda bolje da se svi cijepe (ako se ne pojave neke naknadne nuspojave cjepiva, u sto sumnjam, al tko zna), no za nekog pojedinca, mozda ipak nije.
Meni bi isto bilo zanimljivo cuti objasnjenja za Izrael, osim ovoga sto mogu sama zakljuciti, a to je da je broj cijepljenih u ukupnoj populaciji sasvim prosjecan (u usporedbi s ostalim zemljama), a ne 95%, kako se obicno misli
Razlog toj prosjecnoj procjepljenosti moze biti i visok udio djece u populaciji
Ne znam koji su razlozi rastu broja slucajeva, to valjda ovisi o mjerama, a nemam pojma koje su mjere tamo bile
Pa... da. Da bismo dosli do ovog zakljucka, zapravo ne moramo ici doktoru Google, u najvecoj mjeri, vec bi bilo dovoljno otici na stranice relevatnih tijela iz podrucja medicine i epidemiologije i procitati sto nam kazu. Za pojedinacni pristup, imamo vise-manje svi (u razvijenom svijetu, barem) pristup lijecniku opce medicine ili ekvivalentu, koji bi nam trebao znati reci jesmo li mi bas taj pojedinac koji se izuzima iz ovog prilicno jasnog postulata s pocetka price.
Ako svatko od nas smatra da je dovoljno strucan da se izuzme iz skupa "svi", onda je preporuka sama po sebi posve neprovodiva u praksi i javno zdravstvo mozemo okaciti macku o rep.
Razmijem, naravno, da ima i lijecnika opce (i druge) prakse koji ce reci da je cjepivo opcenito prepuno cipova 5G, kao i epidemiologa koji tjeraju neku drugu vodu na neki drugi mlin (i raznih drugih strucnjaka i kvazi strucnjaka koji prodaju svoje usluge pod "opcu medicinu"), ali i njih je zapravo puno manje od nas svih pa bismo se ipak mogli svi cijepiti u puno vecoj mjeri da ne sjednemo sami na WC i citamo Google (kao u vecini memeova na sirokom nam internetu).
Bože sačuvaj. Kako bi to itko mogao priželjkivati. Moja se sestra cijepila AZ i super mi je pročitati što se ovdje o tome pisalo. Ona će se sigurno docjepljivati, među onima je koja se cijepila tim cjepivom jer ju je liječnica nazvala da je dvoje otkazalo pa su muž i ona došli umjesto njih. Dakle, sasvim slučajno. Sveki se neće docjepljivati.
Dajte cure to prepucavanje vise pustite.
Pa Kaae moze tebi bit jednako vazno da si (bila) u pravu kao i Freyi, Mari, Bari...to je totalno nebitno.
Samo da ova pandemija krene svome kraju.
Da, al nece krenut od pustih lijepih zelja i ajmo svi bit frendovi i pjevat 'insieme, unite, unite', nego od djelovanja. Oko toga je cijelo prepucavanje - sto je sada ispravno djelovanje. Jer se predlazu 2 oprecne strane. Tu nema, ma koliko to bila svim srcem i dusom za to, lili, moze i ovako, moze i onako. Mislim...ima, al to nosi posljedice u brojevima umrlih ili, ako ljepse zvuci, onih ciji 'prirodni imunitet nije, nazalost izdrzao'. Sve je cost benefit, samo je, iz perspektive dobrobiti za cijelo drustvo nesto veci benefit (cijepljenje plus mjere dok nije procijepljeno), a nesto veci cost (nek covid divlja jer 'dosta nam je'). Dakle, cijepljenje se zasad pokazuje i u simulacijama i u stvarnom zivotu put ka tome da 'ovo sve prestane'. A ne ivermectini, sladoljevi, oni i ovi rubni likovi i 'sto nam rade djecici/maltretiranje zalopojke'.
Oni koji uz ovakvu slabu procijepljenost JAVNO zagovaraju i ohrabruju "live and let live" imaju neki broj hrvatskih Covid-smrti koji im je prihvatljiv.
Među nama je razlika samo u broju. Meni je 8.700 puno previše. Drugima je i 18.700 skroz u redu ako im to ne ometa svakodnevicu.
Da. Meni su neprihvatljive nepotrebne smrti u tisućama i za to spriječiti mi je vrijedno i testiranje i maske i cjepiva, naprosto mi je teško prihvatljivo da tisuće umiru, a rješenje postoji. Da rješenja nema i očekuje se da sad 5 godina čučimo doma, to mi ne bi bilo prihvatljivo. Ali, ima ga.
Ma, svi smo sludeni. Nit ne primjećujemo koliko. Evo ovdje Kaae piše kako djecu bez simptoma testiraju 2 x tjedno. I to je super, kontrolira se epidemija. Istovremeno, Lili preporuča djetetu pozitivnih roditelja da se testira i to se komentira sa ‘ svašta’. Što sad, testirati ili netestirati? I tako.. na dnevnoj bazi..malo ovako, malo onako...
U ljude se je uvukao strah a strah je najrazornija emocija.