Jednom tjedno. Kad cepamo dlake. I to samo oni koji zele (a izgleda da ih je dosta, ali ne previse).
Mislim da se komentar "svasta" nije odnosio na preporuku za testiranje, ali nije u redu da stavljam drugima rijeci u usta.
Printable View
I tako, sada su zabranili Modernino cjepivo za mlađe od 30(ili 35).
Zašto? Vjerujte da mi se neda čitati.
Moderna inače kola mojim žilama već nekih 4-5 mjeseci, ali moje su tridesete bile davno.
Baš živimo u ludom dobu. Proći će i to.
Želim biti optimist!
Zaboravila sam baciti par misli :)
Prezaposlena sam, u ove sitne sate mozak prerađuje dnevne događaje, relaksiram se na forumu ( tko će me ujutro dignuti?)
Nisam bila svjesna koliko će nam korona zagospodariti svime kad sam otvorila temu. No, ponekad stvarno imam osjećaj da vidim u staklenu kuglu i bojim se kad to vidim i trudim se zatomiti to, a mozda je to samo posljedica iskustva u životu.
Je li korona stvarna ili je tu za paniku? Mislim da je najstvarnija moguća, ali je tu i za paniku. Poslije ću napisati zašto to mislim, sad ne stignem.
I Beti, glavu gore:), već si nekoliko puta napisala tako "tužne" postove iz kojih se baš vidi kako te sve to pogađa (mislim i na vrijeme kad još nije bilo cjepiva, već je počeo lockdown i kad još nije bilo ovakvih podjela među ljudima). Možda je tužan pogrešna riječ jer si napisala da želiš biti optimist, ali znaš što sam mislila...
Nakon svih primjera iz RL ovdje na forumu o raznoraznim atipicnim ponasanjima lijecnika opce prakse tijekom pandemije, suvisno je trositi rijeci na ponovna objasnjavanja da neki lijecnici ne daju uputnice za pcr unatoc izrazitoj slabosti i bolovima u misicima i kostima, atipicno jakim migrenama, intenzivnim bolovima u kraljeznici, jako povracanju i abdominalnim bolovima (to su bili slucajevi kod mojih prijatelja)... nastavi niz...jer priznaju samo temp.
Da ne spominjem jako dugo razdoblje dok nisu postojali uopce kucni testovi (koji takodjer nisu ni blizu pouzdani) naravno da su ljudi sami trazili nacine da se testiraju pcr-om bilo privatno, bilo preko svog dr.na nacin koji sam opisala jer drugacije nije islo.
Blago onom tko ima odlicnog i odgovornog lijecnika koji mu cak nije onemogucavao cjepljenje u onoj prvotnoj fazi kao mnogima od nas te koji ce ga poslat na testiranje te sprijecit sirenje zaraze.
Beti3, bas me zanima kakav ti je sad predosjecaj za razdoblje do iduceg proljeca i opcenito trajanje pandemije?
Ja imam puno pozitivniji predosjecaj koji datira jos od ovog ljeta za jesen/zimu nego sto sam imala prosle godine.
Ne znam jel zato sto se vec dobar dio ljidi cijepio i prebolio ili...al onako uvjerena sam da nema vise lockdowna i brojki kakve smo imale prosle godine.
Bas me zanima kakav je tvoj feeling :-)
E, da, taj 'svasta' i to pomovljen 2x je i mene zabolio jer ne mozemo bas tolike pcr-ove sami financirati, a pokazuje se da su ipak potrebni makar za admin svrhe (izuzece za si), a znamo koliko je tesko do uputnice, do cjepiva (barem dosad), ja vec strahujem za cjepivo protiv gripe, tj na drzavno ni za dijete koje ima pravo zbog dg ne racunam na drzavu jer bi joj ga drzava valjda u veljaci dala jer 'znate koliko ja imam prije vas penzionera'. Kao da ne znamo gdje zivimo.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...jesti_ostalo_d
Zašto se cijepljeni ne moraju testirati pri dolasku na posao? Zbog zdravlja ne jer su jednako zarazni kao i necjepljeni.
Cijepljene osobe bi zaista i dalje trebale nositi maske, ali nisu jednako zarazne kao necijepljene.
Inače, prilično sam sigurna da bi se ljudi bunili i da se u zdravstvu moralo testirati prije godinu dana, prije cijepljenja, da su se svi morali testirati. (ja mislim da bi to bilo normalno, i koliko čujem u bogatim zemljama koje to mogu platiti i jest tako). Ovo inzistiranje da se i cijepljeni testiraju je samo umjetni argument za pobunu. Doduše, koliko sam čula na TV-u, jako je mali broj zdravstvenih radnika koji se odbijaju testirati, mislim da se spominjao broj 32.
pa naravno da bi se bunili. Kao što se sad i bune necjepljeni. Jer nema nikakvih zdravstvenih argumenata za testiranje samo necjepljenih osim da ih se prisili na cjepljenje.
Zdravstvenih argumenata ima, no poanta je da bi se oni koji se sad bune bunili i da se svi moraju testirati. to što se moraju testirati samo necijepljeni im je samo dobrodošao argument.
misliš na 5% necijepljenih liječnika i 29% necijepljenih med.sestara/tehničara (podaci iz 8/2021) potpomognuti vlasnicima teretana i ostalim "stručnim# osobljem?
mene te pobune protiv testiranja podsjećaju na dijete koje se žali zašto mora u nedjelju pisati zadaću a starija sestra ne mora
pa starija sestra je zadaću napisala na vrijeme i ima slobodan vikend
Nije tu zaključak da su jednako zarazni nego samo da jke virusno opterećenje tj viral load jednak kod cijepljenih i necijepljenih. Virusno opterrećenje je broj čestica virusa koji se detektira kod pozitivnog. Taj viral load je samo jedan od faktora koji utječe na zaraznost, a kod cijepljenih je ranije utvrđeno da on kod njih brže opada u odnosu na necijepljene. INače bi super bilo kad bi se moglo testirati i cijepljene koji rade s bolesnicima npr onkološkim, čisto da se još bolje zaštite ti bolesni a i vidlo bi se koliko često su pozitivni jedni i drugi, cijepljeni i oni koji nisu... KOmplicirnao je to sve ali ne iz nečijeg hira
Osim toga, uvijek treba uzeti u obzir da se tu govori samo o cijepljenima koji se zaraze, a već ta brojka je u startu značajno manja.
Update s naše strane - sin je dobio uputnicu za PCR, nakon pozitivnog kućnog testa i očitih simptoma (temperatura, glavobolja, gubitak okusa i njuha).
Ako bude pozitivan, kreće epidemiološka obrada i za njega. Ako ne bude pozitivan (lažno negativan), pojma nemam šta će. Ponoviti test, priznati kućni ... vidit ćemo.
Dakle epidemiolozi priznaju samo + PCR test, kao ulaz u obradu. Malo me zasmetao stav epidemiologa vezan za moj slučaj.
Pričam na telefon s epidemiologom i kažem da je sin također pozitivan na kućnom testu, sa simptomima. Pitam za njegove kontakte što s njima, školom ...
Ništa službeno nisu htjeli reći nego kad on obavi svoje testiranje i dođe pozitivan rezultat, tek nakon toga njegovi kontakti kreću u obradu (odnosno, upute za SI).
A to je tek za par dana. Za to vrijeme sinovi kontakti, potencijalno zarazni, mogu se slobodno kretati i širiti zarazu ... nazvala sam roditelje i apelirala da budu kod kuće ako je moguće, i da paze na simptome, također javila školi.
Kćerka i muž još uvijek bez simptoma. Napravit ćemo kućni test krajem tjedna, reda radi - sa simptomima ili bez njih. Uputnicu za PCR ne vjerujem da ćemo dobiti za njih dvoje, ako nemaju simptome.
To sa školama je cirkus, žalosno da roditelji brinu više od epidemiologa (koji očito rade po službenim uputama). la_mama, držim fige da simptomi prođu već sutra.
Zaboravila sam, jesi napisala kad si se cijepila?
Biti ce pozitivan na pcr, kucni prije bude lazno negativan nego lazno pozitivan. A i to u malom postotku.
Ja nisam ni razgovarala sa epidemiologom. Cim je kucnibio pozitivan javila sam razrednici i kontaktima. Kad je pcr bio potvrden samo sam potvrdila razrednici. Mislim, nisam ni trebala jer je skola odlucila prijaviti da nema kontakata u razredu gdje ne nose maske. Osim djevojcice sa kojom sjedi i ide kuci.
Tako da se trudis i uzrijavas bez veze. Glavno da ti sin dobije potvrdu , a ostalo...svoje si odradila, ostali budes vidjela.
Frendica ima drugačiji problem
Mala joj ide na nešto ko ritmika,i jedna curka je dobila+, njima je trenerica rekla da ne smiju ići na tu aktivnost 10 dana,nije se tamarala sa školom, dve cure idu u istu školu i razred ( pozitivna ne ide u njihovu školu).
Prijateljičinu mala je za sad doma,ali još ništ službeno
Da, i ja mislim da će tako biti. Kod njega je više nego očita infekcija.
Pitam epidemiologa kada ću ja prestati biti zarazna, i koliko sam zarazna s obzirom da sam 2x cijepljena (zadnja doza krajem 05.21) ? Izolacija prestaje sad u nedjelju. Odgovor: "Eto, ako nemate temperature zadnja 3 dana". A ja opet: "Ali nemam temperature od početka, niti šmrcam, ni kišem, ništa - samo umor".
Pa opet odgovor: "Pa kad vam zadnji simptomi prestanu". I opet: "Ali umor može potrajati još tjednima ...". I odgovor: "Ma samo pričekajte kraj izolacije, ako nema drugih komplikacija".
Eto. Nema tu još sigurnih odgovora, samo smjernice o trajanju izolacije / samoizolacije u cilju smanjenja što većeg broja zaraza.
Ponavljam slucaj moje necakinje s pozitivnim kucnim i negativnim pcr-om. Al je za 2 dana ipak od strane valjda revnijeg epidemiologa (a bilo je i ljeto, manji broj zarazenih, plus impact na veci broj djece - neki kamp) pozvana na novi pcr koji je pokazao plus, zabijen joj je dublje. Navodno se kod djece i mladih zna tako dogoditi da bude i lazno neg pcr-a. Al da su placali sami 2 pcr-a privatno, nema sanse. Tako da je prvo bilo smije van, al da bas ne grli prije i u zatv. s maskom. Pa onda opet nazad u si. Mala nije mogla vjerovat. Al je onda bila djecje sretna sto vise ne mora u si pola godine, jer ih je vec prosla valjda 2-3, svaki put se nadajuci da se zarazila i da je to to.
Netko je spominjao da bi bilo dobro da naši vode statistiku. E pa i vode, zanimljivi podaci:
https://www.hzjz.hr/aktualnosti/covi...lzJg4ZvzhId-co
Kad se može raditi kucni test, da nije prerano?
Mala mi nocas povraćala, danas je na 37.5. Da li cekati sutra ili bi vec pokazalo?
Pošto svi selektivno čitamo, znatiželjna sam što je tebi upalo u oči prvo?
Meni recimo da je više žena pozitivno od muškaraca, osim kad žene (majke) odlučuju o testiranju, onda je podjednako. Što me navodi da zaključim (možda krivo) da su žene sklonije odgovornom ponašanju i testiraju se.
Drugo mi je upalo u oči da muškarci više umiru, što ide u prilog prethodnoj tezi da ih vjerojatno nema toliko manje pozitivnih, uz činjenicu da su deblji od žena.
I da je 1/3 umrlih staraca bila zaražena covidom, bez obzira na to od čega su umrli.
Vidim da je Grad Zagreb bez obzira na javni prijevoz i veće gužve u boljem stanju od SDŽ, stalno ima manji broj slučajeva po glavi stanovnika, iako je cijelo područje urbano. Možda ima veze sa najvišom razinom procijepljenosti. Teško je uspoređivati s obzirom na različite stilove života po županijama. PGŽ dobro procijepljena, Istarska ima isto dosta dobru procijepljenost. To me nekako ništa ne iznenađuje, al eto recimo da su predrasude u pitanju, u koje se (opravdano ili ne) uklapaju rezultati.
Iz worldometra ne vidim da smo dosegli taj neki peak, koji se spominjao, kao padaju vrijednost, samo što nismo opet na nizbrdici. Srećom ne raste tako turbo, još smo ispod 2000 novih dnevno.
Hvala. Budem onda isla kupiti pa napraviti
E pa ja sam to krivo protumačila. Nisam shvatila na što misliš (nisam ni sad sigurna da jesam), ali sam shvatila da sam ja krivo shvatila :lool:
To što piše od ukupno umrlih, znači od ukupno umrlih od covida, a ne od ukupno umrlih po dobi. Tako da ne stoji ono što sam napisala da je 1/3 staraca bilo zaraženo covidom (to me zbilja iznenadilo, opravdano :)), nego su 2/3 umrlih od covida između 70 i 90 godina.
Par djece u razredu počelo je kašljati. Ništa strašno, među nnima i moje dijete. Suhi kašalj. Učiteljica je rekla bolje da ostanu doma. Nema mi to smisla, nos ne curi, nema temperature, dijete je dobrog općeg stanja. Inhaliramo, pije limunadu, čaj, med, limun..
Isto. Pozitivnija sam, opuštenija. Radim s ljudima bez straha, čak mogu reći da mi je ugodno u interakciji.
Navikla sam se. Naravno da preduzimam sve potrebne epidemiološki mjere, ali bez straha.
Cijepljenje mi je dalo sigurnost, iako znam da nije posve sigurno.
Stvarno mislim da čovječanstvo to može. Bez obzira na 50% necijepljenih.
A i dobra doza ljetošnjeg dalmatinskog sunca i mirisa je puno pridonijela optimizmu :)
Dan po dan, strpimo se još malo i cijepite se, ako ikako možete. Pregrizeš sve i odeš na tu injekciju, nije to ništa drugačije od drugih lijekova koje uzimamo.
meni je prvo upao u oči pogrešan zbroj udjela pozitivnih u tablici Svi preminuli po dobnim skupinama (2,12 umjesto 100%)
drugo mi je upala u oči korelacija udjela umrlih i udjela pozitivnih po dobnim skupinama
po kojoj, obzirom na udio od pozitivnih, je vjerojatnije da će umrijeti dijete nego stogodišnjak
za dobnu skupinu 0-9 udio ukupno umrlih čini 0,02%, a udio od pozitivnih za tu dobnu skupinu je 0,01%
dok je za dobnu skupinu 100+ udio umrlih 0,08%, a udio od pozitivnih 26,92%
korelacija je najjača u dobnoj skupini 80-89 godina
Ovo zadnje sam i ja prvo shvatila ovako kao ti - ali to nije postotak od broja ukupno umrlih (bez obzira na bolest) već postotak od broja umrlih od korone.
Ono što je meni palo u oči je da je čak 20% hospitaliziranih cijepljeno - a to je puno gora brojka od one da je 20% pozitivnih cijepljeno :/
S obzirom da svi idemo u kolektive, mi doma imamo kupljen test u rezervi. I niš ne mislim, testiram. ( iako smo svi imali koronu prije 6 mjeseci).