i ja se nadam, jer zaista se sve odužilo. Kada pogledaš da sam zahtjev predala prošle god u 5.mj.
Printable View
i ja se nadam, jer zaista se sve odužilo. Kada pogledaš da sam zahtjev predala prošle god u 5.mj.
LaraLana hvala ti srećo. Ma bas kao sto kazes...neka ja obavim transfer pa cemo dalje kako god bude.
A jedva cekam otici gore i da se dobro najedem
Jaoooo, jedva čekam da mi se netko pridruži :-*
I da se bar još netko javi kome je uspjelo u MK.
Što se tiče donacije, nitko nas ne može spriječiti da ostvarimo što smo naumile. Sretna sam što sam sve to prošla, što sam pametnija, strpljivija, što sve negativne ljude mičem od sebe. Imala sam cilj, ništa me drugo nije zanimalo. Bilo je trenutaka da sam zastala pred zid ali drugi dan sam već glavom prošla kroz njega.
Zapravo, ne znam kako si netko može uzeti za pravo uskratiti nam da postanemo roditelji. Pa ko će to dijete voljeti više od nas? Oni? Takvi ne vole ni sebe....
Slažem se cure s vama. Mislim da je našima u Hrv komplicirano to sve (ovaj dio što Boban radi) i da im se baš ne da pa je lakše poslati nas negdje van nego da oni moraju uvoziti.
LF, iz kojeg puta je tebi uspjelo?
Da, kad sam išla u Petrovu po lijekove onda je sestra pričala da imaju još 4,5 cura koje idu k njima u 8 mj kad i ja. Očito nas ima, ali nisu na forumu pa ni ne znamo.
Na žalost, usudim se reć da ne da se donacija u Hrvatskoj neće uskoro ostvariti, nego se neće nikada ostvariti. Isto ko i predimplantacijsko testiranje. Koliko bi to postupaka tek skratilo.
Pa nije tako daleka prošlost da se nisu smjele oploditi više od tri jajne stanice. Haloooo???
Pa evo i ginekologa, ravnatelja KBC-a Zagreb koji je htio bit ministar i isto nam uskratiti šanse da postanemo roditelji ali mu nije uspjelo očito. Dokle god takvi fanatici hodaju oko nas...
Meni su isto sestre u Petrovoj rekle da imaju cure koje idu u MK sve više. Isto tako s kim god sam pričala, sestrama ili doktorima imaju same riječi hvale za MK. Većina njih mi je rekla da se znaju viđati na kongresima. Lazarevskog mi ne nekoliko doktora pohvalilo.
Mene ti više muči to predimplantacijsko testiranje gdje smo mi u Turskoj zapravo saznali da su embriji svi kromosomski abnormalni. Prošla sam sve skupa 7 stimuliranih IVFova koji su očito upućivali na to. Kad smo to saznali, odlučili se za donaciju j.s i nama uspjelo od prve. Od prve!!! Znači, našli smo rješenje za problem.
E sad, što mene konkretno muči i zašto sam ljuta od same pomisli. Ima puno cura koje puno duže od mene pokušavaju, transfer za transferom, godinama bezuspješno, biokemijske trudnoće....a to testiranje bi skratilo puno muka. I na kraju krajeva, kao i kod nas, ako nema smisla preporuka donacija.
Možda bi nama s vremenom i uspjelo ali pitanje je kad? Godine idu.
Evo primjer, mi smo u Turskoj dobili 10 savršenih blastocista, i sad zamisli da nismo radili taj test, radila bi transfer svih njih.
U Hrvatskoj su isto sve bile super, radili transfere koji bi završili biokemijskim.
Znači, problem mora negdje biti. Uzeli stvar u svoje ruke i krenuli u istraživanja.
LaraLana, idemo avionom isto kao i zadnji put. To mi je zaista najlakše. Stvarno nam se neda voziti ni busom ni autom. Jedino ako se nesto sa letovima iskomplicira u zadnji tren onda cemo sa autom
Leptirica, kak si ti? Sutra beta?
Heej,
Evo dobro sam. Nisam došla čak ni u iskušenje. Nekako si mislim da je test vjerojatno bio točan ali ajd, do bete ću se nadati.
Da, sutra je.
A simptomi, od nikakvih do nekakvih, ali trudim se kulirati jer to sve može biti od svih ovih silnih hormona na kojima sam. Ugl, nada tinja ali i realnost je tu pa kako bude. Znam da ću o plakati ako je neg, ali znam sebe. Nema dugotrajnog tugovanja nego nastaviti dalje borbu. :)
Sve ovo je upravo to - borba. Moramo se pomiriti ako bude neuspjeh i akumulirati novu snagu za nove pokušaje.
LF, da, bilo bi dobro da svaki put saznamo zašto nije uspjelo, pa se onda čovjek usredotoči na rješavanje problema. Ovako možeš stoput ne uspjeti, a ne saznati je li bio problem u embriju ili tvom tijelu (i što točno).
Tješi me da se šanse povećavaju svakim novim postupkom pa sve dok ima nade, ima i snage.
Jaoooo lose mi je od njega cim ga netko spomene. Ma bolje da nis ne komentiram u vezi doticnog. Sva sreca pa su se pravi usprotivili pa mu nisu dozvolili da postane ministar.
LF ti i ja smo nedavno prokomentirale predrasude u vezi Makedonije i postupaka svih oblika donacije.
Sada je to mila majka, nekima je doslo iz g..... u glavu, al sto mislis kako su me ocajnicki svi gledali kad sam rekla sto hocu i gdje zelim ici!!!! To je bilo debelo prije 7 godina.
Sada bar ove sestre u Petrovoj reagiraju normalo pa ako i glume da im je to normalno ne treba se zgrozavati kao sto sam ja dozivjela.
Svatko tko zeli da se ostvari kao majka na bilo koji nacin ja od srca zelim da to i ostvari.
E ovako sam se ja odmah usudila (prije 7 godina) reci kao ti sada da se donacija nece ostvariti u Hr jos za 300 godina i da zaostajemo u ivf postupcima, naravno da su se odmah nasle koje ce to braniti da to nije tako.
Nas zakon je toliko glup da je to za plakati.
Nekada je banka bila u Petrovoj....sto je sad s tim svi sute i kriju ko zmija noge.
Malo je falilo da 2014-te kad sam prvi put bila trudna istupim javno i kazem zapravo sto se dogadja i sto sam ja sve morala napraviti da to ostvarim i da silne novce ostavljamo u tudjim drzavama zbog maloumnih mozgova.
Na kraju sam odustala zbog osobnih razloga i nije mi se dalo natezati s tim svim.
LaraLana, voljela bi da se varam vezano za ovo što sam rekla, vjeruj mi...prva ću se pokriti po ušima :-)
Super mi je to da je nekima Makedonija ili evo prošle godine meni Turska (jer sam se isto svega naslušala) zapravo zemlje trećeg svijeta :-) :-) :-) a ne kuže da svi idu naprijed i da zapravo mi postajemo zemlja trećeg svijeta s takvim razmišljanjem.
Što se tiče zdravstva, Turska je 150 godina ispred nas. I ne samo zdravstva.
LF2, upravo tako sve kako si napisala!
Cure,
da javim. Beta negativna. Poslala sam mail dr. pa ću vidjeti kakav je plan sa smrzlićem.
leptirica a sto drugo reci vec glavu gore i nadati se da ce uspjeti s preostalim smrzlicem.
Oni isto dole u Sistini ne rade ovo sto je LF radila u Turskoj (predimplantacijsko testiranje), tako da zbilja je tesko uopce reci razlog neuspjeha sa savrsenim trodnevnim embrijima. Cak je jedan i napredniji bio od 10 stanica.
Predpostavljam da su tog uzeli sad za transfer s jos jednim 8-st.
Ide se dalje. :)
Ne znam ide li to preko HZZO-a ili sami plaćamo smrzlića?
Da, tog su bili uzeli. A nista, nastavljamo borbu. :) pozitivni smo. Čekam štonse dr. odgovoriti.
Znaš onda kakav je postupak prema HZHO-u? Što su koki rekli, kad može ići? Ako saznaš kakvu info, proslijedi.
Vama cure držimo fige. :)
Sad mora Vrčiću da joj ispuni i potpiše zahtjev za sve to pa slati HZZO-u na odobrenje. Ali čut ću se ja s njom pa mogu pitati sve što te zanima :)
Ajd se čuj pa pitaj točno postupak koji je da plate smrzlića. Ja čekam da mi odgovore iz Mk isto. Ja sam našem HZZO- u poslala zahtjev za troškove, ovo što smo bili. Poslala u četvrtak papire.
E bas sam htjela pitati za xxx polikliniku jer sam čitala to na njihovim stranicama, dal' oni to možda rade. I frendica mi rekla da su joj tamo rekli da oni to rade što sam se iznenadila.
Ispada ko i sve, sve je to kod nas dozvoljeno ali se ne radi iz nekih razloga. Ko i donacija.
Konkretno za PGT, nema dovoljno genetičara u Hrvatskoj, a možda ni uvjeta, ko će ga znat. Skupe su to pretrage.
Nisam shvatila sad ovo dal' rade ili ne? Šalju vani? Ne kužim.
Leptirica, jako mi je žao. Glavu gore i sigurna sam da već planiraš što dalje.
Mislim da sam ja kroz mjesec dana dobila povrat putnih troškova. Ako nešto fali, oni će zvat.
E, da, pošalji mail HZZOu kako je prošao postupak, samo im poslikaj papir što su ti dali da vide kako je prošlo. I napiši ukratko nesto. Mene su to tražili, vode i oni evidenciju.
Javili su se. Žao je i dr. B I dr. L. Kaže dr. L da je jedan mjesec pauza, a onda možemo embrio transfer u prirodnom ciklusu. To znači? Zna netko? Ciljati ovulaciju bez ikakvih tbl? To mi baš ne djeluje obećavajuće. Što ak fulaju?
IVF poliklinika donedavno u vlasništvu prof. V. Šimunića, inače i predsjednika Nacionalnog vijeća za medicinski pomognutu oplodnju, prodana je češkoj grupaciji.
IVF poliklinika NE radi postupke s doniranim spolnim stanicama ni PGD.
Ali imajmo na umu da je donedavni vlasnik IVF poliklinike ujedno i oko 7 godina predsjednik Nacionalnog vijeća za MPO i kao takav ima dužnost utjecati na to da se zakonom dozvojeni postupci donacije provode u Hrvatskoj. Vidmo koliko je u tom smislu bio neučinkoviti.
Ali, odjednom, evo najave da će donacije se provoditi u privatnoj klinici kojoj je bio donedavni vlasnik.
Ovakva situacija, u najmanju ruku, vrlo je diskutabilna.
Inače, prof. V. Šimunić osoba je koja je podržavala jedan od najrestriktivnijih MPO zakona u svijetu koji je u Hrvatskoj bio na snazi od 2009. do 2012. i koji je zabranjivao zamrzavanje zametaka i dozvoljavao oplodnju najviše tri (3) jajne stanice. Na taj način prof. V. Šimunić uskratio je mnogim parovima u Hrvatskoj sreću da zagrlje svoju djecu!
Brisat ću sve postove koji reklamiraju neku mogućnost skorašnjeg provođenjea donacija u privatnoj klinici koja je do jučer bila u vlasništvu profesora V. Šimunića, aktualnog predsjednika nacionalnog povjerenstva za MPO, jer se postupci donacije u Hrvatskoj NE provode iako su zakonom dozvoljeni, a veliku odgovornost za to snosi i spomenuti profesor.
Leptirica, ja sam u tom postupku i vec su mi odobrili, samo se trebam sama s sobom dogovoriti. Meni isto prvi put nije uspjelo, a ostala mi jos dva smrznuta. Iako su mi u Mk rekli da sami transfer mogu i sama platiti, ja sam ipak isla preko hzzo. Nije samo stvar para (oko 1000e, mislim), nego nisam znala kak ce na to reagirati hzzo
Znači,
išla si po novi zahtjev, kao i po onaj stari samo su napisali da je transfer smrznuti embrija?
S lijekovima ili bez su ti rekli? Meni su ov. dosta rano (bar ja mislim). Sada sam 7 dana primala stimulaciju samo i 9ti dan (od kad sam počela s injekcijama) išla na punkciju s tim da mi već kod tog 7 dana jedan folikul puknuo, (rekao mi dr. L na uzv). Tak da je moguće da mi je prije punkcije puknuo još koji. Probat ću pratiti ovaj ciklus. Ali što ako ne bude ov. taj mj?
Leptirica, samo sam odnijela novi zahtjev u Petrovu koji su oni ispunili i ja poslala postom hzzo-u. Oni mi vrlo brzo poslali pozitivno rješenje. Samo su mene stavili, a ne partnera jer njega sada ne trebaju ;-) Ja ti idem na donaciju j.j. tako da za tvoj primjer ne znam. Ako znas da u 3 mjeseca neces stici (ko ja sada sta mi istice), samo im u mailu posalji da ti produze. Sad sam vidjela da npr. CA otkazuje par letova prema svuda, pa tako i prema Skoplju. Ja planiram ici avionom pa je i to jedna vazna stavka
Joj Inesz, hvala ti na ovom, znaš kolko me to mučilo, do te mjere da sam ih mislila nazvati. Pogotovo kad su toj frendici tako rekli, ja poludila jer znam da priča ne drži vodu. A ovo što je gore pisalo o njima na engleskom, prvi put vidim pa sam reagirala.
Sori ako sam ja nešto krivo pisala. Vjeruj mi, samo otvoreno pitam. Reklamirala, na kraj pameti. Pokušavam pisati stvari uvijek provjerene i iz prve ruke.
Slobodno obriši moj post.
Leptirica samo polako. Pusti sad da dobijes mengu, neka vam sve sve malo to slegne. Koliko god ste to mozda dobro prihvatili ipak negdje u pozadini se covjek zapita zasto nije uspjelo i dal je sve dobro odradjeno.
Nemoj odmah tako negativno da ti to bez ikakvih tableta djeluje ne obecavajuce. Nekim zenama jednostavno bolje pase raditi FET u prirodnom ciklusu. I onako ti treba dva, tri mjeseca da se organizam iscisti od stimulacije koje si primila. Tako da polako, malo stani na loptu i lijepo u miru dogovoro s dr FET onako kako ti on preporuca. Sigurno ce te poslati na uzv da vidi kakva je situacija.