Djevoslava i Traktorka!! :klap:
Ne mogu vjerovati da takva su takva imena stvarno out there.
A Jugo i Slavija još razumijem, sjajna kombinacija :mrgreen:
Printable View
Djevoslava i Traktorka!! :klap:
Ne mogu vjerovati da takva su takva imena stvarno out there.
A Jugo i Slavija još razumijem, sjajna kombinacija :mrgreen:
a meni je Jugo baš divno ime, ali da se izgovara kao jugo - vjetar, a ne kao početak jugoslavije
ja sam se trebala zvati Kocka. to vam je tak kad imate hipijevske roditelje. otud valjda većina tih čudnovatih imena. samo kaj na engleskom zvuče baš fora (npr Moon Unit Zappa, ono, fora zvuči LOL )
Posebno mi je kada moraš pogoditi naglasak imena. Krivo kažeš, pa te osoba ispravlja.. a ti se vodiš čisto instinktom. To mi je uvijek bio bed. Kao da sam ime krivo izgovorila u kompletu :oops:
Meni su definitivno najgora imena koja sam ikada čula Barica, Pepica i Cica. Sve jedno gore od drugog...:lol:
A štefica i micika ti je ljepše? To su sve izvedenice od normalnih imena, Barbara, Josipa i Marija su lijepa imena, ali ljudi u našim krajevima imaju čudne sklonosti da imena "poružne". Najgore mi je Jalža od Elizabeta i Tilča od Matilda
I Žofa (Sofija).
Meni je Grunka jedno sasvim bezveze ime, neznam uopće kako su mogli curu nazvat Grunka..
hajde se vi vratite na "lijepa" imena jer ima nas koje bismo se mogle uvrijediti ako nastavite nizati djevoslave, traktorke i grunke 8-)
Jugoslava, Drina, Stoja, Boja, Šika, Slovenka, Hrvat, Hrvatina, to mi je neki top najružnijih imena. Perinu znam, Stošiju isto, to su tu rijetka ali opet imena koja nisu toliko neuobičajena
Vrijeska, tvoje ime je predivno, ma što tko ovdje napisao! i ti ga tako lijepo nosiš <3
a sigurna sam da ga ne bi izvukle ni da žive još 200 godina.
i baš te briga!
Eto ti Trina, a meni je Drina bas prelepo ime. MM me je naravno pokopao, ali ja sam htela da mi se cerka zove Drina. I nisu mi ta imena koja nabrajate bas ono odvratna. Ne bih ih nikad izabrala, ali da padam u nesvest kad ih cujem bas i ne.
Iris :zaljubljen: Melissa :zaljubljen:
Šteta za Rašeljku :-(
Pa sad, imena isto podliježu modi i običajima. Stošija je Anastazija. Rijetko ćemo danas naići da se netko zove Hrvat, ali zato Hrvoja imaš ko bijelog graha. Perina je starinski oblik imena Petra. U vrijeme naših baka i prabaka nije baš bilo imena Petra. Stoja, Boja i Drina pripadaju više pravoslavnoj tradiciji (iako ne isključivo) i prije su bila češća. Podsjećaju me na knjige Branka Ćopića...
Drina je ime koje nikad ne bih dala djetetu. Nije mi ružno, dapače, ali je jako teško za izgovoriti čim se makneš s Balkana. To je razlog zbog kojeg su moja djeca dobila imena koja su prepoznatljiva i ovdje, ali i u drugim govornim područjima.
Danas se hrpa djevojčica zove Lana, Lea i Tea (bar u mom susjedstvu) - ne možeš zazvati dijete a da se barem tri glave ne okrenu. Uostalom, ista je stvar s mojim starijim sinom koji ima danas često ime.
Još jedno žensko ime iz literature koje mi pada na pamet: Nera
negdje mi je ostalo da je perina i primorski izraz za poplun,ne?
inaće znam jednu malu iz Punta na Krku i baš joj super stoji to ime...
u srednjoj sam u razredu imala Hrvoslava...žena iz hrvatskog je bila oduševljena! :lol:
a frendica je malenu nazvala Neva :zaljubljen:
Perina je i u Slavoniji poplun od perja! Ali se vjerojatno izgovara drugačije Perina, a drugačije perina...
Kod nas je naglasak na i.
Vrijeska,sin BOSILJKO,još s kratkouzlaznim na O
Ovo je debela istina, da ljudi poružne imena...ovo dalje odnosi se na Zagorje, Međimurje i Podravinu:
Naše tete i pratete su se tak zvale - Tinka (Leopoldina), Lela (Melanija), Jaga (Agata), Julka ili Julča (Julijana), Lizika (Elizabeta). Čak su i moju svekrvu ponekad zvali Anča... Brrrr, užas!
Nije to specifično za ženska imena. U sjevernoj Hrvatskoj mladi ljudi se ustručavaju djeci dati starinska imena da ih ne bi tako iskrivili (napravili uvećanice). Pazi sad grozote od muških: Ivan - Ivina, Franjo - Francina, Stjepan - Štefina, Juraj - Đuka i tako dalje...Pravi Gruntovčani, he he he...
vidis, ni Vrijeska nije lose, meni nazalost ne pase uz prezime ni moje ni muzevo. a ja sam cijelu osnovnu skolu govorila da ce se moje dijete zvati Raseljka :yes:
tako da, ima nas jos cudnih
ko zna kako ce nasim unucima zvucati nasa imena
moj deda se na primjer zvao August, jos imam traume od toga:mrgreen:
Perina...to mi zvuci kao zenska verzija Peruna
joj, trina, sad zasluzujes malo bezobrazan odgovor, al neces ga dobiti
Pa da, istina! Na sjeveru je češće Gusti ili GustL (gdje ima više utjecaja njemačkog govornog područja). I ženska verzija Augustina obično bude Gustika (u mojoj obitelji bakina sestrična se tako zove). Značenje imena je odlično (uzvišeni)- sin mi upravo uči povijest Rima ;-).
Sve je to stvar navike i okruženja. Meni je kao djetetu uho drapalo ime Kazimir, ali treba znati da je osoba slovačkog porijekla, pa to odmah bude drugačije.
Ali ovdje smo na imenima za djevojčice. Jedno od zaista neobičnih za naše krajeve bilo bi Amarilis, ali ako dodate španjolsko prezime, više nije neobično.
A kaj velite na davanje imena tipa Jasnica, Vesnica, Mirica (tak mi se teta zvala).
S druge mi se strane jako sviđaju ajmo to tako reći izvedenice, recimo Kata od Katica ili Katarina. Pa Mara. Puno su mi ljepša ta kratka.
meni nis ne para usi, al nije bas super osjecaj kad ko dijete moras svakome tri puta ponavljati kak ti se zove deda
mom djedu bilo ime kalista, drugom janika.
ajde, ovom drugom je prezime išlo u prilog, bome prvom, ličaninu, i ne.
pojma nemam po kojem ključu je dobio ime.
ozbiljno sam razmišljala kći nazvati kalista, ali nisam bila toliko hrabra.
Kalista je baš lijepo ime.:heart:
A August mi je najnormalnije, oduvijek bilo, prva asocijacija na Šenou.
lool, peterlin, pa to je super!
sad mi ima puno više smisla :mrgreen:
Ja sam imala popis:
Adrijana, Andrijana, Anamarija, Julija, Tijana, Celija ...
(muški: Vjenceslav, Maksimilijan ...)
Složili smo se tek oko prvog i osnovnog stupnja hrvatskih imena kao što su Ivo i Ana :mrgreen: Djeca mi imaju lijepa imena, no uvijek će mi biti draža imena poput Lovorka ili Koraljka uz naša prezimena od EmilIE ili MelanIE ili pak MaTTea ili Lea ili Mia ....
ja poznajem laticu i maslinku.
i istranku!
Meni je predavala jedna Trišnja, a teta mi je Plamenka.