Nadam se da će biti sve uredu,mislim da je još netko pisao da se desilo po šavu da par kapi urina izađe i koliko me sjećanje služi da je sve bilo ok...puno sreće...pozz
Printable View
Da se i mi opet javimo :-)
Nama će za 3tjedna biti godina dana od druge operacije kod dr.Đinovića. Dijete je super, piša je odlično kao i mokrenje. Osim što je obrezan ne vidi se da je imao ikakav zahvat na piši.
Neki su pitali za mazanje....evo našeg iskustva....Prije prve operacije u BG (prije toga smo imali 2 neuspjeha u ZG) nismo morali ničime mazati a nakon što smo skinuli kateter morali smo 5 dana mazati bivcin kremom (antibiotska krema) i onda još 4 dana kombinirati jednom mazanje sa bivacin kremom a drugi put sa contratubex kremom. Nakon toga i sve do iduće operacije morali smo mazati samo contratubex kremom 5puta dnevno....mi smo mazali nakon svakog mokrenja i između....ispadne i više od 5x dnevno. Maže se samo dio 'otvorenog' kanalića i ožiljak.
Slično je bilo i nakon druge operacije....nakon skidanja katetera prvo smo mazali garamicin kremom i onda samo contratubexom 2x dnevno. Nakon 3,5mj bilo je dovoljno samo mazanje prije spavanja i tako još cca 20tak dana kad smo sa mazanjem prestali (naravno sve u dogovoru sa dr.Đ. kod kojeg smo uredno svaki mj išli na kontrolu).
puno sreće svima!
e sad smo skroz zbunjeni s mazanjem! mjesec dana naokn operacije mežemo contratubexom po preporuci dr. đinovića al mi stavimo na prste i sve premažemo jer ovaj naš neda ni blizu kad treba mazat! ili nešto radimo pogrešno! nama doktor rekao sad mažite contratubexom al mi nismo pitali točno kuda!
jel ima neko pravilo
Tatice, što vam je točno Djinović gledao na kontroli, radi li nešto posebno ili samo pogleda kako sve izgleda? Ne možemo si priuštiti takav put, pa me zanima na što obraća pozornost i napravi li još nešto osim što pogleda kako rana izgleda?
dolores, pogleda kako sve izgleda i ima nešto samo neznam što jer ja to nisam mogla gledat gdje mjeri otvor nešto je visilo slično kateteru i to traje niti minut! pa možda da ga pitaš jel problem što ne dolazite na kontrolu!
Kad smo bili na previjanju kod Stanojevića onda nam je on nekako koliko smo mogli svatit objasnio da oni mjere taj otvor jel kako treba nekako tako!
da da,kateterom il nekom metalnom sondom mjere i provjeravaju otvor,pogledaju ožiljak i sve u svemu 5 min posla.nit toliko,evo mi smo sutra na kontroli
chicco tako je i nama kapalo prvo,pa jače i kad je končić otpal ostala je fistula za koju je dr bil uvjeren 99 % da će se stisnut ,nije se al kaj mogu :(
maže se samo otvoreni kanalić tako da se contratubex stavi na vrh prsta i utisne se u kanalić što dublje.....nakon druge operacije mazali smo samo šivane dijelove: 'vijenac' oko glavića i po sredini ispod piše. Nema potrebe mazati ostale dijelove piše nego samo gdje je rezano i šivano.
Kod prvih kontrola nakon prve operacije doktor nam je pokazao da trebamo još jače utisnuti kremu u otvoreni kanalić. Zato je nama bilo bitno ići na kontrole da nam doktor kaže mažemo li kako treba. Ujedno smo dobili i pumpicu za izazivanje erekcije koju vidim da nitko drugi sa foruma nije dobio. Nju smo koristili mjesec dana između dvije kontrole.
Prilikom naše zadnje kontrole (prije ljeta) učinilo mi se da nam je mlaz tanak i da mokrenje dugo traje pa sam to napisala doktoru koji je onda prilikom kontrole djetetu provjerio širinu kanalića nekakvom cjevčicom i rekao da je sve kako treba biti. Klinac je naravno urlikao od bolova, to je trajalo svega 10-15 sek.
Inače sama kontrola traje niti 5min ako je sve OK :-)
tatice, bitno je dobro mazati (i time vlažiti) novonapravljeni kanalić da se ne bi skupio. Ne znam idete li na kontrole al ak idete pitajte doktora da vam pokaže kako se to radi. Ni jednom djetetu to nije ugodno, i naš je malo negodovao iako je imao 4,5g kod prve BG operacije.
Sretno! :-)
[QUOTE=tiko;2272693]tatice, bitno je dobro mazati (i time vlažiti) novonapravljeni kanalić da se ne bi skupio. Ne znam idete li na kontrole al ak idete pitajte doktora da vam pokaže kako se to radi. Ni jednom djetetu to nije ugodno, i naš je malo negodovao iako je imao 4,5g kod prve BG operacije.
Sretno! :-)[/QUOT
Tiko na koji kanalić misliš? Na onaj novi otvor gdje piški ili na onaj kanalić ispod glavića jer nama još kožica nije počela prelaziti preko glavića a vidimo da je ispod ima dovoljno da može prekriti možda pola glavića.Dolores jel vama počela kožica prelazit preko?
Nama je tek mjesec dana od operacije pa je doktor tek prošli tjedan rekao da počmemo mazat contatubexom, i to kad sam ja pitao čime ćemo od sada mazat.
On je meni jednom pokazao odmah par dana nakon operacije kako se maže, i tada je stavio kreme na prst i namazao izmeđ glavića i kožice u onaj utor ispod.
Nama to dosta teško ide ali smo nekako uspjeli ali sad sam skužio da ću kožicu povući malo prema dolje pa onda namazat taj dio.
Bili smo jutros kod pedijatrice pa kad je vidjela rekla je da puno ljepše estetski izgleda nego kod druge djece koja je ona vidjela a nisu se operirali u Beogradu.
Chico kako je bilo na pregledu?
ah, doktor kaže da će se to 99% skupit... a ja ne vjerujem baš...vidit ćemo
Tiko na koji kanalić misliš? Na onaj novi otvor gdje piški ili na onaj kanalić ispod glavića jer nama još kožica nije počela prelaziti preko glavića a vidimo da je ispod ima dovoljno da može prekriti možda pola glavića.Dolores jel vama počela kožica prelazit preko?
Nama je tek mjesec dana od operacije pa je doktor tek prošli tjedan rekao da počmemo mazat contatubexom, i to kad sam ja pitao čime ćemo od sada mazat.
On je meni jednom pokazao odmah par dana nakon operacije kako se maže, i tada je stavio kreme na prst i namazao izmeđ glavića i kožice u onaj utor ispod.
Nama to dosta teško ide ali smo nekako uspjeli ali sad sam skužio da ću kožicu povući malo prema dolje pa onda namazat taj dio.
Bili smo jutros kod pedijatrice pa kad je vidjela rekla je da puno ljepše estetski izgleda nego kod druge djece koja je ona vidjela a nisu se operirali u Beogradu.
Chico kako je bilo na pregledu?[/QUOTE]
Da, niti meni nije jasno koji kanalić mazati, da li otvor na glaviću na koji piški ili oko glavića utor? Nije počela kožica još tatice prelaziti preko. Uspjeli smo srediti kontrolu bez da putujemo u Bg. Đinović nam je dao mail dobrog mu prijatelja urologa iz Pule da njemu napravi uslugu i izvršava kontrole umjesto Đinovića, čovjek je stvarno ljudina i izlazi u susret maksimalno, tako da sutra imamo kontrolu i nisam htjela početi mazati sa contratubexom dok ta kontrola ne prođe i doktor da svoje mišljenje. Btw, ona cjevčica što ste rekli da ju stavlja unutra, je mali kateter koji služi kako bi se očistile eventualne unutarnje priraslice koje u ovom periodu mogu nastati i suziti ili začepiti mokraćni kanal. Chicco2, čuvaj živce i onako jedino što možeš je nadati se najboljemu..samo hrabro i polako, sve će bit ok! Tatice i nama je pedica rekla da pišulin izgleda odlično u usporedbi sa svime što je vidjela u "domaćoj proizvodnji" :) Ajd, javim se sutra sa informacijama kako je prošla pulska kontrola sa čišćenjem priraslica, već mi je grč u trbuhu, uff...
Chico a šta da ti kažem,držte se i mislim da nebi valjda govorio 99 posto ako misli drugačije.
Dolores aj malo se raspitaj kod tog doktora oko mazanja pa se javi sutra, jer nikako mi se neda baš navuć kožica prema dolje pa da mogu baš duboko namazat u onaj kanal ispod glavića, sve mi nekeko ostane površinski.
Nemoj se brinuti oko ketetera što mu pročiste otvor jer to stvarno traje 5 sekundi.
Kako je bilo kod nas? Mi smo mokrili sastrane i od te točke prekida kanala je napravljen (nadoštukan) novi dio kanala (po sredini piše) koji je išao do točke na glaviću gdje je napravljen otvor za mokrenje. Taj 'novi' dio na piši nam je bio otvoren kao knjiga i trebalo ga je dobro mazati. Mi smo već tada bili obrezani i taj novi dio kanala je napravljen od tkiva iz usne šupljine. Dakle nismo mazali stari otvor na koji smo i dalje (do druge operacije) mokrili već samo ono što je novo napravljeno tj gdje je piša tretirana.
Contratubex je krema za ožiljke tj za fleksibilnost(omekšavanje) kože gdje je ona šivana. Nama je nakon prve operacije u ZG (ničime nismo mazali) ožiljak(bio je velik) skvrčio pišu.
Evo nas, sve ok prošlo, vrištao ko lud, ali brzo je bilo gotovo. Doktor je isto dobar i komentirao je da je Đinović vrhunski obavio operaciju. Za 14 dana opet kontrola. Što se tiče mazanja, preporučio je da počnemo mazati tek kada sve krastice otpadnu, jer je svrha te kremice da omekša kožu ožiljka, te da na tom mjestu koža brže zacijeli, međutim dok su krastice, znači da još svi končići nisu otpali, pa bi krema mogla omekšati dio koji još nije u potpunosti zarastao. Večeras ću i Đinoviću poslati mail i isti upit, pa da usporedimo informacije...
chicco držim fige da vama tih 99 % bude tako da se stisne,i nama je tako rečeno al mi nismo imali srće pa smo među onim 1 % :(
u prvom mjesecu idemo na popravak toga
a kaj se tiče provjeravanja širine kanala,nama nekad provjeravali s kateterom a nekad s onom metalnom,sad su nam u subotu s onom metalnom.i ne mažemo s ničim ,reko dr da ostavimo samo tako i da čekamo da ožiljak sam omeaša pa da može obavit zahvat
joooj jedva čekam da ovo sve bude iza nas
Pozdrav svima. Moj maleni je isto bio na operaciji kod dr Đinovića, ali nama rezultat nije baš tako dobar bio. Nastala je veća fistula i na kraju smo za popravak išli u Insbruck. Tamo smo imali konzilij na kojem su nam rekli da je operacija neuspjeh i da "agresivna" tehnika razmicanja živaca koja je kod nas napravljena u Beogradu može jako oštetiti osjet u penisu kada dečki budu veći jer da se tek tada vide pravi rezultati. Ja sam se stvarno šokirala neugodno jer su to opet bile još jedne suprotne informacije i bilo mi je samo za plakati da se u 21. stoljeću još toliko ne zna o problemu kojeg ima puno dečkića. Uglavnom tamo su nam u 2 operacije popravili preuski kanal i za sada smo dobro, ali sad samo strahujem kako će to ispasti kad bude veći i u pubertetu.
A joj, šta se sve ovdje može vidjet.
Pa i meni nije jasno da naši liječnici malo ne povedu više brige o ovom problemu jer mi se čini da on nije baš tako ni rijedak. Samo što se svi malo stide pa o tome malo pričaju.
Željkice a kad ste bili u Beogradu i koji stupanj hipospadije je kod vas bio i molim te koliko dana nakon operacije ste uočili fistulu?
Znači trebalo je dvije operacije nakon što se fistula pokazala.
Tatice, daj mi molim te opiši to sa kožicom i prevlačenjem. Meni baš i nije jasno šta se tu još ima prevuć preko glavića kad su obrezani. Inače, ja sam prije operacije pitala dr Đinovića za rekonstrukciju kožice a ne obrezivanje. On mi je rekao da je moguće ali da to može kasnije uzrokovati dodatne probleme tipa teško prevlačenje ili skvrčenje, pa sam se odlučila na obrezivanje. Sad mi nije jasno šta se tu ima za prevlačit ako je obrezan...? Nama je prošlo skoro 2 mjeseca od operacije i ne vidim nekog pomaka u izgledu kožice. Jedino primjećujem da glavić nije više onako sjajan već je malo kao hrapav.
Mazati se trebaju samo tretirani dijelovi piše tj rezani i šivani dijelovi.
Al ako imate bilo kakvih nedoumica oko toga najbolje je pitati dr. Đinovića, on će vam najbolje sve objasniti i na kontroli pokazati. :-)
Tratina u pravu si što se tiče kožice, samo što se meni učinilo da je nekako ima viška ispod glavića pa sam mislio da bi mogla malo i preć ( a to mi je i doktor rekao da u nekim slučajevima s vremenom malo i pređe preko )jer mi nekako naborano izgleda od glavića prema dole.
Poslali smo mail doktoru s pitanjem oko mazanja i kožice pa je odgovorio,
Contratubexom treba mazati svuda gde ima savova.
Kozica se ne vraca preko glavica kod hipospadije, mozda samo malo.
A kod nas je bila penoskrotalna hipospadija i fistula se zamijetila oko 3 tjedna nakon nakon operacije, ali je brzo postala velika i na nju je sve išlo. A u bg su nam napravili mobilizaciju NVB to znači da su živce koji prelaze preko penisa su potpuno odvojili da bi ga izravnali. Doktor u innsbrucku je rekao da se to nikako ne radi kod djece jer oštećuje jako te živce već da se to radi samo kod odraslih. Tu sam kod nas htjela ići na operaciju, ali se čekalo 3 mjeseca na red, a nisam mogla izdržati da to odmah ne rješimo. Doktor u innsbrucku je napravio 2 operacije sa sluznicom iz usta i sad je hvala bogu sve dobro.
joj željkica kak sam sad još više u brizi...baš me to tlači i brine..a dajte mi redite kak vaši klinci,jel im se 'digne?' uvijek il ponekad?mene dr Nikola sad pitao al zbog pelene mi teško uhvatit ,makar sad nakon kaj su mu gurali onu cjevčicu mu se nakon toga baš dignul dok sam ga presvačila tak da mi se sve činilo da mu je glavić plavi :(
tinchy, koliko vam je prošlo od operacije? Koliko se sićam našem malcu se prvih 9-10 dana nije baš dizao, ali nakon toga je opet sve po starom.
Pozdrav, kod nas je sve normalno bilo što se erekcija tiče...možda čak poslije operacije i više nego prije...doduše dok smo mazali andractum gelom tad mu je stalno bio dignut,mjesec prije operacije smo mazali tim gelom da se poveća volumen piše i sama kožica...kad mi je dr rekao za taj gel malo sam švljala po netu i naletila da je taj gel dosta učinkovit za potencijal pa zato pišo i jeste stalno bio u uspravnom stanju,iako poslije kad se prestalo mazati s tim sve se vratilo u normalu...mi na sreću nismo imali nikakvih komplikacija a i nama je glavić bio plav dosta vremena,kad sam pitala dr za to rekao je da je to normalno samim tim što je moj sin krupnije naravi pa mu se pišo zavuče u "salo" i nastaje problem malo slabije cirkulacije. Svima vama koji ste friško operirani želim brz oporavak i da nam se javite sa dobrim vjestima...
Bdw Kremenko jeste li zakazali drugu operaciju????Sretno!!!!
njemu se povremeno digne i tu nema problema, ali nama je dr rekao da to odizanje živaca može napraviti problem problem osjeta i postizanja orgazma a ne impotencije. Nisam više ni sama sigurna što da mislim, idemo na kotnrolu u Austriju uskoro pa ću ga zamoliti da mi ponovno objasni jer sam i sama nešto čitala o tome na netu pa mi se puno toga pobrkalo. Nadam se da će sve biti u redu :(
tratina mi smo operirani 6.8 dizao mu se odmah nakon operacije al onda je bilo ljeto pa je bio gol puno a sad ga teško ulovim,u pelenama je još kad je tek 20 mj ,u subotu nakon kontrole sam ga baš ulovila kad sam ga presvalčila u shop.centru i sad me ipak malo nstrah za sve,jooj i ta glupa fistula..kakve su rupice vašima,one nove?jel se vama čine uske?meni dr uvijek veli da je to dosta šioko a meni je teško ocijeniti kad je pišo još mali
Drage rode,
Ovaj topic je jako dugačak, pa ne mogu sve redom čitati, ali javljam se samo kako bih ostavila svoje iskustvo. Naime, moj sinčić je imao hipospadiju najmanjeg stepena, gdje mu je rupica na koju je piškio bila 3-4 mm ispod prave, tj. mjesta gdje bi trebala biti. Čak mu se prava rupica nazirala, ali bila je prevučena - zatvorena tankom kožicom (ako se dobro sad sjecam - hipospaija glandis), a piškio je na tu ispod i mlaz mu je išao dolje pod uglom od skoro 90 stepeni, a i piša mu je bila povijena prema dolje. Znam da ima veoma teških oblika hipospadije, mi smo imali sreće da je lakši oblik.
Operaciju smo uradili ovdje u Sarajevu, u septembru 2011. g., radio nam je dr. Zlatan Zvizdić, a prethodno sam o njemu čula sve najbolje. Vrlo smo zadovoljni ishodom i sve pohvale za doktora. Usput smo uradili i obrezivanje. Bili smo 3 dana u bolnici, dva dana je maleni nosio kateter. Detalje šta je rađeno sam već malo zaboravila (namjerni zaborav :)), uglavnom rupica je došla na svoje mjesto. Sve je proteklo dobro, jedinu bol je osjetio kada su mu vadili kateter i kada smo izašli kući par dana je bio problem sa pišanjem, jer se bila formirala krastica koja je začepila rupicu, pa nije piškio dok nije morao, nije htio ni piti, skontao je da mora piškiti, a kad bi piškio imao je 5-6 mlazeva (vrištanje preskačem....), kada sam mislila da je sve popucalo. Ipak, sve je prošlo dobro, išli smo još nekoliko puta na kontorle gdje je dr. kateterom kontrolisao prohodnost.
Uglavnom, dobili smo ćunu za izloga :)
Podvlačim, dr. Zvizdić je za 10!
Pozdrav,
Evo malo i nas...
Više puta dnevno pratimo forum u išćekianju nekog novog posta i iskustva, ali nikako složiti neku rečenicu.
Svaki dan ležemo u krevet i sanjamo da se sve to ćim prije sredi.
Bili smo kod Đinovića na "prvom fizičkom" pregledu u nedjelju 28.10.
Ostale preglede smo obavljali svakih 20 ak dana putem fotografija.
Doktor kaže da sve super izgleda.
Uglavom 27.11. imamo zakazanu drugu op.
Željkice:
Znači i u Austriji imaju metodu sa bukalnom kožicom? Nije li to bio isključivo prije Perovićev sistem?
Pozdrav i puno sreće svima
Nama je dr rekao da je tu metodu osmislio kirurg Braka iz engleske i nama na otpusnom pismu piše operacija po Bracki koja je za popravke prijašnjih neupsjelih operacija kad nema više kožice na penisu jer je potrošena u prvoj.
Evo link, za one koji dovoljno razumiju engl. i zanima ih kakva je to Brackova metoda iako je bespredmetno raspravljati koja je metoda bolja od koje, btw. postoji 250 načina kojima se može izvršiti operacija hipospadije, ovisno o dijagnozi i sve su još uvijek u razvoju...Svi mi želimo najbolje za naše dijete i svaka operacija bez obzira kod koga je obavljena nosi svoj rizik i mogućnost komplikacija. Obratite pažnju na popis literature korištene za članak, koliko se puta spominje Perović.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2577154/
tinchy, ne sekiraj se. ja stvarno mislim da će to sve bit ok.
željkice i tebi također, ne brini se. mislim da mi svi to malo previše analiziramo pa od mušice radimo slona.
evo, nama je prošlo 2 mjeseca od operacije i ja još nisam uspila uvatit svoga maloga kako piški. kad ga skinem, on se uopće ne popiški, a i strah me da se ne prehladi ako je predugo gol.
tratina ako ti pomaže naše iskustvo s piškenjem, a to je da ga stavimo u kupatilo kraj kade i odvoda-slivnika i kažemo mu ajde piški u rupice, a on nam se svaki put namjesti i šica u rupice nešto mu to zanimljivo, pa probaj!
dolores 1 pozdrav stvarno si upućena 100% baš imaš energije mi što se više upućujemo dodatno se i nasekiramo, pa odustanemo!
Tinchy nemoj se sekirat znam da je lako reć al ipak nemoj se sekirat ma mora bit sve ok na kraju!
Takođe i svima ostalih puno sreće!
e baš ću danas provati tu shemu sa odvodima :) nadam se da će upalit.