i jedno od meni neprežaljenih ženskih imena je MATIJA
Printable View
i jedno od meni neprežaljenih ženskih imena je MATIJA
Koraljka mi je bila najbolja prijateljica u osnovnoj školi do 4. razreda...
Poznavala sam i Lovorku. A buraz i ja smo Ivo (Ivan) i Ana...:-P
evo tocno ovak kak me ti ispitujes ko me uopce pitao kak mi se zove deda tak su me djeca ispitivala
to su nama bile uopbicajene spike
Pa da, toga se i ja sjećam... Moj brat je jednom došao doma čudeći se kako se prijateljičin deda zove Ljudevit, a ja (malo starija i pod utjecajem gradiva iz povijesti) kažem - pa nije to ništ čudno: Ljudevit Posavski, Ljudevit Gaj...
To je oblik imena Ludvig ili Ludovik. Od mlađih padaju mi na pamet Ljudevit Grgurić i Ljudevit Bauer
Ali ovo je topic o ženskim imenima. Ima u knjigama Jagode Truhelke opisan jedan ženski lik s tim imenom - Ludovika. Naravno, okrutni ljudi su onda (kao i danas) od tog imena brzo napravili Ludu Viku. Užas! A nitko se ne čudi kad se spomene Ludwig van Beethoven.
Zato je klincima i zanimljivo ispitivati kako se tko zove - starije generacije imaju imena koja njima čudno i neobično zvuče.
Treba imati hrabrosti dati djetetu neobično ili rijetko ime. Bibliju čitaju mnogi, a ne daju mnogi djetetu starozavjetno ime (npr. Judita).
Ime često govori odakle čovjek dolazi ili odakle mu je obitelj. Moja prijateljica udata je za Makedonca, pa se kćer zove Biljana. Lijepo makedonsko ime mi je Dafinka ili Dafina, a moja susjeda porijeklom Slovenka ima kćer Majdu.
Osjećaj za neko ime je često zemljopisno određen. Sigurna sam da su nekima neobična imena gospođa u mom okolišu: Pavle, Frane, Vice, Nikica, Pere, Pave... Meni su sva draga, ali bih izbjegla Vicu radi globalizacije.
Dubrovnik?
Jes
Moja prababa se zvala Ludovika, a i ja i mm smo imali bake Matije (interesantno je da su nam se i djedovi isto zvali). Trebalo mi je neko vrijeme da se naviknem da je Matija i muško ime.:-)
Moja pok. mama se zvala Karmela i čitavo djetinjstvo sam mislila da nema ružnijeg imena, a danas mi je to sasvim prihvatljivo ime. I nije baš često kao npr imena moje djece:mrgreen:.
Moja se baka zvala Ljubica, cijeli život su ju svi tako zvali. I onda dođem vaditi neke dokumente, rodni list za tatu mislim i kaže žena na šalteru:
Da, našla sam, majka Amalija....
Ja: Ne, ne , moja se baka zvala Ljubica.
Ona: Pa to vam je Amalija na hrvatskom.
Čudna situacija.
Zna li netko koju Vatroslavu? Ja znam i to mi je prilično nezgodno ime, dugo je i nekako ne ostavlja mogućnost skraćivanja, kao npr. Vjekoslava - Vjeka.
S nama na balet ide jedna Ludovica. :)
Nikica može biti i žensko ime, ali je dosta rijetko, neki niti ne znaju.. Mada je često za Dubrovnik baš kao ž ime.
Sjetila sam se fora imena Hermelinda(cura iz srednje), zvali smo ju Herma. A na faksu je bila jedna Delfina.
Curama su baš odgovarala ta imena :yes:..
i ja poznajem dvije delfine; jedna lovranka, druga zagrepčanka
Pretpostavljam da je Enka nadimak, skraćenica, a i Vivijana je zapravo Ljerka
zašto je Enka nadimak?
a Inka nije?
Mislim da je i Inka nadimak.
Enka u knjizi nije nadimak, a i ja ga tako ne shvaćam.
A zašto misliš da u knjizi nije nadimak? Pa ja baš mislim da je nadimak u knjizi - Enka, Enki, Melkior se svojoj ljubavnici obraća intimno, imenom od milja.
hahahahahahaha
poznam tri Inke; jedna je išla u moju osnovnu, drugu sam srela tijekom fakulteta, a treću znam iz javnoga života.
za prve dvije sam sto posto sigurna da im je pravo ime jer sam im vidjela knjižicu, odnosno indeks, a za treću nisam... nismo na toj razini.
a ja poznajem dvije žene po imenu Ingeborg iz Slovenije koje su svi redom zvali Inka.
Mislim, i nadimci su imena, samo ja Enka doživljavam baš kao nadimak, kao recimo Žac. Ali može netko djetetu dati ime Žac.
hahahha
to me podsjetilo na 10-godišnjicu naše "male mature"
sjede naša razrednica (profesorica engleskog) i najdraža profa iz hrvatskog
i pričaju o imenima
veli hrvatski kako joj je glupo što svi daju duga imena djeci, pa ih onda krate, kako su joj baš super "nadimkasta" imena
pita engleski: a kako se tvoja mala zove?
hrvatski: dada
engleski: dobro, ali kako joj je PRAVO ime?!
ova samo što je u top nije zgurala
Znam jednu Lelu. Uvijek je kod upoznavanja morala objašnjavati da joj je Lela baš ime, ne skraćenica od nečega.
Pa to možda postane trend, kao u Americi - ljudi se uglavnom zovu Tom, a ne Thomas ili Ben umjesto Benjamin i slično.
Ovo je topic za ženska imena - Cate umjesto Catherine i slično. Meni je lijepo ime Terezija, ali ne bih ga djetetu dala da je ne zovu Reza ili Rezika kao sve Međimurke i Podravke.
Uostalom, kći Matije Dedića zove se Lu. I to je cijelo ime, nije skraćenica od nečega.
I mene za Nađu često pitaju kako joj je PRAVO ime, pa onda ja objašnjavam da nije ni Nadežda ni Natalija.
Naomi je prelijepo ime, ali Tonka mi je nekako naj.. možda zbog nostalgije za djedom koji se zvao Ante.. Svakako uži izbor ;)
Mi smo također bili inspirirani književnošću pri odabiru imena. Stvarno neiscrpan izvor.
Originalna verzija Amalije
http://www.behindthename.com/name/amalia
Dakle, izvedenica je od riječi rad. Na hrvatskom - Radnica.
moje dijete obožava ime Tereza, dok je meni stvarno nesimpatično do kraja
inače nisam sigurna da kratka imena predstavljaju garanciju da se dijete zove baš tim imenom
moja kćer ima ime od tri slova, a mi je zovemo puno dužim nadimcima od milja
ja imam iznimno dugačko ime pa me svi osim mm i naj prijateljice zovu pravim imenom, ne skraćuju...
Nađa mi je recimo baš fino ime, isto kao i Natalija, profinjeno
Nadežda me podsjeća na aždaju, nemam pojma zašto
meni je Sandra isto zapostavljeno a tako dobro ime
Sandra je super
Irena također
Imena su bila češća u mojoj generaciji nego sad. Nisu dugačka, nisu arhaična, nisu ultramoderna, prepoznatljiva kao ženska i izvan Balkana, a najvažnije je da ih dijete ne preraste do srednje škole nego vrijede cijeli život.
Kad smo kod zaboravljenih imena samnom u osnovnu kratko išla jedna Melina, meni baš lijepo nježno ime.
'Lažeš Melita!' :-) Meni još jedno drago ime.. pa makar i curica imala takvu maštu :ups:
Melina me podsjeća na istoimenu knjigu Mirka Kovača, šašava je bila ta ženska.....a Enka.....čula sam za ime Lenka, mislim da je i Šerbeđijina žena Lenka....jako mi je interesantno.....vidim da će biti Naomi i Neomi za koju godinu puni vrtići, bar u Rijeci. Tonka mi je daleko ljepše i prilagođeno našim prezimenima.
Mi imamo strategiju da nikome ne govorimo kako će se sinko zvati kako bi nas poštedili svojih komentara....najvažnije je da se ime sviđa tati i mami. Ostali nebitni. Mada su moje najbliže frendice baš zadovoljne i moja mama, a to mi je kao i drago, mada ne bi utjecalo na naš izbor. Ostalima kako god.
E tako smo i mi, nikome nismo govorili kako će nam se djeca zvati, dovoljno je bilo da nismo krili spol, ovo bi bilo previše.
Za curice su mi lijepa imena: Eva, Iris, Lucija, Nia, Tamara, Nika....