Nadam se da ipak do 1.2? Ali ni moji nisu nešto u školi bili... tjedan dana, taman za zagrijavanje.
Nadam se da ipak do 1.2? Ali ni moji nisu nešto u školi bili... tjedan dana, taman za zagrijavanje.
da, 1.2.
:coffee:
i meni je već dosta
A jel velika bar na pravim predavanjima?
Stvarno ti ne znam reći, i suosjećam. Najbolje da pitaš LOM-a ili nekog sličnog.
Koliko vidimo, pravila se mijenjaju svako malo i teško ih je slijediti, a kamoli razumjeti.
Ja sam obiteljski "guru" :mrgreen: za pitanja Covida, pa već i ja polako posustajem s "updejtanjem" svakih par dana.
Mitovski, da, smijesno je, slazem se.
Vjerovatno je do faksa ta odluka, držite se
Ovo je osvrt na potrebu cijepljenja nakon preboljenja i rizik od teskih oblika koji zahtjevaju hospitalizaciju na istrazivanje od 11 mj, tada je delta bila u pitanju. ( pratim povremeni ovod dr.jos od prvog dana, ozbiljan je)
https://youtu.be/25-iJKPA1CA
Osim što je ozbiljan je i je retired nurse teacher, čisto ako ga ni vi drugi ne znate kao ni ja a nemate trenutno vremena da guglate njegove credentials.
Jurana mudro pitaš i mene zanima odgovor, a i primjena na odraslu populaciju
Gdje je ta preporuka za odrasle, i zašto onda recimo kod odraslih covid potvrda traje 6 mjeseci, ili se može tražiti promjena i kako ako ide
Dosad redoslijed nije bio nevažan. Bolja kombinacija bila je preboljenje + cjepivo, i Trobonjača je u onom intervjuu rekao da ta kombinacija daje superimunost (što se u praksi baš i nije pokazalo baš točnim :mrgreen:)
Kombinacija cjepivo + preboljenje je više kao baksuz, u ovim zadnjim preporukama (Privremene-preporuke-za-cijepljenje-protiv-bolesti-COVID-19-dopunjene-i-objedinjene-2.pdf (hzjz.hr) ) čak stoji da se nakon preboljenja preporučuje ponovno cijepljenje, bez obzira je li osoba cijepljena prije preboljenja ili ne (str. 4, točka 3, pri dnu stranice), što meni ovako sa strane djeluje van pameti.
Ja bih, da sam neki medicinski autoritet, sumirala trenutne regionalne pedijatrijske preporuke ovako:
Za decu koja su umrla ili imala težak oblik kovida sigurno je bilo bolje da su se prvo vakcinisala.
(Ah, da, da su im autoriteti ikad dali šansu za to iako vakcina postoji, ali nije, eto, odobrena kod nas, ili su preporuke bile da nije potrebna. Ali na to ćemo jako čvrsto zažmuriti i zaboraviti što brže.)
Za sve ostale koji su preboleli lako: eto vidite da smo bili u pravu da nije bila potrebna do sada. Ali sada ćemo vam je iz nekog razloga preporučivati.
Da bismo se valjda oprali od onoga što smo prethodno govorili i uradili, a zbog čega su neka deca umrla ili se patila.
Pulinka, za gripu je to veci postotak djece u ovim krajevima. Onda bi se isto tako moglo reci da oni koji ne cijepe il ne daju preporuku da se cijepe peru rukr itd.
Evo novih preporuka HZJZ: Postupanje-s-oboljelima-bliskim-kontaktima-oboljelih-i-prekid-izolacije-i-karantene-ver18.pdf (hzjz.hr)
To je ono, što su jučer najavljivali, da djeca do 18 godina cijepljena s obje doze, ne moraju u samoizolaciju. Kao i ona koja su preboljela i potom primila jednu dozu cjepiva.
Zapravo ne vidim koji je povod tome, osim da se potakne cijepljenje djece (po logici: eto, ako je dijete cijepljeno, ne mora u samoizolaciju kad i ostali u razredu). Realno, to je i meni bio razlog da nagovorim sina na cijepljenje još ljetos.
To cojepljenje i preboljenje plus cijepljenje je i u onom mayo guidelinesima od kaae, al amerika puno vise tradicijski cijepi i testira, nisi otezi ludjak i zesca iznimka ako cijepis (cak i nekomorbiditetno) dijete protiv gripe. Mislim da smo amerikancima mi koji pustamo djecu da prebplijevaju kozice ko neki nativesi jer cemu akp postojo cjepivo. Cijela paradigma je drugacija, nisu bolovanja toliko normalizirana, normalizirana je prevencija koja je konkretna (cijepljenje), a ne ono mediteranska prehrana i luk u sobu uz magarece mlijeko i maticnu mlijec i neke ultra lampe i sol s himalaja. Valjda.
Eto, i mm pozitivan. Od subote šmrca, na dva testa negativan, jutros pozitivan. I to crta prije kontrolne izbila. Od simptoma , boli ga grlo i ništa drugo.
A jadno najmanje dijete je sad u bedu jer mu se izolacija produžuje do utorka. I sad kaže, kad ta istekne,opet će se produžiti. Miceku je već dosta svega.
A naštimani smo na sedam dana razmaka između pozitivnih kućnih
Na stranu Amerika i njihove preporuke, pitam se kojeg smisla imati nekomorbiditetno dijete cijepiti, pa ono ipak oboli, pa ga onda opet cijepiti tim istim cjepivom, iako se u međuvremenu pojavio novi soj za koji je poznato da izbjegava cjepivo? I sve to u razmaku manjem od godinu dana?
Mi smo svi doma cijepljeni čim smo mogli do cjepiva, uključujući i (tada) 16-godišnjaka, uvijek ću zagovarati pozitivne učinke cjepiva, smatram i da bi situacija u Hrvatskoj bila puno bolja da je odaziv na cijepljenje u startu bio veći, ali ovo nabijanje novih i novih doza istog cjepiva istim ljudima u kratkim vremenskim razmacima mi stvarno nema smisla :|
Redoslijed je bio možda važan u znanstvenom i suštinskom smislu, međutim, u birokratskom i administrativnom nije, a to je ono čega se mali čovjek drži.
Meni je izolacija skraćena na 7 dana iako nisam primila booster jer sam prije cijepljenja prebolila. Da sam cijepljena pa prebolila, jednako bi mi bilo. U tom smislu sam napisala da je nevažno.
Na superimunost ću se samo nasmijati sada, nakon preboljenja, dvije doze, pa opet preboljenja, dok čekam da se opet zarazim. Mislim, nisam ni prije nosom parala oblake uvjerena u vlastiti imunitet nad virusom ili pomišljala da se sve bolesti s mene samo sapiru kad se umijem šumskom rosom, ali mislim da ne mogu biti poniznija nego sada. Doslovno, samo čekam da me i treći put blagoslovi. Jedino što želim je da to bude nakon što napišem godišnja izvješća pa da doista mogu uživat u toj izolaciji. :mama:
Produžujem mu je ja. Iz vlastite odgovornosti. Ne pada mi napamet dijete koje nije preboljelo i nije cjepljeno poslati u kolektiv prijwe nego istekne propisana karantena .
Inače, meni je taj sav narativ kojim se stručnjaci vode potpuno nelogičan. Kako zaboga moje cijepljenje štiti tebe? Od korone? Od bolesti čiji tijek gotovo u potpunosti ovisi o stanju imunosustava i organizma domaćina?
Moje cijepljenje štiti mene, moje pridržavanje mjera,maska, dezinfekcija i distanca štite one oko mene. Masovno cijepljenje štiti (ili bi trebalo) zdravstveni sustav i smanjuje cirkulaciju virusa ali ne u mjeri koja bi bila dovoljna da se virus zaustavi.
Pa eto, moja djeca sjede doma koliko treba,peremo ruke 250 puta na dan, ne grlimo se i ne ljubimo s nikim,bez obzira na cijepljenje. I da, svejedno smo se razboljeli. I da,hodam sama po svom ogradom omeđenom dvorištu s maskom na nosu dok mi se susjeda s prozora smije i okreće očima. Jer meni treba svježi zrak , ali njoj ne treba moja bolest. Možda sam luda, ali dovoljno sam ljudi pokopala i nad dovoljno strepila u ovoj pandemiji da bi mi tražila načine da umirim savjest jer mi je izolacije preko glave.
Zaista ne znam koliko smisla ima vakcina nakon preboljenja, pogotovo kod novih sojeva koji delimično zaobilaze obe vrste imuniteta. Moguće da više nema smisla uopšte.
Samo znam da niko nikoga ni u jednom momentu nije terao da vakciniše decu, i svi su imali pravo da vakcinu i za sebe i za decu glatko odbiju. I sada je realno tako, vakcina je i dalje samo preporuka.
Međutim, zbog armije roditelja koji ne daju svoju decu, i pedijatara koji su ih mesecima tapšali po leđima, stvorila se dovoljno neprijateljska klima u kojoj smo mi nemajke i neočevi mahom izgubili mogućnost suprotnog izbora.
Izbor koji ste tražili i dobili za sebe tako je uskraćen nama (OK, u Srbiji, ali koliko sam pratila ni vama nije bilo logistički lako da vakcinišete mlađe od 12). Dozvolićete mi da mi to ne bude pravo.
I gle, odjednom i našim i vašim pedijatrima puna usta vakcinacije, sada kada je očigledno svejedno. Meni je to jednako besmisleno kao i vama.
Što se tiče toga da su komplikacije i smrtnost manji nego kod gripa, pa- da, verovatno jesu.
Sigurna sam da taj momenat pruža veliku utehu onima koji su upali sa pogrešne strane statistike.
I naravno da isto krivim pedijatre i ostale dr koji ne nude ili aktivno odgovaraju decu i odrasle od vakcine protiv gripa, ako je npr. roditelj želi, a nema nikakvog medicinskog razloga protiv vakcinacije.
Prije podosta godina, moj suprug i ja cijepili smo sebe i dvoje naše nejačadi protiv gripe. Od toga je jedno nejako dijete dobilo to cjepivo pod prismotrom jer ima alergije i astmu. Nitko od nas nije trebao dobiti cjepivo te godine. Gripa nije bila u velikom zamahu, nismo bili rizični (osim najmlađeg djeteta, ali njemu cjepivo protiv gripe tada nije bilo ni potreba ni preporuka, dapače, bilo je blago alergično na jednu komponentu cjepiva ).
Pa zašto smo to napravili?
U to isto vrijeme stariji član naše obitelji borio se s uznapredovalim karcinomom. Živio je tada s nama i mi smo ga njegovali. Kemoterapije, zračenja i operacije su bile vrlo iscrpljujuće i onkolog nam je oprezno i obzirno predložio da se cijepimo protiv nadolazeće gripe, ne zbog sebe, nego da smanjimo mogućnost zaraze našeg vrlo, vrlo imunokompromitiranog člana obitelji na minimum. Jesmo li dvojili? Ni sekunde. Jesmo li ikada požalili? Ni na tisućinku sekunde.
Dobili smo još nekoliko godina života punog uspomena, za koje bi moja djeca možda ostala uskraćena da nismo poduzeli sve što smo MI mogli da onima najslabijima među nama bude lakše.
Naravno da tada nije samo naše cijepljenje bilo bitno. I naravno da su kemoterapije i sve drugo bili "konjica" u borbi. Ali su i naša cijepljenja bili mali "pješaci" iz pozadine, koji su podupirali jurišnike.
S Covidom je situacija još jasnija. Svojim cijepljenjem štitimo sebe, ali podupiremo i druge, ako ničim drugim time što smanjujemo mogućnost da im zauzmemo mjesto u bolnici. Ne trebam sad nabrajati koje benefite donosimo i sebi i drugima, ne samo cijepljenjem, već i maskama, distancom , dezinfekcijom, testiranjem. odgovornim ponašanjem.... Već smo to "prožvakali" tisućama puta, a i babyboys je to lijepo napisala ranije.
Da, mjera ima svakakvih... nemojmo zaboraviti da ih kroji i politika, a ne samo struka. Uzmimo u obzir i da struka često tapka u mraku, nagađa i nada se da je pogodila, i njima je ovo prvi put. Da uvijek znaju što rade i što treba raditi, pandemija bi bila gotova, a nije. No, s tim je kao i sa svim u životu. Koliko god bili umorni od svega, i dalje moramo svakodnevno birati hoćemo li i ovaj put biti "pješaci". Ili ćemo uteći s bojišta i iz prikrajka čekati da prirodna selekcija učini svoje, da pomru oni koji moraju, a da mi (ako budemo imali sreće) nastavimo neokrznuti.
Zaboravila sam napomenuti. To što mislim da cijepljenje pomaže i da bismo kao društvo trebali biti puno procijepljeniji da sve ovo ima smisla, ne znači da mislim da trebamo dobivati nove i nove doze cjepiva svakih par mjeseci. Upravo suprotno.
A ovdje je članak o novim EU pravilima o Covid potvrdama koje stupaju na snagu od 1.veljače, a koje će očito i nas zahvatiti. Morate vidjeti te bisere :mrgreen::
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...vedno-15149512
Iako se na prvu cini da nema medicinskog opravdanja i logike u tome jel prvo cijepljenje ili preboljenje, izgleda da je ista stvar, zapravo nije bas tako. Ako se prvo cijepis, kod oboljenja ipak organizam pokrece obrambenu reakciju i nece se virus bas tako razmahati i razmnoziti u toj kolicini kao da se radi o necjepljenoj osobi. Znaci tu ce organizam reagirati prvenstveno stvarajuci antitijela na protein siljka koji mu je poznat, iz cjepiva. U suprotnom scenariju, ako je prvo preboljenje, tada organizam stvara protutijela na vise razlicitih antigena virusa. Nakon preboljenja, ako se cijepi dodatno se boosta ponovno s antigenom siljka. Zato se to nazova jos i ‘superimunost’. Tako sam ja nekako zapamtila, najvise iz objasnjenja prof. Trobonjace.
Ako cemo sad prosiriti pricu na mutacije virusa i ucinkovitost cjepiva, naravno da nista nema smisla…
1 dan u skoli i online svi do 4.2. Ne znam na sto ce to dalje licit sa skolom.
Skola.
Mi smo cijepili nekomorbiditetnu djecu (s dvije doze), u dobi od 5 i 8 godina. Za njih je trenutno odobren booster samo u visokorizicnim skupinama, s ove strane bare. Hocemo li ih odvesti na booster kad dodje vrijeme (svibanj), ne znam. Ali nismo donijeli odluku u ovom trenutku da necemo (ili da sigurno hocemo). Ima vremena za raznorazne nove sojeve, nova cjepiva, preboljenje.
Kvotala sam ovaj dio gore jer bas cujem taj moment u zadnje vrijeme na sve strane (iz Hrvatske), a uglavnom izazvano frustracijom i nepovjerenjem prema onima koji svima kroje sudbinu (od politicara do epidemiologa), a zapravo uopce ne konkretnim cinjenicama koje imaju veze sa samom znanoscu. Zao mi je da je situacija takva kakva je, da se ne zna tko pije, a tko placa, tko kad radi, umjesto koga, a i dokle. Zao mi je i zbog djece koja pohadjaju nastavu online i na kojima se stvarno lomi ogroman dio ovog kaosa.
No to ne znaci da je cjepivo lose i da se ne isplati i da je najbolje ne primiti ga, osim ako smo 65+ ili neke druge dobi, ali barem jednom nogom u grobu.
Kod nas (Minnesota) je trenutno cijepljeno 36% djece u dobi od 5 - 11 godina, 64% od 12 - 15, 67% od 17 do 18. (65+ su na 97% na razini zemlje, ali 99% u svim predjelima koji nisu izuzetno ruralni, s rasprsenim stanovnistvom). Cijepljena djeca, s komorbiditetom ili bez, NE obolijevaju od kovida jednako lako kao ona koja nisu cijepljena. Na udaru su vrticka djeca (ispod 5 godina, dakle). Nije da cjepivo ne radi nista i da je bezvrijedno. Skole nismo morali zatvarati od novogodisnjih praznika 2020, znaci preko godinu dana.
Evo malo nade za ucenike
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...irati-15149761
A kolika je točnost tih testova nitko ne ulazi u to, i kod sestre i kod mene i pcr bio nečitljiv , pa ponovljeni , koliko će tek tu biti greška?!?
Mislim da je u trenutku kad je vise od 50% pozitivni zaista nebitno koliki je postotak greske kod pcr ili da li ce testirati 100% ili 80% roditelja. Rekla bih da je sad-daj sto das . Samo sa djeca idu u skolu . Jer ovo sa SI je vec suludo.