a sta ces, vec sam navikla na to. Nisam puno ni očekivala. Bit cu razočarana ako mi inseminacije ne uspiju. Sad u tome vidim spas :-)
Printable View
Znate li, ili ima li itko iskustvo takvo, kako je sa ovim potpunim prirodnjacima, da li se isto dobije štoperica ili ne?
sweety, meni ti je baš uspio taj 3. AIH kad me doktor skinuo i sa Klomića i štoperice i Utrića, pa se ne trebaš brinut. Meni se čak čini (pošto imam urednu ovulaciju) da su mi ti lijekovi poremetili moje prirodno dobro stanje. Imala sam svaki ciklus cca 7 dana nakon inseminacije mliječni iscjedak iz bradavica, dr. mi je rekao da to može bit reakcija na stimulaciju ( PRL mi je već bio tada spušten, pa nije od njega).
Kad ideš skroz prirodno može bit štoperica, a i ne mora. Meni je taj zadnji put dr. provjerio ovulaciju LH trakicama, pa mi nije dao štopericu.
maca, na kraju sam imala dva. imala sam ih ja puno,po 5,6 na svakom ali nikako se nije htio vodeći izdvojit, pa je dr odlučio tako puno klomifena, i uz stalno praćenje, naravno. bojali smo se da ih ne bude previše, jer bi morali odustat od aih. no na kraju smo uspjeli dobit dva odlična. aih je rađena 21. dc
Drage cure, tek sam se sad registrirala na forum iako sam već dugo prisutna kao čitatelj i većinu potrebnih i korisnih informacija sam doznala baš ovdje. pratim vašu borbu pa sam nekako osjetila potrebu ispričati svoju priču i dati vam možda bar malo pozitivne energije.
Dake, ukratko kod nas je bio problem mojih neredovitih ciklusa i anovulacije, s mm sve ok. Nakon nekoliko mjeseci klomifena i ciljanih odnosa pokušali smo s inseminacijom (isto klomifen) koja je uspjela i imamo prekrasno dvogodišnje dijete. Drugi put nismo ciljali već odmah dogovorili inseminaciju i sada sam dvadeset tjedana trudna. Dakle, dvije inseminacije i dvije trudnoće.
Svaki dan zahvaljujem Bogu na sreći koju osjećamo.
Također, ja nisam baš nešto reagirala na klom., oba puta sam imala samo po jedan folikul, ali izgleda oba puta vrijedan.
Znam da inseminacije nemaju velik postotak uspješnosti, tim sam više zahvalna na svemu. Sve smo radili u Citu kod dr. P. gdje sam ja i inače već odavno i za njih imam samo riječi hvale.
Svima vam želim što prije uspjeh i svu sreću!
Jutro svima!
Ja sam bila na inseminaciji u Petrovoj 16.05 ( ponedjeljak), to mi je prvi postupak i bio je u prirodnom ciklusu uz Ovitrelle. Netko je gore pitao jel ide štoperica u prirodnim ciklusima, koliko ja znam ide uvijek jer sam je ja dobila i kad smo pokušali odnos uz folikulometriju.
I mene nervira što ne rade UZV tip pred postupak. Ono što mi je isto bilo bezveze je da se postupak radi u prostoriji u kojoj se uzimaju anamneze pacijenticama i prometno je kao na kolodvoru, cijelo vrijeme je u prostoriji bilo minimalno 4 ljudi ne uključujući mene i dr. Baldani. Nije mi to neki doživljaj al dobro, mislim da sam se pomirila sa svim tim "cirkusima" u Petrovoj.
Dobila sam Folacin i Utrogestan vaginalno triput dnevno po dvije i sad čekam betu. Ako bi gledali neku statistiku, trebala bi ići bar na 4 inseminacije prije nego pređemo na neku drugu metodu, doduše meni recimo dr. Baldani savjetuje tri prije idućeg postupka.
Ono što me trenutno najviše brine je što smo i muž i ja zdravi i svi nalazi su dobri a ne dolazi do trudnoće. Da li se radi punkcija jajnih stanica bez stimulacije ako se ide na vanmateričnu oplodnju? Ne bi baš pila stimulanse jer imam ovulaciju svaki mjesec, jedino neznam da li se to radi radi broja folikula eventualno... Skrenuh s teme :)
Uglavnom, simptoma trudnoće a ni pms-a nema na vidiku zasad.
Vanchriban, dobrodošla! IVF se može radit i u prirodnom ciklusu, ali mislim da ti isto daju blagu stimulaciju Klomifenom ili Femarom da razviješ više jajnih stanica, da imaju s čim radit. Ne zanm može li se skroz bez ikakve stimulacije, jer još nisam došla do tog postupka.
Moj muž i ja smo isto zdravi, mene isto to brine, jer mi nije jasno zašto onda nema bebe...
Svakako, želim ti puno sreće! Što se simptoma tiče, ne brini, još je jako rano.
Vanchriban, prirodni IVF je bez ičega, znači bez klomifena, femare, gonala, menopura. Normalno se folikulometrijom radi praćenje rasta folikula. Pred punkciju se daje štoperica (najčešće). Takvim protokolom se obično dobije jedan folikul, ali je upitno hoće li biti jajne stanice ili ne.
Polustimulirani ili blagi IVF se naziva onaj koji je uz klomifen ili femaru + eventualno mala doza menopura ili gonala ili se odnosi na uobičajeni protokol stimulacije, ali s bitno smanjenom količinom lijekova (barem pola manje).
Ne brinem jer znam da je rano.
Koliko dugo ti i tvoj muž pokušavate? Mi već preko godinu s tim da sam ja već nakon 6 mj krenula s ekstra pretragama jer mi je bilo sumnjivo. Sad kad smo sve obavili mi je još gore, ispada da jednostavno ne klikamo.
Bilo bi super kad bi inseminacija uspjela al ne polažem prevelike nade baš zato što je slaba uspješnost tog postupka.
martinstoss, oprosti što ću sad ovo napisati, ali ne mogu ne reagirati. Molim te, nemoj pisati da ti je AIH uspio, kad nije. Imala si biokemijsku u tom postupku, trudnoće nema i znači da postupak nije uspio. Vidim da ima puno cura koje su tek počele s postupcima ili će tek početi. Ovakve izjave mogu više zbuniti, nego informirati.
Eto, žao mi je, nisam mislila ništa loše, ali stvari jednostavno tako stoje.
ježić, ukrala si mi riječi iz usta.
ja sam imala biokemijsku na 1. aih i na 1. ivf i to NISU BILI USPJEŠNI postupci. da su bili, ja bi sad imala troje djece.
biokemijske trudnoće su dosta česte i u spontanim zatrudnjivanjima, ali većinom se ne detektiraju jer žene ne vade tako rano betu (ako uopće znaju što je beta, sretnice) ili rade testove, za razliku od nas.
dakle, svaka niska beta (moje su bile oko 20-25) više je, na žalost, razlog za zabrinit se, nego za slaviti. na žalost.
uvijek ima iznimki koje su i sa niskim betama iznijele trudnoću. ali to su fakat iznimke.
budući da mnoge od nas čeka dug i trnovit put, jako je bitno biti realan u svemu ovome.
a zvati biokemijske uspjehom ili reći - svaka crtica pa ma kako blijeda bila je sigurna trudnoća, skakati na bete od 20, iz iskustva govorim - su obična zavaravanja i na žalost, uglavnom neistine.
mislim da ovakve savjete ne bi trebala dijeliti. svatko se treba držati terapije koju mu je dr propisao a ne slušati random savjete na forumu. ipak su se dr-i školovali za svoj posao. ovakvi savjeti mogu biti strašno opasni.
ne možete uspoređivati terapije koje ste dobili, sve vi ste jedinke za sebe, jedino vam je zajedničko što ste žene koje prolaze mpo u hrvatskoj. ništa drugo, apsolutno ništa drugo.
Drage moje, ovo sve šta ja vama pišem mi je rekao dr. Šimunić, nisam isisala iz malog prsta. Naravno, da ne mislim da treba Femaru uzet na svoju ruku, ali može cura bit informirana i eventualno pitat doktora šta misli o tome. A iz iskustva znam da neki doktori baš i nisu savjesni i da dijele Klomifen šakom i kapom. Npr. mi smo krenuli na dogovor u 12. mjesecu prošle godine i moj ex mpo nije htio iskoristit taj ciklus, jer nije htio bez stimulacije Klomifenom iako je sa mnom sve ok, onda me 2 mjeseca tretirao Klomifenom, da bi sljedeći ciklus odlučio da meni ipak ne treba Klomifen, jer imam uredne ovulacije...(o ostalome da i ne govorim). Mnogo se tu žalimo na nemar i traljavost, pa ne vidim razloga zašto nove cure ne bi saznale nešto prije nego sam ja saznala.
A što se biokemijske tiče, i za to mi je dr. rekao da je to dobar znak, a postoji i mnoštvo stručnih članaka koji to potvrđuju. ČESTE biokemijske trudnoće nisu dobre. Ja pričam o tome kao o "uspjehu", jer se ipak nešto dogodilo, nešto se spojilo. Ovo da žene kod spontanih biokemijskih trudnoća ni ne znaju da su tako kratko bile trudne ne mogu potvrditi svojim iskustvom, jer sam ja krvarila 12 dana, pa bi znala da se nešto poremetilo i bez da sam provjeravala betu, jer inače krvarim 3-4 dana.
I na kraju, tu smo da jedna drugoj pomognemo svojim iskustvima i baš je dobro da sve imamo različita iskustva, jer da sve imamo ista onda ovaj forum ne bi trebao ni postojat. Da nije različitih iskustava, ja puno stvari koje su mi bile od velike pomoći ne bih znala.
a čuj, nakon 1. biokemijske mi je bilo drago da se nešto dogodilo. to je bio i 1. aih, 1. postupak uopće. možeš misliti koliko sam nade dobila. mislila sam da ću odmah iz 2. aih ostati trudna.
pa 2 negativne bete
pa opet biokemijska na 1. ivf-u.
pa 3 negativne bete
pa beta iz potpisa.
tako da ja fakat ne mogu biokemijsku proglasiti ni uspjehom ni dobrim znakom.
i mislim da su najveći "krivci" za moju trudnoću picsi, imsi, oosight koje cito ima. inače tko zna do kada bi 'ćerala negativne bete
a to što je šimunić spominjao femaru, možda ju je spomenio tebi kao eventualno rješenje tvog slučaja.
netko će bolje reagirati na klomifen.
ja sam npr. bolje reagirala na sami klomifen nego na samu femaru
pa sam bolje reagirala na menopure plus cetrotide nego na gonale plus decapeptyle
pa sam bolje reagirala na femaru plus menopur nego na menopur plus cetrotide
mpo put je put pokušaja i pogreške, nekad jako dugotrajan, dok se ne ubode prava kombinacija u pravoj dozi u pravo vrijeme.
čak i jedna osoba reagira strašno drugačije od postupka do postupka - meni je punkcija na 1. ivf-u bila na 18.dc, u 4.i 5. 12 dc.
najprije su mi folikuli gmiljili 1 mm dnevno, da bi na kraju narasli 2 cm u danu.
a ovisi i koja bolnica daje koji protokol. npr. femara/mp je poznati cito protokol. eto, sad i šimunić uvodi femaru. ali npr. kbc st nema femaru kao mogućnost - barem nije imao lani kad sam bila tamo na konzultacijama.
samo sam htjela reći da treba oprezno sa izjavama, jer će za mnoge ovo biti dug i bolan put, pa da se ne razočaraju previše ako od 1. biokemijske do trudnoće trebaju imati još 7 postupaka ko ja.
ti osobno možeš biokemijsku doživljavati kao uspjeh, ali ako se koristiš pravilnom mpo terminologijom onda ne možeš reći "3. aih mi je bio uspješan" jer nije, nisi trudna. o tome se radi. uspjeh je trudnoća (odnosno porod čak) a ne subjektivan doživljaj uspjeha
martinstoss, no hard feelings, svi smo mi tu prije svega da pomognemo sebi, a onda i drugima oko sebe. Razumijem ja što si htjela reći po pitanju Femare i predložit nekom drugom da se posavjetuje o tome sa svojim liječnikom. Ono što sam ja htjela reći je da pažljivije biraš riječi kad nekome dijeliš savjete. Iz tvojeg prvotnog posta, citiram: "I ako možeš, nabavi Femaru umijesto Klomifena, puno je kvalitetnija" netko bi mogao sasvim drugačije to shvatiti, pogotovo netko tko je tek početnik u tome.
A što se pak uspjeha tiče, moje inseminacije su očigledno bile neuspješne. Čak i da mi se dogodi biokemijska, neću to sigurno shvaćati uspjehom. Pravi uspješan postupak za mene bit će onaj u kojem doživim čvrstu, pravilno duplajuću betu, odnosno onaj koji će u konačnici rezultirati uspješnim porodom.
Pinky :kiss:
Da li se u nasim klinikama provodi intratubalna inseminacija?
Molila bih ako netko ovdje ima iskustva i s intratubalnom i intrauterinom da usporedi obje i da svoju procjenu o uspjesnosti jedne i druge.
U kojem trenutku se provodi inseminacija, mislim u odnosu na rast folikula? Ceka li se da folikul prsne ili je tad vec prekasno?
Da li postupak inseminiranja boli?
Moze li se odmah ici kuci ili se lezi kao nakon IVF-a?
LOTV, nemam iskustva s intratubalnom inseminacijom, čini mi se da se ona dosta rijetko i provodi kod nas. Mislim da je uspjeh jedne i druge isti, odnosno mali.
Što se tiče tempiranja inseminacije, mislim da su šanse za uspjeh veće prije same ovulacije jer spermiji onda već čekaju jajnu stanicu, iako neki liječnici tvrde da je bolje nakon ovulacije za muški faktor. Zato se vrlo često inseminacija tempira štopericom, odnosno provodi se 24-48 sati nakon štoperice. Mislim da će večina liječnika obaviti inseminaciju i ako se utvrdi da je folikul prsnuo.
Što se tiče boli, inseminacija u pravilu nije bolna i ne razlikuje se puno od običnog papa testa. Ako i postoje neki bolovi oni su obično posljedica ovulacije, a ne inseminacije ili se javljaju kao posljedica neugodnosti na cerviksu.
Nakon inseminacije obično je praksa da se odleži kojih 20-30 minuta na stolu s prekriženim nogama u zraku, ali nakon toga se ide normalno kući.
A zašto te zanimaju inseminacije?
Evo mene da prijavim svoju 3 negativnu ß=1. Osjećam se očajno i više ne znam dali da se uopće nadam ili ne, baš sam pesimistična.
:love2::love2:
normalno da si tužna i normalno da se trebaš nadati.
pošto je naziv topica inseminacija, pretpostavljam da je riječ o 3 aih.
pogotovo se zbog toga trebaš nadati.
ispucala si 3 "obavezna" aih, sad je red za puno uspješniji ivf.
većina doktora ne da odmah na ivf i ako spermiogram dopušta, ide se na 3 aih.
ruku na srce, jako je mali broj žena koje su imale uspješan aih (pod uspješan mislim da su rodile aih bebu). ali to je nešto što se mora proći na putu do bebe.
sad si se skočila level (da se izrazim kompjuterski) a jako puno žena je imalo uspješan 1. ivf.
zato, glavu gore i u nove pobjede! :heart:
Ježić je "prepisala" cijenu Femare iz liste lijekova-osnovne liste.
To je "nabavna" cijena lijeka,mi to zovemo cijena HZZO-a.
Na to se stavlja marža..koja ovisi od ljekarne do ljekarne..Mada je i za to propisana marža koja bi trebala biti u svim ljekarnama ista,a ovisi o nabavnoj cijeni lijeka.
A to se ne poštuje,pa zato cijene šetaju..od ljekarne do ljekarne.
E, hvala na ovako opsirnom odgovoru:)
Pretpostavljam da je osjecaj kod inseminacije slican onome kod embriotransfera.
Ma mi smo kao sto se iz potpisa vidi obavili jedan stimulirani icsi i jedan sekundarni u prirodnom ciklusu sa smrznutim stanicama preostalim od stimulacije. Sada smo se zbog raznih okolnosti koje su nam se dogodile odlucili napraviti malu pauzu jer se ja ne osjecam spremnom da odmah uletim u novu stimulaciju. Plan mi je ponoviti pikanje i citav paket krajem ljeta, ali mi vrag ne da mira pa se pitam bi li imalo smisla pokusati odraditi bar jednu ineminaciju u medjuvremenu. Muzev spermiogram je od teske oligoastheno prije nekih 9 mjeseci svaki puta pravilno i kontinuirano progresirao i prije mjesec i pol je dg. bila astheno. Tako da zivimo u nadi da se trend popravio i u ovom periodu od zadnjeg ivf-a i da mozda imamo i neke sanse za kucnu radinost ili inseminaciju (znam da se to ponekad desi i s puno tezim i obostrano losim dijagnozama pa...) Mislila sam cisto da najbolje moguce iskoristim ovu pauzu. Mislim i da bi nama bila daleko bolja intratubalna, jer bi se na uzv detektirao jajnik iz kojeg ce poteci js. pa bi se onda cjelokupan muzev "materijal" postavio tamo gdje treba, a kod intrauterine opet dio ide simo a dio tamo a dio nigdje. Neznam....vidjet cemo
Zanima me da li je uopce praksa da se inseminacija radi ako je spermiogram bilo sto osim normo?
Vidjela sma da se radi, ali pretpostavljm da ne postoji prava indikacija za to nego opet muljarenja u zdravstvu i usteda sredstava i tko zna sto jos:(
ptica1, :love2:, nemoj gubit nadu. Odtuguj, ali idi dalje. Ja to gledam s vedre strane, jedan korak sam bliže IVF-u. BTW, jesi na listi?
tina, ovo ležanje od 2 sata nakon AIH zaista nema smisla. Jednom kad je sjeme u maternici, ne može ispasti van. Osim ako nemaš hiperstimulaciju ili nije bilo nikakvih komplikacija prilikom postupka, nema razloga da ne živiš normalno.
Laganiji tempo je puno bitniji kod IVF-a, mada postoje studije prema kojima ni mirovanje od pola sata direktno nakon transfera nema utjecaja na stopu trudnoće.
LOTV, po meni inseminacija ima smisla kod normalnog i malo lošijeg spermiograma. Najbolje je da o svemu ovome što si tu napisala porazgovaraš sa svojim doktorom. Sretno!
[QUOTE=ježić;1896012]ptica1, :love2:, nemoj gubit nadu. Odtuguj, ali idi dalje. Ja to gledam s vedre strane, jedan korak sam bliže IVF-u. BTW, jesi na listi?
Da na listi sam za 6 mj. u petak idem po protokol, ali mislim da ću prićekati sljedeći ciklus, a to će biti kraj 6. mj. i početak 7, ali sve ću vidjeti u petak.
Iznenadila sam se kada sam jučer nazvala i rekla da trebam protokol i da me je sestra odmah naručila kada mi dr radi ambulantu, ajde super.
Ježić, sretno u 7. mj
ptičice, sretno i tebi! Keep in touch;-)
Dobro jutro!
Imam pitanje, u ponedjeljak bi trebala vaditi betu al neću moći pa sam mislila izvaditi je u utorak.
Ako dobijem mengu idem vaditi svejedno ili nemoram?
Čisto da ne bauljam bezveze, moja je logika da nemoram al da čujem vas.
U Petrovoj vole da svejedno izvadiš betu. Sretno!
cure, evo ponovo se čekiram ovdje, čekam mengu koja treba doći ovih dana pa krećemo ponovo na aih. ništa od našeg čuda prirode...
Dobrodošla među stare borce!!
...takva je praksa u KBO...da se odleži 2-3 h... i onda možeš doma...
..bila jučer kod MPO...kaže da ne moram pauzirati jer nisam bila na kiretaži...već ovaj ciklus mogu u home made jer mi kaže da će O vjerojatno biti al da će biti kasnije....a čim dobijem prvu m da mogu na klomifen i opet na AIH...(iako mislim da ću pričekati do jeseni,i zbog godišnjih i svega)...
Evo cure samo da vam javim, danas sam vadila betu i negativna je.
Idemo opet u slijedećem ciklusu na inseminaciju :)
Vanchriban jako mi je žao. Svaka čast na pozitivnom stavu i nek ti sljedeći postupak bude dobitni!
Vanchriban:love2: