odmrzni ih u hladnjaku, postepeno
par kapi ulja bih ja dodala samo u mrkvu, budući da se vitamini iz nje mogu apsorbirati samo uz pomoć masnoće
uz ostale namirnice nema potrebe; dijete iz mlijeka dobiva sasvim dovoljno masnoća
Printable View
odmrzni ih u hladnjaku, postepeno
par kapi ulja bih ja dodala samo u mrkvu, budući da se vitamini iz nje mogu apsorbirati samo uz pomoć masnoće
uz ostale namirnice nema potrebe; dijete iz mlijeka dobiva sasvim dovoljno masnoća
ja mislim da sljive treba odmah staviti u kipucu vodu, kao i sve namirirnice koje s zaledjene. snicla na ulje itd
tako smo mi ucili na mikrobiologiji na fakultetu.
ostalomsve m kao apricot
hvala na odgovorima... šljive uspješno pojeli, baš su fine slatke...izvadila sam ih prije iz smrzavanja, stavila u frižider, malo su omekanile, pa sam ih ogulila i onda skuhala....
a sad moja sramota - u životu sam vidjela tikvicu samo izvana...danas sam dobila jednu da probamo jesti, prilično je velika - šta da radim s njom? postoji samo jedna vrsta tikvica ili? da ogulim koru, izvadim koštice, pa smrznem komadiće ili? ajde uputite neznalicu...kako se kuha i koliko dugo?
Zo, tako ukusno i divno jelo, zaista sramota! :yes:
Ja je uvijek ogulim, iako mnogi čak ni to ne rade. Ništa je ne čistim, koštice su mi čak najdraže. Ovisno o jelu koje pripremam, različito je režem - nekada je naribam, nekada na kockice, nekada na tanke kolutiće.
Ima prilično blag i lagan okus, pa je možeš dodavati svim mogućim jelima - mesu, povrću, juhi, tjestenini... Puna je vode (mnogi je zasole da ispusti tu vodu, ali ja to ne volim, radije je ostavim da taj sok ispusti u jelo) pa se jako brzo skuha, za 10-15 min je potpuno kuhana.
Ako ćeš je kuhati baš samu, da je ne dodaješ drugim jelima, onda je jednostavno skuhaj u vodi i maslinovu ulju. Ako ćeš je dodavati u druga jela, ja to učinim pred kraj da se ne raskuha i ne nestane.
ZO, kakva je ta tvoja?
kakva je izvana, a kakva iznutra.
imaš jako puno vrsta tikvi, tikvica, bundeva, buča, misirača, stampolki... kako god... i sve su jako pogodne za početke dohrane kod djece.
najjednostavnije ju je izrezati na komade i skuhati (na pari ili u vodi)
klinci obožavaju.
ovako iznutra izgleda butternut
http://picasaweb.google.hr/apricot.r...90043891153346
a ovo ti je obična (zelena) tikvica
http://picasaweb.google.hr/apricot.r...17515654536818
Možeš kuhati juhe, variva, na salatu... imaš recepte i na Forumu.
hvala apricot, baš si se potrudila :-*
upravo sam sve izguglala prije no što sam vidjela tvoj odgovor i ovo što ja imam je zimska tikva ili bundeva ( ajme kako nisam imala pojma o tome... - ne mogu vjerovat ), narančasta je iznutra, žuta tvrda kora izvana, dakle bundeva za noć vještica... ogulila sam je, očistila koštice i vlaknasti dio, narezala na kockice i stavila u zamrzivač, poslije samo izvadim i kuham... neke stvari jednostavno nisam nikad probala i pravim se kao da ne postoje...sad ću se zbog djece fino upoznati sa svime i obogatiti jelovnike...ostavila sam i dio za peći...sa korom...
onda ti imaš stambolku.
stavi je u pećnicu i - uživajte!
često i bolje od kestena.
(ja inače buče prvo prokuham pa zamrznem)
ja ću obratno kad sam već zamrznula, šta ću sad...valjda je to ok...
vjerujem da je na to pitanje već odgovoreno, ali...
koraba ili korabica? što da dajem u startu? korabica je ono žućkasto, jajolikog oblika, a koraba ono zeleno sa listovima, jesam u pravu? što se radili s njom, kako je spremali?
http://www.povrce.com/?A=HOB&HOB=stribar&P=gen&TXT=206
evo tu jedno i drugo, klikni na koraba i korabica, sa strane
Iskreno, nikad vidjela. Kod nas samo postoji ova zelena.
naišla na neki link gdje se forumašica pitala isto:
http://forum.roda.hr/threads/21099-V...oraba-koleraba
uglavnom: klinci jedu ovo zeleno :yes:
korabu možeš dati sirovu, narezanu na ploške (kao jabuku), možeš malo prokuhati da omekša
možeš sirovo naribati u neku kuhanu žitaricu (kod nas je najvoljenija kombinacija bila amaranth i koraba)
http://picasaweb.google.com/apricot....16981681250290
možeš je kombinirati i sa jabukom, mrkvom, kruškom...
davati kuhano uz tikvicu i mrkvu, pa sa par kapi maslinova ulja
moji korabu jedu kao jabuku, uvijek i svugdje
meni najlakše, njima najfinije
samo ogulim koru i to je to
listove možeš narezati u variva i juhe
slika je zakon, presladak je :heart:
hvala na savjetima, zaista će mi dobro doći :heart:
moj ne voli korabu, mislim da mu smeta miris.
Jel postoji neki razlog zašto se kašice na čijim kutijama piše da se rade s mlijekom ne bi smjele raditi s vodom?! Jer ja sve radim s vodom od početka dohrane, a uz to imamo cicanje i nemamo nikakvih problema, ali postavljam pitanje zbog jednog razgovora pa me sad zanima jel tu ima nešto utemeljeno ili slično. Meni je to nešto kao dal radim kavu s mlijekom ili s vodom. E, sad... naravno da želim znati dal sam u pravu ili ne, da promijenim dok još mogu.
Ja ne koristim te kašice, ali sam malo proučavala i skužila da piše da se npr. lina rade s mlijekom i oni se mogu raditi i sa vodom i samo će okus biti drugačiji. One gotove kašice koje se rade s vodom u sebi već sadrže adaptirano i zato mislim da se nikako ne bi trebale raditi s mlijekom.
Mi smo alergični na mlijeko pa ne koristimo one koje sadrže mlijeko u sebi. Al sad zadnje sam kupila neke žitarice i na njima piše da se rade s mlijekom, al ja ih radim s vodom i mali to obožava.
Ma, u principu i mi tako. Ja velim 'alergični', jer povraća od svega što sadrži i malo mlijeka i ne želi ništa ni pomirisati u čemu je mlijeko. Možda bi bilo bolje da sam rekla da smo 'osjetljivi' na mlijeko... ne znam, al kako uskoro počinjem raditi i cicanja je sve manje, nisam pametna što napraviti.
dobila sam od kolegice ječmene, zobene i ražene pahuljice iz bio&bio trgovine...ja sam namjeravala kupiti baš čisti ječam,zob i raž, pa kuhati...da li je velika razlika između same sirovine i pahuljica, koliko se ove dodatno obrađuju ili da ne kompliciram i radim sa pahuljicama...da li se one trebaju kuhati? kako ste ih koristili? još nam nije vrijeme za to, ali nema veze...
Uvijek je bolje izvorna, neprerađena namirnica. ALI... ja jedva žvačem ječam, raž i zob pa ne vidim svrhu davat malom jer samo proguta i to samo prođe na drugu stranu. Zato radije za sada dajem pahuljice i gris od tih namirnica (+ pir i pšenica) ili kruh (raženi).
ZO, eventulano kada bi dobro skuhala žitarice i onda ih dobro propasirala jer ovako zaista nema smisla tako malom djetetu davati cjelovite žitarice. Ma, kad kuham integralnu rižu, da je kuham dva sata, uvijek ostane žilavija i što kaže kljucic, jedva ju prožvačem.
Meni su isto grizovi zakon.
i pahuljice se moraju prokuhati ili?
moja kolegica uzima čisti zob, ječam, raž, rižu, samelje ih u mlincu za kavu i onda kuha....kaže da je brzo gotovo....i to je možda neka opcija...jel netko radio?
Imaš to na drugom topicku, može se i tako, ali navodno onda namirnice gube na vrijednosti... Nisam stručnjak, pogledaj http://forum.roda.hr/threads/3389-su...ze-baby-obroke
Beba mi je deset mjeseci i sada pocinjem davati treci obrok kao dorucak i pojma nemam sta bih joj dala. Za rucak kuham povce, ribu, zitarce ili zitarica s vocem popodne a za doricak sam potpuno bez ideja, pa pomozite!!!
A da probaš kombinirati sezonsko voće i povrće?
Ima jedna fina salata koju pravi baka od MM, vjerujem da možeš probati samo bez začina - jabuka i mrkva (neki dodaju i bundevu). Dosta je slatkasta, pogotovo ako skuhaš jabuku. Ako ti se čini da nije dovoljno zasitno, možeš dodati i malo žitarica.
proso, zobene pahuljice, ječmene pahuljice, ražene pahuljice, kuskus, amaranth, quinoa, palenta, riža... pa u nešto od toga naribati neko voće ili povrće
zdrav i hranjiv doručak
pa kad smo vec kod sezonskog, koje je sada sezosko voce osim jabuka i banana?
kruška
suha šljiva, suha marelica, suha višnja (odlična kombinacija uz žitarice)
butternut bundeva je skroz slatkasta
ali, tko kaže da za doručak ne možeš skuhati i tikvicu i korabu... i sve što ti padne na pamet
to što nama nije uobičajeno kombinirati rižu i krušku, ne znači da dijete neće obožavati
Suho ili smrznuto, pitanje je sad? Dajte pro et contra.
Što je sa suhim grožđicama?
Suhe grožđice redovito koristim jer malo zaslade obrok. Suhe marelice (kupi bez antioksidansa, one su tamne za razliku onih koje su konzervirane - sačuvana je svijetla boja) imaju željeza. I suhe šljive su nam zakon.
Apricot, gdje nabaviš ražene pahuljice? M. sam kuhala griz od raži i to na početku dohrane, ali ne dugo jer mi je imala previše posija i nekako je gorčila. Znam da je intenzivnijeg okusa, ali sam smatrala da nije baš za njezinu probavu.
ovisi jesu li sitne ili krupne (mekane ili tvrde)
stavi sirove u usta, pa ako su žilave i moraš se mučiti sa žvakanjem, onda prokuhaj par minuta
ako možeš normalno pojesti, onda ih je dovoljno zaliti
probaj i vidi, nema pravila
hvala ti, probat ću kad dođe vrijeme, baš sam na vi sa tim žitaricama....
a nije li to suho voće sumporirano?
gdje da kupim nesumporirane grožđice
u tablici dohrane je naveden kupus, a kad ide kiseli kupus?
u kiselom kupusu ima jako, jako puno soli jer ga to konzervira od kvarenja.
pa bih ja sa time pričekala, a i kada započneš, dobro, dobro isperi.
za sada se drži slatkoga kupusa jer je prepun c vitamina i, osim što može napuhati, odlična je namirnica.
ja ne brinem previše oko tog sumporiranja :-/
sve suho voće kupujem u rinfuzi, u dućanu