Ako može samo kratko pojašnjenje? Jel ovaj dječji doplatak ima veze sa običnim doplatkom i kako se pokreće postupak za taj "drugi" dječji, tj.za djecu s posebnim potrebama?Citiraj:
Citiraj:
Kako ostvariti DD imaš opisano na stranicama hzmo-a.
Printable View
Ako može samo kratko pojašnjenje? Jel ovaj dječji doplatak ima veze sa običnim doplatkom i kako se pokreće postupak za taj "drugi" dječji, tj.za djecu s posebnim potrebama?Citiraj:
Citiraj:
Kako ostvariti DD imaš opisano na stranicama hzmo-a.
Da bi dobila DD od 831,50kn za dijete s težim oštećenjem zdravlja moraš zadovoljavati jedan od kriterija:
U postupku ostvarivanja prava na doplatak za djecu, postojanje težeg oštećenja zdravlja djeteta može se dokazivati:
a) nalazom i mišljenjem tijela vještačenja socijalne skrbi odnosno nalazom i mišljenjem nadležnog vještaka Zavoda za zdravstveno osiguranje kojim je utvrđena vrsta i stupanj oštećenja zdravlja djeteta prema odredbama Zakona o doplatku za djecu
b) rješenja donesena u postupku ostvarivanja prava iz socijalne skrbi
• o pravu na osobnu invalidninu,
c) rješenjem nadležnog tijela Zavoda za zdravstveno osiguranje
• o pravu roditelja na dopust do osme godine života djeteta i
• o pravu na rad s polovicom punoga radnog vremena zbog njege djeteta s težim smetnjama u razvoju te
Znači ili Nalazom i mišljenjem Komisije CZSS-a (koje ti daje i pravo na invalidninu) ili Rješenjem HZZO-a kojim ostvaruješ pravo na prodženi rodiljni ili SRV.
MBee, hvala na pojašnjenju!
Zanimalo bi me - da li je moguće ostvariti pravo na njegu, ako je jedan od roditelja zaposlen na puno radno vrijeme u inozemstvu?
nisam ziher, gdi plača porez gore ili tu?
Ako može moja skromna umješanost u vaše dvojbe, kao mama koja koristi dopust za njegu djeteta, te zaposlenica Porezne uprave. Uvećani osobni odbitak može koristiti SAMO roditelj čije dijete ima 100% invalidnost ili PO OSNOVI INVALIDNOSTI pravo na tuđu njegu i pomoć, utvrđenu od nadležnih tijela (rješenjem). Rješenje kakvo imate vi (imam i ja) jest rješenje o korištenju prava na dopust za njegu djeteta s težim oštećenjem zdravlja ali NEMA utvrđene invalidnosti (ni 100% ni ikakve druge). Zakon je uistinu jasan, međutim većina zaposlenika ne čita Zakone ni propise, nauče posao usmenom predajom zato i dolazi do neujednačenog postupanja u dodjeljivanju (oduzimanju) prava.
Pzv.
drage rode imam jedno pitanje pa se nadam da će mi netko znati odgovoriti
imam bebača od 9 i po mj, pedijatrica predpostavlja da ima celijakiju
u šestom mj smo naručeni na pregled kod gastroenterologa na pregled, predpostavljam da će mu vaditi krv da se vidi da li je predpostavka opravdana.
ako nalaz krvi bude pokazivao da ima summju na celijakiju i nakon što mu naprave prvu biopsiju te ga stave na bezglutensku dijete, da li ja imam pravo za tih 6 mj biti na bolovanju? da li mogu odmah tražiti pravo na produljenu njegu?
nela 30, imaš pravo na njegu ili Srv sam ako ti odobri komisija, a ona u zadnje vrijeme sve manje i manje odobrava pozitivno. ali treba probat
e ovako zanima me jeste dobili dječiji doplatak za 4-5 mjeseca.
Evo ja bila u banci i zacnji mi je sjeo 21,03 a za 4 i 5 mjesec nema uplata, pa ne znam što se dešava
Jel zna netko?
hvala na odgovoru :-)
evo imam još jedno pitanje:
u 8 mj se moram vratiti na posao, e sad ako nam svi nalazi ne budu gotovi do tada, a prepostvaljam da neće. da li ja nakandno mogu podijeti zahtjev za produljenje njege djeteta ili se to pravo gubi ako se ne nastavlja na roditeljski dopust? meni je problem i to što muž radi na ugovor o djelu, pa ne znam kako na to gledaju?
možeš naknadno podnijeti papire nije ovisno o porodiljnom ili roditeljskom
jelena.O hvala ti na odgovorima, puno si mi pomogla :-)
oko kojeg dana u mjesecu HZMo isplaćuje naknadu za njegu djeteta?
Dakle zanima me sljedeće.
Jedno djete nam ide punu satnicu u vrtić i uplatnica je na 300kn.
A drugo djete je pola radnog vremena dakle 5h i uplatnica je na 150kn.
Jel to ok?
Odnosno šta nebi trebali umanjiti ovom drugom djetetu još 30% pošto dvoje djece ide u vrtić?
Jesam u pravu ili sam u krivu?
molim cure koje imaju iskustva da mi odgovore...
ja sam na SRV, dijete je upisano u vrtić, ali ne u željeni (redovni program koji bismo koristilo "do 8 h") nego u vrtić koji radi samo do 13.30h i koji nema ručka 8 (a u koji smo očito smješteni da se ne inkomodiraju kuharice zbog spremanja jednog azsebnog ručka - dijete alergičar :()...
zanima me... postoji li neka odredba/zakon/pravilnik po kojoj dijete ima pravo na (prilagođeni) obrok ukoliko to roditelj zahtijeva?
tražili smo prilagođeni redovni program (do 8 h) da bi imao uključen topli obrok i spavanje
dobili smo vrtić sa 6-satnim programom koji NEMA uključen obrok jer mu ne žele zasebno kuhati (praktički su nam to otvoreno rekli na razgovoru na Povjerenstvu za djecu s PP)
dakle, iskorsitili su činjenicu da sam na SRV da bi mu isključili mogućnost obroka u vrtiću
/da ne pričamo i potrebi da dijete spava, a tamo ne može/
postoji li nešto na što se mogu osloniti kako bih dokazivala (ako imam?) pravo da dijete bude integrirano u vrtić koji ukljuluje i obrok i spavanje (to nam zbog bioritma jako puno znači)
Nitko ne zna? neki odgajatelj?
Dakle zanima me sljedeće
Krajem 10 mjeseca mi završava njega probala bi predati papire da mi produže možda još do drugog do tri godine.
E sad mi je malo problem nismo ponovno išli fizijatru tek smo naručeni sa tri godine na pregled kod psihologa, logopeda i fizijatra.
Pa sad ne znam da predam stare nalaze ili...?
Da i još me zanima jeste dobile poštom riješenje za Doplatak.
Meni je uplata sjela ali riješenja nema ili ga neću niti dobiti, pošto smo samo produživali
Poštovani! Prvi put sam na forumu pa se nadam da neću negdje u nečemu pogriješiti. Imam jedno pitanje vezano za porodiljni dopust. Na porodiljnom sam godinu dana,treće dijete. Sada bih prekinula i počela raditi. Radila bih godinu dana i onda nastavila porodiljni. Uspjela sam po zakonima naći da porodiljno mogu nastaviti uz prethodnu pisanu suglasnost poslodavca koju on može ne dati pa me socijalno 30 dana od dana zahtjeva šalje na porodiljno. Zanima me da li je to istina i da li mi poslodavac može u tom periodu ili nakon što pisanim putem zatražim suglasnost za nastavak porodiljnog dati otkaz? Znam da bi svejedno mogla na porodiljno preko socijalnog,ali bitno mi je da ne dobijem otkaz pa me zato zanima da li mi mogu dati otkaz u tom periodu? To ne mogu nigdje naći,ni u pravilniku o radu,niti kolektivnom ugovoru ni nigdje dalje pa molim da mi netko kaže gdje to mogu provjeriti? Dali postoji zakonom određeno koliko moram dugo raditi nakon što prekinem porodiljno do ponovnog odlaska na porodiljno? načula sam da moram raditi 9 mjeseci da bi opet mogla na porodiljno,ali ne znam da li je to istina? znam da mogu dvaput godišnje koristiti porodiljno od najmanje 30 dana pa mi je to malo čudno tj. nemoguće da moram raditi 9 mjeseci. Molola bih nekog tko je upućen u zakone da mi pomogne i odgovori ili kaže gdje mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć u vezi toga jer mi je jako bitno. Unaprijed puno hvala!
nisam dobila odgovor pa da ponovim pitanje
dosta mi je bitno i hitno pa ako netko zan molim odgovor
Dakle zanima me sljedeće
Krajem 10 mjeseca mi završava njega probala bi predati papire da mi produže možda još do drugog do tri godine.
E sad mi je malo problem nismo ponovno išli fizijatru tek smo naručeni sa tri godine na pregled kod psihologa, logopeda i fizijatra.
Pa sad ne znam da predam stare nalaze ili...?
ako netko zna , koliko smije najduže dijete biti u vrtiću ako je roditelj korisnik Njege ? Mislim da je manje od 7 sati dnevno, ali ne mogu naći članak gdje to piše? Treba mi za vrtić (koji je super korektan i ne stavlja nam nikakva ograničenja bez obzira što je dijete sa pp).
meni su konkretno rekli u vrtiću pola vremena znači 5 sati
U vrtiću nude svašta. To je volja vrtića (neki naši prijatelji sa istim dijagnozama u državnom su dobijali ugovore na samo tri sata , sa produživanjem svaki mjesec. Nama su u državnom odmah ponudili 5,5 sati, a u ovom vjerskom neograničeno , tj. 10-satni program. Ali mi ne možemo potpisati desetosatni program nego samo maksimum sati koji odobrava HZZO , i sad tražim koliko je to sati. )
ne više od 8 sati
Piše u ovom Pravilniku članak 6. stavak 2
inače fizički djete ne smije tam bit dulje od 8 sati po zakonu
pol dnevni ugovori su na 4-6sati ( tak piše na mom papiru)
nama je adaptacija prepisana 3 mjeseca po 3 sata, s mogućnosti prelaska na ponovnu adaptaciju, prema 10- satnom, ili apscinencija. Mi smo mali, ali veliiiiki alergičari, ne na njezi jer je dete 3 u familiji i odbili su nas na komisiji
Cure, imam pitanje. Probala sam čitati prijašnje postove, ali ima tooooliiiko toga, a svaki slučaj je priča za sebe.
Dakle moja beba ima 10 i po mj. Imamo refluks želudca koji nam je tek prije 15 dana postavljen kao dijagnoza temeljem uzv želudca. Izvadili krv, nema alergije na hranu, čekamo nalaz za celijakiju koju ne vjerujem da ima. Ukoliko i to dođe negativno čeka nas gastroskopija. Smetnje kod djeteta su da se noću budi svakih 45 min u vrisku, često se prejeda jer "nema mjeru" nakon čega slijedi bljuvanje, podrigivanje, plakanje. Probali sa sirupom (Zantag), ali nema promjene. Rješenje za sad su česti i mali obroci i neka terapija nakon što se napravi gastroskopija.
U razgovoru sa gastroent. danas žena mi kaže da bi imala pravo na produljenje porodiljnog radi njege djeteta, a ja nisam ni razmišljala o tome jer smatram da smo sretni samo sa tim nakon što sam vidjela svašta na Kantridi, a ionako smo se ja i muž već dogovorili da ostajem doma po isteku porodiljnog. Međutim kad mi je to rekla, ne vidim razlog zašto to pravo nebi iskoristila ako ga imam.
Molim pomoć:
-koji papiri trebaju za zahtjev?
- od kuda uopće krenuti?
- imam li uopće pravo na njegu djeteta sa refluxom ?
- koliko prije isteka porodiljnog treba predati zahtjev (porod. istiće 31.10.)
Pomozite!
papire predaj kaj imaš možda već danas, čim prije, jer obradu rade cca 4-6tjedana
trebate bit oboje zaposleni
-potvrde da ste zaposleni ( iz firma)
-kopija vaših osobnih
-kopija rodnog lista deteta
-kopije nalaza, ubaci sve kaj imaš
-kopija raćuna na koji bi ti to sjedalo
-zahtjev u kojem pišeš kakve imate probleme, koji su problemi, način rješavanja ( ako ga imaš), napiši da čekaš još hrpu nalaza- zemeš u Hzzo njihov formular i napišeš samo generalije ( ime,mobitel, adresa)
Sad u principu imaš pravo na njegu, a dal ćeš je dobiti ovisi o toga ko sudi.
I da te pitam vi jedete gluten, koje prretrage ste radili za celijakiju.
Prvo, hvala na odgovoru! Jutros se razletila i skupljam papire pa ćemo vidjeti.
Vadili su mu krv da vide da li ima celijakiju i taj nalaz još čekamo. Trebao bi biti za cca 2 tjedna gotov. Jede gluten, nikada mi nije imao neki osip po tjelu ili slično, ali kad je prvi put jeo kupovnu kašicu od hipa (jabuka i musli) koja sadrži gluten imao je užasne grčeve, pretpostavljam da su bili grčevi jer je vrištao ko lud i skupljao nogice k sebi, pomogao je lupocet čepić i nakon 1 i po sat se ponovio scenarij i onda krenuli na pedijatriju, u autu prema tamo je zaspao ko klada i onda smo se jedan sat vozili da odspava. Kasnije sve ok. Tad je imao oko 6 i po mj.
Sad jede sve više manje, ali trudim se davati više manjih obroka kroz dan, sve je uvijek kuhano i spremljeno taj tren, nikad ne jede npr ostatke od ručka za večeru i sl. I još uvijek dojim. Formulu neće niti pomirisati.
radili ste one ttg, ige i age?
Iga, IgE i testovi na alergije negativni. Čekamo još ttg
Evo odradili i eeg, nalaz uredan. Dakle definitivno je stvar u trbuščiću.
Nalazi bi trebali bit gotovi za 7 dana pa ćemo vidjeti šta dalje.
Mislite na kućnu njegu i dolasku terapeuta kući ili? Kada ste zadnji put bili na pregledu kod fizijatra? Za produžetak terapija ako se o njima radi morate imati novi nalaz fizijatra i preporuku za produžetkom kućne fizikalne.