zasto bas mi bas mi je zao zbog vas, al ne gubite nadu pokusajte ponovo.
Printable View
zasto bas mi bas mi je zao zbog vas, al ne gubite nadu pokusajte ponovo.
"zasto bas mi" gdje je tvoj muz radio microtese?
Drage moje i mi smo juče dobili nalaz hormona, testosteron 16, FSH 22 :cry:...ne znam ni šta ni kako dalje...ima li smisla uopšte nešto pokušavati sa ovakvim nalazima...baš sam izgubila nadu :cry:
aboni76,
mogu zamisliti kako si se razočarala kad si vidjela nalaze, ali nemoj gubiti nadu. Koliko se sjećam kod njega su u ejakulatu pronašli par komada, to je znak da nije sve tako crno. I kod mog muža je FSH visok 21.4. Znam da mnogi kažu da se fsh ne može snizavati, ali ja sam mm natjerala da jede smokve u maslinovom ulju, u nadi da će ipak sniziti fsh. Jeste li radili inhibin b? On je najbolji pokazatelj spermatogeneze, mada se ja nadam da ni on ne pokazuje uvijek pravu sliku jer je kod mm prenizak (ja i dalje ne prihvatam činjenicu da nalazi ne pokazuju ništa dobro).
Najbolje bi bilo da se što prije odlučite na punkciju sa mogućnošću da zamrznete materijal jer ako je bilo u ejakulatu, trebalo bi se naći i pri punkciji.
Sretno!
Draga Sos dobro se sjećaš, našli su bili poslije centrifuge nekoliko nepokretnih, loše morfologije :(. Nije radio inhibin, dobijo je uputnicu ali ne rade u Zenici taj nalaz, morat će privatno u Sarajevu da ga uradi, moram se raspitati gdje ga uopšte rade. Nije radio ni katiogram (ti si mi napisala da i to treba), jer mora ta uputnica na komisiju da mu odobre da ga uradi u Sarajevu. Hvala ti puno mila na podršci, vi odavdje ste mi jedina svjetla tačka i jedino radi vas dobijem malo nade i jedino ovdje mogu i dobiti neke informacije, njegov urolog nas je otpisao...Pusa :)
Pogledaj na netu gdje se radi inhibin b u Sarajevu. MM je radio u Banja Luci i koštalo je 40 KM, nalazi su bili gotovi za 7 dana. Imaš na netu spisak privatnih laboratorija u Sarajevu, pa prozovi par, sigurno ćeš naći gdje se radi. Što prije ganjajte punkciju, meni je doktor objasnio da čak i da sad pri biopsiji nađu koji spermić, može se desiti da pri sledećoj ne nađu ništa, zavisi šta je uzrok azoospermije i da li je progresivni proces. Zato ja ne bih puno čekala i išla bih odmah sa mogućnošću zamrzavanja.
Evo našla sam na netu da rade u nekoj klinici na Ilidži, cijena 124 KM, zvala sam ih ali labaratorij radi do 3, pa kažu sutra da nazovem...Znala sam ja da će te mi vi dati snage da nastavim dalje, baš sam jutros bila grozna, mm i ja nismo cijenu noć spavali, ali nema odustajanja, moramo dalje...
To je baš skupo, na nekom od foruma sam pročitala da postoji mogućnost slanja uzorka u Beograd, tamo je inhibin 11 EUR, mislim da je baš neko iz Sarajeva slao. Pokušaj još malo potražiti na netu. Ne znam koliko se tada čeka. U svakom slučaju to vrijedi provjeriti, a o odustajanju nema govora dok ne iscrpimo sve mogućnosti.
večer!
već sam se javljala na ovu temu, mm također ima azoo,jedno pitanjce,koju mi bolnicu u ZG predlažete za mpo, mislim koji rade punkciju testisa?hvala..
U Zg.je najbolje na vuk vrhovcu,moj suprug je tamo sve radio.Samo sto sam im zamjerila kad nije nadeno nista ,odmah su nas otpisali i rekli da nema sanse da ikad dodemo do svog dijeteta,biopsiju nisu predlozili niti pod razno zbog narusavanja zdravlja.Tak da mi njima neidemo vec 3.godine,ali sto se tice strucnosti najbolji su i doktor Jezek,ali neznam dali on radi punkcije,raspitaj se draga i sretno.Pitaj sto god te zanima.pozz svima
postoji nada hvala na odgovoru, a koga da zovem, da nazovem centralu pa pitam ili doktora Lučingera, ili sestre? Neznam šta da radim, mi bi sad trebali vjerojatno ponijet ove nalaze što imamo da ih ddr pogleda i kaže šta još trebamo obaviti, a neznam kod kojeg dr.. Urolog je samo rekao mm da su nalazi loši, oni nam ovdje nemogu pomoći i da idemo za ZG, a nije ni dijagnozu postavio, mi znamo da je to azoospermija jer smo proučili na internetu, al nitko nam od doktora to nije rekao...:-(
Bok u dobru i zlu!
Nazovi centralu i naruči se kod dr. Peroša, on je androlog!Dr. je ok! Mi smo u sl. situaciji!
Ponesite sve nalaze, a za dalje će van on reći šta morate! Trebat će van i uputnica za pregled, ali pitaj sestru na centrali, ona će reći šta točno treba pisati:
Najvjerovatnije ćete čekat cca mjesec dana. Sretno! pozz svima!
Ej cure, evo da se ja nadovežem na ovaj inhibin b. Mi smo uzorak slali u Zagreb , Sestre Milosrdnice.
Inhibin b nas je koštao 300 kuna to je oko 40 eura, a još nas je koštalo i slanje, pa sve skupa došlo oko 400 kuna.
Hvala Marina, našla sam danas jedan labaratorij u sa koji radi inhibin, cijena 107 KM, tako da je to otprilike isto kao što si ti platila...U svakom slučaju tebi hvala :kiss:
Marina25 ocisti spremnik :) ne mogu ti pp poslati... :heart::mrgreen:
U dobru i zlu,nezahvaljuj molim te ,ovdje smo da si pomognemo koliko mozemo.Mi smo na Vuk.V,kod doktora Čolaka isli ,po preporuci jel je vrhunski doktor,samo sto smo ti mi krenuli od 2004,kod njega.Stvarno se potrudio da sve napravimo isli smo na sve moguce pretrage otkrio je brzo dijagnozu,trudio se,ipak nije nam nikad rekao za inhibin da je bitan pokazatelj sto se dogada u testisima i y-delecye.,vjerovatno zato sto smo zadnje prije 5god.radili punkciju i nije nadeno nista,tada nam je rekao nema sanse za biolosko dijete nikada.,jedino da se cudo dogodi,a biopsiju niti pod razno ne preporuca.To ti je nase iskustvo.Sad nismo bili kod njega vec 3 i pol godine,pa neznam dali je promjenio misljenje sto se tice biopsije,jel ipak medicina napreduje.Pisala sam doktoru Jezeku,sve sto smo napravili od nalaza i on nam je preporucio inhibin i y-delecye obavezno.jako je topao,odmah se javio i vrlo zainteresiran za svaki problem.
Draga sretno kamo odlucis krenuti :-))))
nadam se da će i kod nas brzo otkrit uzrok..jučer sam zvala al kasno, u pon ću ponovo..
Koliko se čeka na VV za postupak?
dr.Čolak je u mirovini, također sam kod njega bio, o njemu samo sve najbolje...Od azoospermie je strpljivo,bez puno priče doveo do oligoozospermie. Također nikada nije tražio y-delecije i biopsiju...Na postupak se čeka individualno (u našem slučaju dok se kod mene nisu počeli pojavljivati spermiji, jer tek na osnovu nečega se može ući u postupak). Postupak se ide kad se nađe nešto i odmah. Osobno, obrada je kod mene završena,ali sam na svoju ruku otišao uraditi kontrolni spermiogram kod dr.Peroša, iskreno, totalno sam razočaran sa njegovim pristupom i načinom...
lijep pozdrav
argrh kakvi su tebi bili hormoni? jel u tome bio problem? Pa jel ima još neki dr tamo osim dr.Peroša? Dobro to je sve individualno, kako ga tko doživi valjda, i kakav mu je dan..tako smo i mi za ovog urologa od mm čuli svašta, al nije čovjek loš, nije specijaliziran za ovo poddručje pa mu nije ništa posebno rekao..imam osjećaj da mu ga je bilo žao..
Ovako, kombinacija po mišljenju 2 endokrinologa, liječnika opće prakse i androloga i urologa, uzrok je najvjerojatnije kombinacija dugogodišnjeg rada na radaru, zatim rad sa ispušnim plinovima (olovo), stres (svatko ga ima), ali i razina hormona, povišen FSH, TESTOSTERON u normali, te je "forsiran" podizanje testosterona. Naravno, mišljenje mi je rečeno usmeno, ali piše i pismeno, samo u pismenom nije navedeno da je razlok-uzrok ovo što su mi rekli usmeno...
lijep pozdrav...
zdravo svima,negde sam na forumu ranije ,ali davno pisala o nasem problemu,nije me bilo neko vreme,ali ponekad citam ovu temu bas iz tog razloga sto i mi imamo problem sa azzo,nazalost....:-(
Poneke sa foruma znam...zdravo tuzna,pozdrav diksi...
Mi se sa Azospermijom borimo skoro tri godine,svasta smo radili po tom pitanju...hormoni svi uredu,Fsh 7.5,,mikrodelacija y hromozoma,kariotip,velicina testisa..sve,sve sve ok...:klap:
ali ...uradjena jedna punkcija(pronadjen samo jedan ali nepokretan),zatim dobijamo terapiju nolvadex,ezerex i profertril,nolvadex 1 mesec a ostalo skoro vise od 6meseci,zatim uradjena biopsija testisa ili TESE (sperm za zamrzavanje nema:cry:) spermogeneza postoji ali se ne zavrsava do kraja,samo do nivoa spermatocita....
posle par meseci pauze,upravo danas dobili smo terapiju Pregnyl 5000 1x nedeljno 6 nedelja.
Konacno sam stupila u kontakt sa embrilogom.
Rekao mi je da je u uzorku od muza bilo preko 1000 plivaca i da su neki definitivno bili i pokretni.
Kaze da je bio mnogo vise optimistican kad je odradio ICSI i da ne moze da skonta da li se nisu podelili kako treba zbog toga sto moja jaja bila zaledjena ili zbog plivaca.
To je sad sve propalo i dodje mi da placem.
:(
Draga moja cijeli dan mislim o tebi,kako ste ,jeste li se malo oporavili:cry:
Kako mislis propalo,jel imate jos plivaca za dalje zar ne?? oprosti ako sam nesto krivo razumijela,vi ste radili micro-tese i nasli plivace jel tak ??
Drzi se i nadam se da mozete ici dalje ,kad se naravno oporavite.Velik pozdrav ti saljem
Da, da radili Micro Tese i celi uzorak zaledili u jednu ampulu ili kako ih vec zovu.
Tako da ... morali su da odlede celi uzorak odjednom,iskoristili 9 plivaca, a ostatak bacili.
Znaci muz bi morao opet na Micro Tese, a vec je bio i na Tese i na Micro Tese.
To je malo i previse i psihicki i fizicki.
Sramim se da mu predlozim uopste da ide opet :(
Aj pa nemogu vjerovat,pa to je strasno zalosno,kako su to napravili da su morali sve odlediti,jasno mi je da nemogu ponovo zaledavati ali opet kako nisu mislili da ce mozda trebati jos koji puta pokusati sa tim spermicima.Draga moja neznam sto bih ti rekla.,znam kako bi nama bilo da nam se isto dogodi,nadu ih toliko i onda propane uzas.Drzi te se zajedno pa cete vidjeti sto dalje kad malo prode vrijeme.kiss
Tanjice, :kiss:
ajde,nadajmo se da uplai taj pregnil.nikakok mi ne idem u glavu da bez terapije bude 1(maka i nepokretan,dakle,ide do kraja spermatogeneza) i ond anakon terpaije nula...mozda jos jednostavno u tom trenu nije dolsa do kraja(nekad sma citala da mozes biti toliki peh da prilikom biopsije bas bude vrijeme kad se spermicic razvijaju,a nisu dosli do kraja)
uglavnom, obavjestavaj nas ,vazi?
cure samo da vas pozdravim, od silnih pregleda i doktora ne stignem ni svratiti na ovu temu, al vidim da i ovdje vreme prolazi a nista se novo ne desava.
Žene, je l' neko od vas probao sperm hope, onaj preparat koji je navodno neko čudo? Mi kontali da nam prijatelj iz Amerike pošalje, inače na ponovljenom spermogramu opet same nule :-(
evo mi bili kod doktora i rekao je da muz moze prestati sa inekcijama i da nemamo gdje vise ici. Jedino biopsija i to male sanse. tako da neznam sta sad
I kod nas je biopsija jedino rješenje, a šanse uz nalaze kakve imamo jako slabe, ali ne treba odustati dok ne iscrpimo sve mogućnosti. Posebno vi koji ste pravi borci, već dugo se borite s tim. Mi čekamo nalaze kariograma i ako oni budu dobri idemo u Prag. Nadajmo se najboljem.
Edinas,jel bas nikakvog pomaka nije bilo na bolje pa vam savjetuju da prestanete sa inekcijama??jesteli radili spermiogram i ponovili hormone?
Ma jadni smo mi svi,ali i znamo jedno dok ne napravimo biopsiju mi cemo iskljucivo (micro-tese) necemo odustati, jel postoji nada da se nesto nade,tek ako nalaz nebude dobar(nedaj Boze) treba odluciti koje su nam ostale opcije,i koje tko moze prihvatit pa krenut dalje u nove pobjede.Nadam se da se ipak moze nesto naci kod svih nas da imamo svoju djecicu.Meni osobno je zasto bas mi (kad sam odustala od svega) dala nadu za dalje,jel je se ipak naslo puno spermica sa micro-tesom.pozz drustvo ;-)
Testaston se povecao ali fsh je jos uvjek 35. Muz se isto osjecao kao i prije tako da nema potrebe za ineckije. Za biopsiju kaze skor su male sanse za se nadze nesto. Uskoro idemo na odmor pa kad se vratimo vidjecemo sta dalje.
Da,svi kazu da su nam male sanse,realno znaju i oni i mi na cemu smo i koliko postoji cudo i mrvica da nam se nade nesto,ja postujem kad iskreno kazu onako kako je,bolje tako vec da nam daju velik postotak pa onda sok ako nema nista.S druge strane ima nazalost i onih doktora koji odmah kazu nemojte se mucit ,nemate sansu za dijetetom nikakvu,a postoji sansa uvjek i treba probat biopsiju bar jednom napravit.,tada znamo da smo probali.Nama svima daju nadu nase curke i njihovi muzevi koji su isto bili otpisani od doktora a danas su roditelji svoje dijecice.Zato smo mi tu svi da se druzimo i razmjenjujemo iskustva ,jel da nema nas ovdje vecina bi odustala davno i mozda nikad nebi ni imali dijecu,misleci to je to,tako su nam rekli dokt.i tak je. :bye: pozz svima
Dragi moji, možda već imate tu informaciju, ali ja želim da je podjelim s vama, jer znam da ima vas koji je čekate isto kao i ja. Zvala sam danas broj koji je kontakt za Bahceci kliniku u Sarajevu i čovjek mi je rekao da su dobili sve papire i da će otvoriti kliniku za petnaestak dana. Rekao je i da će me kontaktirati na broj sa kojeg sam ga zvala kada klinika počne sa radom. Pozzz
:-D
možeš li nam dati broj na koji si zvala?
i ja bi ih nazvala
i mene bi zanimalo za jednu prijateljicu kojoj muz isto ima azoo i nisu im dali bas previse nade za uspjeh...hvala...
hvala puno...