Molim, i drugi put :)
Mislim da to i nije predviđeno za osnovnoškolski uzrast (iako im se mora reci da za neka vremena trebaju 3.l.mn prezenta), to samo mislim, ali nezgodno kad se dođe do primjera koji su, danas, dosta neuobičajeni.
Printable View
Molim, i drugi put :)
Mislim da to i nije predviđeno za osnovnoškolski uzrast (iako im se mora reci da za neka vremena trebaju 3.l.mn prezenta), to samo mislim, ali nezgodno kad se dođe do primjera koji su, danas, dosta neuobičajeni.
Moram primijetiti da su hrvatski novinari naučili da se kaže kći a ne kćer, ali sad misle da taj oblik ide u svakom padežu
https://www.vecernji.hr/showbiz/josi...vilana-1181675
(nije prvi puta, nedavno jedna glumica kaže: imam kći)
Meni se čini da su najveće nesigurnosti u pisanju i izgovoru futura prvog i izostavljanje zareza (što je posljedica pisanja na mobitelima).
je li škola kreće ili počinje?
kreće li prilagodba ili počinje?
što je ispravno?
naime vec me dugo muci to pitanje ali sve vise stvari kreće. škola koliko ja znam ima temelje u zemlji i ne kreće nigdje. giba se zajedno s zemaljskom kuglom ali to gibanje bas i ne promatramo u tom smislu.
jezicari sto vi kazete na sveopce kretanje stvari?
Kretati ne znači samo gibanje, nego i, među ostalim, mijenjanje u rasponu ili ophođenje, življenje, tako da ne moramo uvijek gledati samo denotativno , doslovno značenje riječi, ali ovdje si u pravu. Škola kreće pripada razgovornom jeziku, ne smatram to izrazom njegovanog jezika.
Ja bih rekla da počinje - nastava :-)
A za učenika bih rekla da je krenuo u školu. Eto tako nekako.