e da
amo ovo raščistit
ne radi se o "stop pedofiliji"
radi se o "stop sustavnoj zaštiti pedofila umjesto zaštite njihovih žrtvi"
Printable View
o ovom citiranom djelu fali i zataskivanje, istina, na x drugih mjesta sam navela punu recenicu, mislim da je to vidljivo.
zasto takvih vjernika i svecenika nema u medijima? pa jer nisu medijima zanimljivi. jer ne dizu prasinu. pa zar to nije svima jasno?
mnoge barikade se nisu dogodile preko noci, godinama, stoljecima je kulminiralo, godinama, desetljecima se planiralo.
glas cuju oni koji trebaju cuti. svaki svecenik kojem su klupe nedjeljom prazne i pune se samo za bozic i uskrs. statistika je napravljena u njemackoj "Additionally, the Germans' trust of the Pope dropped significantly; in January 2010 62% of Catholic Germans trusted the Pope, but by the end of March 2010, only 39% did."
ne mislim da su njemci iznimka.
problem je, npr. naseg kaznenog zakona sto pedofilija ima apsolutnu zastaru nakon 20 godina, pa se ne moze povuci pitanje sustavne(kolegijalne) zastite pedofila u nasim osnovnim skolama (iskustva forumasica) jer je, za vecinu, proslo 20 godina.
odvratna zastita postoji i van crkve, samo nije izasla na vidjelo.
no ta tema nije, bit ce, medijima zanimljiva. a mediji su ti koji, na zalost, okrecu i pokrecu kolo.
vraćaš se unazad. ne dižu prašinu zato što su tako odlučili. da žele, imali bi kako, i ne može se to svaljivat na medije, koji jesu jadni i gadni ali to bi sigurno pokrili. to je ono što je emsa napisala, a ja potpisala.
a možda bi sad kad treba izabrati novog papu bio dobar trenutak da se ta raja organizira i jasno pokaže kardinalima kakvog papu bi im bilo dobro izabrat ako žele da im prestane opadat popularnost :kokice:
nego, daj mi reci. zar za tebe ne postoji nikakva razlika između sustavne zaštite pedofila iz autoriteta vrhovnog, "od boga izabranog", pape, koji maltene piše pravilnike o tome kako zaštitit pedofila od sramote, i ravnatelja nekakve škole? jedan sustav je globalna, politički moćna i nenormalno bogata institucija. drugi sustav je jedna škola. razlika u količini odgovornosti je ogromna.
veliki je problem u društvu koje se pravi da su to sitnice. toga se takla i pravobraniteljica...
http://www.vecernji.hr/vijesti/mila-...-clanak-507559
bio je još jedan dobar intervju s njo prošli tjedan, pa evo usput... http://www.slobodnadalmacija.hr/Spek...4/Default.aspxCitiraj:
U pojedinim slučajevima spolnog zlostavljanja koje smo prijavili policiji, otkrili smo da su mnogi znali za zlostavljanje, a nisu ga prijavili – iz vlastite komocije ili ravnodušnosti. I u mnogim drugim situacijama uočili smo da je naše društvo znatno osjetljivije na interese, ugled i položaj odraslih nego za zaštitu i dobrobit djece.
joj kory, naravno da ima.
da pace, osjecam se jako lose ne samo radi toga. mogu ja ici toliko daleko pa reci kako mi se ne svidjaju ogromne gradjevine, materijalno skupe i bogate iz vana i iznutra, trezori...da se cak ni ne osjecam ugodno (meni je najdraza paska crkva i ujedno i najljepsa, ko ju je vidio zna zasto). ili se ponovo osvrnuti na crkvu u hrvata i konzumovce.
jel trebam napisati da sam razocarana, sokirana?
zar se to ne iscitava iz silnih postova koje sam napisala? da pace, koliko puta sam izjavila zgrozenost ovdje na topicu. ili s nekima od vas u RL.
to je kao da ja sad idem rasclanjivati tvoju jednu skolu koja nije jedna skola. iz razgovora i sa svojim srednjoskolskim vrsnjacima ili fakultetskim kolegicama zakljucila sam da sam jedna od rijetkih koja u svojoj skoli nije imala takvo iskustvo. ili da sad pisem kako je to odgojno obrazovna ustanova o kojoj se pise da su to "drugi roditelji" koji skrbe o djeci.
meni je i jedno i drugo zbljuv. jedino ono sto sto jos daje na tezini grijesima crkve je sto bi papa i svecenstvo trebali biti uzor i u jednom drugom aspektu kojeg kod ravnatelja/ministra/vlade nema.
hvala na linkovima, procitat cu ih.
A još nisam vidjela nijednog ateista koji je digao glas npr. protiv golih aktivistica koje ulaze u Notre Dame veseliti se što je Papa otišao, bez ijedne pomisli čije će vjerske osjećaje povrijediti... Puno je ružnih momenata bilo i s jedne i s druge strane, ali nekako mi se čini da vaga nije uvijek na sredini. Zamislite npr. da se neko kršćansko čeljade skine, uleti u sinagogu i počne lamentirati protiv rabina i Židova... Kladim se da medijski pristup ne bi bio isti.
ne smijemo zaboraviti na činjenicu, koju sam više puta ponovila, odnosno otvorila kao mogućnost.
a ta je da je toj moćnoj instituciji od strane države/a dozvoljeno da ostane po strani. dozvoljeno joj je da ne opravdava dobivena sredstva, dozvoljeno joj je da ima banku koja formalno nije banka, dozvoljeno joj je da zataškava skandale (nisam još pročitala link od vertex), dozvoljeno joj je da bude izvan kontrole države.
no ipak, sve manje i manje. morali su dobrano odriješiti kesu i isplatiti odštete, npr. pritisak javnosti je ipak sve značajniji. u hrvatskoj manje, u europi sve više i više.
mislim, meni je ok pozivanje na aktivizam. i moramo se naučiti na to da smo i mi odgovorni za stanje u društvu.
ali treba imati na umu da je premijer cijelo vrijeme ove hajke - šutio. da je predsjednik cijelo vrijeme ove hajke - šutio. da se propisi ne mijenjaju i da vatikanski ugovori i dalje stoje kano klisurine.
a ono s čime se slažem s kory i emsom je da ne bih ja ovdje krivila medije. mediji su ti koji su i pokrenuli neke istrage i neke promjene.
druga je stvar što je riječka frama manje zanimljiva. kao što je manje zanimljiva i škola koja nema nikakvih problema s učenicima i ima lijepe projekte. objavi se vijest u novom listu, ja pročitam i šlus. al to je taj senzacionalizam i prodaja naslova.
no, to nema jednostavno veze s problemom o kojemu pričamo. to je drugi par rukava.
nemojmo misliti da smo mi nešto puno bolji - pa to imamo i ovdje na rodinom forumu isto.
svaki topik koji je otvoren s nekom pozitivom, tipa ajmo pisati što se lijepo dešava u vrtićima (moj davni topik :mrgreen: ) nije dugo poživio.
a daj, rehab, šta su one zlo kome učinile? utrčale gole, i? izbacilo ih vani, vjernici su okrenuli glavu (il škicali :mrgreen: ) i svo zlo s tim. vjerski osjećaji će se već nekako refati, ne misliš li tako?
nije nešto sad za primjer, al moje je mišljenje da ti nekako usporedba ipak nije na mjestu. dok se priča o ovome o čemu se priča. :-/
ponovila sam i ja cvijeto, pa je ispalo da prebacujem odgovornost.
a ne, ne prebacujem ju, samo idem stepenicu dalje, vise.
i jos uvijek mi nije jasno kako se kazneno ne odgovara za pedofiliju te neprijavljivanje KD kao i prikrivanje pocinitelja. u sekularnoj drzavi. i koga treba za to kriviti?
iako, kad bolje razmislim, dok stvarno većina katolika ne bude tražila promjene, tih promjena neće niti biti. i to je isto istina. vraćamo se na horde glasača :-/
Ne uspoređujem taj čin s pedofilijom, nego dajem primjer medijske subjektivnosti. Ok, izaći ću ja na Jelačić plac, skinuti se gola, popiškiti se na zastavu duginih boja, možda je čak i poderati ili zapaliti za potpuniji dojam, malo poviknuti : oslobodite nas pedera i lezba, pa da vidimo hoće li me staviti u mali kutak, na dnu stranice Jutarnjeg ili ću biti na svim naslovnim stranama, sa popratnim zgražajućim sadržajem.
rehab, ja ne vidim oko sebe da se netko veseli da je papa odstupio. Ne vidim to kao nikakvu prednost. Doći će drugi, a struktura će ostati ista. Možda bi se netko poveselio da se raspusti crkva, ali samo odstupanje pape je prilično nebitno. Čak me i čudi kako je nesrazmjerno nezanimljjiva tema za razgovor uz kavu, u odnosu na zastupljenost u medijima.
Što se tiče ulijetanja golih u crkvu, pa i to mi se čini licemjerniih, pa puna je Sikstinska kapela golišavih, s eksplicitnim spolovilima.
aha, kužim.
prosvjedi protiv duginih boja su puno ozbiljniji od skidanja i pišanja. uključuju leteće kamenje. uključuju parole "ubij pedera". uključuju atmosferu nimalo nalik ovoj u notre damu.
evo što učiniše cure u toplessu, malo su vikale (sloboda govora?) a pažnju su privukle toplesom
http://www.libela.org/vijesti/3392-a...zdravile-papu/
ma daj... i da su sutile, uci u crkvu u gacicama... uci u sabor u gacicama... uci u sinagogu u gacicama... mislim da je jasno sto se htjelo i sto se ucinilo.
ljuti me ovakva pristranost.
kao i usporedba takvog cina s nagim umjetnickim djelima u crkvi.
pa ako idemo toliko banalizirati, smatramo jako neprimjerenim busenje zida u ponoc jer je to krsenje kucnog reda i mira. tako i crkva ima kucni red za kojeg je propisana odjeca posjetitelja.
mislim da se fakt ne treba na takvom nivou razgovarati.
Da ne bude zabune,nisu pišale, nego sam ja malo začinila svoj zamišljeni prosvjed :mrgreen: A sloboda govora je, za moj ukus, previše zlorabljen pojam danas. Sad vas pozdravljam i idem uživati u lijepom danu, te usput dajem i ovdje svoju podršku akciji Milijun žena, uz nadu da će mi se i moji sinčići pridružiti i dati mi podršku u obliku barem jedne prospavane noći :mrgreen:
jesi dijete krstila u crkvi ili si išla na potok pa ga sama polijevala vodom?
i ne, ne tražim od nikoga da istupi iz crkve, samo sam dala do znanja da tvoje/vaše - osuđujem, nema nikakvu težinu, ako ostaje samo na toj riječi. da ste visokopozicionirani u crkvi, onda bi sigurno imalo određeno značenje, ovako - nema nikakvo. sorry, to je činjenica. i ja bih voljela da je drugačije, ali na žalost - nije.
na ovom topicu uglavnom (da ne velim samo) katolkinje stalno potežu te ovce kao argument. dokle više?
seksualno zlostavljanje djece i zataškavanje od najpozicioniranijih osoba u crkvi ti uspoređuješ s uletom golih sisa u notre dame? povredu nečijeg fizičkog i psihičkog integriteta, doživotne traume, sekundarne viktimizacije, sramote itd. ti uspoređuješ s povredom vjerskih osjećaja? alal ti vera.Citiraj:
A još nisam vidjela nijednog ateista koji je digao glas npr. protiv golih aktivistica koje ulaze u Notre Dame veseliti se što je Papa otišao, bez ijedne pomisli čije će vjerske osjećaje povrijediti.
meni isto nije jasno koje sad veze imaju ove golišave prosvjednice s dosadašnjom raspravom? ohnoes, prekršile su kućni red i povrijedile su osjećaje vjernika! sad bi se trebali ateisti javno ograđivat od tog prestrašnog zločina, da bi se katolici konačno javno ogradili od ovih drugih strašnih zločina?
pa kad se nastojalo sve zataškati, kad se žrtvama prijeti da ne prijavljuju, kad se žrtve boje, zastara itd. onda kako da država sazna za počinjeno djelo. ipak to nije problem samo ove naše države, nego skoro pa svih država koje su se susrele sa seksualnim zlostavljanjem od strane svećenika (koliko god taj broj bio minoran, da se ne pomisli da mislim da su svi svećenici pedofili). sigurno ima i prijetnji od strane crkve na državne dužnosnike.
u njemačkoj upravo sad pokušavaju napraviti nekakav spisak svih optužbi (ili nešto sl.) i crkva je načelno pristala na suradnju i opet ne daju potrebne dokumente na uvid.
još jednom, ne pozivam nikoga na aktivizam.Citiraj:
meni je ok pozivanje na aktivizam.
odoh na zrinjevac! tko bude tamo, neka me zvrcne ako se želi družiti sa mnom. neću praviti ekscese i pokazivati sise. :mrgreen: ponesite nešto crveno! (ne munkap :lol: morala sam :mrgreen::angel:)
dokle god se bude pisalo nema tog katolika. fer?
drugi citat nije moj.
ne trazi se da se ateisti ogradjuju od tog strasnog cina remecenja kucnog reda (ovo oko kucnog reda je cinicno) niti da se javno izjasnjavaju sta o tome misle, za razliku od vjernika od kojih se stalno nesto trazi. zanimljivo je kako se samo vidi prelazak jedne granice. meni jedno ne opravdava drugo niti mu daje za pravo.
na drugo necu riplajat, samo iz postovanja prema topicu i spinofanju i nastavit cu pratiti topic kako sam i do sada selektivno pratila teme koje su mi zaista zanimljive i bliske i ni ja necu nasjedati na spinofove poput svi vjernici i nema tog katolika.
emso, ja te zivnem oko pola 6, prije ne mogu doci, nadam se da ces cagati pa se neces smrznuti.
leonisa, doma sam :mrgreen:
idi vrit, pa nisi se bas naplesala :P
al si lijepo izgledala :D
Wow MC, oduševila si me. Prvo izostavila ono što sam napisala :
Ne uspoređujem taj čin s pedofilijom, nego dajem primjer medijske subjektivnosti.
Pa mi prišila što nisam niti riječju spomenula :
da kory nije stavila link ostalo bi stvarno da su se ispišale po oltaru.
I eto priče o strašnoj, zločestoj rehab koja izmišlja na aktivistice i stavlja uz bok njihov čin s pedofilijom.
Ni Babić te se ne bi posramio :)
Pa nisam ja član organizacije ateista. Ne vjerujem ni u krampusa, pa se ne moram ispričavati u ime onih koji ne vjeruje u krampusa. Ako vjerujem u svetu katoličku crkvu i to svako jutro ponavljam i član sam te organizacije (ili kako da to već nazovem politički korektno), onda je to po meni drugačije, tu je ipak veća odgovornost. Ali isto kao što ne doje sve "RODE", tako ne misli ni da su svi vjernici isti. Meni je isto neugodno zbog nekih poteza unutar moje struke i ispričam se korisnicima naših usluga. I ako netko od mojih djelatnika napravi pogrešku na poslu, opet se ja po "zapovjednoj odgovornosti" ispričavam prema van. To su drugačiji odnosi, nego biti ne-vjernikom. Ako neki ne-zaposlenik bolnice izazove eksces, ne moram se ja ispričavati u ime ne-liječnika.
Al mene ta isprika niti ne zanima. Mislim da se lako ispričati. Teško je nešto poduzeti. Tu bih skinula kapu.
Što se goliih tijela u Vatikanu tiče, naravno da ne mislim da je umjetničko djelo isto što i politički motivirana reakcija. Htjela sam reći da golotinja sama po sebi nije problem u crkvi. I iskreno ne razumijem da se moraju pokriti ruke i ramena, a sa zidova se smiješe nagi - pretežno muškarci. Al eto i to je neki kućni red valjda. Iskreno, ne držim baš do tih pravila, pošto znam da se ljudi oblače u odijela kad na sastancima nemaju što ponuditi osim svog izgleda. Iznutra sve šuplje.
Problem je što se pokušava izjednačiti osuđivanje neke manjinske zajednice koja te ničim ne ugrožava s nekom koja ti doslovno ugrožava život. Mislim pri tome na ozbiljni napad na LGTB zajednicu koja stvarno ne znam kako bi mogla nekome smetati, osim što je nekome estetski problem. Meni je stvarno nebitno što moj susjed živi s dečkom. A i da su vjenčani, ništa mi se ne bi promijenilo.
S druge strane zalaganje protiv zakona o medicinskoj oplodnji je direktan napad na moje zdravlje, život i moj novčanik, jer mi je od strane liječnika jasno dano do znanja da nemam što u RH raditi prema tadašnjem Milinovićevom zakonu. Isto tako troplodne trudnoće su totalni atak na tijelo, a poslijedica su tog zakona. Realno je crkva bila protiv bilo kakvog oblika MPO, al rezultat njihovog uplitanja je bio atak na žene i bebe, a na kraju i na HZZO i privatne džepove.
Naravno da sam cijelo vrijeme plaćala zravstveno osiguranje, a onda sam sve usluge i lijekove morala platiti u inozemstvu.
Da je crkva tada nudila opciju izbora, koju sada tako žustro promovira kad je riječ o ZO, ne bi mi to uopće smetalo. Pa nek vjernici odluče što žele, al pusti da me se liječi prema uputi svjetske organizacije za humanu reprodukciju.
gle, nisi ti spomenila da se ateisti nisu ogradili od tog toples prosvjeda nego rehab, pa nit se moraš pravdat niti možeš tvrdit da nitko ne traži od ateista da se ograde
nemoj ić. molim te objasni šta misliš pod prelaženjem granica, što je jedno, a što drugo, što se međusobno ne opravdava? ja sam shvatila nekako, ali brijem da sam možda krivo shvatila
bit će fer samo onda kad se riječi ne vade iz konteksta. nego čitaju u kontekstu u kojem su izrečene. :)
nisam uletila i s neba pa u rebra napisala ono što si kvotirala. a moje riječi su bile izrečene u kontekstu toga da eto ima vas 2-3 ovdje koji su rekli da osuđuju pedofiliju i onda je išla bukvica upućena jen (parafraziram), kako se usuđuje blatiti sve vjernike. bilo bi fer da je itko od vas priznao da to što vas 2-3 govori protiv pedofilije (tj. zataškavanja) nije nikakav dokaz tvrdnji koja je izrečena.
oprostit ćeš ako kažem da svaka čast vama 2-3 (pa i svim vjernicama na cijelom forumu, jer sigurna sam da će svatko - načelno - osuditi pedofiliju), ali da u političkom smislu vaš stav nema nikakvu jačinu. dapače, da je izrečen u takvom kontekstu (jer je trebao poslužiti u svrhu cenzure i "pranja" forumašice) uvredljiv.
jačinu ima stav izrečen kad ga papa izriče, netko tko ima političku i financijsku moć, kad se govori s oltara ili kad se lobira u saboru. vjernici kad žele da njihova riječ ima moć organiziraju "ne dirajte im djetinjstvo", pa se organiziraju raznorazni prosvjedi, pa se mole u crkvama i sl. jer to onda šalje jednu poruku. moć ima kad se dovedu lutke u sabor prilikom donošenja zakona o MPO.
moć ima kad savjetnik predsjednika sjedi u upravi udruge koja je organizatorica posjete j. reisman. to ima moć, a ne tvoje riječi ispisane ovdje na forumu. kao uostalom ni moje riječi ispisane ovdje na forumu, ali zato ima donekle moć kad napišemo pismo saboru i kad se javnost digne na noge. to je moć, jer da nije, ne bi se prijetilo tužbama.
i opet - to ne znači da zahtjevam da itko bude aktivan ili da nečiji stav manje cijenim, samo zato što je napisan, a nije izrečen naglas. dapače, cijenim ga jako. to samo znači da ne stoji tvrdnja da taj (tj. biločiji) stav ima neku težinu ako je izrečen u privatnosti (posebice naspram svih onih glasnoizrečenih drugačijih stavova izrečenih u javnom prostoru).
btw, jedna od pussy riot cura je vjernica (koja je sad u zatvoru). lako moguće da među onim ženama koje su uletjele u notre dame također ima vjernica. tako da su ova očekivanja isprike s ateističke strane potpuno deplasirana.
napisala si: "A još nisam vidjela nijednog ateista koji je digao glas npr. protiv golih aktivistica koje ulaze u Notre Dame veseliti se što je Papa otišao, bez ijedne pomisli čije će vjerske osjećaje povrijediti."
i na to sam se referirala, ne na medijsku pozornost (koju si također spomenula, ali to nema veze jedno s drugim).
za drugi dio ti se ispričavam, brzopleto sam pročitala da si ti začinila svoju zamisao o događaju u notre damu, a ti si u biti htjela se samo popišati na zastavu duginih boja :-P
Jelena, vidi se da me nisi pratila jer tvoj post o mpo i lgtb ne bi pisal obracajuci se meni. I oprosti, ja nisam odgovorna sta drugi vjernici pisu, govore ili rade, a jos manje svecenici ili papa kao sto ni oni nisu za mene. Ja se mogu samo s time sloziti ili ne, poduprjeti ili osuditi iako ne smatram da je na meni da sudim kao sto ne smatram da je na njima iako to rade. I mislim da sam nebrojeno puta to ucinila. I da postoji neki medij koji je jos javniji od ovog foruma i da me se pita, kao sto me se ovdje pita, isto bi ucinila. Al naravno, to nije dovoljno.
Emso, kory, kad se dokopam laptopa odgovorim.
bukvicu je održao forumaš m. ne ti, leonisa, da ne bude zabune. :)Citiraj:
i onda je išla bukvica
možda i nemaju. ali to je legitimno. a možda su im neke druge "bitke" bitnije, pa izađu zbog 3 sata ZO na ulicu. što je također legitimno. kao što je legitimno da ja iz toga zaključim ono što zaključujem. :sherlock: (kao što na kraju krajeva netko iz mojih postupaka može zaključiti što mu je volja)
ovo s licemjerstvom ne razumijem, tj. pretpostavljam, ali nisam suglasna. ako bih tako razmišljala, ne bih nikad izašla na ulicu. :mrgreen:
dovraga, sad si me izgubila. to je s prosle strane?