pinky,jesam :-)
Printable View
pinky,jesam :-)
Evo, sad cu past tu ko padobranac, ali negdje moram poceti...
Dakle nemam pojma uopce o tim imunoloskim pretragama niti o tumacenju rezultata i utjecaju na postupke, ali ono sto sam primjetila je da se puno prica o trombofiliji. Iz vasih prica zakljucila sam da je podjeljeno misljenje oko toga da li ometa implantaciju ili ne ometa ali da je jako opasna kasnije u trudnoci, odnosno da moze dovesti do prekida trudnoce i u kasnijim fazama:(
Nakon tri neuspjela postupka (dvaput beta 0 i jedna biokemisjka) i dalje nisma kandidat za takvu pretragu, znam, ali meni je horor da se pusta zenama da im se dogode tri spontana prije nego im se da uputnica za testiranje na trombofiliju. Pokusala bih nekako doci do uputnice za ovu pretragu ali ne znam kud da krenem....
Dr. koja mi vodi postupak mi sigurno nece dati blagoslov, a bojim se da mi ginekolog bez toga nece isto htjeti ispisati uputnicu. Imam dosta OK odnos sa svojom dr. opce prakse, da li ona ima ovlasti da izda takvu uputnicu i sto bih joj tocno trebala reci, mislim sto mi konkretno treba?
Ako ne, da li me moze moja privatna ginekologinja uputiti, odn,. da mi na temelju njene preporuke socijalni ginic napise uputnicu?
Kako uopce izgleda to testiranje i gdje se obavlja? (rade li ga u Rijeci)
Koliko se ceka na red i koliko se cekaju nalazi?
Da li bi uz test za trombofiliju preporucili i jos neku drugu imunolosku pretragu?
Ima li jos nesto slicno razorno kao ta trombofilija ili bi mi to za pocetak bilo dosta?
(inace sam dobrog zdravlja i do sada, od ovih rutinskih nalaza niti jedan nije bio neuredan, zene u mojoj obitelji su imale normalne trudnoce)
LOTV, da probam ukratko-negdje nakon 3 neuspješna pokušaja traže trombofilijske nalaze (ne svugdje), al recimo da im se polako počinje posvećivati pažnja. Da, može ti opća praksa napisati uputnicu, i koliko se sjećam-Riječanke su dolazile u ZG vaditi krv. NAdam se da si radila TSH i da je ok, al nije loše pogledati ga jednom godišnje (iliu rjeđe).
LOTV ja sam na Sušaku radila genetske pretrage trombofilije uz još jedan nalaz, jedan se šalje iz Rijeke u Zg, nisam sigurna koji, pogledat ću doma, pa ti javim. Uputnicu mi je dala moja primarna gin. na preporuku mog MPO doktora, kojem sam pak ja rekla da želim tu pretragu.
tigrical, onda ste u Zg išli samo na kariogram? Ja stalno mislim da ste i sve ostalo ovdje radili.
mare41, da samo kariogram i one dodatne pretrage od dr. R, ali to je druga priča. U Rijeci, u bolnici na Sušaku sam vadila trombofiliju 100%, samo se ne sjećam koja je bila druga pretraga i koju su oni slali u Zg, ali provjerim sve čim dođem doma, pa napišem.
meni je dr. opće prakse dala uputnice,jedna za sušak a drugu koju su slali u Zg se tražilo: faktor v,faktor ll ,MTHFR i PAl-1
Hm...nisam znala da je TSH povezan s trombofilijom....
Koliko znam nalazi hormona od lani prije ulaska u postupke su bili uredni, a mislim da je medju njima bio i TSH (steta da si nisam iskopirala nalaze jer su mi svi u kartonu na humanoj)
Medjutim imam jedan nalaz i doma (malo vise od godinu dana star) koji nije bio ocito vezan za ovo ...pise TSH 5,13 (normalna vrijednost je 0,3 - 5,0) jel to lose? I pise jos FT4 16,47 (normalna vrijednost 10.0 - 25.0)
Super je vijest da ovu uputnicu moze izdati dr. opce prakse:) S njom imam dobar odnos i mozda ju i dobijem...tu cu svakako prvo krenuti pa cemo vidjeti......
Super tigrical, bas dobra vijest i hvala ti na odgovoru:)
Mpozes li mi samo jos reci sto tocno da pitam svoju dr. Mislim sto bi trebalo pisati na uputnici, na koji odjel me se upucuje i kakav je tocan naziv te pretrage.
Citala sam malo na netu o toj trombofiliji i vidjela da se u dijagnostici koristi citav niz razlicitih metoda pa nebih htjela da me uputi na neku nedovoljnu tek toliko da me zadovolji. Sto tocno trebam traziti kako bih dobila pretragu koja ce sto posto reci imam li to ili nemam (ne znam eto ni kako se izraziti).
LOTV, TSH nije vezan za trombofiliju, ali ovaj tvoj je los za postupke!! ne kuzim kako to netko od dr-a vec nije primijetio??!!!
optimalan TSH za ostvarivanje trudnoce je do 2 - na zapadu zene s vecim ni ne pustaju u postupak! dosta se o tome ovdje pisalo. uglavnom - to ti moze biti uzrok neuspjeha... ti si definitivno za euthyrox, a trebala bi provjeriti i antitijela stitnjace.
a popis pretraga na trombofiliju ti je ovdje napisan vec sigurno 10-ak puta - prosvrljaj malo po stranicama topica.
ajmeeee nisam imala pojma to sa tsh....
:(
Ma ja se sjecam da je nalaz svih hormona bio uredan i ostao je kod njih, a mislim da je medju tim hormonima bio i TSH....
Ovaj nalaz koji sam nasla doma je nesto stariji (ali nije prastar) i mislila sam da niej strasno jer kao samo malo sam presla granicu...
O svasta.....ako ti se da napsi mi sto taj poviseni tsh znaci za postupke...mislim odoh ja odmah i googlati ali ne znam ako cu se snaci.....
imas cijeli topic o tsh i stitnjaci na pdf-u... fakat ne stignem sad - cura mi se probudila...
Nema problema, hvala ti:)
LOTV, moram komentirati gornji dio tvog tvoj potpisa: :-))))))))))))))))))))))
Mare, drago mi je ako te nasmijalo:) Pokusavam samu sebe zabavit kroz ovu muku.
Našla nalaze! Dakle, ja sam isti dan na Sušaku vadila krv za "Genetički faktori trombofilije" i testove koagulacije, trombofilija je išla u Zg (oni šalju). Ne sjećam se šta je pisalo na uputnici...znam samo da mi ju je napisala primarna gin. A kad budeš išla vadit krv, na PP ću ti objasnit gdje je zgrada jer je ovako komplicirano.
radila sam koagulogram krajem prosle godine, ali ne znam da li je koagulogram isto sto i testovi koagulacije? Na nalazu su bile tri vrijednosti i sve tri su bile uredne.
Znaci, svoju doktoricu onda trebam pitati da me posalje na susak da napravim "genetičke faktore trombofilije"?
:)
Ja sam prije IVF-a (nakon 3 AIH-a) pitala MPO dr-a da li da provjerim malo štitnjaču, a on je rekao da nema potrebe :roll: Onda sam ja ipak to išla provjerit i TSH mi je bio sitno preko 5. Onda mi je Tigrical :heart: rekla da mi to u stvari ne valja, pa sam vadila antitijela koja su bila u redu. S tim nalazima sam išla na pregled internisti (na nuklearnoj) i tamo nisu smatrali da mi treba Eutyrox. E onda sam privatno otišla endokrinologu (i usput kontaktirala dr R-a na internetu koji mi je potvrdio da mi je tsh previsok) koji mi je napisao preporuku za Eutyrox, napokon :roll:
To se sve odvijalo zadnjih desetak dana pred postupak i već sam se bockala kad sam počela s taerapijom, ali me nitko ne može uvjerit da kod nas to nije bio problem.
Zato LOTV pravac dr i provjeri štitnjaču (TSH, ft3, ft4 i antitijela)
cranky :heart:
Hvala Cranky, znaci i tebi je isto bilo nesto preko 5.
Pokusat cu u istoj turi kad budem pitala za trombofiliju pitati svoju dr. opce prakse da me posalje ponovo za TSH i Ft3 i Ft4, valjda ce mi dati jer sumnjam da ce mi na humanoj dati...bo....
Znaci taj Eutyrox nije stetan za razvoj ploda?
I jos jedno pitanje, moglu li dobiti objektivan nalaz ako sam sad frisko nakon stimulacije, odn. da li hormoni koje sam primila nedvano mogu utjecati na nalaz ovih hormona? I da li mora ovo biti isto na 3 dc? ili bilokad?
Hvala:*
hormone stitnjace mozes vaditi neovisno o dc. ne znam utjece li stimulacija na njih, ali mislim da ne bi trebala previse.
nama je uspio postupak, a TSH mi je uvijek oko 3,5 tako da ono do 2 mozda i nije bas nuzno, ali 5 je definitivno too much - mislim da je to vec subklinicka hipotireoza... za trudnocu je jako bitan i fT4 - ne smije biti prenizak (cini mi se da bi trebao biti bar oko 15, ne nizi, ali nisam ziher). i dr.R mi je rekao da su ljeti potrebe za hormonima manje pa mogu biti nesto nize vrijednosti, ali vec u jesen bi za vrijednost od oko 10 (toliko je meni fT4 bio na pocetku trudnoce) trebao eutyrox. TSH mi je u trudnoci inace odmah pao na oko 1,5 - u trudnoci je normalan pojacan rad stitnjace (nesto kao hipertireoza).
al sam ga nadrobila - ne sluzi me mozak previse danas... nadam se da je jasno...
LOTV ft4 je uredan ako je između 15 i 20 (tako kaže dr. R).
I druga stvar, TSH se zna povećati iza stimulacije, meni je nakon Mb-a bio 6,5- pa je malo pao na 5 pa opet 5,5 pa sam ipak dobila euthyrox. Čekirala TSH još par puta, počeo je padati, bio 2,5, pa opet 3 i tako u krug ali opet prihvatljivije nego onih 6,5. Obavezno prije postupka provjeriti TSH, ali da me ubiješ još ne mogu shvatiti zašto neki doktori ne obraćaju pažnju na to...
Hvala vam:) i eto, zao mi je sto je ovo zavrsilo na pogresnom topicu, ako mogu moderatori mozda premjestiti ovih nekoliko postova?
Taj T4 mi je OK da, a mislim da mi je i TSH bio uredu u nalazu koji sam obavila skupa s ostalim za potrebe postupka a nekoliko mjeseci nakon ovog povisenog...
Ako je nakon stimulacije tsh povisen onda bi bilo najbolje da pricekam jos jedan ciklus? Da li su dvije menstruacije nakon stimulacije dovoljne?
Nisam jos shvatila na koji tocno nacin taj tsh smanjuje sanse za uspjeh postupka....losije stanice? Smanjen amogucnost implantacije? Nesto drugo?
LOTV to ni ja ne znam, i meni je prije prvog stimuliranog TSH bio normalan (2,1) pa je onda valjda pod utjecajem hormona podivljao.
Što se tiče nalaza hormona, meni je dr. R predložio da pričekam da prođu 2 ciklusa nakon stimuliranog i da onda sve obavim.
Evo kopiram sa Zdravlje i život:
TSH može utjecati na kvalitetu janih stanica i održavanje trudnoće. Bar jednim dijelom, nereguliran rad štitnjače uzrokuje i spontane pobačaje, pa to svakako morate uzeti u obzir.
I dr R stalno naglašava da uz TSH treba radit fT4.
http://zdravljeizivot.com/forum/styl...ost_report.gif
LIly ako si radila T4 to ti nije isto što i FT4, meni je upravo to problematično i zato pijem Euthirox i to dosta jake doze su mi trebale da se digne iznad 15, sad mi je opet malo palo ali pošto je ljeto dr. smatra da je to uredu, no vidjet ćemo najesen stanje
poslala sam mail dr.R. Pitala za savjet i dozu heparina koju bi mi on preporučio i dobila ovaj odgovor:Prije svega, prema nalazima koje navodite, imate indikaciju sa profilaksu niskomolekularnim heparinom. Postoji više preparata koji se mogu koristiti i Fragmin je samo jedan od njih. Ovisno o derivatu koji je u tom trenutku raspoloživ u Vašim uvjetima će ovisiti i doza.Radi se o injekcijama koje bi trebalo uvijek započeti davati u bolničkim okvirima uz laboratorijski nadzor, a potrebno je i nekoliko dana da se obučite kako ćete si to sami davati. S terapijom bi doista trebalo započeti prije IVF postupka. Stoga ćete na dogovor o svemu u Centar gdje ćete raditi postupak!
e sad nije mi ništa konkretno rekao,ne razumjem šta znači:Ovisno o derivatu koji je u tom trenutku raspoloživ u Vašim uvjetima će ovisiti i doza!
e sad da ću se sve dogovoriti s dr. Rešom neznam,on je rekao da to nema veze a meni se bliži 9 mjesec i još više sam zbunjena nego prije :-/
kiki, sve ti je lijepo rekao: da, ti si za heparin, da, sad je najčešći fragmin, iako se koriste i drugi, da, može ga se dobit i preko bolnice ili ćeš ga sama kupit, sve je jasno, zar ne? Kao što smo ti već savjetovali, zanemari što misli dr Reš o tome.
a od koga mogu dobit odgovor koju dozu uzimat,dr. opće prakse se ne bi petljala u to kako je rekla-,moja ginekologica na g.o. ? sad popodne idem pitat zamjenu pa ću vidjeti? nije problem ako treba ni kupiti ali htjela bi znat točnu dozu,jedna dokt. mi preporučila fragmin od 5000,drugu sam pitala ona da ne bi mi ništa nego jedan aspirin dnevno,pa svatko mi govori drugačije
kiki, koliko ja znam to ti neće odgovoriti primarni doktori-ni opće medicine ni ginekolozi. Do transfera imaš još dosta vremena i probaj opet kontaktirati dr R., a već smo pisali da nas je većina s 2 mutacije na 2500, a rijetko ko je na 5000. Ali odgovor si dobila da indikaciju imaš, na to sam mislila u prethodnom postu.
evo ja jučer bila kod zamjenske ginekologice-moja je na g.o.-objasnila joj situaciju i dala mi rp. clexane 0,4ml ! rekla mi je jednu na dan u isto vrijeme i kao da mi se to više isplati kupovat u sloveniji nego kod nas.u ljekarni sam pitala dođu oko 75 kn 2 ampule.jel možda netko zna koliko su preko u slo.? cure,hvala na savjetima i pomoći
Fragmin od 2500=16,7 kn, za clexane će možda znati neko drugi.
Kiki 30 sto se tih niskomolekularnih heparina tice ima ih vise naziva.Ja npr. koristim Fraxiparin od 0,3ml.Znam da se Heparin koji je Pinky koristila morao drzati u frizideru ili na hladnom,a ovaj sto ja koristim ne mora.Meni je dozu odredio moj MPO i nekako sam ubijedjena da je to onako neka ''odokativna'' doza,jer on standardno propisuje fragmin nakon 3 neuspjela pokusaja.Bas cu u utorak ici kod njega na UZ i pitati jel imam ja uopste neke mutacije(rezulatate pretraga koje sam radila u 5 mjesecu nisam nikad saznala):roll: Predpostavljam da bi onaj ko ti napise recept trebao da zna i dozu.Ja sam se pocela ''bockati'' na dan ET:klap:
ali nakon što se potvrdi trudnoća
ja sam ležala u bolnici par dana da mi kao odrede dozu, za to vrijeme mi je povjerenstvo odobrilo fraksiparin na temelju moje medicinske dokumentacije i utvrđene trudnoće i tada sam ga nabavljala preko hematološke ambulante te iste bolnice svaki mjesec sa uputnicom
radi se o SD
OK, to je nakon što se potvrdi trudnoća.
A, kako ide kad se terapija odrađuje od transfera?
Na SD se u postupak ide pod "bolničkim liječenjem", utoliko na dan transfera, su dužni, ako je prepisana terapija, dati lijek.
Samo me zanima da li daju jednu dozu za taj dan ili daju za neki daljnji period, npr. do bete. Znači doza za 14 dana? Barem?
sweety do bete kupuješ sama!ništa ne dobiješ do bete!