Hvala Lili, sretan i tvom mužu! I Kaae naravno! :heart:
Printable View
Hvala Lili, sretan i tvom mužu! I Kaae naravno! :heart:
Riri čestitam rođendan i radujem se boljoj situaciji s malenom :heart:
Ljudi kako se trenutno računa određivanje izolacije, kad je osoba sa zarazenim bila u kontaktu. Od zadnjeg dana kontakta ili od dana kad je zarazeni imao simptome (a za to vrijeme je isto bilo kontakta)?
Pratim vas kad stignem :-).
Korona mi je omogućila rad u svojoj prosvetnoj struci na određeno vreme - kao anegdotsko iskustvo nas troje vakcinisanih iz porodice: vakcina +maska - već mesec dana smo svi skoro svakog radnog dana kontakti obolelih učenika (sa simptomima, ne nose masku, a odu sa časa jer im je loše) - ili se delta još nije primila na nas ili je ova šmrkava prehlada koju smo par dana imali bila lažni minus na antigenskom, kako god, još smo ok .
Od ostalih informacija relevantnih za temu dece i korone- sestrin mali, 7 meseci, temp. jedan dan od korone, dve nedelje nakon toga teži bronhiolitis, za dlaku i hospitalizacija ali izbegli, 6 nedelja nakon korone jaka anemija a trombociti povišeni na preko 700, prati ih hematolog. Ostali iz porodice ok, mala donela iz vrtića, zarazila se prvog dana, 1.9. Odrasli dve doze Fajzera, dva dana temp, dva dana bez ukusa i mirisa, mala 5g, samo jedan dan temp.od korone ali kupi svaki sledeći virus na dve nedelje razmaka.
Izgubila sam još jednog vršnjaka i prijatelja iz detinjstva na respiratoru pre dve nedelje.
Nemam da dodam ništa više na temu što ne bi povuklo još jednu opomenu za mene.
Eh, da, srećan rođendan svima koji slave, moj isto prošao pre par dana, a posebno za Riri i lepe vesti :heart:!
Inace se trudim ne čitati previše jer me strasno strah opere, ali moram reci da nije bas sve samo do ljudi kao sto Beros kaze. Npr. ja sam zbog posla prisiljena sastančiti već par tjedana i ne mogu to izbjeći osim da dadem otkaz.
Znaci na mom poslu se ocekuje da obavezno prisustvujem takvim sastancima od po 20 a ponekad i puno vise ljudi.
Ne pita me nitko hocu li ili necu. Tako da postoje itekako situacije gdje se ta ista država ponasa kao da se nista ne dogada. Cijepljena sam i pridrzavam se mjera ali bojim se da je rizik prevelik. I to me cini napetom a time opet nista ne postižem osim sto žderem sebe. I tako, vrtim se u krug...
Vrci, pisala sam ovdje da je moja mlađa istovremeno pokupila vodene koze i coronu. Koji baksuzluk! Eto možda da to nekom bude povod da razmisli o vakcini protiv covida. Sad imam stalni strah da nastavim sa redovnom vakcinacijom mlađe, jer šta ako je u tom momentu opet pokupila virus, asimptomatski, a ja joj dodatno rušim imunitet dozom obavezne vakcine.
A moraju u kolektiv, nemam izbora.
Riri, tako mi je drago čuti da je T. bolje :heart:
Sretan rođendan!
Pulinka, žao mi je bebe, posljedice baš ostanu.
Ne znam da li je meni posljedica prebolovane corone, trenutno imam bronhiolitis, kašljem i hripam kao kad sam bila pozitivna, nikad do marta nisam imala problem sa bronhijama, uglavnom bude grlo i krajnici. Testirala sam se antigenskim, negativna sam.
Riri super za dobre vijesti :)
Ja sam dežurna u uredu ovaj tjedan i već 2.dan mi se sinusi napunili i slijeva mi se pomalo u grlo i kasljucam. Nas je 4 i sjedimo na razmacima, nemam masku stalno. Ne mogu.
Mislim da cemo jednom kad prestanemo nositi maske svi kupiti razna sranja na koja bi inače pomalo bildali imunitet
Hvala na čestitkama! :heart:
Izvjestaj md-a iz Osla, nigdje maski (niti u avionu iz Danske do Norveske), nigdje razmaka, i nijednom ga nisu pitali za covid potvrdu.
Sretan rođendan svima :heart:
Ovo da ga nigdje ništa nisu pitali mi je bilo baš neobično -al izgleda da se u Norveškoj na nacionalnoj razini više ne koriste korona potvrde (https://www.fhi.no/nyheter/2021/nasj...jules-torsdag/ - upišite google translate) i da u principu nije moguće provjeriti nečiji korona status - izuzetak su granični prijelazi.
Hvala takodjer na cestitkama :heart:
Mi slavimo cijeli produzeni vikend u Budimpesti. Ni ovdje ne da ne traze potvrde nego nigdje ne nose maske, ni u jav.prijevozu, shopping centrima, nigdje u zatvorenom. :shock: Oni su ukinuli tu mjeru jos prije.
Mi smo doslovce jedini s maskama na licu u zatvorenom npr.u metrou.
Dakle, kao da smo upali u drugi univers, ono ko neki nas normalan zivot otprije korone.
Al da je cudan feeling, bas je, nama koji dolazimo iz drugih zemalja.
Norveska je super procijepljena, ko i danska. Madjarska je nesto bolje procijepljena od nas, al stalno imaju puno mrtvih i to im se dodatno penje sad.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...ljudi-15114444
O dugom covidu i dugom covidu u djece, koma strani ideje da se pusti da se svi prirodno imuniziramo bez zastite (brz cijepljenja), jesu li cjepiva za djecu sigurna i koji je postotak da zavrse snlong covidom, o nepovjerenju u znanost (poglavito u istocnim zemljama) i starenju.
Ja sam uvjerena da covid potvrde postanu obvezne u skolama, dio roditelja bi namjerno pustio djecu da se zaraze
Sto to uopce znaci?
Cim djecu saljes u skolu obzirom na mjere koje imamo saljes ih da se -zaraze.
U razredu moje kceri je 50% razreda uspjelo postati pozitivno u prvih mjesec i po nastave.
Ako to nije namjerno ne znam sto je.
Moja kcer je bila prva potvrdena krajem rujna. Obzirom da nije pokupila obiteljski i da je u razredu bilo netestirane djece sa tegobama i izostancima prilicni je jasno da se virus motao tamo ispod radara. Nakon njezinog povratka iz izolacije od 15 dana ( ostavila sam ju duze od propisanog jer je bila umorna) sve je buknulo.
Kad je ona potvrdena u izolaciju joj je isla samo prijateljica iz klupe koja je prva susjeda i idu zajedno doma. Obzirom da smo ju brzo dijagnisticirali cak ni susjeda nije postala pozitivna.
Nakon njezinog povratka samo je jedno po jedni dijete izostajalo , da bi otisli u izolaciju tek nakon 5 dana . U roku 7 dana bilo je 8 potvrdeno pozitivnih.
Ako to nije namjerno izlaganje ne znam sto je. U razredu se ne nose maske niti je poslana bilo kakva obavijest da se djeca ipak testiraju imaju tegobe ( to je bilo prije sluzbenih naputaka) niti je skola prijavila kontakte osim tog jednig djeteta.
Pandemija i maske će biti stvar prošlosti kad velika većina ljudi bude imuna, bilo zbog preboljele infekcije ili zbog cijepljenja. Ali do tada će na ulazu u lokal netko od nas tražiti da stavimo maske jer se neki drugi ne žele cijepiti. Ti ljudi mogu utjecati na svoju odluku i odlučiti da će se cijepiti, no vi i ja ne možemo utjecati na njihovu odluku. Ljudi koji nisu cijepljeni imaju slobodu nešto odlučiti i promijeniti svoje stanje, a mi koji smo se cijepili moramo sačekati ove druge koji nas čine svojim taocima", dodao je.
Eto kod moje nije bio takav scenarij, a dosta iz je putnika iz sa
Gornji citat je iz ovog clanka:https://www.index.hr/mobile/clanak.a...sti&id=2314838
Kao i ovaj: Imunitet krda sada možemo jedino postići kad su odrasli cijepljeni, a djeca su se zarazila. Tu se postavlja pitanje isplati li se cijepiti djecu ili pustiti da se zaraze. Analize jasno govore da su teške bolesti i smrtni ishodi covid-19 infekcije rijetki kod djece, ali nisu nula. Ima i djece koja završe na respiratoru i ne oporave se. To znači da se dio života cijepljenjem može spasiti", navodi imunolog.
Sirius, mislim na prave djecje covid partije,kao sto su postojali chicken pox parties
Ako dijete bez potvrde ne moze u skolu, ne zele ga roditelji cijepiti ili stalno testirati, misle da covid nije strašan,ajmo ih zaraziti
U mojoj okolini za sad jos nije frka, ni u školi ni u vrtiću.
Pa mislim da dobar broj ljudi bas tako i misli.
Srecom da je covid vrlo blag za djecu, rekla bi kako se cini za vecinu blazi i od vodenih kozica.
Ali nije blag za clanove njihovih obitelji ako su stariji, rizicni i necijepljeni.
Meni iskreno nije jasno tko ce se brinuti za se te bolesne ljude jer ovaj stres i opterecenje zdravstvenog sustava predugo traje. Ljudi su iscrpljeni , kronicne bolesti su se aktivirale , dobar dio njih ima
burnout sindrom sindrom.
I ja medu njima. Od srijede ne radim dugotrajna prepoterecenist i stres me dotukla. I uopce ne vidim smisao u svemu . Imam dojam da samo djeca i zdravstveni radnici nose na ledima ovu epidemiju kod nas.
Iako imam direktan dodir samo s americkom skolom (vrtic smo prerasli prije dva mjeseca), kod nas je situacija zapravo drugacija. Odredjeni broj ljudi misli da kovid nije strasan za djecu (navodno za sad samo 27% posto roditelja namjerava cjepiti grupaciju 5-11, ali ne znam tocno koliko ih je sudjelovalo u anketi i je li ona pokrila veci dio od zapadne obale gdje anketar djeluje), ali u standardnoj praksi i najveci nevjerni Tome zapomazu i useru se cim bilo tko u obitelji dobije nepostojeci kovid.
Tako da, zapravo, s obzirom da je kod nas sve odobreno i doslovno cekamo da fizicki krene cijepljenje od 5 do 11 godina, bit ce interesantno gledati sto i kako se dogadja dalje. Kalifornija je najavila da ce cjepivo biti obavezno za djecu (kad postane zakonski izvedivo). Nadam se da ce i drugi slijediti taj primjer. Potvrde se, za sad, osim kod drzavnih poslodavaca (sto ukljucuje i javne skole) traze samo sporadicno. Tipa, ako zelimo s djecom u kazaliste sad u studenom kao pratnja (idu sa skolom), moramo ponijeti potvrdu o cijepljenju ili test ne stariji od 48 sati. Inace kazaliste ne pusta nikog unutra, osim dobne skupine koja u ovom trenutku jos nije mogla biti cijepljena.
Vidim Lauc nam je opet dao prognozu kao odgovor na apel HUBOL-a:
Znači - opet će bit kolaps.Citiraj:
Trenutno imamo puno oboljelih od covid-19, no to je još uvijek daleko ispod brojeva od prošle jeseni i možemo biti sigurni da te brojeve hospitaliziranih nećemo imati ove godine.
Fakat dobro pravilo - kaj god Lauc izjavi treba samo obrnuti i eto točne info!
Kolaps već sada vidim, nažalost, i to prema znatnom povećanju dana/tjedana čekanja na određene specijalističke preglede/pretrage u PRIVATNOJ poliklinici.
Ono što se prije čekalo 1 tjedan, sad se čeka 6 tjedana, a sami kažu da imaju ogroman pritisak pacijenata.
.
Ljudi će se osvijestiti tek kada im počnu otkazivati davno dogovorene operacije, onda će početi kuknjava gdje su druge bolesti i zašto samo covid...
Nažalost, ova se piskarala ne liječe u državnim bolnicama.
Danas objavljeno: As of Nov. 1, Minnesota has had 8,184 instances of reinfections since the start of the pandemic. (Ukupan broj slucajeva u MN od pocetka pandemije: 797,984).
Inace, muz je danas prakticki dobio na lotu: osvojio je predzadnju od dvije sobe u bolnici. Sad jos samo da ne pokupi kovid.
Riri, kako je T?
Držite se!
Ima li podatak i za oboljele posle cjepljenja?
Uff Kaae, sretno!
T danas dolazi kući, idem po nju za sat vremena! :)
Lijepa vijest, Riri.
Ne znam koji su točno kriteriji za kolaps zdravstvenog sustava, odnosno koja je to točka kada se ljude treba suočiti sa činjenicom da dalje ne ide (i kada to zdravstvene vlasti planiraju napraviti). Na osobnoj razini, kolaps je već nastupio - danas sam trebala biti primljena u bolnicu i sutra operirana, ali su me prije par dana nazvali i rekli da je operacija odgođena na tjedan dana - e sad, ako bude zaista tjedan dana, kolaps možda nije (još) nastupio, ali nekako me strah da, s obzirom na situaciju, ta odgoda na kraju bude i na neko duže vrijeme.
Srećom nije neka velika hitnoća (nadam se da bih u tom slučaju ipak "ulovila" termin).
Koliko je to par dana kaj su te prije nazvali?
Sretno i lijepe vijesti Riri
Supeeer Riri :heart:
[QUOTE=jelena.O;3223623]Koliko je to par dana kaj su te prije nazvali?
zvali su u petak, 4 dana prije planiranog dolaska u bolnicu (operacija je bila zakazana za sutra, a prijem u bolnicu danas)