Na temu 'sta cu se cijepit kad ionako':
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...-veca-20211104
Printable View
Na temu 'sta cu se cijepit kad ionako':
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...-veca-20211104
Brojka pozitivnih je stvarno jako velika.
Nije za ići ni u kakvu gužvu. Lani nije bilo ni cvjetnih sajmova na otvorenom uz manje od 1000 pozitivnih dnevno. Neka Interlibera, preskačem, kao i mnogo toga od veljače 2020. Pokazivali potvrde ili ne, očito je nebitno.
Nema veze, na svašta se čovjek nauči.
Pa to su oni koji su se jos prosli tjedan zarazili i razvili simptome, ali kako se na test ceka 5 dana jucer su tek stigli na red.
Sto se prognoza tice kako nastavljamo uz ceteris paribus "mjere" naših vladajućih ocito nam slijedi daljnji porast, dok ne dosegnemo plafon dostupnih jedinki (tj ljudi) koji nisu imuni na zarazu. Onda će početi padati...
Znam da su to prošlotjedni zaraženi, samo sam ipak, usprkos svemu, šokirana tim brojem.
I slažem se s tobom da to neće povući za sobom neke normalne mjere, osim eventualno online škole :roll:
Pratim situaciju u svojoj mikrokolini, na poslu, ispostavilo se da su neki ljudi za koje bih bila ruku u vatru dala da su se cijeplili, trenutno u samoizolacijama zbog pozitivne djece.
I ne znam bih li se smijala ili plakala tome što su nam za prosinac najavili sistematski (u kolovozu smo dobili taj termin).
Iskreno ja bi 100x prije otisla na neki event gdje se trazi potvrda, a i ovo brzo testiranje svih prije ulaza (uklj.cijepljene) bilo bi mi pozeljno.
Osjecala bih se mirnije i sigurnije, ne zbog sebe nego zbog svojih roditelja i svekija. Iako sad cemo malo izbjegavat nasa druzenja jer smo mi u family puno vise izlozeni nego oni u mirovini.
Najgore je od svega sta ja osobno poznajem vise necijepljenih 75 plus nego ljudi mojih godina. I nikakvo sirenje covid potvrda ih nece natjerat na cijepljenje jer njih eventualno zanima jel mogu u crkvu, a tamo tesko da ce uvest potvrde. Ovih dana znam bas dosta ljudi 20-30 koji se idu cijepiti, a ovi koji su najugrozeniji ne sljive. Mamina sestra 74, njen muz 78, susjeda 75, svekrvina sogorica 81.. sve necijepljeno. Najjace sa su svima osim ovoj svekrvinoj djeca, nekima i unuci cijepljeni.
Da se inzistiralo na na pokazivanju potvrda ne bismo imali cijepljenih 47 posto (da, i da se starčad nije pripuštalo u bolnice i na hitne bez potvrda, ali i sve nas), imali bismo procijepljenost barem 60-70 i bili bismo gdje je Italija danas i mogli bismo normalnije živjet. A ne bismo bili bliže Rumunjskoj i na crnim listama posvukud. Jednostavno, ne može se i ovo i ono, mora se jednom odlučiti i reći - pushamo to i to. Tamo ćemo jednog dana enivej svi i dospjeti, samo s puno bespotrebno umrlih ljudi.
Vracam se na pomorce - jesu oni 'ponizeni' pokazivanjem potvrda? Mogu li se ukrcat necijepljeni? Nema sanse. A ne vidim da organiziraji prosvjede.
Bitno je imati potvrdu.
Nebitno je pokazivati ju.
Upravo slušam dr. Tešovića na N1, zaziva strože mjere, pa čak i lockdown. Pita ga voditeljica- lockdown usprkos tome što imamo cjepivo? Pa da, odgovar on, imamo ga, ali koliko nas se cjepilo? 445, a prosjek EU je između 60 i 70 %.
Ja se slažem s njim, ne želim lockdown, ali zaboga, što drugo i možemo očekivati?!
Imat ćemo stanje kakvo smo zaslužili.
Ne da mi edit, ne 445, nego 44 %
A smiju li napraviti lockdown za necijepljene, a nama cijepljenima ostaviti bar djelomičnu slobodu? :unsure:
Ili bi to bilo previše diskriminirajuće?
Točno tako Ina.
Za ovaj moj mali krug necijepljenih ljudi znam da imam par antivaksera koji bi tražili potvrde i pričali o ljudskim pravima. No hrpa ih je necijepljeno jer nisu stigli, pa nisu mislili ali eto mogli bi, pa ni ne idu na mjesta gdje bi trebala potvrda.
Da smo povećali broj mjesta sa potvrdom, recimo od teretane do knjižnice, frizeraja pa čak i kafića/restorana drugačije bi razmišljali.
Smiju oni svašta, no....
AP je fantastično posložio svoja radna i savjetodavna tijela (ne samo vezano uz covid), kako se ne bi zamjerao nikome.
Interlieber je meni zadnjih godina bio baš to - gužva jer hrpa ljudi ganja popuste, pa idu da vide, pa hrpa djece koja dolaze sa školom a ne zanima ih i tako
Radije bih poštene popuste online, da od doma mogu kupiti što želim
Ja sam jučer rekla da će malac ići na igraonički rođendan, ali danas sam se javila toj mami i otkazat ću. Nije isti razred kao i moj, plus dodatna djeca. A kod nas u gradu u par dana preko 200 novozaraženih (što je za nas puno). A tko zna gdje svi bili sad ovih dana praznika
Pa neka budem ona luda mater
Pa to Austrija ima u planu, što ne?
Kod mene na poslu u bližoj okolini trenutno četvero novozaraženih, troje cijepljenih i jedna necijepljena osoba. Zaraza je krenula od cijepljene osobe. I neovisno o toj grupici, još jedna zaražena cijepljena osoba u bližoj okolini.
Da me se krivo ne shvati, uopće ne želim umanjivati važnost cijepljenja; među tom ekipom su dvije osobe s komorbiditetima kojima bi bolest vrlo vjerojatno bila puno opasnija i teža da se nisu cijepile. Ali mislim da su covid potvrde, osim što su diskriminirajuće, besmislene. Cijepljeni vjerojatno manje prenose zarazu, ali je bome ipak prenose, pa onda covid potvrda cijepljene osobe koja ulazi u gužvu sigurno nije garancija da ta osoba nije zaražena i da neće dalje širiti zarazu.
Što se tiče postotka pozitivnih među testiranima, čini mi se da je to dosta logično, jer se sad jako puno ljudi testira kućnim antigenskim testovima na pojavu prvih simptoma, pa onda ciljano idu na PCR da potvrde ono što već znaju.
Konstantno se mislim u svim raspravama gubi sto je u stvari smisao svega ovog? Po meni smisao bi trebao biti da država može i dalje pružati svoje osnovne usluge. Glava ugrožena usluga ovom epidemijama je usluga zdravstva. Znaci sve mjere koje osiguravaju da zdravstvo i dalje funkcionira su prema tome potrebne. Koliko vidim imamo dvije na raspolaganju:
lockdown kojim sprjecavamo širenje virusa, zaraze i posljedicno zatrpavanje bolnica
ili
cijepljenje kojim ne sprečavao zaraze ali direktno smanjuje mogućnost pritisak na bolnice u vidu % zaraženih koji završe u bolnici
U tom kontekstu svaki oblik poticanja na cijepljenje bi trebalo provoditi da izbjegnemo lockdown.
Naravno mozemo i kao npr Indija, Manaus koji su svi u nekom trenutku digli ruke od osiguranja zdravstvene skrbi pa ak si bio na smrti bi čekao u ambulantnim kolima u redu pred olnicom dok se neki krevet ne bi oslobodio da te mogu smjestiti. Ili u Indija gdje su ljudi bili prepušteni sebi i obiteljima da kupuju boce kisika, lijekove, paze da ti člana obitelji ne izbace iz bolnice dok okolo slijediš lead da se negdje mogu napuniti boce kisikom....
Trener nam je javio da je dijete bilo u kontaktu u subotu na treningu.
Ništa ne piše da li se javljamo pedijatru ili epidemiologu.
Tko u ovom slučaju propisuje samoizolaciju?
Ako je suditi po mom iskustvu pred 2 tjedna mi je pozitivno dijete dobilo izolaciju no drugo dijete nije dobilo samoizolaciju jer nas epidemiolog nikad nije kontaktirao.
Prošli tjedan nam ni pozitivno dijete nije dobilo službenu izolaciju (ni onaj no-reply mail)
Rekla bih da se javiš skoli za upute oko pohađanje nastave a dr ako misliš da treba test. Najbolje da prvo probaš doma kucnim, ako je pozitivan svakako traži PCR. Sve se polako raspada ili se odvija s velikim zakašnjenjem...
a kako će se bez potvrde znati tko je cijepljen a tko ne?
igra na povjerenje u poštenje građana (ono za što se ti zalažeš, da imamo potvrde a da ih nikomu ne pokazujemo) možda ima smisla u zemljama gdje je građanska odgovornost općenito na visokim razinama, a postotak cijepljenih je zapravo vrlo dobar pokazatelj (sad mi pada na pamet kako bi se mogle napraviti dobre studije o korelaciji postotka cijepljenih i stupnja primjerice korumpiranosti društva ili drugih pokazatelja građanske odgovornosti). U zemljama poput naše, gdje se nije 50% stanovništva cijepilo jer svi čekaju neko bolje rješenje umjesto ovog nesavršenog, ali jedinog kojeg imamo, apelirati da ne pokazujemo potvrde jer nas to dehumanizira je malo irelevantno.
Sad čekam reakcije na kritiziranje lijepe naše.
Kod nas su u razredu svi zaraženi prvo radili kućni test, javili učiteljici i liječnicima/pedijatrima, a izolacije/samoizolacije i online nastava su krenuli i prije nego što je prvi slučaj potvrđen s PCR testom. To se pokrenulo i prije nego smo dobili službenu samoizolaciju od školske medicine.
Ma daj molim te. Bitno je imat diplomu, al ne pokazivat je, bitno je imat osobnu, al se vrijedjat kad te pita policija za to itd. Bas me zanima kako bi u tim situacijama taj stav prosao. I npr bitno imat domovnivu, al ne pokazivat je. Pa da vidimo kako bi ti funkcioniralo.
Bitno imat boarding pass, al ne pokazivat ga...
Pa zar se ne šalje rezultat testa automatski i liječniku koji vas je poslao na testiranje?
Jedino ako ste se testirali o svom trošku...
Ipak nastava uživo sljedeći tjedan. Jupi.
Eto vidiš da znaš odgovor ;) Nemam ja živaca za igru zvanu dobij dr na telefon, užicaj uputnicu, čekaj 5-6 dana na termin... Pogotovo kad već znaš što će bit rezultat testa :mrgreen:
Iako poseban mistrij je bio u tome da je rezultat testa već bio vidljiv meni kao roditelju na portalu zdravlja a njegovoj dr ne :-/
Baš malo čitam o cijepljenju djece...
https://eu.usatoday.com/story/opinio...dc/6254366001/
Emergency use authorization was granted in this age group on the basis of a pivotal trial that is ongoing but has a relatively small sample size (4,700 children). This sample size is too small to document new or known adverse side effects (called safety signals) that have been noted at other ages and at other doses.
For instance, myocarditis, an inflammation of the heart muscle that can reduce the heart's ability to pump or beat correctly, occurs in about 1 per 5,000 cases of vaccinated boys ages 12-15. If myocarditis occurs in boys ages 5-11 at the same rate as in boys 12-15, a study of this size would not be able to document that. We are flying blind on a side effect that parents need to be informed about.
Finally, the trial was not designed or able to assess whether vaccinating kids of this age, at this dose, slows asymptomatic disease or spread of SARS-CoV-2 to other household members, or for adults who care for these kids outside of the home. That limitation must be acknowledged.
Zapravo drago mi da ipak ima nekog opreza, ali bojim se da ako dođe kod nas, da će se taj dio izgubiti...
Mislis na oprez nakon cijepljenja
Sto je sa oprezom nakon preboljenja? Cudim se da to ikoga ne brine. Cak ni kad su djeca koja se smatraju rizicna u pitanju. Ni kontrole ni bilo kakvih testova nakon preboljenja. Ni protokola o tome.
Eto iskreno, mene za sedmogodisnjaka vise brine posljedica cjepiva nego prebolijevanja. Ne znam objasniti realno zasto,ali tako je. Sad, u ovom trenutku
No za sebe sam rekla da nema sanse da se cijepim prvu godinu kako smisle cjepivo, pa sam u svibnju već jedva cekala 1.dozu
Cak mi to i draze nego kad netko ima fiksno misljenje koje ne mijenja usprkos svim činjenicama
Zasto?
Jer sve nuspojave koje uzrokuje cjepivo jesu i komplikacije i kod samog virusa. Rijetko , ali jesu.
Nisam bas sigurna da netko ima fiksno misljenje o virusu za kojeg znamo tek godinu i pol.
Nasi cini se imaju fiksno misljenje o cijepljenju trudnica jer nikako da prate nova istrazivanja, sto ocito ima svoju cijenu sa jednom umrlom rodiljom i dvije kojima trenutno zivot visi o koncu. Tko zna kako bi bilo sluzbeno misljenje nije tako strogo.
Ja sam recimo imala fiksno misljenje da cijepim rizicno dijete od 12 godina pa me je struka ( ne Anita Supe ili Toni Cetinski) uspjela pokolebati jer nisu imali sluzbeni stsv. Osim -jos cekati.
Pa mi je dijete dohvatio covid isti dan kad sam po treci put cula-jos cekati.
Srecom da je proslo blago i bez komplikacija.
Ja sam rekla nekad tamo prije X mjeseci da necu medju prvima cijepiti djecu. Sad smo na samom pocetku kolone, prijavila sam ih unutar prvog sata nakon objave da, lokalno, imamo cjepiva. Isto kao i svi nasi prijatelji (ne pretjerujem da znam, imenom i prezimenom, barem 50 djece izmedju 5 i 11 godina koja su vec primila ili ce primiti cjepivo do 13.11.). Jednostavno nam je svima dosta i ovo je nesto novo i krece se u smjeru kontroliranja pandemije, uz bonus zastite te iste nase djece, a koja je do sad nedostajala.
Plus, vecina nas poznaje iz prve ili druge ruke (mi iz prve) djevojcicu koja je nedavno prezivjela MIS-C. Znamo ovdje svi i Ririnu T.
Ola sestro po razmisljanjima. Isto sam rekla da se necu cijepit cim sklepaju cjepivo jer je jos neistrazeno i prerano je, pa ipak sam se cijepila u svibnju. Iskreno ne s nekom radoscu, no ne vidim drugog rjesenja.
Takodjer se ponosim cinjenicom da nemam misljenje uklesano u kamen nego saslusam i argumente s druge strane.
Sto se tice cjepljenja djece, tu sam takodjer vrlo sumnjicava kao i vecina forumasica (osim 4-5 forumasica koje su tu jasno rekle da bi cijepile svoju malu djecu). Stay tuned!