I koja je tocno procedura? Specijalista pise preporuku pa pedijatar doznake i onda na komisiju? Ili?
Printable View
I koja je tocno procedura? Specijalista pise preporuku pa pedijatar doznake i onda na komisiju? Ili?
Razmisljam o tome da i njega prebacim u Klaicevu .... rekla bi da maloj ni ne smeta hrana... prije mozda prasina il grinja. Moram vidjet kaj smo sve radili pa javim
Specijalist mi je napisao preporuku....e sad da bi ti bila gratis mora se napisati napomena roditelj u pratnji....onda ti pedijatar pise doznaku. Kopiras zadnje nalaze pa na hzzo...oni ti odobre ili te otkantaju. Ujedno ti i definiraju koliko je dana dj odobreno. To onda saljes u Crikvu il Losinj. Oni ti daju termin. Ja idem u pratnji ali placam smjestaj. Clan sam udruge pa imam popust na smjestaj...sve jedno dosta to ispadne novaca....
A zasto nekima pedijatar pise pratnju a nekima ne? Jel to do pedijatra ili su neki specijalni uvijeti za to?
Odnosno zasto ti placas a neki ne? :)
Jafa pitaš opčenito za sad u svezi oveakcije ili opčenito,
Inače akcija je ove godine iskrsnula, sasvimnedadano sam je vidla,i predložila jednoj osobi koja je planirala platit smjetaj uz dijete
Inače pravo na smještaj uz dijete ima se neovisno o ovoj akciji ako ima papir za njegu ili srv
Postupak ide da specijalista napiše preporuku za klimatsko liječenje, pedijatar na osnovu toga treba napisatiuoutnicu za komisiju, gdi bi trebao napisati da se traži pratnja roditelja, s kopijom papira id specijaliste i kopijom papira od komisije za srv ili njegu otiđe se na kočisiju, ja idem u jukićevu, prije se išlo u baštijanovu, i preda se na komisiju. Po pozitivnoj ocjeni se mejla na crikvu ili lošinj, i čeka termin, s time da lošinj javi termin kroz 2 3 dana na mejl, a crikva službeno pošalje poziv, tek tad smiješ reć jel ti paše ili ne.
Lošinj je malo bolji za dogovor možeši zvat u telefonski sve dogovorit,dok kod ceikve ide to jaakosporo, bar sada
lela obnovi si članstvo za ovu godinu, inače ko član udruge ima se popusta samo u crikvu, kad sam išla s malom pred 3 godine sam joj plačala smješraj, jer nisam znala za udrugu, na komisiji jako važu vako slovo,mojoj skoro opet nisu odobrili , jer kao super joj je spirometrija, pa tu mora se malo odigrati , velim ja detetu je početa hiposenzibilitacija, a oni uopće nisu pročitali tu rečenicu, važno je i koliko dana je detebilo na ventolinu, znaju oni svašta i nepročitati rako da slobodno reagirate kaj mislite da je važno
Od grinja večinom ne buja dermatitis,moj je sadpod kontrolom odkad sammu izbacila i to malopiletine kaj jedobijao pred skoro godinu dana, sad bar je počeo spavat,nakon skoro 5.5 godina,piletina mu jeravno 0.35 bila pred 3 godine
Ja ti imam alerg prasina i grinje....u zimi ne pitaj me na sto mi ruke lice u pregibima
ma i moji su alergični na prašinu i grinje, ali velim dermatološke promjene imaju vezane uz hranu i brezu, nosno-plučne uz grinje, brezu, lipu, lijesku, hranu .......
trebaš vidjeti možda ipak nešto i od klope smeta, pa bi i te promjene nestale, sretno
i kaj sam još zaboravila u svezi klimatskog liječenja
ponekad znaju dati uz djecu smještaj roditeljima ako su djeca mala do cca 3-4 godine, ali mislim da tad treba specijalist napisati da se traži i pratnja, usput neki ne priznaju papire ako specijalista i za druge slučajeve ne napiše pratnju roditelja, a neki specijalisti opet ne žele pisati da se traži pratnja jer kao nije u njihovoj domeni
Opcenito pitam :) Hvala :)
Dosta vas ima iskustva s GERBom . Recite, jel ph metrija jedina pretraga za dokazivanje istog ili ima neki jednostavniji način?
Ponekad se moze vidjeti i samim pregledom kod orl (karakteristicna ostecenja) ali ph metrija je najsigurnija.
Mislim da nemas jednostavnijeg....
A jeste imali bolju kontrolu astme, nakon što se počeo liječiti gerb( koji se uopće lijekovi uzimaju za to ? )?
Sto se tice astme nije se nista promijenilo nakon dijagnoze.Pio je controloc 6mj.i jos jednom nakon hripavca mjesec dana .Doduse on je cesto "cistio grlo"onim nakasljavanjem.To se bilo smanjilo.I promuklost je nestala.Sad vec par god.nista ne pije za refluks.
S godinama je i astma utihnula.
Ali sad zato ima dijabetes :(.
Ne, nisam primjetila pomak uz terapiju za gerb :(
A joj...Pitam se,cemu onda sve to, kod mog D.indicije su cesti laringitisi, promuklost i kasalj, bez drugih, kak da velim, gastro simptoma, ima li smisla opce to delati, ak nije za ocekivati da bude bolje i na polju astme?
Ja ne znam sto bih ti rekla iskreno.To moras sama odluciti.Ja nisam radila u toj dobi.I opet nebi.Ali ne kazem da je to ispravna odluka.....Moj je bio velik i nije mu to predstavljalo nikakvu traumu.
Astma je potvrdena?Jer ona cesto "sakrije"gerb...Kod nas je bilo potvrdeno oboje,pa lijecenje jednog nije iskljucilo i lijecenje drugog...
Da, astma je potvrđena, ukupni Ige mu je od rođenja visok i na grinje razred I. Ma laringitisi mi piju živce, on je sad 3 g.i 3 mj. i za očekivati bi bilo da se oni prorijede, a oni su sve češći...Luda sam već od razmišljanja šta napraviti, evo dr. bi mu uveo controloc bez ikakavih pregleda , pa kaže da vidimo da li će se što promjeniti, a onda me pak i toga strah, valjda i on ima nuspojave ko i sve drugo, a možda je jednostavno samo sklon laringitisima...Budem još jednom razgovarala s ped...
Jel bljuckao kao beba?Ja sam vec tad govorila da to njegovo bljuckanje u mlazu nije ok....jel mu se sad vraca hrana u grlo?I to je moj govorio da mu se desava.
Jel mu se cini da mu nesto stoji u grlu i radi ono hhhh hhhh kao da cisti grlo?
AL sam opisala.....to su bili nasi simptomi...
Nije li metakolinski test dokaz astme?
Mozda i nije lose da mu uvedu controloc i vide hoce li se simptomi smanjiti.Nazalost nista od lijekova nije bezazleno....
Laringitisi su i kod nas bili.....
Sretno :)
Na sva ova pitanja, moj odgovor je negativan. Dr. predlaže i pregled kod ORL da se vidi da nije LPR, to je pak nešto drugo, zar ne ? Budemo najprije na to otišli pa ćemo vidjeti dalje, nisam još stigla do ped, tamo mi ne gine čekanje od sat vremena samo da izmjenim par riječi s njom...
Dobili smo tri tjedna Crikve :-) oboje. Baš sam sretna. E sad imam pitanje da li je škola obavezna? Ako slučajno znate. Idem i ove godine ja s njima u pratnji.
kad idete? škola u biti nije obaveza ali ako ćete ići u nju traje cca dnevno do 2-3 sata, u crikvi je organizirana škola u sklopu lječilišta i tamo idu samo deca koja dolaze na lječenje.
moja klinka kad smo pred dve godine išli na lošinj, sve se ja raspitala tak kaj i gdi , uzela progtram kaj bi trebali u školi napraviti, pa se ona sjetila da ipak ne bi išla u školu, pa smo na plaži i sobi odradili kaj je trebalo, trebala je bit jedino dete sa strane pa je to isto bio razlog. govorila je njemački s izvornim govornicima, jedino kaj nismo uzeli cd, pa smo na povratku preslušali kaj je još sitno trebalo.
Jutros na komisiji bila...sad spadamo u drugi područni ured pa se papiri ne ostavljaju već odmah ideš liječniku pred tobom pogleda papir, pita što ju zanima i daje rješenje. Na kraju mi je ispalo bolje. Inače oboje su trenutno na ventolinu :-(
Ma skola je od 13-17h a ja bi radije sama s njim prolazila to...imam mame iz razreda koje mi svaki dan mogu i poslikati što su radili pa ja s njim odradim. Glupo mi je biti dolje radi zraka a da je dijete najljepši dio dana zatvoreno. Ako to fakat tako mogu on će biti presretan.
Sutra šaljem papire za naručivanje pa se javim kad smo dobili termin
ajde javi kaj buš i kad dobila
svakako ako bu tak za vrijeme škole, moraš skupit plan i program pa onda lako dalje
samo mislim da ćeš puno čekati, jer lista još od prošle godine nije gotova
Mi pobrali gripu, naravno uz spazam i kratki boravak u bolnici. Interesantno, samo najmanji ju je imao i to jedan dan tempice.
Jaffa šta su dokazali brisom da je gripa? Prvi put cujem da bi tak kratko trajalo...
I usput bas zadnjih dana sam te se sjetila...kak je najstariji sad bez lijekova?
Da brisom, gripa tipa A. Tempica niti 24h nije bila ali zato spazam vuce 6. dan. Jucer je dobio solumedrol kod ped i pojacala mu ventolin jer mu se opet pogorsalo mada je kod otpusta u cetvrtak bio puno bolje pa su nas pustili doma da inhaliramo.
On je trenutno ok, ceka nas mr za tjedan i pol. Eeg nije super, skidanje sa terapije je psihicki tesko sjelo ali ok je, napada nema zasada. :) Nadam se da smo ovaj period prosli, vidjet cemo mr sada. I onda se nadam da bude pubertet miran.
Malenome pak jako tesko pada terapija, nikako da postigne odgovarajucu koncentraciju, ponasa se totalno drugacije, ne znam jel do terapije ili napada. Kako ste vi?
Alergičari, astmaši kako ste? Moja J. je katastrofa. Nos konstantno curi, začepljen, oči crvene i svrbe i od jučer je počela stravično kašljati. Dajem joj ventolin, ali to je užas za čuti. Breza još nije počela koliko vidim, a jedino na nju nam je potvrđena alergija od ovih 'biljnih' uz grinje naravno, pa se pitam šta je sad izazvalo tako burnu reakciju.
kod mene breza je u punom jeku
Tja, možda je dijete alergično na neku biljku na koju ne testiraju. Ne mogu testirati na sve biljke. To su meni rekli - mislim da je dr. jednom spomenula sremzu kao biljku s puno peludi, a nema je na listi za testiranje (ako sam dobro zapamtila naziv biljke, ali nije to bitno).
Nema ti druge nego pratiti simptome. Ventolin je ok, ali moraš dati djetetu i neki antihistaminik - aerius, claritine ili tako nešto. Pitaj doktora što je prikladno i što se slaže s lijekovima koje sad uzima.
I doma uključi solnu lampu. Nije to velika investicija, a pomaže. Potražit ću link.
Evo linka na solnu svjetiljku: http://www.saturo.hr/razno/772-solna...ljka-h-02.html
Mi imamo sličnu, ali manju, koštala je pol manje od ove s gornjeg linka. Nabavili u trgovini Nova Arka u Tkalčićevoj. Moja je visoka cca 15 cm skupa s postoljem, stane lijepo u prozor: http://www.novaarka.hr/ponuda.html
Dajem joj Aerius i Flixotide.
Znam da ne testiraju na sve i da se sve to mijenja ali me baš ovaj put iznenadila jačina reakcije. E da i dermatitis je mirovao cijelu zimu i sad je buknuo.
Skroz sam zbunjena. Ne mogu još uvijek prepoznati jeli nešto prehlada ili alergija. Ok znam da taj nos koji curi mjesecima nije prehlada nego alergijski rinitis ali ovaj kašalj me skroz zbunjuje.
jelena.o a znači ipak je breza krenula, gledam semafor i nema je još a znam da joj je sad otprilike vrijeme.
semafor od štampara?
prošlih godina je kasnije javljao, ali ja vidim dok idem s decom van koje je stanje biljki, moji znaju reagirati i na jako male količine koje semafor ni ne zabilježi
to moraš videti, vjerum da imate braza cele drvorede ko mi
Danas sam konačno promotrila dvorište u vrtiću, pozlilo mi je, u dvorištu je bar 30-tak breza. Oni su svaki dan vani sad kad je lijepo, dođe kući s crvenim očima, svrbi se po cijelom tijelu, nos katastrofa.
Bili smo kod doktorice, maknula joj je flixotide a uvela nasonex 2x dnevno i aerius, kaže da je sve od nosa i tog alerg. rinitisa i da zato i kašlje, pluća za sada čista.
Jučer navečer je dobila crvene fleke po prednjoj strani vrata, kao da ju je ntko pošpricao. Mislili smo da se možda nažuljala međutim i jutros se takva probudila. Jel zna netko šta bi to moglo biti?
To ti je sve ista priča - breza i druge peludne biljke.
Moj sin je dosta dobro bio do prije par dana, a sad je krenulo... katastrofa. On uglavnom nema znakova na koži, ali ipak mu povremeno tako izleti. Trenutno je isto flekav. On nije na Nasonexu nego na Avamysu koji mu se pokazao boljim (nije pravilo - to ne znaš dok ne proba) ali sam bome jurila u dežurnu ljekarnu i snubila magistru da mi odobri uzeti lijekove bez recepta (Avamys i Aerius), samo na temelju papira sa Srebrnjaka. Uspjela sam. Jučer sam napokon naručila recepte i sad je sve ok.
Ide moj sin u drugoj polovici travnja ponovno na testiranje. Baš me zanima kakvi će biti rezultati, dugo nije bio.
ide i moj najmanji ovaj mjesec na testiranje, baš se ne nadam poboljšanju
mirtovski, možda jeisto od breze maloj, svakako aerius nek pije, za Avamys je mislim premala
a kad se sjetim 10.4. pred 4 godine kak je zapuhala breza a mala ne u osipu nek sva natekla u pol minute