hvala aurora,ma i mislila sam da možda će bit toga previše
danas sam si dala prvu inekciju,nije ništa poplavilo :-) ali je dobro peklo par minuta
Printable View
hvala aurora,ma i mislila sam da možda će bit toga previše
danas sam si dala prvu inekciju,nije ništa poplavilo :-) ali je dobro peklo par minuta
Ja sam na Fragminu, ali uzimam i aspirin.
Znas li zbog cega uzimas i Aspirin? Da li si dobila neko objasnjenje? I tko ti je tako preporucio? Do kada ti je receno da uzimas Aspirin?
Znam da se u nekim slucajevima (ne znam kojim) preporucuje uz heparin i Aspirin, ali cini mi se da je to vise iznimka nego pravila pa bi bilo mozda korisno saznati koji su to slucajevi.
Po preporuci dr-a.
Zbog toga što su mi pozitivna antikardiolipinska antitijela ( IgG).
Koji dr.? Ginekolog, specijalist MPO, hematolog? Vidim, da, da je IgG dosta znacajan... Kolika ti je bila vrijednost? I reci mi molim te jos do kada su ti preporucili uzimanje Aspirina?
i ja isto uzimam aspirin 100 zbog kardiolipinska protu tujela,nakon 6 mjeseci sam i ih ponovila i sad su negativna,mislim u granicama normale ali opet uzimam aspirin100,a poslje transfera idem na hepari ili fragmin
Dr. Duić. Nakon njega sam otišla sa svim nalazima kod dr. Radončića koji je potvrdio sve ono što je Duić rekao.
Na prvom vađenju IgG mi je bio 25,7 ( ref.interval: neg.:<10,0).
Na drugom vađenju (koje se radi unutar 6 tjedana od prvog vađenja da bi se dokazalo da je IgG pozitivan), bio je 23,7.
Navodno da pozitivna antikardiolipinska antitijela ne smetaju prilikom implatacije, već rade problema u 10 ili 11 tt. Dolazi do spontanih pobačaja.
Ali isto tako može biti da kod mene rade problem prilikom implatacije.
I ja sam konacno saznala rezultate mojih pretraga na trombofiliju iz petog mjeseca.Imam snizen protein S,kaze dr.da je to blaza trombofilija i da bez Fragmina ne bih uspjela.Cure moje drage nemate pojma koliko sam zahvalna svima ovdje koje su me uputile na imunoloske probleme i savjetovale mi pretrage a prije svega jos jednom se zahvaljujem Pinky jer mi je ona to prva rekla.:klap: I ja uzimam pored Fragmina i Aspirin.
Ja sam sutra naručena u dnevnu bolnicu na pretrage trombofilije. Da li mi možete reći koliko traju te pretrage. Da li je to samo vađenje krvi ? i koliko dugo se čeka nalaz?
hvala
bambolina, samo će ti vadit krv, a nalazi se čekaju oko 2-4 tjedna, ovisi gdje vadiš, i kakvo je trenutno stanje s reagensima.
mare41, hvala na odgovoru :)
idem u Petrovu
bambolina, Rebro trenutno ne radi neke stvari, (petrova šalje na Rebro) pa produži do Vinogradske ako ti kažu da nešto trenutno ne rade.
Kad sam u 1 mj radila imunološke pretrage, Petrova pola toga nije radila, a Rebro nije imalo reagensa.
Sve sam obavila u Vinogradskoj, u jednom vađenju krvi. Nalazi su bili gotovi za otprilike mjesec dana.
I ja sam prije 10 dana radila pretrage na trombofiliju. Isto sam sve radila u Vinogradskoj, jedino sam homocistein morala izvaditi na Vuk Vrhovcu. Nalaze sa VV sam već dobila, a ostale iz Vinogradske bi trebala za cca 3 tjedna.
evo friški izvještaj danas iz Petrove. izvadili mi 10 epruveta krvi !!! sve su mi tamo napravili, nalazi kažu za 2-4 tjedna
Help cure ko se kuži...meni niš nije jasno
F II G/G homozigot divljeg tipa
PAI - 1 5G/4G heterozigot
MTHFR(C677T) C/C homozigot divljeg tipa
fibrinogen 5,3 (1,8-3,5)
PV 110% (>=70)
PV INR 0,93 (2,0-3,5 preporuka za antikoagularnu terapiju)
APTV 1,0 (0,8-1,2)
D-dimeri 0,26 (do 0,5)
AT 105,5 % (70-120)
Protein C 127 % (70-140)
Protein S 89 % (70-123)
APCR 1,11 (>0,86)
APTV test miješanja uz LAC 27
LAC 1,56 ( do 1,37)
U zagradama su kao neke referentne vrijednosti. Povišen mi je fibrinogen i LAC...to jedino kužim, a drugo :-P nemam pojima
Ovaj prvi je genetika, ova dva dole su trenutno stanje. Ostali su u redu.
Ovaj genetski, nije neke posebne jačine da bi ti mogao raditi nered, ali nije mi jasno od čega su ti ova dva povišena.
Jest da su malo povišeni, ali nešto ih diže, što, to moraš pitat svog hematologa da istraži.
Vidim da ti od trenutnih fali i homocistein, s obzirom na ova dva, mislim da bi morala upotpunit ovu imunološku sliku.
Od genetskih ti fale faktor V i ACE, ali kako faktor V u principu ne postoji u našem podneblju, zadnje vrijeme ga ni ne rade, a ACE se ionako veže više uz visoki tlak, pa nije nužno da ih se radi, testiranje jelte.
Nego, fibrinogen i LAC mogu biti "umjetno" povišeni uzimanjem horm. terapije i/ili kontracepcije, ali to se naravno da istražit.
Po genetici ne spadaš u kritičnu skupinu, ali ova dva povišena trenutna parametra valja istražit.
S nalazima odi hematologu za daljnje mišljenje i istraživanje.
obavila također sve moguće imunološke, koagulacijske, itd. pretrage na rebru prije nekih mjesec dana, i sad sa nalazima idem tamo na kontrolu.
da li je neko već išao tamo za radi toga, i da li je dobio fragmin..??
evo zaboravila javit da sam pitala dr. Radončića dal da uzimam aspirin uz clexan 0,4 pa mi je rekao da nema potrebe-jučer sam dobila prvu plavicu na trbuhu :-/ neznam zašto,isto sam si dala inekciju kao i do sada..
Ja uzimam pored Fraxiparina od 0,3ml i onaj cardio aspirin,mislim da nije velika doza.Pikam se od 6 mjeseca i nekad prodje bez ''plavetnila'' mada u zadnje vrijeme rijetko,izgleda da nema pravila gdje se bodes i kako.Pocela sam ''kvrge'' da mazem heparinom,jer kako je krenulo necu se imati gdje vise ubosti.
mogla bi i ja kupit ku kremu :-) ma ja se bockam tek 11 dana i ako Bog da ću još 9 mj :-) nekako mi najlaše dati s lijeve ili desne str. pupka ali me već i pomalo boli,kad pretisnem
još sam danas mislila hoću li probat ispod pupka ali eto nisam..neznam kao da me strah a znam da je to isto
Nema nikakvog smisla pored heparina koristit i acetilsalicinsku kiselinu, naprotiv, može biti štetno, prvenstveno za želudac.
To su dvije stvari sa istim djelovanjem, tako da paralelnim korištenjem povećavate djelatnu dozu, što može biti opasno.
Što se tiče same acetilsalicinske kiseline, iznimno je agresivna za želudac, te nije nikako preporučljivo uz korištenje već ionako jakog antikoagulansa heparina koristit još i dodatno nešto što može potencijalno uzrokovat krvarenje u želudcu.
I ja sam se zacudila kad mi je dr. rekao da koristim cardio aspirin 1X1 tabletu i uz to jos Fraxiparin,jer znam da imaju isto djelovanje:-o,ali je on rekao da tako treba i ja ga slusam.Aspirin popijem nakon rucka-to mi je najobilniji obrok i sa puno tecnosti.Za sad nisam imala nikakvih zelucanih smetnji,vidjecemo kako ce dalje biti.
Pozdrav,
Pročitala sam cijelu temu već davnih dana i sada opet i iskreno nisam ništa pametnija. Pišem, jer čisto trebam nekome ispričati svoju priču, čuti vaše mišljenje, savjet. Prvi put sam ostala trudna 2007. g. U 7. tjednu spontani, odnosno bligted ovum. Nakon 6 mjeseci ostanem opet trudna, u 8. tjednu opet spontani. Sreća u nesreći svaki put je sve samo otišlo, ni jednom nisam bila na kiretaži. Nakon toga smo počela čitati i pisati na forumu i saznala sam za sve ove pretrage, pitala sam ginekologa da mi da uputnice, on je srećom bez problema dao i tako sama ja drugu polovicu 2008. g. provela hodajući po doktorima. Tako sam došla i do prof. Đelmiša i od tada je on zadužen za moj "slučaj". Uglavnom, rezultati pretraga su pokazali da imam trombofiliju, D-dimeri su mi uvijek povišeni, bila trudna ili ne, a genetske pretrage su pokazale da sam MTHFR heterozigot (tada mi nisu radili sve genetske pretrage za koje sam kasnije saznala). Prof. Đelmiš mi je rekao da je to po njmu uzrok mojih spontanih, da se javim opet čim ostanem trudna i da će mi uvesti heparin. Uglavnom, ponovno ostajem trudna u travnju 2009. g. Ovog puta se napokon vidi plod, u 7. tjednu prokucalo srce i onda mi je i uveden Clexan 0,4. Moram napisati da sam prije nego li sam ostala trudna počela piti aspirin baby na svoju ruku, jer je Đelmiš protiv toga. Ja sam se cijelo vrijeme tijekom ove trudnoće pitala da li je stvarno trombofilija bila uzrok mojim spontanim (budući da mnogi smatraju da je ona uzrok tek kasnijim gubicima trudnoće, pogotovo uz ovako slabu mutaciju), te je ova trudnoća jednostavno od početka bila ok, ali kako bilo, trudnoća prošla super i ja u prosincu 2009. rodim svoju prekrasnu curicu. Nakon što je ona napunila godinu dana ja ponovno pokušavam ostati trudna i uspijeva mi u ožujku 2011. g. i u 6. tjednu prokrvarim i opet spontani. Nakon toga neplanirano opet ostanem trudna u svibnju, kad ono vanmaternična. Uglavnom, vama vjerojatno ne moram pisati kako se osjećam. Četiri izgubljene trudnoće u 5 godina. Malo mi je lakše sada kada ipak imam jedno zdravo i prelijepo dijete, ali ne mnogo. I dalje se osjećam grozno i dalje tražim odgovore na pitanja. Nakon svega otišla sam i na kariogram i kod hematologa dr. Zupančić. Ona je našla da sam uz mutaciju MTHFR heterozigot također i PAI homozigot. U neku ruku mi je i drago zbog toga, jer su neki doktori odmahivali na MTHFR mutaciju, kao preslabo je to, ne može to biti uzrok. Dr. Zupančić mi je rekla da istraživanja pokazuju da ove mutacije kod nekih utječu i na rane gubitke trudnoće i zbog toga je njena preporuka uvođenje heparina prije začeća. Napokon nešto konkretno za što se mogu uhvatiti. ALI... Strah je neizmjeran. Nisam sigurna da više imam snage. Osjećam se gore nego na početku. Odlaska u Petrovu na prekoncepcijsku obradu i uvođenje terapije (što je planirano sad u listopadu) se grozim. Eto, moja priča.
Trebam utjehu, vaše mišljenje o svemu. Pozdrav.
e moja draga rodice,točno znam o čemu pričaš,sve sam to i sama prošla ali u neznanju ja sam svoje 1 dijete i rodila u 38 tjednu nažalost mrtvo rođenče,tek sam ove godine u 3 mjesecu nakon dugih 12 godina patnje ,spontanih,vanmateričnih i biokemijske trudnoće saznala s čime imam posla ,na preporuku svog mpo-doktora pijem andol 100 svaki dan po 1 tabletu a nakon transfera krečem sa heparinom,sad se spremam na ivf i nadam se čudu i da ču i ja dočekati svoj mali mirišljavi smotuljak,a tebi želim ti da budeš hrabra i sama odlučiš šta želiš ,nemaš se čega bojati jer sad znaš šta treba se učiniti sretno ti bilo i da uspiješ u svome snu,i samo još jedno nisi sama ima nas ovdje jako puno sa sličnim pričama kao što je tvoja ja sam jedna od njih ,pozdrav
Evo za sve drage naše koje se spremaju raditi genske biljege za nasljedne trombofilije-danas je Vinogradska imala sve reagense za te testove.
Vezano za testove na trombofiliju, meni se kao najbolji i najbrži put pokazalo naručivanje na rebru kod hematologa (u mom slučaju dr. Zupančić), čekala sam na pregled neka 2-3 tjedna, ona mi je na nalazu napisala koje pretrage treba napraviti i odmah sutradan sam došla opet kod njih na Odjel hematologije, sve su mi napravili isti dan (a tražila je osim genskih testova trombofilije i razinu folne i B12 vitamina i još neke stvari, ne mogu se sad sjetiti) i za 3 tjedna su bili svi nalazi gotovi i nalazili su se kod dr kod koje sam tada došla i na kontrolu i ona je na nalazu napisala preporuku uvođenja heparina prije začeća. Neke od tih pretraga moguće je napraviti jedino na ovaj način, jer ih u laboratoriju kao ne rade već jedino na odjelu za svoje pacijente.
Curke, jel ja Vas mogu zamoliti za mali pomoć ?!
dokica mi je prepisala u idućem postupku clexan 0,4 i to od 21 dc kad bi trebala krenuti i sa decapeptylima.
Na kraju nisam dobila clexan nego fraxiparin 0,4 ali ja sam tek doma skužila tak da ih nisam odmah tamo pitala dal je to ista stvar. Na netu sam probala nešto naći ali nisam uspjela ništa konkretno.
E sad, znači zanima me da li je fraxiparin 0,4 istovjetna zamjena za clexan 0,4.
I još nešto, malo mi je čudno da se počinjem pikati od 21 dc i pikam se skroz do bete, a ako bude pozitivna i dalje. Muči me malo punkcija pod heparinom i krvarenje...
Do sada sam privatno bila u dva postupka sa fragminom ali sam ga počela korititit dan nakon punkcije.
Ne mogu trenutno do svoje doktorice pa ako ima neka od Vas da zna malo više da mi pomogne...
Hvala puno :-*
Bab? Ja te nisam pohvatala, pa me zanima da li si ti njih pohvatala...
Dakle, da li se počinješ pikat heparinom na 21dc ili sa decapeptlyem?
Obično se fraksiparin daje tek nakon transfera, zbog dva razloga, da bi se izbjegla ev. krvarenja u vrijeme punkcije, a i da se ne bi nepotrebno bola ako do transfera ni ne dođe.
Ali postoje i varijante kada se daje i od početka ciklusa, ali isam do sad čula da se daje i prije početka ciklusa (od 21dc).
Ajde provjeri...
Fraksiparin/clexan, su ista djelatna tvar, različiti proizvođači. Bitno je samo nastavit terapiju istim, ne mješat ih, a kojim se tretiraš, svejedno...
Bab, sjećam se da si rekla da krećeš od prvog dana ciklusa, a ako su ti rekli zbog dugog protokola od 21. dana, zajedno sa supresijom, onda je to to, imaš to negdje zapisano? Do 13. 10. stigneš provjeriti, kao što ti je sweety rekla.
sweety, 21 dc bi se trebala početi pikati i sa decapeptylom i sa fraxiparinom...i zato me muči ta punkcija ?!?!
Nisam ni ja još čula za takav primjer, pa mi je zato i bilo malo čudno:-/
Hvala curke na odgovorima...
Ma i meni je malo čudno to pikanje heparinom ...niš mislim da će biti najpametnije nazvat ili otići tamo pa pitati nekoga...
Nisu mi niš napisali na protokol...samo je je doc rekla da kad počnem s lijekovima počnem i sa heparinom. Na protokolku mi piše samo gonal + decap.
joj, uvijek neki upitnici?!?!?!?!
Bab, ja ipak mislim da se clexan/fraxiparin/fragmin odnosi na prvi dan stimulacije, a ne na prvi dan supresije, aj ipak provjeri.
Mare, al mene i dalje brine ta punkcija pod heparinom???
Ili bezveze brijem???
Strah me da zbog razrijeđene krvi ne bi bilo problema kod punkcije...šta mislite???
Bab, daj mi kaži, da li si heparin dobila u bolnici besplatno i u kojoj to bolnici.
THNX...
Petrova je u pitanju i da , besplatno...tj na osnovu nalaza na koje me poslala moja MPO.
I sorry ako zvučim ko paničarka, ali jednom mi se desilo da sam nakon punkcije u prirodnjaku provela cijeli dan u bolnici jer je krvi bilo do koljena...pa nekak nemam želju opet ponavljati takav scenarij...
Hvala curke puno na pomoći :-*
Nekakva hipotetska opasnost postoji, da slučajno pogode kakvu žilicu, ali da ti ne znam što rade, to nisu velika krvarenja, bez obzira kako se to gadno doima.
Vidim da si imala 4 biokemijske i x broj neuspjelih implantacija, pa je to i ujedno i razlog zašto su ti dali prije punkcije, na neki način da se tijelo "pripremi". Nije to loše, budeš sad probala i tako, i nadam se da bude i konačno uspješno. :heart:
Za ovo da li je besplatno, sam pitala jer na SD, bez obzira na indikaciju, ne daju heparin besplatno prije pozitivne bete, tako da se masa cura pika sa heparinom koje 15 dana same financiraju, bez obzira što postoji indikacija i preporuka.
A očito ne vrijede ista pravila za sve bolnice...ili je to čak i od doktora do doktora...ne znam...:-/
I ja se nadam da ćemo konačno dočekati neki postojani +, jer mi je ovih koji odu nakon nekog vremena već zbilja preko glave...
Bab, koliko ja znam-nije do bolnica nego do indikacija i nalaza koje imaš. Mi svi s "normalnim" trombofilijama imamo pravo na fragmin tek kasnije.