Nisam skontala cveklu kada se.doliva voda i sta se stavi u tegle.od tecnosti
Poslano sa mog HUAWEI GRA-L09 koristeći Tapatalk
Printable View
Nisam skontala cveklu kada se.doliva voda i sta se stavi u tegle.od tecnosti
Poslano sa mog HUAWEI GRA-L09 koristeći Tapatalk
Jelena kak mislis ak ne ide paradajz? Radila bi isto al bez paradajza? Nisam probala tako, valjda bi moglo stajati..
Danas vege punjene paprike i bijeli batat na kriske kuhan u sosu.
je bez paradajza, pošto bi nekaj za klinca koji to ne smije jest.
peterlin staviš li unutra i jabuke??? nisam skužila kolko ulja ide????
i dal se jako osjeti kuhani luk ak ga jedete nakon par mjeseci???
Meni se u principu ne osjeti, umak je ko upravo skuhan.
Jedina fora je da se zacini ne dodaju kod kuhanja nego kod podgrijavanja umaka. Zacini ako stoje promjene okus jela.
a soliš odmah?miksate ili ne ?
Jučer varivo od poriluka, a za nekoliko dana nakuhala i gulaš od junetine i juhu od goveđe kosti.
kod mene jučer varivo od leće, danas pečeno meso, krumpiri i povrće (patlidžani, paprike..)
Grah + zelena salata.
Rizoto sa sampinjonima
Bukovače s rižom, i bučinim uljem.
Pon: varivo od mahuna
Uto: kelj na leso, peceni pileci file s povrcem (luk, paprika, paradajz), zelena i radic salata
Sri: teleca juha, kuhano meso iz juhe s hren umakom, tijesto sa salsom za djecu, zelena salata, kolac od mrkve
Cet: musaka s patlidjanima, mljevenom puretinom i krumpirom, salata od mrkve
Baš sam se mužu žalila da nam je prehrana jednolična....
Nedjelja: juha od telećih rebara, vratina u tavi, lešada (kelj)
Ponedjeljak: Grašak i noklice, ostatak vratine, ćevapi
Utorak: Pileći paprikaš + bezglutensko tijesto, zelena salata
Srijeda: Varivo od leće + faširanci, zelena salata
Četvrtak: bit će juha od mrkve i grisa, pileće bijelo meso pohano + krumpir + cikla (mlađi sin ide na školski izlet, pa je poželio nositi pohance, a mi ostali se pridružujemo)
Petak:planiram pastrvu i blitvu
U subotu namjeravam opet opljačkati ribarnicu (orade ili brancini, lignje) za vikend
Peterlin, meni ovo sto si napisala ne djeluje jednolicno. :-)
Jučer sam se izvukla sa špagetima + pesto genovese, danas nemam pojma što ću, ponovno što u bezidejnoj fazi, što u zaboravnoj (zaboravim odlediti nešto), pa kod vas skupljam ideje. Možda ću pohati piletinu i napraviti pire.
ja sam isto u bezidejnoj fazi i imam osjećaj da stalno vrtimo nekih 5-6 jela.
pa smo tako zadnjih dana jeli: pečenu ribu i blitvu s krumpirima, pohanu piletinu i pire i juhu, varivo od slanutka, grah, i danas je mislim juneći gulaš. na ovu listu još ide i poneki rižot (nedavno sam pravila i crni) i nešto s puretinom i špageti bolognese.
ponekad skuham juhu od bundeve, ali to samo sebi, nitko drugi od ukućana neće to da jede, čak i mala frkne, iako ona skoro sve voli.
Nije u tjednu, ali kad se pogleda na mjesečnoj bazi, tjedni jelovnik se ponavlja uz minimalne varijante (ako nije leća, onda je grah ili ričet itd). Mi dolazimo doma u različito vrijeme, pa je u tjednu često varivo+meso koje se može podgrijati, a vikendom se jede ono što nije za stajanje i podgrijavanje. Osim toga, stariji sin ima fiksni aparatić za zube, pa je mljeveno meso zastupljeno više nego bih ja to htjela i puno se jede žlicom.
Juha od bundeve - mljac! Bundevu sam već nabavila.... to bih mogla jedan dan za večeru. Nisam to pisala, ali kod nas je često topla večera: sirni knedli, popečci od tikvica, omleti vrsta raznih, mlađi sin je obožavatelj preprženog špeka pa si to zna napraviti (češće vikendom za doručak nego za večeru), palenta s čvarcima ili špekom...
A za doručak zadnje vrijeme dečki jedu gris na mlijeku (ustupak starijem sinu i njegovom aparatiću, a mlađi se pridružio jer ne voli suhi doručak) - imam dojam da nisu pojeli toliko grisa od treće godine. Unutra se dodaje suho voće, džem, med, čokolada, javorov sirup - po želji.
Kako radis sirne knedle, Peterlin?
Juha od bundeve je meni najdraza juha, a moji isto nisu zainteresirani.
Knedle radim na najjednostavniji mogući način (lijena žena) iako znam i kako se rade od krumpirovog tijesta i oni primorski od žeženog tijesta bez krumpira:
Bečki knedli - tijesto:
- oko 500 g svježeg kravljeg sira /sira i vrhnja
- 2 žlice ulja (ako je posni sir - ako je sir s vrhnjem, čak ne treba)
- oko 200-250 g oštrog brašna (omjer sira i brašna je 1:2)
- 1 žličica soli
To se sve samo zajedno zamiješa (može se i mikserom, nastavcima za tijesto) i brzo zamijesi. Budući da nije svaki sir isti - količina brašna može biti manja ili veća, dodajem po potrebi. Punim šljivama, marelicama ili crnim pekmezom (to nisam dugo).
Ovo je mjera za cca 16 kom, a ako mi se jako žuri ili ako imam debele šljive stenlijevke, napravim 12 velikih. Tijesto zavaljam u kobasicu, razrežem na šnitice, namočim po pol šljive u šećer, obučem u tijesto i oblikujem okruglice. To je sva mudrost. Skuham u velikoj količini slane vode sa žličicom ulja, kao i svako drugo tijesto.
Moj stariji voli prepržene prezle i vrhnje, mlađi voli šećer i cimet, mm si stavlja sve navedeno, tako da se prigradnje serviraju odvojeno - svatko si začini kako želi.
Btw. to tijesto je zahvalno i bez punjenja - samo se napravi tanja "kobasica" tj. debljine palca i izreže se brrrdo njoka.
* * *
Moja mama radi drugu varijantu sirnih knedli - u njih ide gris i snijeg od bjelanjaka. Omjer sira i grisa ide 3:1 (štajaznam - 300 g sira, 100 g grisa, žličica soli, 1 jaje koje se razdvoji i od bjelanjka se stuče snijeg, žlica masla ili rastopljenog maslaca, a treba se dodati još žlica-dvije oštrog brašna po potrebi, jer inače se smjesa raspada). To dugo nisam radila, jer ta smjesa kao i gris knedli za juhu zahtijeva stajanje da gluten nabubri. Oni se dulje kuhaju i budu fini rahli.
Jucer krem juha od hokaido bundeve, odresci friskog lososa, grasak i krumpir u maslacu i persinu.
Isto sam bez ideja.
Peterlin, tak i ja radim knedle otkad zivim u Austriji :)
Sutra lazanje, danas ostaci od jucer i jos nesto...ali sto :)
Kod nas je isto aktualan griz na mlijeku, riza na mlijeku (Alnaturina ) i onda pred kraj dodam malo pudinga od vanilije. I onda stavim prvo malo domaceg pekmeza od jagoda pa rizu na mlijeku u male staklene case :) yammi
Brancini iz pećnice, riža iz pećnice, kupus-salata.
Danas Chili con Carne, sutra krumpirov gulas :)
Hvala, Peterlin!
Danas varivo od mahuna s piletinom, krumpirom i prosom.
Sutra mašnice s bundevom i piletinom posipane makom (ako nađem mak u zrnu). Salata zelena i radič i salata od pečenih paprika.
Nema na čemu. Evo i našeg jelovnika od vikenda + plana za ostatak tjedna:
Subota: Paradajz juha s taranom, pečena pastrva, lešada (brokula, krumpir, mrkva)
Nedjelja: Juha od telećih kostiju i pilećih drapa :mrgreen:, pečeni picek, mlinci, za svekrvu vegetarijanski složenac (brokula i riža prelivena vrhnjem s jajcima i zapečena)
Ponedjeljak: Kisela repa s grahom, pire krumpir, krvavice
Utorak: planiramo neko varivo (slatko zelje ili tikvice), palentu i pljeskavice
Srijeda: kupio je mm 3/4 kg junetine za gulaš. Ako moj brat dođe na ručak, dodat ćemo špecle da bude dosta za sve. Uz to dvije vrste salate: kineski kupus i cikla.
Četvrtak: moram ponoviti juhu od bundeve, a još ne znam što s tim, neko tijesto s umakom + zelena salata
Petak: oslić u bijelom vinu, kuhani krumpir
poriluk i kobase.
sutra fileki
srijeda saft od piletine
Odrezak milanese, umak od vrhnja, sunke, sira i gljiva, salata od rukole.
Danas varivo od kelja i to onako po starinski - sa kockicama slanine i krumpira i malo češnjaka te zaprškom od pire paradajiza. To je jedino jelo u koje stavljam zapršku i baš mi paše.
Sutra ću to isto jelo, što ostane od danas i + pureće faširance. :njam:
Krem juha od brokule, popecci od crvene lece i batata, grill luk, sampinjoni i paprika za prilog, zelena salata zacinjena konopljinom uljem i acetom.
Fala, fala...
Evo i pregleda što je bilo ovaj vikend (Svi sveti) i plana do kraja tjedna:
U subotu nismo kuhali ništa - obilazili groblja i otišli na roštilj na Ravnice. Popodne sam ispekla čupavce za djecu i engleski kolač sa suhim voćem za stariju generaciju.
U nedjelju sam s bratom otišla u rodni grad obići groblje i k mami na pečenu patku, mlince i salatu od crvenog zelja. MM je s djecom otišao k svojoj mami na ručak - juha, pohanci, tjestenina s gljivama i zelena salata.
U ponedjeljak su bili pureći faširanci sa curryjem, pire i sos od kopra.
Utorak - kiselo zelje s grahom, unutra suha rebra
Srijeda - mahune varivo i svinjski šnicli na naglo
Četvrtak - imam doma poriluk, uz to neke kobasice
Petak - ne znam još, možda bakalar na bijelo. Ako ne nađem ribu po svom ukusu, napravit ću francuski krumpir, uz to neka juha (imam hokaido tikvicu, ali to često jedemo u zadnje vrijeme pa možda napravim juhu od mrkve ili zelene tikvice). Fali još i endivija salata uz francuski krumpir, ali ako ju zaboravim napraviti, mrknut će djeca ciklu iz špajze.
grah sa špic rebricama i kobasama.
sutra isto grah.
petak riba i blitva.
Kod mene danas ovo: http://www.coolinarika.com/recept/998847/
jučer gulaš
neki dan sam radila štrucu od crvene leće, baš je bilo fino
http://www.coolinarika.com/recept/vege-zadovoljstvo/
uz to pire krumpir i zelena salata, a sljedeći put ću raditi i umak od gljiva
danas juha od povrća s noklicama i domaćim rezancima, pureći šnicli u vrhnju i basmati riža
sutra ću neko varivo, vjerojatno od mahuna
Jučer sam napravila prefinu salatu, endiviju, eisberg, naribala mrkvu, dodala kukuruz, narezala zelje, skuhala jaje, falafel, jogurt dressing s medom i bučinim uljem. Uz to bučine koštine i baquett s maslacem od češnjaka. Mljac!
Danas "farmerski gulaš"- s mljevenim mesom, krumpirom, paprikom, rajčicama :)
juha, pohano i lešo brokula te salata uz to.
sutra saft
srijeda nešto leteći
četvrtak restani i sarma
Meni je stigla nova Ottolenghijeva kuharica pa kuham svasto novog. Danas lungic u soya sosu i salata od jabuke i cikle. Sutra glazirani raznjici od tune sa salatom od mrkve i limete, u srijedu mesne okruglice u toplom umaku od jogurta s keljom, u cetvrtak juha od graska s krutonima od kozjeg sira. U petak ravioli s kozicama. Za vikend jos ne znam. Znam sam da cu raditi neke friterse od rikote u umaku od bobica sa cokoladom.