"jedva da postoji"
Nije da ne postoji, ali ne u količini koliko MTHFR i PAI kombinacije.
Izrazito je rijedak u našoj srednje-evropskoj populaciji.
Printable View
cure možda se malo udaljim od teme ali zanima me koliko dođe fragmin u apoteci,trebam nabaviti pa da se pripremim ty
jo, prodaju se po 10 kom, i tih 10 košta 167 kn, prethodno se uglavnom trebaju naručit.
Evo,ja u ovom postupku dobivam fraxiparin,dr na sd. mi je rekao da ga kupim,ali mi je moja ginekologica dala uputnicu za dnevnu bolnicu,pa su mi ga oni dali,ali ja ne hodam u bolnicu nek me mm doma pika.
Fragmin 2500 u ljekarni na VV 1 kutija (10 kom) 142 kn.
Mia Lily, hvala na info, a izgleda da su u zadnje vrijeme sve skloniji davati u bolnicama fragmin i prije engo se T potvrdi, odmah nakon tansfera, Iberc, to ideš na Hematologiju preko Dnevne?
jesweety, i ja znam za njih jer je bilo rečeno da je FV kod nas jako rijedak, mislim da homozigota kod nas uopće nema, a samo visibaba i ja imamo FII, možda još neko?
Nalazi s patologije glase:
MTHFR-heterozigotni tip gena(CT)
PAI-1-inseracijsko-delecijski polimorfizam (4g/5g)
ACE-inseracijsko-delecijski genotip (ID)
Nemoš vjerovat.....ali koagulogram mi je dobar s malim odstupanjima od normale.
Daj Bože da je samo ovo razlog..jer mislim da se i ovo nakako da rješiti.
Kad dobijem odgovor od DR.P.....javim vam:-D
Evo javljam se ...Dr.P.Kaže obavezno prilikom sljedeće trudnoće uzimati HEPARIN...:-)
utrogestane i stalno piti Folnu kiselinu.Jako sam zadovoljna s njegovim odgovorom.Bar je nešto konkretno,a ne samo dižite imunitet i sve če bit ok.Nadam se da sam pomogla,
Sad se bacam na topic kako ste uspijeli....radimo na :-Dtome.
Ne znam da li moje pitanje spada ovdje,ali u prvi mah ne mogu se sjetiti gdje bih ga postavila osim tu.
Zasto neke pacijentice(trudne i sa spontanim u anamnezi) salju sa nalazima na Povjerenstvo da bi dobile antikoagulativnu terapiju a
nekima samo terapiju propise MPO i uz uputnicu svog soc gina uredno mjesecno podizu svoje doze?
Da li je razlika u tome sto je nekima propisana terapija od transfera pa i ranije a nekima od momenta kad se dijagnosticira trudnoca?
Da li moze biti presudna cinjenica da je IVF postupak radjen van HR?
Kako to da neki ginekolozi u domovima zdravlja daju uputnice za dnevnu bolnicu i heparinsku terapiju a neki kazu da bez
potvrde Povjerenstva ne mogu dati uputnice?
Odgovor na sva ova pitanja i varijante jest: Zato što imamo "krasno" zdravstvo. :mrgreen: Pa dijagnostika, preporuke, načini djelovanja, uglavnom cijeli sustav nije usklađen.:mrgreen:
Tako idu i kombinirane tehnike:
1. Preporuka od transfera-pacijentica dobije u bolnici od MPO-ovca heparin (ako ga imaju)
2. Preporuka od transfera-pacijentica ne dobije u bolnici od MPO-ovca heparin nego ga plaća iz džepa do potvrde bete.
3. Nastavak na br. 2 Ovisno kako dopadne kod kojeg doktora, tako ovaj ili zahtjeva komisiju ili mu je nalaz bete dovoljan za uputnicu za dnevnu bolnicu.
4. Nadležni ginić nesmije sam izdat recept za davanje heparina, već bolnica izdaje, zato se daje uputnica za dnevnu bolnicu. Osim ako nije drukčije u dotičnog liječnika/bolnici.
5. ...
6... Svaki doktor svoja politika, svaka bolnica svoj kaos, pardon, način rada...
Sad zavisi koju kombinaciju izvučeš...
Nekako mi sliči na Jack Pot mašinu, pa kako ti ispadne kad okreneš ručku... :mrgreen:
Pozdrav svima....zanima me gdje se radi kariogram,kolika je cijena(ako se plaća)?
I još nešto,što treba pisati na uputnici?hvala:)
Mi smo kariogram radili na Rebru. Ništa nismo platili. Uzmeš uputnicu od dr. opće prakse za sebe i muža.
Mislim da na uputnici treba pisati genetski savjet. Ali, ako nemate dopunsko zdravstveno, mislim da se onda nešto plaća.
Pogledaj postove prije, pisali smo o tome. Mislim da sam ja napisala i broj tel. sa Rebra.
Mi smo isto radili kariogram na rebru.
Uz dopunsko nismo ništa platili.
Meni je moj dr opće prakse dala uputnicu na kojoj je pisalo kariogram za oba supružnika, tako da MM nije ni trebao svoju uputnicu.
Ali to je bilo u 12 mjesecu 2009 pa su se možda neke stvari i promjenile :-/
Ajme, sweety, LOL. Ali, to je tako. Sela, nema ti veze jel' postupak vani ili ne - rubrika JackPot ti je to.
Fala cure,jasno mi je.:ups:
Curke,
jel može pomoć iskusnijih fraxiparinki ???
Na uputama piše da se ne smije davat u blizini pupka...
e sad, gdje si vi to pikate??? Ja sam si do sada( ovih par dana) pikala jedno 5 cm od pupka(lijevo i desno) ali ne znam da li je to ok???
I dal si mogu nešto loše napravit ako ga dajem preblizu pupku?
Sorry što gnjavim, ali do sada sam koristila fragmin pa mi je ovo novost.
Hvala na pomoći :-*
Bab, kiara79 i još neko su objašnjavali točno za fragmin na prethodnim stranicama, aj ih pitaj za fraxiparine....
budem poslala pp kiari da tu ne davim sve ljude.
Hvala Mare:-*
Ja koristim fraxiparin i dok sam se bockala u trbuh sarala sam u svim pravcima oko pupka,nikad preblizu jer mi je to nesto strasno izgledalo,maax nekih 3cm od pupka.Sad se bodem u ledja jer naprijed vise ne mogu a na nogama mi ostaju kvrge po nekoliko nedjelja koje jaaaako bole.
Curke treba mi freška info. Smilovao se dr. i meni (iako ne vjerujem dok ne vidim uputnicu) pa će mi dati raditi pretrage na trombofiliju. Ali kako nisam iz Zg to mi je komplicirano, pa me zanima treba li se naručivati u Vinogradskoj? Tamo sam ionako u četvrtak pa sam mislila to obaviti ako nema naručivanja. I u kojem labu vadim krv? Tnx
anddu, ne moraš se naručivati. krv vade od 7-9 u biokemijskom laboratoriju-u prizemlju one zgrade koja se nalazi preko puta ginekologije i pedijatrije. (u prizemlju zgrad u kojoj je i ednokrinološki laboratorij ako si hormone vadila u vinogradskoj).
Super, hvala ti najdraža moja trudničice. Samo nisam sigurna da ću stići do 9 pa ću čekati kad budem dolazila u postupak
anddu, vidjela sam da uzimaju ljude i iza 9. gužve su velike, nisu vraćali pacijente koji su stigli u 9 i 20. Nemoj ostavljat za drugi postupak, nalazi se dugo čekaju, znaju u labosu biti bez reagensa pa se još duže čeka. ako ne stigneš na vrijeme, zamoli u labosu da te uzmu, reci im si prevalila 700 km do bolnice, ne mogu te odbiti i vjerujem da neće.
mogu ti ja otić i uzet broj u 9 h, reći im da dolaziš iz daleka i da te malo pričekaju....
Inesz (anddu) ja bi rekla ipak da vade do pola 10, brišem pisanje kad me Inesz preduhitrila:-)
Ma ne trebaš se mučiti Inesz, ako primaju i iza 9 vjerujem da ću stići i sve je ovo ionako pod uvjetom da mi dr. da obećanu uputnicu.
curke drage, lijepo vas molim za pomoć..
još sam malo zbunjena danas dobivenim nalazima, pa ako bi me netko mogao malo usmjeriti.. jer ništa ne kužim!
f II - nema mutacija
f VL - nema mutacija
PAI1 - homozigot 4G
MTHFR - heterozigot
imamo dečka od 2,5 godine.u siječnju smo izgubili bebu u 25. tjednu trudnoće, u svibnju je bila vanmaternična..
je li ovo mogući uzrok, koje su prognoze za iduću trudnoću?
Curke, trombofilija ne uzrokuje vanmaterničnu.
Vanmaterničnu uzrokuju začepljeni/oštećeni jajovodi.
S obzirom da si imala prekid trudnoće u 25tj., čiji uzrok može biti trombofilija, vjerojatno je taj prekid ostavio traga na jajovodima koji su usljed oštećenja doveli do vanmaternične.
Pretpostavljam.
Prije slijedeće trudnoće, s obzirom na vanmaterničnu, valjalo bi pregledati prohodnost jajovoda, da u slučaju začepljenja ne bi opet došlo do vanmaternične.
A onda dalje u novoj trudnoći, najvjerojatnije heparin.
Pozdrav svima!
Molim pomoć, molila bih interpretaciju nalaza za prijateljicu,do sada imala biokemijsku trudnoću i jedan sponatni u 8tj trudnoću. Obje su bile prirodnim putem.
FII (G20210A), genotipizacija protrombina
G/G homozigot divljeg tipa
PAI-1 (5G/4G), genotipizacija inhibitora aktivatora plazminogena-1
5G/4G heterozigot
MTHFR (C677T), genotipizacija metilentetrahidrofolat reduktaze
T/T mutirani homozigot
te ima i ove nalaze: svi su ok, jedino ovaj zbunjuje(označen sa crvenim)
Antikardiolipinska antitijela IgG (*) 2,4 GPL-U/ml (neg.: < 10,0)
Antikardiolipinska antitijela IgM (*) 1,1 MPL-U/ml (neg.: < 7,0)
Akt. parc. tromboplast.vrijeme (APTV) (*) 1,0 (0,8 do 1,2)
Akt. parc. tromboplast.vrijeme (APTV) 26 s (23 do 32)
D - dimeri (*) 0,31 mg/L (do 0,5)
Antitrombin (AT) (*) 100,9 % aktivnosti (70 do 120)
Protein C (PC) (*) 83 % aktivnosti (70 do 140)
APC rezistencija (APCR) (*) 0,96 (omjer >0,86) (Napomena: Vrijednost APC rezistencije je unutar referentnog intervala i isključuje potrebu određivanja FV (Leiden) genotipizacije.)
APTV(s) test miješanja uz LAC (*) 27 s (Izostanak korekcije produljenog APTV(s) u testu miješanja uz LA omjer >1,37 upućuje na prisutnost LAC
Lupus antikoagulant (LAC) (*) 1,18 (do 1,37)
Protein S (PS) (*) 88 % aktivnosti (70 do 123)
Unaprijed hvala
po mom laičkom poznavanju a neki znaju i bolje ovo je definitivno za heparin a i ovaj lac se treba ispitti i mora se snekim savjetovati koji se u to razumije cure če ti bolje objasniti
ok hvala.....na laičkom odgovoru ;)
nadam se da će se još netko javiti sa odgovorima
I LAC ti je ok.
cure radi li koji privatni laboratorij antifosfolipidna i antikardiolipinska antitijela i koja je cijena?
Cure,gdje se radi HLA tipizacija i što mora pisati na uputnici,koji zavod ili što već?
I još nešto,smetaju li antibiotici i tablete za imunitet kod testiranja na trombofiliju?Moram li ići natašte?
Jooj,imam milijun pitanja,budući da mi je sve ovo novo i zvuči mi kao znanstvena fantastika:)
Hvala vam,unaprijed