jel potrebno mirovanje nakon hherpes zostera? prosla su dva tjedna, krastice vecina otpala, kaze da je ne boli 'bas' . ima 9 i ne ponasa se ko da je ista boli. treninzi su mirovali dosad
Printable View
jel potrebno mirovanje nakon hherpes zostera? prosla su dva tjedna, krastice vecina otpala, kaze da je ne boli 'bas' . ima 9 i ne ponasa se ko da je ista boli. treninzi su mirovali dosad
Od kojeg mjeseca bebe smiju ibuprofen?
Na netu sam nasla od 3. mj, a teta u ljekarni mi kaze od 6
Moja ima punih 5 mj
Nisam medicinske struke, ali znam da su mom sinu svojevremeno u bolnici davali brufen kada temp. nije padala od paracetamola kod urinarne infekcije, imao je 5,5 meseci.
Thnx
Ma sinoc joj nije bas isla temeratura od paracetamola
Dala sam joj cepic 80 mg
Ima 5 mj i tjedan dana, max 6,5 kg
Dala mi cepice 120 mg i rekla da maknem dio, da bi joj trebala doza od 100 mg
Zašto se djetetu dok spava ohladi samo čelo? Sve ostalo je toplo. Sama glava, prsa, ruke pa i sljepoočnica, ali čelo bude onako prohladno. Nikako to ne mogu razumjeti.
Najviše je istureno prema izvoru hladnoće, a opet najdalje od izvora topline?
Ne bih rekla da je to. Čelo mu nije šuplje. Osim ako nije na mamu. :lool:
Što znaci točno šaci se ostave i situ?
Jeli to općenita recenica ili su to topivi šavi u pitanju?
"in situ" znači "na mjestu" tj. baš tamo gdje i jesu
Pitanje za farmaceute:
U ljekarni se može kupiti lijek Allegra, tablete su od 120 mg, aktivna tvar je feksofenadin. S druge strane, Telfast od 120 mg ide samo na recept. Radi se o lijeku jednakoga sastava.
Magistra mi neki dan nije htjela prodati Telfast 120 jer nisam imala recept, a Allegru nije imala. Kužim da je u pitanju to što je Telfast registriran samo kao receptni lijek i da je ona u prekršaju ako mi ga proda bez recepta, a Allegra je u slobodnoj prodaji.
Ipak, zar ne bi bilo logično da lijekovi istog sastava i jednake koncentraciju imaju jednak status? Gdje su pogriješili, pustivši Allegru da je kupujemo OTC, ili propustivši dozvoliti prodaju Telfasta 120 bez recepta?
Inače, Telfast 120 košta oko 45 kn za 30 tableta (nalazi se na dopunskoj listi i otprilike pola plaća HZZO a pola osiguranik), a cijena Allegre je 60-ak kuna za 10 tableta.
Nema tu logike. Propisi su nam takvi, i nije greska. Ciljano je tako napravljeno. Cijena lijekova na listi je u padu, a OTC-a u porastu. Proizvodjaci se negdje moraju namiriti . Ne bi im bilo u cilju da mozes bez recepta kupiti npr Claritine od 30 ,tableta koje kostaju isto kao one od 10 tbl (razlika jje i u PDV-u, 5 odnosno 25%).
S druge strane, regulatorna tijela ne bi ni dozvolila veca pakiranja u slobodnoj prodaji, jer je zamisljeno da se OTC lijekovi ne koriste za dugotrajnu terapiju.
Ista je stvar sa puno drugih lijekova.
Mene zanima kako je to rijeseno u drugim drzavama.
Hvala ti na odgovoru :naklon:
Fakat, HZZO spušta cijene lijekova
Zanimljivo je da je ista firma nositelj odobrenja za oba
Kužim i ovaj argument o manjem pakiranju kao prihvatljivijem za OTC, ali ako netko sam sebi ordinira dugrotrajnu terapiju nekim OTC lijekom, jednostavno će kupiti tri kutije jednu za drugom.
A dobro, svakako ću ići na pretrage, samo one vrlo vjerojatno neće pokazati točan uzrok moga alergijskog rinitisa i LOM će mi, kad joj kažem da mi je Allegra pomogla, vrlo vjerojatno dati recept za Telfast. A možda i nađemo uzrok, nije OK da unaprijed imam negativan stav.
Imam kutiju sa 20 tbl Telfast120, rok trajanja 8/2018. Ako želiš, poslat ću ti ih. Šteta da bacim, ako nekome mogu koristiti.
Draga Beti, puno ti hvala na plemenitoj ideji
S obzirom da sam u Zg a ti na Kvarneru, nisam sigurna koliko je zgodno da sad šalješ (pošta, Tisak?)
Ludnica je već zbog Adventa i Božića
Ako ćeš dolaziti u Zg prije ljeta, možemo se naći na kavi :)
Javi na pp kakva je situacija. Meni ne gori, kupila sam Allegru, hunjavica je već blaža, otići ću do LOM pa onda vidjeti kako dalje.
Što znače nitriti u mokraći?
Obično znače da je nekakva upala u tijeku....to me mučilo u mladosti, već dugo imam mira i nadam se da će tako i ostati. Koliko se sjećam, rješavalo se posebnim lijekovima za infekcije mokraćnih putova (Palin) ali to je bilo daaavno. Nadam se da će te netko sa svježijim iskustvom ili iz med.struke bolje prosvijetliti. Sretno...
Hvala.
u pravilu uvijek prisustvo bakterija u velikom broju
što može značiti urinarni infekt i ne mora
Kako može biti bakterija u velikom broju, a bez infekta?
Leukociti nisu bili povišeni.
Koje su reperkusije ako se prestane dolaziti na liječničke preglede u trudnoći i dođe se samo na porod?
Pozovu socijalne radnike, policiju? Ili samo drže jezikovu juhu i ljute se?
Slično bi se nadovezala kolegi na žena je rodila zadnje doma, tak se potrefilo dete ok, zena ok, pozvali su valjda hitnu ili bolnicu i rekli da je rodila u jako malo vremena stvorili su se kod njih, mada su od najbliže bolnice cca 40km možda i više, radili probleme gdi ih nije bilo, dete otplesali u bolnicu, mami nisu dali da bude s djetetom nego je svaki dan morala ići iz svog gradića u bolnicu da nahrani dete. Uostalom to je bilo pred centri godine. Svaki cas bi opet trebala roditi, i za sad se boji ako se slučajno scenarij ponovi
To neko rodilište prijatelj djece, ha? :)
Kod nas si većina rodilišta prijatelji djece, vjerovatno je i to. Budem provjerila.
svasta
il bi dijete islo samnom doma ili bih ja ostala tamo
zuta, razmisljas o trecem? :-)
Zuta, to ti uglavnom ovisi o otme kako postavis stvari. Ja nisam nikad isla u bolnicu na preglede. Samo kod svojih doktora koji nisu radili u bolnici, jer su ili bili u drugom gradu ili su bili privatnici. Trece dijete sam rodila tako da sam osvanula u rijeckom rodilistu na porod. I jos nisam imala ni sve papire, nekako smo ih u putu zagubili, ne shecam se vise. Uglavnom smo mi 10 dana landrali po Rijeci ne bil nam se dijete rodilo tamo, jer nije bilo nikakve sanse da nakon 2 puta ponovo idem u sibensko...
mislim da zuta misli na nekontroliranu trudnocu
kod bilo kojeg dr
Mislim da se danas pretjeruje s pregledima, ali nekontrolirana trudnoca moze lose zavrsiti i nije dobar izbor. Moze se u sustavu sve to minimizirati bez da se izadje iz neke "sigurne zone".
[IMG]file:///C:/Users/Natalija/Desktop/nalaz.pdf[/IMG]
HEMATOLOGIJA
Izradio/la: Marijana Kolar, ing.med.lab
Pretraga Rezultat Jedinica Ref. interval Napomena(E) Eritrociti (Erc) 4.40x1012/L 3.86 - 5.08(E) Hemoglobin (Hb) 136g/L 119 - 157(E) Hematokrit (Htc) 0.393L/L 0.356 - 0.470(E) MCV 89.3fL 83.0 - 97.2(E) MCH 30.9pg 27.4 - 33.9(E) MCHC 346 Hg/L 320 - 345(E) RDW 11.7% 9.0 - 15.0(E) Trombociti (Trc) 169x109 /L 158 - 424(E) MPV 11.3 HfL 6.8 - 10.4(E) Leukociti (Lkc) 4.39x109 /L CO 4^CD ^1 (E) Neutrofilni granulociti 2.04 Lx109 /L 2.06 - 6.49(E) Limfociti 1.69x109 /L 1.19 - 3.35(E) Monociti 0.37x109 /L 0.12 - 0.84(E) Eozinofilni granulociti 0.25x109 /L 0.00 - 0.43(E) Bazofilni granulociti 0.04x109 /L 0.00 - 0.06(E) Neutrofilni granulociti 46.5% 44 - 72(E) Limfociti 38.5% CD "3"O CM (E) Monociti 8.4% 2 - 12(E) Eozinofilni granulociti 5.7% 0 - 7(E) Bazofilni granulociti 0.9% 0 - 1
HORMONI
Izradio/la: Marijana Kolar, ing.med.lab
Pretraga Rezultat Jedinica Ref. interval Napomena(S) Tireotropin (TSH) 5.25 HmlU/L 0.27 - 4.20 ECLIA(S) Ukupni trijodtironin (T3) 1.9nmol/L 1.3 - 3.1 ECLIA(S) Ukupni tiroksin (T4) 114nmol/L ECLIA
A u V.Britaniji ni ne moraju kod liječnika, ni jednom https://www.jutarnji.hr/specijal/bud...stava/6943746/
Imam lagane valunge zadnjih god.dana,totalno sam postala zaboravna, ciklusi su mi se skratili sa 33-36 na 25-28 u zadnje dvije godine.Planiram izvaditi antitijela pa kod dr.sa nalazima.