Ok, u slijedećem postupku nakon tranfera želim klauna! Može poslužiti doktor, biolog, med. brat, sestra, muž, ma bilo tko! Na sve pristajem! :-)
Printable View
Ok, u slijedećem postupku nakon tranfera želim klauna! Može poslužiti doktor, biolog, med. brat, sestra, muž, ma bilo tko! Na sve pristajem! :-)
inače, zabranjeno je stavljanje sličica na rodin forum, samo linkova
cure, čitam vas i vibram za sve vas
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
(prevod izvadka iz knjige „The Full Embrace™ - IVF Success Program“, autor Diana Farrell M.A.)
Osim zdrave ishrane i uzimanja dodataka sa progesteronom, postoji nekoliko dodatnih elemenata sa kojima možete povećati šanse uspješne implatacije.
Odmor
Doktori su običavali savjetovati IVF pacijentima strogi odmor u krevetu nakon embriotransfera. Ipak, trenutna istraživanja pokazuju da odmor u krevetu nema efekta na postotak uspješnosti IVF postupka. Nakon što su embriji smješteni u uterus, oni više nisu podložni sili gravitacije. Osim toga, cervix (grlić maternice) djeluje kao „ventil“ koji će spriječiti bilo šta od „ispadanja“ iz uterusa. Studija publicirana u žurnalu „Fertility and Sterility“ bazirala se na istraživanju 406 IVF kojima je ponuđena opcija odmora ili neodmora neposredno poslije embriotransfera. Od tog broja, 167 pacijenata je odlučilo da odmah ustane nakon embriotransfera dok je 239 ostalo u klinici na jednočasovnom odmoru u krevetu. Postotak ostvarenih trudnoća nije varirao između dvije grupe – 41 žena iz prve grupe je ostala trudna (24.55%) dok je 51 žena iz druge grupe (21.34%) također zatrudnila. Da bi bili sigurni, preporučujemo sat-dva odmora u krevetu nakon embriotransfera. S druge strane, bilo bi kontraproduktivno provesti čitav dan ili sljedeće dvije sedmice ležeći u krevetu.
Najvažnije je biti relaksiran i izbjegavati svaki stres. Mnoga istraživanja jasno pokazuju da je stres prijetnja implataciji i uspješnoj trudnoći.
Jedite ananas
Možda ste čuli priče starih žena o tome kako ananas povećava plodnost. Iako naučnici tek trebaju istražiti ovu tvrdnju, postoje određene teoretske osnove za ovu izreku. Ananas sadrži enzim koji se zove „bromelain“, koji može razgraditi proteine koji mogu spriječiti implatacijuz embrija, poboljšati cirkulaciju krvi u maternici, i smanjiti eventualnu upalu. Kora ananasa sadrži najveće koncentracije bromelaina, ali i ananasovo sočno meso će biti jednako djelotvorno. Nakon vašeg embriotransfera, razrežite ananas na pet jednakih dijelova i pojedite porciju svaki dan, počevši na dan transfera.
Ne naprežite stomak
Normalno je da osjećate zatvorenost probavnog trakta u periodu dvije sedmice čekanja – to je česta nuspojava uzimanja progesterona. Ipak, pokušajte da ne naprežete stomak previše. Iako naprezanje neće uticati na implataciju, naprezanje može prouzročiti stres mišića u tom području. Ako se počnete osjećati zatvoreno, pokušajte to smanjiti prirodnim putem pijući sok od šljiva ili od jabuke i unosom hrane bogate vlaknima.
Izbjegavajte odnos sa suprugom
Doktori su podjeljeni oko toga da li odnos nakon embriotransfera može uticati na implataciju ili ne. U studiji provedenoj na Univerzitetu Adelaide, istraživači su pratili progres preko 1,000 embriotransfera. Pola pacijenata je zamoljeno da izbjegavaju odnose poslije transfera, dok je drugoj polovini rečeno da ih imaju. Vođa istraživanja zamijetio je 50% povećanje broja uspješnih embrio implatacija u grupi koja je izbjegavala odnose, te veći broj višebrojnih trudnoća. Britanski ekspert za plodnost Dr. Simon Fishel preporučuje izbjegavanje odnosa u periodu od najmanje dvije sedmice posije transfera jer postoji teoretska mogućnost da maternica izbaci embrio nakon odnosa. Šanse za ovo su zaista male, ali je bolje biti oprezan i izbjegavati bilo šta što može umanjiti šanse za ostvarivanje trudnoće.
daddyakBda za poečatk koji nick....oznojih se dok sam prepisala :lol:
Kao drugo - htjela sam malo žicat, imaš možda pdf ove knjige? Za na mejl i to...
Ovaj dio akBda ti je internet skraćenica u Bosni uobičajene uzrečice "ako Bog da" :-)
Imam knjigu u PDF formatu, a imam i neku moralnu dilemu, ne znam da li je pošteno prema autoru dilati kopiju knjige od koje živi?
Može se kupiti putem PayPal-a bez problema (39 USD = 28,50€), ali ako ti baš baš nemaš mogućnosti da je kupiš, tj. nemaš PayPal ili kreditnu karticu, mogu ti je poslati...
Ovo mi je upitno ;-) Bromelain je enzim koji veže masti na sebe i izlučuje ih iz organizma. Zato je ananas jako dobar u dijetama. Ali, recimo, ja sam na više mjesta našla da se ananas treba izbjegavati u trudnoći, pogotovo ranoj, jer, navodno, izaziva kontrakcije, što definitivno nije dobro za implantaciju, a ni za plod.
Tako da .... ne znam šta bi rekla, sto knjiga, sto različitih teorija :unsure: :zbunj:
Na odbrojavanju ima dosta čekalica bete, ali nitko tu ne piše.
Meni je 5dp5dt i već sam pomalo nervozna :mrgreen:, baš nikakvih simptoma nemam.
...ajmo cure javite se pa da međusobno dijelimo "simptome"!
Dani moja, ja bi tako rado ovdje pisala, ali... moram čekati još mjesec i pol do onda...:-(
Gle, ako ništa drugo, piši post za postom! :lol: Nadam se da još imaš sve nokte na broju?! Nervoza? Ili opuštenost? 8-)
evo dani82 ..simptomi su zaista individualni ja isto nemam nikakvih samo me bole ()(), danas mi je 12dnt, a u pon 10dnt sam vadila betu i pozitivna je , sutra ponavljam da vidimo da li se dupla...
opusti se što više možeš i držim fige za veliku betu svim čekalicama i šaljem ~~~~~~~~~~~i pusice!!
Sneki nije da sam popapala sve noktiće, ali mi dani nekako sporo prolaze :)
nora77 super ti je beta za 10dpt, koji je dan bio transfer (3 ili 5) i koliko je bilo embrija?
ja još imam 5 dana do bete i da šizim već poprilično-razmišljam o testiću al mislim da je prerano jer sam 01.02. primila brevactid (inače danas je 9dpt), a simptomi hm... (.)(.) počele rasturati odmah idući dan nakon ET tako da to pripisujem hormonima, utrićima itd ILI...barem se mm veseli-
više me ne gleda u oči nego u (.) (.) i ima onaj blago teleći pogled-ma što blagi?!:lol::lol:
miba ne bi ti preporučila testić jer koliko ja znam brevactid ostaje u krvi 5 dana.
meni je danas 6dpt i simptoma nema :)
meni su vraćena 2 odlična na 4. dan u stadiju između morule i blastice. danas sam 13dnt nemam nikakvih simptoma osim tih
(.)(.) i dalje, a beta mi se troduplala! evo malo ~~~~~~~~~za sve čekalice bete, držim fige i mislim na vas!
Odlično nora77 :-D
Cestitke Nora77!!!
Bab za pobjednika i nek se zove Victor!
Bravo Nora...ovo su bas prekrasne vijesti. Zelim ti do kraja jednu skolsku trudnocu. A ja evo prijavljujem danasnji et jedne krasne blastice. Nadam se da cu uskoro moci s vama razmjenjivati svakakve simptome. Sela :-*
dani82 -hvala,mislim da ću izdržati do bete -pa to je slatko iščekivanje i mogu se bar još malo nadati...tebi i bab želim simptome ( ali prave) i naravno lijepu i pozitivnu ß
nora drago mi je za tvoju ß i sretno
Bab ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~1za blasticu i betu!!
evo i mene
jučer bio et
Meni danas 9dnt,nisam imala nikakve simptome ali mi je danas bilo malo krvi na wc papiru,dovoljno da se ja izbezumim.Kasnije sam procitala da bi to moglo biti implantacijsko krvarenje(sad bi mu trebalo biti otprilike i vrijeme)pa me je to malo smirilo.Boli me stomak kao da cu dobiti,a pijem dnevno 8mg Progynova(zbog nje ne bi smjela dobiti menstruaciju)i standardno Utrogestan.Krvarenje je prestalo u toku dana.Vidjecemo sta ce sutra biti,nadam se da se vise nece ponoviti.
alma,ako dalje ne bude krvarenja to bi trebao biti dobar znak
Bok cure, tek sam otkrila ovaj topic. Ukratko, trebala sam imati prvi aih na VV, ali se pod klomifenima razvilo 4 folikula, pa dr. nije htio riskirati, tako da sam imala IVF. Punkcijom je izvađena jedna jajna stanica, koja se i oplodila, a vratili su mi je 2. dan. Embrio je bio tek dvostaničan, ali je dr. Kniewald rekao da je pravilan i da ima šanse. Uglavnom, danas mi je 9. dan od ET, a beta je 11.2., dakle točno za tjedan dana.
Pošto ne radim (dobila otkaz prije par mjeseci...) doma sam, malo sam mirovala, a sada se ponašam normalno osim što ne radim baš ono neke fizičke stvari, nošenje teškog itd., ali ludim od čekanja... Rekla sam sama sebi da neću obraćati pažnju na razno razne "simptome", nego jednostavno čekati betu i vidjeti. No redovito svaku noć sanjam plusiće na kućnom testu, pa lijepe ultrazvuke i tako to.. :-)
Imam doma jedan preostali test, pa me zanima kada bih mogla pokušati testirati a da ima smisla, što vi mislite?
I naravno, na utrićima sam i andolu 100, sokić od cikle i tako to...
Svima želim velike pluseve i bar troznamenkaste tete-bete...
Za sad nema krvarenja,nadam se da ce tako i ostati~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~:)
to je to ,alma!
alma odlično!!!
Valamala mislim da test možeš napraviti 11 dana poslije transfera.
evo i mene .danas je 5dnt i trudim se čim manje razmišljati i osluškivati moguće simptome.ono što me zanima i htjela sam vas pitat koliko ste se stvarno pazile do čekanja bete,ja sam već pomalo luda jer nisam navikla biti na miru,doma sam ovih dana jer mi je taman i neka promjena na poslu i stvarno već ne znam di bi sa sobom,i onda počnem nešta po kući raduckat i uhvati me grižnja savjesti,jer kao pa kaj me sad smeta kakav mi je umivaonik ili kada,a sa druge strane ne mogu samo ležati i čekati,mislim da bi ispalila totalno.kako ste se vi posložile,koje su radnje po vama ok,što nikako ne bi smjele itd,ja ne radim skoro ništa,a ono malo što napravim onda mi bude žao jer ne mogu biti na miru
čak me i šetnja sa mojim čupavcem nekad brine,iako je rekla dr. da je preporučeno šetati
đurđa ja radim skoro sve, ne usisavam i ne dižem nešto ful teško... ali recimo dižem svog psa koji ima 10 kg... i uopće me ne peče savjest jer to radim. Mislim da je bitnije da se osjećaš ok nego da miruješ. Također sam išla odmah raditi (u petak sam imala transfer a u ponedjeljak sam išla raditi) jer me posao opušta i to su mi jedinih par sati kada ne mislim jel se primilo što ili nije.
Alma uskoro cemo cestitati!!:klap:
Djurdja ja sam ista takva-izbezumljuje me neopran umivaonik ili kada,mrvice po podu,nespeglan ves, a toga se najvise nakupi obicno nakon transfera :mrgreen:..
Setnje ti nece odmoc,drze maternicu bolje prokrvljenom;po meni sve bi mogla raditi polako samo ne dizati teske vrecice i sagibati se stojeci.
Drzim palceve!
Bab~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~za tvog malca:klap:.
Jutro svima....Danas 11dnt nema krvarenja,(.)(.) bole na pogled,a stomak boli negdje u daljini.Svim cekalicama kojecega saljem puuuunooo~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~;)
Jutro, alma, i meni je 11dnt, jutros sam razgledavala lice u potrazi za prištićem u nastajanju, ali fijuh, nema ništa (za sada). Inače, ja nikada ne prokrvarim na utrogestanima, tek neka tri dana nakon što prestanem s njima. Ne znam, možda je lakše kad ti tijelo samo da znak da ide menga, a ovako ništa, ništa, ludo se ponadaš a ono minusčina.
Ali s pozitivne strane, to što te dolje boli, može značiti i da maternica radi sve ono što treba da bi bila luksuzni smještaj sljedećih 9 mjeseci za malca/malce... ne gubi nadu. :-)
Svima puno puno puno ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~...
Meni je danas 9dpt ... nekih ozbiljnijih simptoma nema, jedino su mi (.)(.) ipak malo napuhanije zadnja 3-4 dana ali me ne bole kao i obično.
alma-itd super za +, držim fige da i beta bude za 5!!
ValaMala i kod mene ti je tako, samo sam prošli put procurila pod utrićima, ali inače tek par dana poslije prestanka s utrićima stignu stvari. Kad ti misliš napraviti test?
Joj, dani82, nemam pojma, beta mi je tek u petak, to je 17dpt, mislila sam možda sutra, preksutra, ali sam podijeljena. Što se simptoma tiče, isto cicke (ali sva sam se nešto napuhala, tko bi znao što je što) i povremeno me boli dolje, prošlih praktički tjedan dana proljev (a kažu da je simptom zatvor, haha), ma zapravo ništa posebno.
Kad je tebi beta?
Meni je beta 17.2. što je 20 dana poslije petodnevnog transfera. Sigurno će past neki testć ranije, ne znam točno kad, ovisno o tome koliko budem strpljiva. Napuhanost je isto jedan od simptoma trudnoće.
Najgore je što sve to mogu biti simptomi trudnoće, kao i simptomi utrića i raznih hormona koje smo unosile u sebe i, naravno, simptomi menge. Pa ti sad budi pametna, haha... ;-)
dani, 20 dana je zaista previše, pogotovo za blastice, neki daju 17 dana, a negdje i 14 dana.
mare41 znam ja to, samo tako je valjda praksa kod moje dr (pretpostavljam zbog toga da nema ponavljanja bete u slučaju da je prvi put bila mala). ... ja ću sigurno radit test ranije pa onda napravit betu kada su mi rekli u slučaju da test bude pozitivan.
znam, dani, znam i da je teško toliko čekati:-), držim fige do tad!
cure,uhvatila me temperatura,čini mi se da je gripa,sve me kosti bole,smijem li što uzeti?
Meni su rekli da je Lupocet ok u trudnoći, ali najbolje da zvrcneš dr.