Malo sam zamijenila Juranu, učinivši vidljivijim Dotin post :)
Vezano za GDPR i covid potvrde https://www.index.hr/vijesti/clanak/...ti_najnovije_d
Printable View
Malo sam zamijenila Juranu, učinivši vidljivijim Dotin post :)
Vezano za GDPR i covid potvrde https://www.index.hr/vijesti/clanak/...ti_najnovije_d
Austrija, a kako bi izgledalo da nema mjera:.
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...omoci-20211116
Pa teze, valjda, s obzirom da ne znas imas li influenzu ili ne (ja sam puno pisala da nikad ne bih znala da je to to.. valjda zbog cijepljenja, ali testirana jesam brdo puta, a i brdo puta pozitivna). No recimo s kovidom, mislim da ne bi ljudi puno grijesili da im trenutno lijek moze pasti saka, a da uzmu zbog simptoma. Jos ako imas kucni test pri ruci, sve pet, s obzirom na peripetije oko testiranja.
Samo informacija za cijepljenje mlađih od 18. Ne treba ih se naručivati, a zaštitari ih odmah puste preko reda.
S druge strane, ako opcenito dobro podnosis Tamiflu (nekima grozno sjeda; moj muz na srecu nije jedan od njih), nije neka steta ako si ga popio ni za sto, odnosno samo zbog predostroznosti, a ne kao terapiju.
Mislim da ne ide to kod nas otc tako jednostavno da sam kupis... cak i za cjepivo protiv gripe neke ljekarne traze bijeli recept.
Dota, predivno pišeš i jako mi je drago da si nam došla na forum. Slažem se s tobom, pogotovo u ovome da svatko sutra može upućivati iste vapaje. To je ono što ljudi najčešće zaboravljaju, nažalost.
Tamiflu se može kupiti u apoteci bez recepta, bar je prije bilo tako, ja sam ga kupila da ga imam doma kad je bila epidemija svinjske gripe.
Problem s ovim antiviralnim lijekom protiv korone će vjerojatno biti i cijena, ako ga i bude u slobodnoj prodaji pitanje je koliko će to koštati.
I Vama Dota, sretno i čuvajte se.
Ta "omaška" koju ste na kraju spomenuli i nije samo omaška jer se na njoj temeljilo sve o čemu sam jutros pisala jer ima veliku težinu za mene (a vjerujem i za sve ljude), ali s obzirom na to da pišete u pomirbenom duhu, što se ovdje zaista jako rijetko susreće, bez obzira na činjenicu slažemo li se ili ne, i ja Vas lijepo pozdravljam i želim svako dobro.
A za razgovore o vjeri sam uvijek na raspolaganju, u kakvim god vremenima živjela. Što su izazovnija, imaju više smisla.
Samo da potvrdim da su cure bile u pravu.
Ne treba neg.test za dijete (ni potvrda za odrasle) ni na privatnom rendgenu za snimanje zuba, ni za odlazak stomatologu.
Znaci to je ostalo kao i prije.
Ja bila danas kod stomatologa u domu zdravlja sve je po starom.
Nista ne pitaju.
Kolakušić podnio kaznenu prijavu protiv stožera
https://mislavkolakusic.eu/wp-conten...-prijava-1.pdf
U Otvorenom je Capak rekao da je testirano 54 000 necijepljenih i da je 1300 bilo pozitivno. Ako je to tocno, to je identican udio kao na uzorku s Poljuda koji je spominjan, nesto vise od 2%.
Je l se mora nakon ovog sluzbenickog antigenskog ici na PCR?
Drago mi je da se barem počelo razmišljati u ovome smjeru, ako ništa drugo. I iz toga se vidi kako se situacija mijenja svaki dan - a dok se to ne riješi, ići će se na povjerenje i savjest tih građana. Zanimljivo. Bit će bolje, sigurna sam, ipak sam oduvijek klasa optimist.
APSURD NAD APSURDIMA
Cijepljeni i bolesni, a normalno mogu na koncerte, utakmice...: ‘Nije to tako lako riješiti‘
Treba vidjeti kakvo će se rješenje naći na razini europskog sustava, doznajemo u AKD-u
Ako se cijepljeni čovjek u međuvremenu razboli od COVID-a 19, a pritom nema niti savjesti, najnormalnije sa svojom EU digitalnom Covid potvrdom može obilaziti koncerte, sajmove knjiga, ulaziti u državne i javne institucije, posjećivati konferencije...
Taj napredni sustav digitalnih putovnica na razini EU-a i još 16 zemalja koje su mu se pridružile, naime, nije predvidio da se jednom izdana Covid potvrda može privremeno obustaviti ili suspendirati – čak niti u slučaju razbolijevanja - već ona, jednom kad je izdana, neprestano vrijedi do predviđenog datuma.
Pa tako oboljeli, ukoliko su cijepljeni, na ulazima gdje se traže potvrde samo pokažu svoj QR kod koji vrijedi, iako je čovjek bolestan te mu je propisana izolacija, a organizator neće moći detektirati da je čovjek u izolaciji čak i ako ga zatraži osobnu iskaznicu jer nema pristup podacima u kojima bi ta informacija bila zavedena.
Ovo su nam potvrdili i u Agenciji za komercijalnu djelatnost koja je izradila domaću aplikaciju za pohranjivanje digitalne covid putovnice COVID GO.
"Točno, trenutno ne postoji način kako bi se obustavile ili privremeno suspendirale izdane digitalne potvrde, no problema su svjesni i na razini EU Komisije u kojoj se razmatra kako će se to rješiti", doznajemo iz AKD-a.
Mogućnost suspenzije potvrda tako u samom početku uopće nije bila zamišljena, vrlo vjerojatno jer se računalo kako dostupna cjepiva protiv bolesti uspješno štite ne samo od hospitalizacija i smrti već i od zaraze, no u posljednje vrijeme koronavirusom zaražuje se sve veći broj i cijepljenih osoba pa je doista neobično da Komisija još nije osmislila način kako doskočiti ovom problemu.
"To, nažalost, nije tako lako rješiti. Trenutno je stvar takva da cijepljena osoba, kad ostvari pravo na digitalnu potvrdu, sama inicira njeno izdavanje i pritom daje dopuštenje za obradu podataka, u mjeri u kojoj je ta obrada potrebna. No, da bi se potvrde privremeno suspendirale, mi bismo od nekoga trebali dobivati podatke o osobama koje su stavljene u karantenu te potom gledati imaju li te osobe izdane digitalne potvrde, a to bi se vrlo vjerojatno smatralo prekomjernim prikupljanjem podataka. Dakle, treba vidjeti kakvo će se rješenje naći na razini europskog sustava", doznajemo u AKD-u.
Na razini europskog sustava dosad je izdano oko 800 milijuna digitalnih potvrda, a kad je u pitanju Hrvatska, 2.3 milijuna jedinstvenih osoba dosad je generiralo tri milijuna potvrda.
Iz AKD-a poručuju da su osobe u izolaciji, iako su cijepljene, dužne poštivati odredbe HZJZ-a prema kojoj im je zabranjeno napuštanje doma te da, u slučaju da budu zatečene u kršenju propisa, mogu odgovarati.
Naravno, ukoliko ih uhvate.8-)
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...esiti-15121233
A do ovog trenutka su bolesne i/ili osobe u samoizolaciji svojom pojavom ukljucivale anti-kovid alarme prilikom ulaska u ducan, postu ili na kazalisnu predstavu?
Jedini smisao covid potvrda je pozitivna diskriminacija. Kad cijepljeni ne bi mogli nikud bez testiranja, ne bi se pola njih cijepilo. Samo zato je i uvedena, da se sto prije potroši onih 18 milijuna doza (!!!) što su naručili. A ne jer je političare briga za naše zdtavlje. Treba ispoštovati ugovore s Pfizerom &co.
I tako u cijelom svijetu? Pfizer ga, ipak, pokrece? A Moderna?
Meni je dojam prvog dana covid potvrda totalni kaos. Dva gradonacelnika odbijaju postivati odluku. Predsjednik kaze da je ni on nece postivati. Plenkovic kaze vidjet cemo kako sankcionirati gradonacelnike, a za predsjednika moramo prouciti sto cemo... granicni policajci odbijaju postivati odluku.
Na vijestima ravnateljice skola skoro pa imenom i prezimenom prozivaju kolege koji su htjeli na posao bez potvrde... bas sve neke ruzne situacije.
S pozitivne strane po prestanak pandemije, stvarno se puno ljudi cijepilo. A i brojke se cine manje zadnjih tjedan dana, i kod nas i istocno.
---
Sto se tice ovog prenosenja zaraze cijepljeni/necijepljeni meni se cini razumnim neko krace vriieme (npr. 2 tjedna) testirati jednako veliki broj cijepljenih i necijepljenih - i onda bi imali bolju predodzbu o tome kolike su cije sanse za zarazu, i je li opravdano testirati samo necijepljene u svrhu ocuvanja trenutnog zdravlja ljudi (ne buduceg koje bi se trebalo popraviti vecim brojem cijepljenih). Malo sam trazila te studije usporedbe, al nigdje ne nalazim (al nisam puno ni trazila) konkretne brojke dobivene na ovaj nacin.
Slažem se da to nije neki argument za Pfizer.
A što se tiče brige političara za naše zdravlje, potpisujem Willow. Dokazano. Stalni porast kardiovaskularnih bolesti, pretilih, velika smrtnost od pušenja...a što se konkretno preventivno poduzima?
Danas ih je još manje briga.
Je ali ne PCR nego antigenski brzi, na trošak poslodavca.... uključilo se puno privatnih čini mi se, može se i u stomatološkim ord.... testiraju se svi bez potvrde. Potvrda ne mora biti digitalna EU (fully vaccinated ili pozitivan PCR unatrag 6 mjeseci). Npr svi koji su preboljeli unatrag godinu dana mogu dobit potvrdu LOMa, tu prolazi i pozitivan antigenski unatrag godinu, kao i "vjerojatno preboljenje" ono kad je netko u familiji imao poz PCR...to je ok jer stvarno nisu sve slali na PCR, ali bitno je da su se tad javili LOM
Zašto onda potvrda vrijedi ako se ne cijepiš Pfizerom, ako je to jedini smisao? Ja sam se eto cijepila cjepivom koje skoro nitko nije htio u Hr (AZ) i uredno imam potvrdu. Ne samo nju, kad su mi djeca bila pozitivna doma ni muž ni ja ni moja mama koja je bila dan prije u posjetu - nitko se nije zarazio. Svi smo cijepljeni s AZ. Nisu se zarazili ni starija sestra, druga baka i stric - svi cijepljeni Pfizerom.
Iako slažem se apsolutno da je glavni smisao potvrda da se ljudi cijepe. Ako nisu preboljeli. Ali ne mislim da je zato da se potroši cjepivo nego zato da npr. moja mama koja treba pretragu u bolnici može biti primljena u nju. Prošli put je bila na odjelu dva-tri dana zbog te pretrage da je ispravno pripreme i prate, ovaj put su joj rekli da je ne mogu primiti jer upravo sele odjel da se oslobode kreveti za još kovid pacjenata, pa nek se javi da vide da li je mogu ambulantno riješiti i u kojem roku. Onda zovem okolo privatne klinike, pa saznam da se i tamo čeka po 2-3-4 i više tjedana jer su svi puni tih istih nesuđenih bolničkih pacjenata koji ne mogu dočekati pretragu - jer se svi bave covid pacjentima.
I tako moja cijepljena mama ispašta zbog ovih koji se ne bi cijepili jer sve je to plandemija i zavjera... osim naravno dok završiš na kisiku i respiratoru ili na mirogoju (baš je bila neki dan vijest da su nam mrtvačnice opet prepune, na pogreb se čeka preko tjedan dana, ne možeš doslovce dobiti mjesto u mrtvačnici nego po okolnim mrtvačnicama se traži "mjesto više". )
Mnogo ružnih situacija, ali i zanimljivih. Naime, u jednoj je zagrebačkoj školi (neka mediji otkriju o kojoj je školi riječ) jedna ravnateljica pozvala policiju jer ima "neposlušnog" djelatnika, ali ih nije mogla pustiti u školu jer nisu imali covid potvrdu.
Dakle, sve je dobro pripremljeno, kao i uvijek:mrgreen:.
Da stvarno zanimljivih situacija, moj su favorit policajci iz zatvora koji si izjavili da su protiv ograničavanja ljudskih sloboda
A na temu potvrda i zaraženih cijepljenih. Jasno postoje preporuke da se na simptome i cijepljeni testiraju, da i za cijepljene pozitivne vrijedi izolacija, da ako su bili u kontaktu i dalje nose maske i budu oprezni u društvu... samo što je to na povjerenje. Ono isto povjerenje koje nam beti propagira kao rješenje umjesto pokazivanja "papirića"
Zašto je povjerenje ok princip za provjeru covid statusa a nije ok princip za odogovorno ponašanje cijepljenih? Kako sad odjednom trebamo kontrolne mehanizme za cijepljene a za sve ostale trebamo "povjerenje". Mislim da je prilično jasno iz čije "kuhinje" dolazi ova "ultra-važna" tema i evo noćima ne spavam što možda ima koji cijepljeni pozitivan koji se ne pridržava mjera, za razliku od 2.000.000 necijepljenih koji slobodno (ok sad malkice manje slobodno) šetaju zemljom i nesmetano šire zarazu.
:lol:
Ovo sam fakat propustila. Da nisu naveli i da su protiv represije države :-P
Ako je netko dokazao da nije za svoje radno mjesto to su valjda oni, s obzirom na njihova uvjerenja očekujem da idući put kad ih puste u zatvor otključaju svima ćelije i puste ih van da ne bi zatovrenicima i osuđenim kriminalcima represivna država ograničavala ljudska prava