Zanimljivo je ovo skrenulo - kako dati ime DRUGOM i svakom idućem djetetu...
U našem susjedstvu braća su Nikola i Ivan, Ante i Ivan, Marko i Luka, Domagoj i Matej (nisam sigurna da je baš Matej, možda Mate ili Matija) itd.
Printable View
Zanimljivo je ovo skrenulo - kako dati ime DRUGOM i svakom idućem djetetu...
U našem susjedstvu braća su Nikola i Ivan, Ante i Ivan, Marko i Luka, Domagoj i Matej (nisam sigurna da je baš Matej, možda Mate ili Matija) itd.
Ja nisam nikad imala želje u vezi slova, melodičnosti, pijevnosti..meni je bilo važno da mi se sviđa. I nisam nikad mislila da će mi djeca zvučati kao likovi iz ruske armije:) A zvuče.
Sirius Black, tako je Bruno i Mateo.
Iskra mi je predivno ime (i Emil) :heart: Meni su morala biti neka imena kao likovi iz neke bajke, neke ne postojeće, koju bih ja izmislila, napisala i naravno da se nekako slažu, imaju poveznicu - u mom slučaju neka ne tradicionalna, zemljana, cvjetna. I već znam kako bi se zvali da ih imam i petero. Baš sam hipijevka, sad tek vidim.
Ajme kakva kisela faca MacoP., Ivor je meni jako lijepo ime. Sigurno medju top 5 muskih imena
Meni je isto 4 slova idealno, a 5 maksimum je onda vokativ grozno zvuci. I r je must have dobrozvucnog imena ako ga nema prezime
Moja dva od tri imena(koja su bila u užem izboru) su sa slovom r i imaju 5 slova, ali ja ga imam i u prezimenu no meni se dobro slaže jer nam je prezime jako dugo
Ja baš nisam htjela R zbog potencijalnog problema u izgovoru. Svekar mi nepravilno izgovara R i umirala sam od smijeha s MMom kad smo se šalili na račun budućeg deda.
Pa smo spominjali imena kao Robert, Renato, Rudi i sl - samo da svekra natjeramo da ih izgovori :lol:
Kod odabira je bilo bitno da imaju neko značenje, da nisu oba imena na isto slovo, da se ne rimuju njihova imena (tipa sanja i tanja za blizanke) i da klize uz prezime.
I da se ne mijenjaju u svakoj zemlji (tipa Ivan, Giovanni, Janez, John itd)
Uspjeli smo.
A cijelu trudnoću sam mislila da će mi se sinovi zvati Sebastian i Viktor.
I ništa, skroz drugi odabir.
Ajme Sumice to mora biti preslatko traziti imena za blizance :heart:. I kojim redom im onda dajes ime kad se rode? Npr. lupit cu - odlucis da ce biti Janko i Marko. Da li Janko postane Janko jer bas znas da onaj koji bude prvi ce biti Janko ili igrom slucaja ili kad ih ugledas odlucis koji je Janko?
hm....zanimljivo vas je čitati,,,još nisam razmišljala o "jakosti" nekog imena
puno ste kombinacija iznjele a meni se niš ne sviđa
Kakve vam asocijacije budi ime Ilija? Poznate li kojeg Iliju? Kakav je? Koji bi mu nadimak klinci dali?
ja sam iz kraja gdje je Ilija uobičajeno ime
stric mi se tako zove, a imam i nekoliko bratića
nadimak je najčešće Iljko ili Iljo, ali to ti je Bosna, pa nije mjerodavno
znam i nekoliko Ilija u Zagrebu i svi su visoki i jako zgodni momci
bome, kad razmislim... svi koji se zovu Ilija imaju svijetlu kosu i oči :-O
Meni je dida bija Ilija, i bija je oficir u vojsci :mrgreen:
Hmmm, nisam sigurna,muz je predlozio,ali meni se samo svida ovo "Gromovnik".
Puno hvala cure!
Meni je Ilija, uz Ivana, top ime...snazno, mocno, za razliku od sladunjavog Ivice :-)
Ilija…kršan momak 8-) I, stvarno, na sv. Iliju često grmi (ovo nije puko vjerovanje, doživjela ja na nekoliko svetkovina dole južno :mrgreen:)
Termin mi se blizi,a na na frizideru visi popis jos uvijek s 20 imena...nismo odabrali npr.top 5.
Kako ni nocas nisam mogla spavati,a misli su mi se stalno vracale na Iliju, mislim si mozda je to to?!
A imaju li kakve karakterne slicnosti?
(u nacelu vjerujem u onu: Nomen est omen)
Ime je super, općenito volim muška domaća stara imena jer mi zvuče muževnije. Znam samo za jednog mlađe dobi, ima otprilike 27 god., ime dobio po dedi. Mislim da je među djecom jako rijetko, ali red je da se to promijeni :-) . Do nedavno je i Andrija bilo ime samo za dedeke ali ih je sad sve više, a isto je pravo muško ime.
Ja znam jednog koji ima pčele i super med :mrgreen:
(to nije onaj isti kojeg sam spomenula; sjetila sam se novog :))
I ja znam jednog - zgodan i crn ali nije nešto posebno uspješan no vrlo komunikativan i simpatičan
Da, Ilija je zanimljivo ime. (ili-ja ili - nitko). Meni je bilo neobično kada je Dolenčić svojeg sina nazvao Đuro.
Da, stvarno... trebalo bi oživjeti ta stara imena koja su izašla iz mode, a zapravo su primjerena osobi za cijeli život. Mojoj prijateljici su se čudili kad je dijete nazvala Oto. Danas je to već velik momak i ne mogu zamisliti da se drugačije zove. Odlično mu pristaje ime. Uostalom, da posegnem u zbirku obiteljskih imena isplivali bi Leopold, Toma, Vinko, Vjekoslav, Franjo, Josip, Petar, Pavel... sve sasvim upotrebljiva imena. S druge strane obitelji je cijela hrpa Ivana (nešto nisu imali previše mašte, odnosno davali su imena po precima), pa nekoliko puta Matija, Drago itd, a kod muža Pavao (zapravo isto Pavel - slovenski dio obitelji), Maksimilijan, Valter itd. Ne treba uopće dalje tražiti, dovoljno je pročešljati obiteljsko stablo nekoliko generacija unatrag. Moji sinovi to obožavaju. Ovo je topic za muška imena, ali našlo bi se i zanimljivih starinskih ženskih npr. Gizela i malo prije spomenuta Greta (ili GretL).
Peterlin sigurno zna :mrgreen: (nadam se da bude pročitala) zakaj u mom kraju (Prigorje) kažu bakice kad su ljute :"Hilija te odnesel " - da li je ti isto ime Ilija ili?
kod nas u vrtiću jedan Ilija....mali plavi slatki rudlavi dečec.... :zaljubljen:
ma baš onak...ko mali anđelek medeni....
fora mi je ime.... lijepo...slatko....nema nadimak...bar ne u vrtiću...za "po doma" neznam....
ja sam se neki dan u gradu scimala na imena Dilan i Benđamin
a poznanica je čula za klinca sa imenom- Skajler
(pišem po vuku jer sam ih samo "čula" pojma nemam kak se pišu)
i baš mi je super čuti tako malo drugačija imena
pa makar to bili i Đuro ili Franjo
jer pored toliko dečkića sa imenom Luka, Fran, Ivan, Jan,David, (govorim ona koja su baš česta u mojoj okolini,nemam niš protiv tih imena)
ova imena baš iskaču iz monotonije
evo da se i ja uključim :)..još uvije ne znam što očekujemo ...curicu ili dečka...osobno mi je svejedno.....prva kčerkica mi se zove Mia i to je muž odabrao , valjda još u srednjoj školi....i zapravo mi je olakšao stvar...sada svi misle da će biti muško ( ne znam zašto) i malo sam si razmišljala i uopće nemam pojma kako bi nazvala sina...koje god mi ime padne na pamet jednostavno mi je onak prosječno i bez veze...da ponovno nosim curicu zvala bi se Marija- to ime nitko valjda nije dao milijun godina djetetu bar ovdje kod nas....a za muško hm....bit će pomagajte!! :))
Ja sam prva za ova "obicnija" imena. Nemam nista protiv ovih koje u zadnje vrijeme ima puno. U vrticu ima masu Davida, Jana, Leona, Luka pa Karlo, Roko...
Moj malac je Petar. I kad smo pred 4 godine birali ime nije ih bas bilo, a danas mislim da je i to cesce ime. A evo sad sam u 30tt i cekamo decka, bit ce Martin. Ja stvarnooo dugo nisam cula da je netko dao to ime, a super mi pase uz Petra i djevojcicu u sredini. Uostalom bas su mi oba imena mocna :-)
Muz mi je iz kraja gdje ima puno Ilija, pa cisto ako koga zanima, kod njih su nadimci za to ime Ićo i Ika.
Meni je prva asocijacija Ilija Gromovnik, znaci kad je nevera kod nas u Primorju pa grmi, to se Ilija na nebu ljuti (bar je tako govorila moja mama).