Kupim u bio jer ih malac voli. Ima ih i dm. Inače podebljam juhu s preprženim kockicama kruha kojeg mm rado peče.
Printable View
Kupim u bio jer ih malac voli. Ima ih i dm. Inače podebljam juhu s preprženim kockicama kruha kojeg mm rado peče.
Da, to je zimnica. Trebalo bi moći stajati dugo, ali nisam uspjela to i dokazati - moji to obično brzo pomlate jer su ljubitelji, zajedno sa mm-om i mojim bratom.
Za recept moram provjeriti točne količine. Dojavit ću. To je kiselo, tj. ima unutra alkoholnog octa, soli i šećera da bi moglo dugo stajati.
joj nemoj peterlin pretjerivati!!!
ja uspjela napraviti više od 30 tegli ajvara, moji smazali skoro sve
sekili
jučer brzinski brudet sa žgancima
to vam je super jelo kad vam se jako žuri ili nemate volje za kuhanje
na maslinovom ulju se prodinsta veća glavica luka, doda se dva režnja sjeckanog češnjaka, ulije se pasirani paradajz, nasjeckane ribe iz konzerve (stavila sam tunu i skušu), podlije malo bijelim vinom, krčka se dvadesetak minuta i na kraju doda sjeckani peršin
fino je i brzo gotovo
i naravno, soli i papra po ukusu
Pa kako se brudet uopće može dugo kuhati a da se sva se riba raspadne?
poštedi stare i nemoj ih uznemiravati receptom
Evo recepta (mjere za probnu količinu)
1 kg graha (najbolje mladog, ali može bilo kakvog - mjera se odnosi na kuhani i ocijeđeni)
1/2 kg paprike (raznih boja)
0,75-1 kg paradajza
10 dag luka
nekoliko češnjeva češnjaka (3-4, može i više ako nema jako intenzivan miris)
5 dag šećera
2.5 žlice soli (staviti prvo 2 pa po potrebi dodavati - mjera se odnosi na standardnu jušnu žlicu)
3 dl vode
1 dl ulja
1.5 dl bijelog alkoholnog octa
1-2 lovorova lista
Grah mora biti prethodno kuhan.
Povrće se nareže na kockice.
Luk se dinsta na ulju samo kratko, da omekša, doda se pakrika i grah i još malo dinsta, doda se rajčica i još malo dinsta (svaki put po desetak minuta). Na kraju se dodaje češnjak, sol, šećer, voda i ocat, dobro izmiješa, navine timer na 30min i ostavi da se zajedno dinsta. Treba povremeno promiješati. Ako je jako tekuće, može se dinstati još 15 min tj. dok ne postane gusto, ali ne i suho.
Tko voli, može u ovo staviti feferone.
Stavlja se u sterilizirane staklenke (ja perem u suđerici staklenke i poklopce), a hladi se polako preko noći, da se postigne negativni tlak u staklenkama (pokrijem starim stolnjakom presloženim na više slojeva - kontrola: poklopac se mora lagano uvući kad se ohlade).
To ti je sva mudrost.
Dobar tek!
Danas ne kuham ništa, odnosno sinoć sam skuhala filane paprike za danas koje su zagorile jer sam zaspala.
Muči me neizvjesnost da li će biti jestive ili ne.
jucer pileca juha s povrcem, piletina iz juhe, kuhana brokula i cvjetaca, sos od luka
danas juha od jucer, krumpir u rolu, popecci od kelja, paradajz salata. za desert i veceru strudla od sira
Moja sveki je inače zadužena za kuhanje, ajme meni, ona pak cijelo jutro provede u kuhinji... Ja pak kada se uspijem "ugurati" za štednjak uglavnom volim raditi variva, rižota i sve kombinacije povrća - pohano, kuhano, pečeno... Danas je bila svinjetina pečena u rolu. Ono što je ostalo sutra ćemo na gulaš... Moji uz to vole žgance.
Jucer kelj na leso, pileci i pureci snicli dinstani na povrcu, zelena i radic salata.
Prekjucer paprike punjene sirom i kajmakom i zapecene u pecnici, zelena salata.
Danas varivo od slatkog kupusa i graha, slatke zapecene palacinke sa sirom.
Sutra svasta - tjestenina u umaku od brokule i sira za jedan dio ekipe, batat pecen u foliji i smedja leca sa stabljikom celera i listicima spinata za ostale.
Sad vidim da mi je ovaj tjedan u znaku sira :mrgreen:
laumi, jučer smo imale skoro isti ručak :mrgreen:
kod mene danas špageti bolognese, prekjučer su bile mahune na varivo
Ponedjeljak: Pohanci (dobili od svekrve), slatko zelje
Utorak: ne mogu se više sjetiti...ali nešto smo valjda jeli :mrgreen:, neko tijesto s umakom
Srijeda: Poriluk s mrkvom i rižom, curry piletina
Danas: Leća varivo + faširanci + zelena salata
Sutra: Gulaš (dolazi moj brat na ručak, on je samac pa mu se to ne da pripremati), krumpir u slanoj vodi, 2 vrste salate (cikla i kineski kupus), kompot od jabuka
U subotu smo kod moje mame - djeca naručila grah i pečene kobasice.
Jučer varivo od leće.
Danas pileći paprikaš.
Sutra... sjetit ću se sutra.
danas poriluk sa hokaidom, piletina iz kebab marinade i pire krumpir za djecu.
jučer svinjski file u umaku s bukovačama
pečeni krumpir/batat
kisela paprika
prekjučer juha s razmućenim jajem
rižoto od domaćih kobasica I hokaida
topla salata od kapule
danas krem juha od brokule
oslić/krumpir/batat salata
kristalka s kukuruzom, mozzarelom i šeri rajčicama
sardele i brancin i blitva
sutra špinat, pire i jaja
nedjelja; juha, domaći picek s mlincima i salata
ispeče se kapula s malo maslinovog ulja u pećnici (sol, papar, maslinovo koja kap)
tako topla kapula se pomiješa sa zelenom salatom iskidanom na komadiće (kristalka npr.)
žlica mljevenih orasa, sok polovice limuna i to je to
Bukovače prodinstane na luku s đumbirom, u vrhnju s tortelinijima.
Sarme!
Danas je pravi dan za sarme :) Zahladilo, prvi put ove godine su mi stakla zamagljena, vani je sivo i nebo i more i sve, subota je...
Hoću li početi grijati kuću? Ma, ne treba, još ne treba...
Živiš pokraj mora...
...
ah....
....
Kod nas sutra sarma.
Danas zalivena pita s mljevenim mesom i krumpirom.
Pečeni krumpiri, lešo blitva i šnicle od domaće teletine na naglo.
Slatko zelje, kobase i dva pohanca od jučer, pire.
špinat, pire i jaja na oko.
sutra grah
Mahune varivo s krumpirom, grahom, graškom i kukuruzom.
Popecci od prosa i rikule, zapeceni grah
jučer lažna ragu juha, rižoto sa porilukom i zelena salata.
Danas hokaido juha, dinstana šunka sa lukom i porilukom, zelena salata.
Krupnik
Za one koji moraju imati meso - ćevapčići
Kod mene jučer rižot od gljiva i povrća
danas će biti losos i cvjetača i krumpir za prilog
Jucer bolonjez i cikla salata.
Danas krem juha od povrca i pohane palacinke.
Jucer varivo od glavatog kupusa i teletine, danas varivo od mahune i junetine. Za sutra planiram ispeci gotovo Cekinovo pile i gratinirani karfiol. Moze dobar recept za gratinirani karfiol, ali da naglasak bude na okusu karfiola ? Gledala sam neke recepte, ali vecinom idu prejaki sirevi i puno vrhnja, ja bih isprobala neku blazu verziju.