Meri
zao mi je.Fakat ne znam osim da Nn i Tisak drze Herlitz.sretno!!
Printable View
Meri
zao mi je.Fakat ne znam osim da Nn i Tisak drze Herlitz.sretno!!
kako vam u skoli uciteljice reagiraju na takve stvari? imate li suradnju sa njihove strane?
moja je mene otkantala u samom startu, samo sam ostala... :-o
cim sam joj pokusala reci nesto vezano za to, odmah me je prekinula i rekla da su to gluposti, nek ne slusam psihologe i da ona ne vjeruje u to "hipo/hiper". nisam ni uspjela izvaditi papir iz torbe.
na kraju smo se dogovorile da ce ona njega svako toliko prodrmati u smislu da ga svako toliko prozove kad vidi da je odlutao da mu se vrati paznja i da ce obratiti pozornost na to dali si je oznacio sta ima za zadacu.
ali na kraju, naravno, nis od toga.
kad sam joj pokusala objasniti neke stvari vezano za njegovo ponasanje ispalo je da ja grijesim, da sam ja los roditelj i nek ja korigiram svoje ponasanje.
bas sam razocarana.
Trebaš razgovarati sa stručnom službom, a ne sa učiteljicom.
ali ona je ta koja je u ucionici, ona bi trebala njega prodrmati, prozvati svako toliko, vratiti mu paznju....... nisam trazila nista posebno zahtjevno sa njene strane (u smislu posebnog tretnama kod ispita ili tako nesto), ali ako ona nema volje za to, ko ce nju natjerati/kontrolirati da li to radi.
nekako mi je bilo logicno da se njoj obratim i stvarno sam mislila da ce razumjeti jer primjetila je i sama neke stvari kod njega. ali...
Da, ali na to ju treba uputiti stručna služba, oni trebaju i smisliti na koji način će se raditi s tvojim djetetom.
Naravno da bi bilo bolje da učiteljica ima razumijevanja, ali stručna služva u svakom slučaju treba biti uključena.
Učiteljica si može dozvoliti floskule tipa 'ne slušajte psihologe' - ona na kraju krajeva i nije posebno obučena za rad sa djetetom koje ima neku vrstu poteškoće, stručna služba si ne može dozvoliti takve izjave.
meri, tvoje dijete nema nikakv IP sluzbeno?
ne, imam samo papir od Vlahinsky
ali nisam ni trazila nikakav poseban tretman, osim da mu samo svako toliko vrati paznju i da provjeri dal si je oznacio zadacu.
da li ju je napisao ili ne to je vec moja briga i ne trazim popustanje oko nenapisane zadace.
Onda ti je sve vise manje prepusteno na volju uciteljice.
Mi jesmo "vozili" sa s starijim prva cetri razreda samo na preporuku psihologa , ali ...čak i sa sluzbenim IP (od 5. razreda) bila je to i jest teska borba kod vecine profesora.
Ne znam , nekima sam 100X morala reci iste stvari i na kraju se nista nije dogadalo. Ukljucila sam i strucnu sluzbu, ali i ona nam je vrlo slabasna (defektolog na pola radnog vremena , pedagog i bolje da nije ukljucen).
sve u svemu, prezivjeli smo sa starijim uskoro punih 8 godina, veslimo se kraju osnovne.
Sa mladom smo tek na pocetku, to ce biti posebno zanimljivo , jer je problematika drugacija i ispoljava se drugacije.
Sad imam vise iskustva , i nemam vise zivaca za titranje i "hodanje po jajima" , strucnoj sluzbi idem na redovitoj bazi ako mislim da treba.
Ja se ne bih složila, jer polazim od pretpostavke da u školama rade normalni ljudi, dakle da stručnu službu čine normalne osobe koje ne rade samo ako moraju jer imaju službeni papir, nego rade u interesu djeteta.
Znači, ako dijete ima poteškoću o toj se poteškoći miože razgovarati sa stručnom službom, i miože se tražiti od stručne službe da uputi učiteljicu u način rada s djetetom, bez obzira na službeni IP.
E sad, jasno je da često nema koristi od razgovora i intervencija niti kad dijete ima službeni IP, ali ne znači da trebamo dići ruke u startu.
U svakom slucaju vrijedi pokusati. Ima skola sa s puno boljom strucnom sluzbom koja je temeljitija i vise podrska uciteljima/profesorima.
(Mene je npr. šokirala cinjenica da prosesorica matematike koja mom strijem predaje punih 4 godine NE zna da se on vrlo intenzvno bavi sportom i natjece sluzbeno u svojoj kategoriji.Tako je jednom prilkom sazvala sluzbeni sastanak i rekla izmedu ostalogda preporuca da se dijete bavi sportom. Znala sam ja da je puno toga podlozno interesu i motivaciji, ali ovo me bas fino vratilo u stvarnost koliko se nasa djeca u skoli NE vide kao neke kompletne osobe.)
Zašto bi nastavio i koji samo predaje a ujedno nije razrednik trebao znati koje vanjske aktivnosti ima dijete?
Zato što je dijete osoba? Posebno što se ovdje radi o djetetu koje ima poteškoću, a s druge strane se ozbiljno bavi sportom.
s tim da ako učiteljica kaže da ne treba slušat psihologe i da ona ne vjeruje u to i da su to sve roditelji krivi, sretno psihologici s uvjeravanjem!
Dijete je kategorizirani sportas. Koji se bavi tim sportom 8 godina, nastupa na prvenstvu Hrvatske i odlazi na medunarodne turnire. Ima treninge vec godinama 3-4 x tjedno. Izostaje povremeno sa nastave zbog prvenstva, priprema ili medunarodnih turnira.
Ok, ne ocekujem da profesor sve to zna, ali u profilu djeteta u imeniku vrlo jasno pise koja mu je slobodna aktivnost.
Eto, dijete ima poteskocu , ima individualizaciju, povremeno izostaje sa nastave...ocekivala bih barem da netko procita njegove generalije, poprica sa razrednikom ili strucnom sluzbom.
isto kao sto bi mi bilo logicno da profesor zna da se neko dijete vrlo ozbiljno bavi plesom ili pohada godinama i glazbenu skolu.
u skoli su izvan sebe od srece kad pricaju o uspjesima njihove djece na natjecanjima na koje ih je poslala skola. Ali zivot izvan skole, iskustva izvan skole, trud i vrijeme ulozeno izvan skole, snalazenje u okolnostima i drustvenom zivotu izvan skole...to kao da ne postoji. Kao da to nije isto dijete. Kao da je zivot i sposobnosti koje nisu direktno vezane uz skolski uspjeh ne govore nista o njima.
Koliko vaši imaju ocjena u drugom polugodištu? Moja išla neki dan zbrajat ocjene (hoće se hvalit peticama) majke ti za 3 mjeseca više od 100 ocjena (nekih cca 110). to mi se čini baš puno ocjenjivanja.
joj sirius kako su mi tužne tvoje zadnje rečenice :-( strašno.
Je ali ako imate e dnevnik predmetni nastavnik može vidjeti samo stvari vezane za svoj predmet a ne i općenito stvari. Mene recimo sretan kad profa iz engleskog u eine nikad piše izostanka za pojedinog učenika i uvijek se strecnem kad vidim da nije na satu mada znam da je ili bolestan ili na natjecanju
Imamo e-imenik od ove godine.
3 godine obicnog imenika prije toga. Gdje je jasno pisao koja kojom se slobodnom aktivnosti dijete bavi, sto su mu po zanimanju roditelji i sve ostalo iz svih drugih predmeta.
Da se razumijemo, u jednoj fazi se moje dijete bavilo sa dva sporta, 5 treniga tjedno i utakmice oba dana vikendom, i svejedno imalo ( tada) 4 iz tjelesnog jer je tesko podnosilo poraz.:roll::mrgreen:
Pa sam pitala profu koliko bi iz tjelesnog dala Goranu Ivanisevicu nakon sto od odusevljenja slomi reket nakon poraza.:angel:
Upravo tako. Predmetne profesore se ne tiču vanškolske aktivnosti učenika. Tiče ga se samo znanje i ponašanje na njegovom satu.
Ako roditelji ili samo dijete smatraju da je sport ili bilo koja druga vanškolska aktivnost, dovoljno važna da utječe na znanje nekog predmeta ili izostajanje s njega, to se riješi sa razrednikom.
Oduvijek tako postupam, bez obzira na broj osvojenih medalja. Škola je škola, takmičenja su takmičenja.
Ako se predmetnog profesora ne ticu vanskolske aktivnosti zanimljivo je da ih onda on predlaze za dijete.
Iako se dijete vec bavi takvom aktivnosti bez pauze i vrlo ozbiljno cijelu osnovnu skolu.:mrgreen:
Osim toga, ako se skolu ne ticu vanskolske aktivnost zasto su navedene u papirima i zasto onda izostanci zbog njih su regulirani raznim pravilnicima?
Mora da postoji neki razlog..,
Nema ovo jos previse veze sa prvasicima berbe 2015/2016, ali i oni ce vrlo skoro doci u predmetnu nastavu.
Žalosno je napisati da se nastavnika u školi ne tiče bilo što u vezi djeteta. Posebno kad se radi o djetetu s poteškoćom, koje još k tome ima poteškoće baš s predmetom tog nastavnika.
Čovjek bi pomislio da se na sjednicama, razrednim vijećima, ili kako se već zovu ti događajii razgovara o djeci, njihovim poteškoćama, ali i njihovim postignućima - znači o tome tko i što su u stvarnosti ta djeca.
A zašto bi on trebao brigati kaj djeteta radi u slobodno vrijeme? Misliš li ti da na sjednicama pričaju kak Marko trenira svaki dan po tri sata i još što Šta? Bitni su tu rezultati u školi i izostanci,
Ja kuzim glediste od jelene i od sirius u neku ruku...
nego kako planirate na jesen hoce vam djeca odmah ostajat sama po 4-5 sati doma ili planirate nego prijelazno razdoblje nq pocetku da netko uskoci djetetu podgrijat rucak i sl.
ja sve vise razmisljam da joj pokazem detaljno sve sa plinom i strujom jer me neki dan zicala telefonom kad je htjela ugrijat vodu za zobenu kasu.jesam ja prelezerna ili vas ima jos koji tako postupate/razmisljate?
mikrovalnu nemamo i ne znam jel bi je nabavljala (radi svih onih istrazivanja oko zracenja).dakle pitanje se ne odnosi na mikrovalnu.
Ne kuzim zasto mislis da si prelezerna.
Moja je sama od prvog razreda jer neide u boravak. Sve ovisi o djetetu.
Baš sama ili povremeno sama?
pa sirius je lijepo rekla da je predmetna učiteljica njoj došla s idejom da dijete treba upisati u neki sport...mogla je pametovati ali se nije mogla prije toga raspitati li ej dijete već upisano na sport ili ne
ali i mimo toga, stvarno ne kuzim zasto predmetni učitelj ne bi trebao biti zainteresiran za dijete...ne za djetetovo znanje iz matematike, nego za dijete! moje dijete glumi, na produkcije ali i na predstave su mu dolazile i raska i profa iz hrvatskom, mislim i iz gee...nema sumnje da ce se tih profa sjecati najduze u zivotu.
Moj kad je bio u toj dobi i ranije nije ni htio čuti da bi bio sam, pa smo odlučili i rodili mu mlađeg brata, kasnije je to prihvatio, klinka je bila uz velikog slučajno su ispali ista smjena, i sve je klapalo ok. Ali klinka je sasvim drugačijeg karaktera od velikog
Bubica, ali to se tvoja cura hvali s nastupima i poziva učitelje, ali zamisli koliko ima klinaca ko recimo moj veliki koji se ni nije pohvalio profaci iz tjelesnog da je dobio medalju ili dve, ili profaci iz likovnoj da su mu u jednom časopisu objavljene slike.
Gle a kak je profa od male bubice znala za predstavu? Neko je reko,kaj ne? Isto kak veliš kak tvoj nema pet iz tjelesnog, on je odabran neki sport koji mu leži, a u tjelesnom ima više elemenata koji se ocjenjuju, kaj ne? Isto nije isprika da ako trenira svaki dan i ima vikendom utakmice, probe... da ne piše zadaće, uči, ima mozak na paši. Već s time kaj ima Ip ili PP ima neki skraćeni program bar sam tak vidla kod dečki koji su išli s mojim u razred, ali u tim i smanjenim elementima se treba pokazati. To je moje misljenje
Moj nema nikakav skraceni program.
Ima isti program kako i ostali. Metode ispitivanja bi trebale biti prilagodene, a najcesece nisu.
i nema on nikakvih problema sa bilo cim iz tjelesnog, u svim elementima je iznad prosjeka ( cudno bi bilo da nije nakon toliko treniranja). U nizim razredima je imao cetvorku samo iz pedagoskih razloga. Jer je tesko podnosio poraz.
Ali ti fulas potpuno poantu.
Niti je razgovor o sportu bio zbog ocjena, niti sam trazila bilo kakve povlastice (?!) zbog treniranja.
Profesorica je predlozila sport da bi on mozda bolje usmjerio energiju , poboljsao koncentaciju i motivaciju.
Ili sto god. U svakom slucaju to spominjem samo kao naglasak na to kako u sustavu vrlo cesto ne gledaju djecu kao kompletne osobe.
možda nisam bila jasna, nije upitna njena samostalnost i ostajanje sama u stanu, pitala sam za plin i struju i podgrijaavanje hrane.
ona već duže vrijeme ostaje doma sama (doduše ne na 5 sati).
jesu vaši sami podgrijavali ručak u 3. razredu (a da nije u mikrovalnoj)? (s tim da moja još nema ni 8 godina al nema veze, ona je zrelija od vršnjaka, na jesen će imat 8 god i 4 mjeseca)
jelena_o da bit će stalno sama, ne povremeno.
Ja ne bih dala da koristi plin.
Indukciju moze.
Ali mi imamo mikrovalnu za podgrijavanje ( iskljucivo kupljenu zbog toga), a ona i nece biti dulje sama ( mozda dva-tri sata kad ima nastavu popodne).
Moj stariji je bio sam od 1. razreda i podgrijavao si hranu na struju,nemamo plin.
Mlađi ce sad 10 i nije ni blizu tako samostalan i odgovoran kao stariji.
Povremeno ostaje sam doma po sat-dva vremena.
Ne koristi stednjak.
Ovisi od djeteta.
Ako mislis da moze sama, ja bi joj pokazala.
Moji podgrijavaju na plin, većinom si sami naprave prilog, struja nam je zadnji ring i jako nezgodno doc do njega, napose malima. Mikrovalnu nemam, ali imam iskustvo od frendice, kod njih je samo jedan razred boravak i to prvi, ali najmanjeg nije dala u boravak, ima dva starija brata ali su bili suprotna smjena, mali čini mu se međusmjena.mali od početka sam podgrijavao ručak za sebe u mikrovalki.
Sirius mislila sam na prilagođeni način ispitivanja i testova, kod nas se to baš jako pazi, bar kolko sam čula na primjeru od mojih vršnjaka.
Moje pitanje da li je bila sama, iso je anatom.
Zaboravila sam, može i u školi ići na rucak