Fakat odličan! Hvala na linku, a hvala i na onom linku za doživljavanje moralnosti ateista i religioznih osoba po državama!
Printable View
Fakat odličan! Hvala na linku, a hvala i na onom linku za doživljavanje moralnosti ateista i religioznih osoba po državama!
Tekst je stvarno izvrstan, no mene plaši što nije toliko teško proanalizirati stanje, koliko je teško naći izlaz iz ove kvake 22 u kojoj smo se našli :-/
Izvrstan Dežulović: http://www.jutarnji.hr/boris-dezulov...nacin/1277226/
jucer je preminuo prof. dr. sc. milan polić :( osnivac i prvi predsjednik udruge za zastitu prava ireligioznig osoba, protagora, autor "moj ireligiozni rjecnik" na youtubeu i recezent i strucni savjetnik knjige "humanizam za djecu" :( nas hrvatski dawkins, hitchens i harris u jednoj osobi, pa cak i vise od toga. veliki mislilac i pedagog. :(
Ja sam cijeli dan pod dojmom. Jako, jako mi je žao...:(
:-( baš tužno, jako velik gubitak za naše društvo.
:(
čitala sam prof polića u medijima :-(
jučer sam gledala frljićevo hrvatsko glumište.
iskreno, očekivala sam bezveznu predstavu, s dobrom temom, al kako govore - samo da mu je skandala.
ali, meni je predstava odlična.
ono kad izađeš iz kazališta pod dojmom. koji traje. ma još sam pod dojmom.
svaka čast, frljiću, blaževiću i glumcima!
nije za svakog. kao što ljudi ne mogu provariti karikature charlie-ja, tako je i ovo. ismijava licemjerje do krajnjih granica ukusa. ako ne možete to provariti, nemojte ići.
a ima par scena koje će mi jako jako dugo ostati u sjećanju....
ne znam jel do mene, jel do raspoloženja u kojem sam gledala predstavu, ali predstava me u jednom (odnosno dva) trenutku natjerala da osjetim strah, osramoćenost, očaj nevine žrtve pred smrt. jako, jako. brutalno, odvratno.
Mene je moja nesanica navela na to da ujutro rano oko 4 čitam propuštene članke Ivančića, Dežulovića, Tomića... pa sam tako dobar dio jučerašnjeg dana bila pod dojmom ovog: http://www.jutarnji.hr/saljive-price...opati/1234499/
stvarno prestrašno.
tako se meni zauvijek u sjećanje usjekao citat iz moje najdraže bajke i.b. mažuranić "bratac jaglenac i sestrica rutvica"
"Bolje je, ljudi božji, da je orao odnio Rutvicu. Teško bi se tko u selu pobrinuo za dvoje djece. A za samoga Jaglenca lako će se tko u selu pobrinuti." "Da, da, bolje je tako," prihvatiše odmah svi drugi. "Za samoga Jaglenca lako ćemo se pobrinuti."
Nekako sam i tako mala imala osjećaj da je to zato što je curica pa je manje važna, a to mi je tako teško sjedalo iako sam kažem priču obožavala i čitala je barem tisuću puta.
i kemo ode. :(
(jest nam je topic)
Nisam poznavala prof. Polića, s njegovim radom sam se tek nedavno počela površno upoznavati, žao mi je čovjeka i gubitka jer su ljudi koji su zainteresirani za to područje rijetki. Članak je genijalan... odgovor na sve koji veličaju neki tradiciju, onako, po defaultu - već sam ga nekom bila slala ili linkala, odlično me se dojmio. Cvijeta, hvala na dojmu za predstavu, moje mišljenje (bianco, medijsko, površno) o Frljiću je bilo ovakvo kakvo govoriš prije gledanja predstave.
Evo must read štiva, odličan, odličan intervju!
Razgovor-s-dejanom-jovicem-proglasili-su-me-vecom-prijetnjom-za-nacionalnu-sigurnost-od-lslamske-drzave
ovo je jako zanimljivo: http://www.latimes.com/opinion/op-ed...115-story.html
http://m.welt.de/politik/deutschland...e-Kirchen.html
Ukratko:
U Njemackoj ima 24 milijuna katolika i 23 milijuna protestanata. U 2014. ih je izaslo po 200 000 iz svake od njih, ukupno 400 000 krscana.
Razlog za porast (2x) od uobicajnog trenda je sto je jos 2009. uvedena neka porezna obveza, jer im dobro ide pa je bio dobar trenutak. Medjutim nisu to rekli svojim vjernicima jasno. U 2013. su banke dobile obvezu informirati svoje klijente i tek su tada ljudi shvatili i ljutito napustili crkve.
Isto tako, buduci da su vjernici pretezno u starijoj dobi, ocekuje se da ce se najkasnije za 15 godina ukupan broj smanjiti za 1/3, tj. preko 7 milijuna iz svake od njih.
ni snijeg ni led (ok, nije bilo leda :)) nas nisu spriječili da dođemo u MSU na promociju Humanizma za djecu
bilo je lijepo, djeca su se zabavila.
samo mi je bilo žao što se nije mogla kupiti knjiga i što smo odjurili pred sam kraj.
Do neke sljedeće humanističke radionice u MSU
Mi nismo isli na noc muzeja, ako bude koja hum radionica u msu javite :).
Ja ne znam kamo sam ja gledala. Prvi put sam naletila na Bracu s pogledom. Braco samo šuti, a njegov pogled za sitne novce 5€ liječi.
http://m.welt.de/vermischtes/article...n-koennen.html
Evo ti onda jedan prigodni tekst iz skore prošlost. :)
http://www.jutarnji.hr/ante-tomic-pr...njaka/1243038/
mene cijelo ljeto besplatno gleda. naime, ljetujemo u istom mjestu i pijemo kavu u istom bircu :mrgreen:
Ja ga jednom srela u Maksimiru u bircu.... gledam ga, gleda on mene... i da se ubiješ ne mogu se sjetiti tko je... :lol: Sutradan mi je sinulo.
Evo, vidim da je Mišak krenuo i preko ruba znanosti (ima neki plakat), hod po rubu je passe valjda :). Evo pak sad nešto za razum-loving ekipu, koja će se prvo upitat i promislit prije nego posegne za sjemenkama, algama, zbog pitanja "a jesu li se pak dovoljno informirali o svemu" (jer, naravno, sve je risk-benefit, i svaki lijek ima nuspojavu) i bez osjećaja o relevantnosti savjetodavnog izvora jer "možda pomaže".. a misle ne može škodit (itekako može, to možete provjerit na siteu). Dakle, to je site di se može postavit pitanje postoje li danas znanstveni dokazi jesu li ionziatori učinkoviti, je li crni kim pomaže u menadžmentu astme, može li se crvena riža koristiti za liječenje kolesterola i koji su onda risks-benefits toga i npr. je li stevija sasvim bezazleni nadomjestak rafiniranih šećera (i jel lupat po njoj bez ograničenja zapravo gore il bolje od rafiniranih šećera - mislim da je nađeno da je stevija kancerogena, ali ne kužim točno u kojim omjerima), jesu li jantarne ogrlice za probleme sa zubićima pomoć ili zapravo vrlo opasne (nisu pomoć, opasne su da se beba ne udavi, a ako pukne, da ne aspirira sadržaj ko ona mala što je na žalost umrla jer je udahnula grašak):
http://www.tportal.hr/vijesti/znanos...erapijama.html
U biti, dovoljno se samo držat onih čekpointa za quakery i već ste on the safe side (je li autor metode neprijateljski reagira na kritike, je li autor, umjesto što kaže "pročitajte moj članak u znanstv. časopisu" kaže "pročitajte (i kupite) moju knjigu", je li sve temeljeno na iskustvima - znate onu, plural iskustava nisu podaci" itd. Lijepim ovdje just in case da netko nije vidio (kad smo već do Brace i njegovog Oka):
http://sci-ence.org/red-flags2/
A jako puno se nadriliječništvo širi u područje neplodnosti, u područje imunoloških bolesti, u sve što je teško za tretirat.
Ne znam zapravo ništa o predstavi, al čini mi se da se uklapa u ovaj topic.
Hrvatska praizvedba drame Teškoće s izražavanjem kontroverznog argentinskog autora Raula Damontea Batane - Copija, održat će se 09. veljače u Teatru &TD s početkom u 20 sati.
http://www.crol.hr/index.php/politik...im-nametnicima
Nisam htjela linkati izvorni portal, ali u gore linkanom tekstu ima poveznica.
Čestitke humanisti(ca)ma.
Čini mi se da bi moglo biti zanimljivo pogledati knjigu. Iz članka se ne vidi baš sadržaj, nego statistika i neke smjernice tipa:
"In the process, it shows how women in scripture dealt with issues such as poverty, faith, infertility, marriage, prayer, rape and war."
ili
"The women in the Bible are healers, teachers, evangelists, wives, mothers — as well as victims of terrible violence"
Žene u bibliji
Jupi, javite za MSU eventove, baš mi je drago.
Danas mi zapeo za oko jedan članak, malo je stila "dojena su djeca inteligentnija", ali... ali zapravo odražava moj neki osobni odogovor na pitanje zašto ja biram ireligioznost, a ne shvaćam to nekim manom/manjkom nečega, nego mi je visokovrijedna, a neću sad spominjat terminologiju "dara", ali ono... ja to smatram svojom vrijednošću i puninom, ma kakvi "odustvo vrijednosti" ili "praznoća":
http://www.index.hr/mobile/clanak.as...mame&id=799232
Ja si često pomislim za neke osobe - "Hm, a vidiš inače je dosta logična osoba!", budući da je iz moje perspektive religioznost apsolutni feler u logici. Vjerojatno nije baš "pristojno" razmišljanje, al ulovim se svako toliko. Srećom ne kažem naglas.
Moje iskustvo (ili bolje rečeno dojam) je da su mi u tipično muškim intelektualnim disciplinama ireligiozni muškarci puno bliži u promišljanju od religioznih, dok u ovim malo nježnijim - socijalnim, oni znaju biti za moj ukus preracionalni. Religiozni naravno padaju na tom socijalnom testu kad je riječ o klasičnim nesuglasicama (LGTB, pobačaj, IVF). Nije to naravno isključivo tako, ali mi se čini da je pretežno. Sa ženama ne diskutiram na taj način pa ne znam.
ina, ovo s indexa je zapravo prepričano http://www.latimes.com/opinion/op-ed...115-story.html što je MC već bila stavila link.
nipošto, samo što te čita pola foruma :lol::lol: da, imam poprilično ambivaletan stav oko religioznosti. prihvaćam je kao ljudsku potrebu, i kao takva mi ne mora biti logična. a možda u krajnju ruku bi trebala biti, jer i potrebu kao takvu mogu si razumno objasniti. nisam još na čisto s tim.
na žalost sam se tu poprilično razočarala u ireligiozne muškarce. možda jer sam puno toga od njih očekivala, kao što inače imam naivno mišljenje o ljudima koji su recimo visokoobrazovani. pretpostavljuajući da fakultet ljudima osim znanja pruža i jednu širu, humanističku dimenziju promišljanja. no, na balkanu je to ipak drugačije... pa fakultet kao takav nije nikakav jamac da se radi i o kritički promišljajućoj, ali i empatičnoj osobi. to posebno važi za medicinare... nisu svi naravno, ali ih je više nego što bih očekivala - šovinisti, seksisti, homofobi, egoisti, kompleksaši... itd.Citiraj:
Moje iskustvo (ili bolje rečeno dojam) je da su mi u tipično muškim intelektualnim disciplinama ireligiozni muškarci puno bliži u promišljanju od religioznih, dok u ovim malo nježnijim - socijalnim, oni znaju biti za moj ukus preracionalni. Religiozni naravno padaju na tom socijalnom testu kad je riječ o klasičnim nesuglasicama (LGTB, pobačaj, IVF). Nije to naravno isključivo tako, ali mi se čini da je pretežno. Sa ženama ne diskutiram na taj način pa ne znam.
tako je nekako i s ireligioznim muškarcima. barem ovo što imam prilike pročitati na fb. feministički osviješteni muškarci su mi po razmišljanjima najbliži, bili religiozni ili ne.
Ja cu iz svog iskustva potvrditi da ne samo medju visokoobrazovanima, nego jos tuznije, medju onima koji obrazuju visokoobrazovane, ima jako puno ljudi koji nisu spremni propitkivati, istrazivati, suprotstaviti se bujici...
U mojim ocima oni gube licni integritet, tako da na titule gledam kao na garderobu i na cipele osobe koja ih nosi - mogu se kititi, ali sustinski su ono sto se krije ispod tih dzidza. I ako ih demaskiramo, najcesce ispadne da su mediokriteti.
A sad otvaramo jednu siru temu koliko su (recimo drustvene)znanosti u hrvatskoj otvorene a koliko je to jedan uski krug..s posebnim izvitoperenostima pa iznjedruju hagioterapiji koja bi po red flags of quackery vjerojatno...pala. Prirodnjaci tu ipak bolje prolaze, moraju sa svijetom komunicirat i ne mogu bit solo. Uzmite ovo ko komentar laika-promatraca.
Meni se cini da sto je covjek u svom fahu veca manga to je pristupacniji i otvoreniji.
:)
Ma je, al se tjesim da me ne pozna bas pola foruma. Sad se ne razlikujem bas od komentatora provokatora u dnevnom tisku.
Što se visokoobrazovanih i šovinizma tiče, svega ima. I onih koji su skroz korektni, i onih koji su turbo primitivni, ima skrivenih, ima otvorenih, ima onih koji za sebe misle da su obozavatelji zena pa ih "posebno" tretiraju i "štite" njihov nježni mozak.
Ali u biti mi je nekad zanimljivo kako se tretman mijenja u ovisnosti o "kolicini sminke", i to i kod onih najkorektnijih. Znam da je to prirodno, ali mi je svejedno zanimljivo u live verziji.