Za neke stvari potrebno je od prije imati VSS ili VŠS
Printable View
Za neke stvari potrebno je od prije imati VSS ili VŠS
mislim da je dobro što nam to "prodaju" kao cjeloživotno obrazovanje ili obrazovanje treće dobi- malo će nas kasnije demencija uloviti
Ne, Osijek
Logopedija je isto samo redovni studij (njihova komora se dobro izborila za to, ne priznaju ni strane diplome; ne daju nikome "sa strane" da probije njihove zidove; jasno mi je da zanimanje mora biti regulirano, ali danas uz otvaranje obrazovanja, alternativnih načina studiranja, i pogotovo u svjetlu EU-a, totalno mi je to promašeno, posebno jer logopeda nedostaje na tržištu)
edukacijski rehabilitator može provoditi aktivnosti npr, motorike, komunikacije, ali ne smije provoditi dijagnostiku niti vježbe izgovora i sl.
vjerojatno neke privatne prakse malo rade u mutnom, ali mislim da komora provjerava i ne dozvoljava rad
Dio provjerava komora, al otvore obrt pa stave usluge savjetovanja i savjetuju sve živo i neživo...
A opet, kad sam bila korisnik, odnosno dijete kad mi je bilo korisnik "savjetovanja" bilo me baš briga za certifikate, više da su kliknuli i da se vidio napredak...
Ta
Same with psihologija powered by FFZGHR. Male šanse da pristupe ovi iz NL. Ali, npr. radit mogu Gestaltovci u okviru svojih društava nakon 4 godine obrazovanja. A ne da ih nedostaje, nego vapi. Iako, to možda brzo zamijeni UI (brže nego što bih ja htjela), nikad ne znaš. I tako, svi brane "dignitet struke"/"teritorij" (ovisno o kutu gledanja).
Ja sam prilično pragmatično birala studij. Ali mi nije uopce bilo jasno sto se tamo uči. Prolistala sam indekse nekih ljudi i pogledala je li mi nesto odbojno i nije bilo. Ne mogu reći da sam skroz promašila, ali ni da je eto baš to bilo za mene najbolje. Slično i moja sestra. Ona je pak upisala ono za što je mislila da je najteže završiti. Jedna poznanica mi je tada rekla da ce upisati nutricionizam, ja nisam ni približno znala što bi to bilo, mislim da nisam tu riječ čula dotad.
Ja stalno učim. Bez certifikata. Rekla bih da nema radnog dana da nesto novo ne naucim iz struke. I na kavi na poslu mi je drago razgovarati o struci, draže nego neki small talk.
U mirovini se više vidim kao volontera, nego da učim strane jezike. Samo kad bi mi zdravlje dozvolilo. I neko plesanje bih učila npr. Al daleko mi mirovina jos izgleda.
Kad bih ostala bez posla, pokusala bih se u školi zaposliti. Dok fali matematičara i fizičara imala bih šanse, uz polaganje pedagoških predmeta, dok god se na natječaj ne javi pravi. A mislim da bih mogla entuzijastično raditi i na nekom malom otoku i pokrivati više predmeta u osnovnoj, kad bi mi dozvolili. :) Matematiku, fiziku, tehnicki, glazbeni, tjelesni, engleski, njemacki, mozda cak i kemiju. Srećom ne bi mi ni dozvolili. :)
Preskočila bih hrvatski i biologiju ako bi se ikako moglo. A ni informatika me ne bi usrećila. Kako se neki vesele da ne moraju fiziku, tako sam ja vesela da ne moram školske zadaće iz hrvatskog pisati (moja noćna mora) s iznimkom eseja.
Ja isto iz matem.gimnazije i sa STEM mozgom završim humanistički faks. Ne znam kako se to tako odvilo hahaha drugi izbor je bila arhitektura al nisma mogla tako 2 različita prijemna pripremat. Moja glavna ideja vodilja je bila da radim posao zbog kojeg ću putovat a to sam i dobila :-)