sto se kolica tice, ja imam svoj stav koji ne mora biti tocan, a izgradjen je na iskustvu sa starijom.
moja starija nije mogla samostalno sjediti (znaci da je se posjedne i da ostane sjediti) do tamo 9mj.
znam da je na goljaku dobila dozvolu da je se malo uspravi na pola tada, a da je u sjedecem polozaju kad je jako dobro sjedila i baratala s obranama, iako se jos nije mogla sama posjesti, tako da je u uspravni dosla s 10mj.
mladja je bila u lezecem dok nije super sjedila iako se nije sama posjedala, no mladju nisam ni testirala moze li sjediti dok nije imala 9 i pol i kad sam je testirala (pedica to ne kontrolira vec pita mene) imala je ravnu kicmu, bocne obrane i spustala se do poda u posezanju igracaka i dizala se nazad, pa sam je s 10 stavila da sjedi u kolicima.
tada je ona bila spremna za sjedenje, ali losa strana da dijete na podu sjedi i igra se je ta sto se koci daljnji napredak i razvoj. djetetu je puno zanimljivije sjediti i igrati se, tada pocinje kopati po kutijama, slagati kocke, pa vise ne zeli na trbuh. tad sam je stavila i u hranilicu.
i za to je dobila i od fizijatra zeleno.
isto tako je reko da je sto vise na trbuhu, i dalje. no ponekad je (tako sam i tumacila sto vise) u sjedecem jer razvija finu motoriku i neke druge stvari, a istovremeno vjezbamo posjedanje. znaci ne spustim je da sjedi vec da legne i snjom vjezbam posjedanje kako su nam pokazali na vjezbama. vrlo brzo se sama posjela, no na zalost zbog vjezbi je pocela negodovati cim je primim jer misli da je vrijeme vjezbanja.
i smeta joj sto i na spuzvi klizi kad se krene posjedati pa "puzi" u rikverc.
onda sam je prije 10 dana skinula u bodi, stan grijem na 23, i sad mi je turbo jako prehladjena.
bas sam razmisljala kako su mi obje cure trebale propuzati i posjedati se u sred zime i da je mozda bilo ljeto i da su obje bile gole da bi to ucinile puno prije.
isto tako sam joj makla platnene pelene u ovih mjesec dana jer ju uzasno sputavaju u kretanju.
no kako ima dijagnozu, vjerujem da je nema da joj nista od toga ne bi smetalo.