baš to sam htjela reć, kod nas i nakon boravka, do 8. razreda se može ići na ručak u školu, to je super
Printable View
baš to sam htjela reć, kod nas i nakon boravka, do 8. razreda se može ići na ručak u školu, to je super
Kod nas ima neki limit sad koji ne znam, ali znam par njih koji su to koristili do kraja osnovne, ali nažalost isti nisu napravili ništa više od muckanja juhe iz vrecice
Svakako bi joj uzela opciju rucka u skoli al ne jede bas sva jela, pa kad je popodnevna smjena ne bi htjela da gladna mora biti do npr. 17h.Zato razmatrat vasa promisljanja da vidim hocu li izbjec mikrovalnu ili ne. :mrgreen:
Kolko se ja sjećam većina popodnevno nastave počne u 12.20kod nas za klince do četvrtog razreda. Ručak onda treba ići prije škole, ima raspored kad se može uzeti ručak, jedino negativno je da se nemoze uzeti povremeno ručak, nek se mora za cjeli mjesec, tj.odma se treba predbilježite za cijelu godinu.
kod nas ne za godinu, nego mjesec po mjesec...a što se tiče izbora hrane, ne mogu niti ja doma spremati samo ono što oni vole, moj je u školi projeo svu hranu...
Razgovarala danas s muzem.kaze on sta ti pada na pamet,naravno da nece petljat s plinom.kupit cemo mikrovalnu ha ha
moja je tip od zdravije prehrane ja je zovem : prilog blitva a sin mesar.
dakle ona ce radije pojest meso na naglo nego npr.pohanac. pohance ne voli a meni ne pada na pamet da je silim na nezdraviju hranu jer ne moze birat izmedju bar 2 jela ko ja u kantini.
u ovom slucaju radije joj nesto skuham doma.
kod nas u skoli ako je meso u 90% slucajeva je pohano jer vecina djece to vise voli. Moja ne jede ni hamburgere ni pomfri (ajd tu i tamo)...ona je takav tip.i ja volim laganije i zdravije. Al ce potamanit pire i slani krumpir.
Sina bih cak vise forsirala jer ne jede dovoljno povrca al najsmjesnije je sto bi njemu vise odgovarala takva prehrana u skoli nego njoj koja se "zdravije" i uravnotezenijw hrani.
mwni nije problem skuhat 1-2x tjedno nesto sto ce podgrijat.
Jesi li gledala meni za 4.mjesec,kod nas se na početku godine moraš prijaviti za obroke na koje ćeš ići, a plaća se mjesečno, ne možeš jedan mjesec jest, pa dva ne, pa će tri opet da. Vidim lili da ćeš imat novu disciplinu brzo kuhanje, nećeš moći reći svi mi jedu u ustanovama
Jelwna pa naravno da cu placat cijwlu godinu.ne kuzm sta je tu upitno.ako djetetu jeeno jelo tjedno nije naj nes ti skuhat joj rucak za taj dan.
nego da se ja malo pohvalim.u inozemstvu sam sad a kcer me maloprije zovnula da mi kaze da je medju 10% najboljih u cijeloj Hrvatskoj na matematickom natjecanju Klokan . Sva je happy jer joj je cijeli razred pljeskao.to joj je najveca nagrada :lool:
A ja sam moram priznat ponosna jer znam da je dvojila dal da uopce ide na natjecanje i naravno nije se ni pripremala za isto.
Didino dite-dida prof.matematike a nisu ni starci za bacit u podrucju matematike ha ha
evo me došla sam reći da ne mogu vjerovat koliko gradiva se propusti u 5 radnih dana. imali smo jedan obiteljski put u inozemstvo, planiran pola godine unaprijed i n L. nije išla u školu od pon do pet.
Gospe moja koliko je gradiva trebalo nadoknadit, samo iz MAT 12 str zadataka (zbirka, radna, knjiga) + 3 stranice u bilježnici ukupno 15 str, a di su još svi ostali predmeti.
Bome više nikad nećemo tako složit put al ovaj put nije bilo nekog izbora.
Vidim da nitko nije napisao niti jednu oprostajnu za kraj godine?
Eto meni je ova godina prosla brze nego prethodna, i puno lakse nekako - dijete se dodatno uozbiljilo, sve zadace rjesavalo na boravku, stvarno je bila super.
Ja sam isto odrasla i pomirila se sa situacijom, iako nisam odoljela da se ne bar malo ne nerviralam oko PID (npr. osoba koja je sastavljala u RB primjere za vozni red dolazaka i odlazaka izgleda nikad u zivotu nije vidjela neki uzivo...) ili zadataka iz matke i sto uciteljica smatra tocnim (npr zadatak 16:4=4 provjeri oduzimanjem, moja napise 16-4=12-4=8-4=4-4=0, ja joj kazem kako to nije tocno jer nije dobila isti rezultat drugim nacinom a ona me gleda sa 100 upitnika u ocima jer je uciteljica rekla da tako treba i ona ima sve kvacice iz takvih zadatka :roll: )
Moja je isto izostala 6 dana nastave zbog putovanja ali nadoknadila je bez problema tako da ne vidim neki problem da u buducnosti ponovimo isto :mrgreen:
Zato iduce godine krecu novi izazovi - nema boravka, smjenski rad, ne znam jos uopce kako ce s ruckom - valjda ce sve bit ok. Mikrovalna je na pultu i ne bojimo se koristiti je 8-)
Lili i Jelena...nama nisu dali ručak (ispisali ga iz boravka u listopadu) i cijelu godinu smo muku mučili. Muž je leteći, pa mu je on grijao ili kuhao ponekad. Mali koristi mikrovalnu. Plin mu sene bih usudila davat da sam petlja.
Lili - moj je bio na skijanju pet dana...ali ja sam pitala učiteljice kaj će radit i on je na skijanju popodne rješavao zadatke i pročitao te neke pjesmice i riješio par stranica iz prirode. Nije bio nikakav bad kad se vratio, a tamo mu je taman ubilo vrijeme iza ručka..
Godina je lijepo prošla. Poučena iskustvom nema previše bauljanja po ljeti, jer mu je trebalo do Božića da se ufura u školu. Red, rad i disciplina i po ljeti:-)
Kod nas se može doslovno do kraja osnovne jesti u kuhinji, ali se treba na početku godine prijaviti koji obrok, može to biti kombinacija a može biti samo Užina ili samo ručak. Malo mi je čudno da u titusu nije tako
je andiko ako dijete ima vremena popodne, al mi smo bili u Londonu, cijele dane smo hodali i razgledali, nije bilo niti malo vremena za primit se gradiva a i učiteljica mi je rekla da joj niste slučajno davali na putu da unapriejd rješava neka uživa na putu, ne ide se svaki dan u London :-)
ok možda je nas potrefilo i nezgodno razdoblje mjesec i pol pred kraj godine kad su jakooo puno toga učili i pisali, i bome trebao je cijeli tjedan iza da se nadoknadi propušteno, ispišu silne stranice u bilježnicamai knjigama i paralelno polaže testove koje je propustila tjedan dok je bila na putu.
Kod nas je zaključak da više definitivno ne idemo na put koji će joj "uzeti" cijeli tjedan nastave ako nije baš neki turbo izuzetak od puta tipa New York :mrgeen: a toga mislim (sigurna sam) da neće biti u dogledno vrijeme.
malko Lili pretjeruješ, moja je bila tri tjedna u trećem razredu izvan škole, došla i sve rješila jako brzo, i dobila odmah par petica čim je došla.
usput sillyme nadam se da 16:4=4 provjeri oduzimanjem, moja napise 16-4=12-4=8-4=4-4=0 ovako nije pisalo ni u jednoj knjizi u hr, jer to se jednostavno ne smije raditi
Bome moja je jako brza i snalažljiva i bilo je brdoo gradiva koje su prešli tom tjednu (ja sam ostala paf :-o a ja sam rijetko u tom stanju :-) ) i trebalo joj je par dana (ima dijete i druge vanškolske aktivnosti), kažem mislim da je do tog razdoblja u godini.
I tvoja ako je bila na BO ili slično sigurno je mogla pomalo rješavat zadatke koje je preskočila il je odmah u prvom tjednu nadoknadila gradivo od sva 3 tjedna? to mi se čini skoro nemogućim, prepisati sve te silne stranice teksta, brdo zadataka za rješiti, zadaća...u jednom tjednu a da se nije u međuvremenu ipak nešto od gradiva obradilo.
a možda nam ni učiteljice nisu jednako zahtjevne :mrgreen:
ma kaj cviliš, bilo pa prošlo:mrgreen::lol:
ma i tvoja je mogla ponavlajti gradivo u šetnji, ko i moja, pa i dok se igrala na plaži, njemački je vježbala s jednom njemicom koju smo slučajno sreli, vjerujem da tvoja nije trebala tražiti engleze usred bilog svita:mrgreen:
Ne razumijem komentar. Meni ja naravno jasno da ovo nije tocno rijeseno, ali ako uciteljica u RB za 10 takvih zadataka stavi 10 kvacica onda sam odlucila da se vise necu petljati i cekam vise razrede matematike. Mislim napisala sam skracenu verziju, oni su radili npr provjeri 36:9=4 ali meni je to sasvi isto ako zavrsi zadaatk s 0
Sto se tice nadoknade i mojoj je trebalo par dana, bilo je toga isto poprilicno a nismo mogli nista raditi na putu jer smo bili - na putu. Bez popodnevnog odmora :mrgreen:
po tome bi ispalo da je i 16-4=0, što nikako nije, znači u matki znak = se smije koristiti ogranićeno, ali da je svaka ta rećenica u novom redu onda je ok napisano, jel kužiš stvar sada???
Ja jako dobro znam za što se i kako korisit znak jednakosti ali to u ovom zadatku uopće nije ni od kakve važnosti! Napisano je skraćeno, i to je posve irelevantno.
Jedina stvar koja je bitna je da piše da se na drugi način riješi zadatak - a to uvijek i svugdje znači da rezultat mora biti isti. A ona ide isti zadatak rješavati na drugi način i dobije različit rezultat!
Znači, dijete bi trebalo shvatiti da treba zbrajati i preostalu četvroku prilikom oduzimanja dok broji koliko puta oduzima 16-4=12-4=8-4=4 i tu treba stati jer ima već 4 4-orke čime je dokazala tvrdnju da je 16:4=4. Da je metodika matematike ičemu radili bi to preko skupova (da npr dobiju set od 16 zrna graha pa oduzimanjem dijele)
Umjesto toga, a što mi je najgore od svega, kao "bonus" ne utvrde činjenicu da kad piše "riješi na drugi način" da to uvijek znači da moraš dobiti isti rezultat.
Na drugi ili duži?o jako je bitno kako je napisano
identična situacija, na nogama od jutra do mraka, čak i bez dolaska u apartman.
Nije mi padalo na pamet da u šetnji i razgledanjima između muzeja, znamenitosti, parkova ponavljamo školsko gradivo, upoznavali smo ih sa znamenitostima tog grada, što bih rekla da im je čak i bolje iskustvo gledano dugoročno i sigurno će te infromacije duže zapamtit nego neke druge iz "regularnog" gradiva jer je sve vidjela uživo.
Ako broje koliko puta su oduzeli četvorku, onda zaista treba još jedan korak, tako da na kraju bude 0. Tek onda su 4 puta oduzeli četvorku, i dobili ostatak 0 (što vjerojatno još i ne komentiraju).
Ovaj zapis s jednakostima je potpuno nekorektan, i držim da je jako loše da tako rade. Matematička jednakost ima svoje značenje, a formalizam zapisa u matematici je jako bitan.
OK, ako bi isli do kraja mogli bi još jednom uzeti 4 kako kažeš i vidjeti da je ostatak 0 i onda brojati samo oduzimanja (ali naravno da radi preko skupova kad joj ostane zadnja četvorka onda više nema što oduzimati jer je preostala četvorka tu i zbroje se hrpice - da se svedu na konkretni primjer u praksi a ne na apstraktne brojeve kako rade). Isto tako oni uopće nisu radili pojam ostatka kod dijeljenja. A iskreno, nisam primjetila ni da su brojali četvorke - nisu bile ni na koji način posebno istaknute ni prebrojane - nego su samo radili mehaničko oduzimanje bez ikakvog dubljeg smisla. Tako da je ostalo da rješavajući zadatak na drugi način dobiju drugačiji rezultat (nula vs četiri).
Ne slažem se oko ovog s jednakostima, ja sam tako redovito pisala u zadacima i nikad mi nitko nije oduzeo ni bod ni išta slično što sam skratila zapis dokle god je bilo jasno da samo nastavljam raditi s rezultatom prethodne operacije. OK, moja sjećanja su pretežno vezana za srednjoškolske i fakultetske dane matematike. Osnovne se samo sjećam kao nezahtjevne, da ne kažem dosadne...
Naprotiv to se ne smije pisati ni u osnovnoj a kamoli fakultetskoj matematici, još uvijek se nadam da to nije tako bilo napisano, jel je to potpuno pogresno
silly, to što ti ističeš kao rezlultat, nije rezultat. Kako bi radila da imaš 15:5?
15-5=10
10-5=5 (ti bi tu stala i zaključila da je rezultat 5?)
5-5=0
Triput smo oduzeli peticu, završili smo s nulom, dakle: rezultat dijeljenja je 3.
Moguće da te netko puštao da pišeš da je jednako ono što nije jednako, ali to ne znači da je to bilo dobro. To je ok kad čovjek sam sebi radi svoje bilješke (iako je i to upitno, ali ako poslije zbog toga ne griješiš - zašto ne), ali ako taj zapis treba nekome nešto iskomunicirati, onda to ne funkconira. Ja svojim studentima na ispite napišem u napomeni da ne čitamo misli i da raspolažemo samo onim što su napisali (doslovno tako), jer oni iskreno misle da upće nije važno je li piše jedno ili drugo, kad su oni MISLILI dobro.
OK, priznajem da sam malo zabrijala s "isti rezultat" jer se poklopilo u primjeru, no u svakom slučaju naravno da je onda zadatak trebao biti dovršen na način da se broje 4-ke i da se dobije isti rezultat koji se provjerava. I može se bilo ići oduzimati do nule (pa brojati samo oduzimanja) ili oduzimati do zadnje četvorke i brojati i nju (meni je to prirodnije). U svakom slučaju nisu ništa prebrojavali, nisu dobili isti rezultat drugim načiniom, i nisu shvatili poantu zadatka nego je ostalo samo mehaničko oduzimanje...
Vjerujem da i ti nisi shvatila bit zadatka, i nadam se da nisi tako maloj rekla da se to rjesava
Ničemu
Ekipo, kupujete li nove školske torbe? Mi smo ovu pošteno izraubali, nosila ju je dvije godine i vrijeme je za novu. Morat ću potražiti nešto zericu veće jer sam primjetila da se dosta habaju ćoškovi većih knjiga u staroj a pretpostavljam da broj/veličina knjiga samo raste s vremenom. Sad sam sva u uspoređivanju mjera... Ima tko kakvu preporuku?
Hi Mrvna
Nasa je I dalje skroz ok..Kcerka ima veliku od McNeala a rubivi au oblozeni onom plastikom ili cime vec.
Ono ato cu kupovat oko 20.8. (kad budu snizenja u Muelleru) su biljeznice i skolski pribor.
Moja kaze da je pozeljela skolu i prijatelje :-)
Gdje si kupila McNeillovu?
Ako ju je prerasla kupi veću, tak sam ja velikom isto. Klinka je naslijedila torbu koja je bila nošenja od, 3-6razreda,jos četiri godine, i sad smo je prosljedili jednoj forumasici za njenu curu. Klincu smo kupili novu torbu u veljači nadam se da smo do četvrtog razreda to pitanje riješili
Ma stara je već spigana toliko da mi je teško prokljuviti dimenzije a na netu gledam za istu torbu na različitim sajtovima daju drukčije dimenzije (vanjske, unutarnje, tko će ga znati?)
Mrvna gledam i sebi se smijem kako sam napisala brand marke :lool:
Ja sam kupila u veljači u Muelleru kad su bila sniženja fakat za male novce i bit će joj 3-4 godine sigurno. i sad je ko nova samo je treba oprat, to ću zaposlit djecu :-)
tnx :-)
Ima li tko Santoro torbu (one gorjuss djevojčice?) Moja se zapalila za jednu, spremna je iskeširati iz vlastite kasice ali ne znam kakve su na duži rok? Računam da joj bude za treći i četvrti razred, idealno.
ne znam gdi bi to sad mogla uživo vidjeti kad nema algoritma
inače će morat pozamašnu svotu izbaciti iz kasice
http://www.njuskalo.hr/skolske-torbe...oglas-15882730
25% popusta u Mulleru 8-) Dogovorile smo se da ćemo dijeliti pola pola.
gorjuss u milleru?