Milenche-zao mi je sto prolazite kroz toliko problema :(
Printable View
Milenche-zao mi je sto prolazite kroz toliko problema :(
Draga moja QueenBee, hvala ti!
Zilavica mala je to, rijesile smo dijagnozu po dijagnozu, jos su nam kontrakcije jedini problem,a i njih drzimo pod kontrolom.Danima dodajemo tjedne,tjednima mjesece i sigurna sam da cemo sve mi roditi zive i zdrave male paketice i da cemo se druziti na nekim veselijim podforumima.
Majke hrabrost,pusa svima!
Jutro cure :)
Tajci, kako ste ti i bebica?
Jutro ,
Jel pijete :coffee:
Tajci ne moj maziti trbuh, opusti se.. Beba ima super kilazu..i da se i sad porodis sve bi bilo ok. Ostala mi mrvu duze dok beba dode na 2500kg.,
Milenche, moj L je imao petu bolest al ja ju nisam dobila. Kaj je i onda opasno? Ti si ju bas imala ili netko od tvojih?
Ima li nam novosti sa Verom? Se mozda negdje javila?
Sanja, peta bolest moze izazvati fetalni hidrops kod bebe.
Moja najbolja prijateljica je zbog pete bolesti izgubila bebu u 30. tt. :-(
Kad se radi torch, negdje na pocetku trudnoce, onda vidis jesi li je imala, odnosno imas li ili ne antitijela.
U zadnjoj trudnoci su je skupili moji klinci, ja antitijela nisam imala ali se nisam ni zarazila.
Kava popijena...
Sanja, petu bolest je vecina nas prebolila dok smo bili klinci,ali ne i ja ofkors.Moj sin ju je dobio,ali mu nije dijagnosticirana,rekli su alergija na nesto.Petu bolest kad prebolis imas zastitu do kraja zivota.Nakon dva tjedna sam dobila ja,tada sam bila 12tt.Taj nesretni virus moze u ranijim tjednima trudnoce izazvati missed abortion,a u kasnijim prestanak stvaranja eritrocita kod bebe sto se na utz vidi kao fetalni hidrops koji beba ne prezivi.I sto je najgore,to se moze razviti u roku od 3-8 tjedana od infekcije,a u nekoj literaturi cak do 12 tjedana.
Mi smo izasle iz tog vremenskog okvira,rađeno mi je bezbroj utz i ona je dobro(tri puta kucam u drvo).Naravno da cu se smiriti tek kad je zivu,zdravu i pravu uzmem u ruke..
Zato bih svakoj zeni koja planira trudnocu savjetovala da napravi test na antitijela na parvo b19 i pripazi se ukoliko nije preboljela petu bolest.
Ajme,nadam se da nisam zapilila previse i napisala elaborat!!!
Sani,a u kojem tjednu je dobila parvo?Grozno mi je to procitati...
Milenche, u 20.tt.
Isla je svaki tjedan na uzv, i sve je bilo ok.
Zadnji uzv sa 30.tt je, nazalost, pokazao to sto je pokazao.
Dobro jutro curke. :heart::coffee::*
Vera nam je rodila. Javila se na drugoj temi.
Ajme,Sani prestrasno...kod nas je proslo vise od 13 tjedana,nadam se da je to to.
Citala sam da 30% beba pokupi parvo od mame,a od tog postotka 3-5% razvije fetalni hidrops.
Jesi li i tebe pratili utz svaki tjedan?
Tako je..najbolje je odraditi TORCH cak i prije planirane trudnoce a kasnije u trudnoci se mogu testirati samo virusi na kojima se nema antitijela.
Ja npr.nisam preboljela parvo ni toxo.
U slucaju da su nekome pozitiva antitijela na toxo, trudnocu treba odgoditi na 6 mj.do godine dana dok se nesteknu antitijela.
Potrebno je naravno vise vadjenja krvi dok se sve to stabilizira i dok gin da zeleno svijetlo.
Cure koju su u Zg torch mogu napraviti u Mirogojskoj 16 bez narucivanja cini mi se cak do 13 h od pon-pet.
Milenche, dobro ste sve izdrzale! :ghug:
U Rijeci ne rade parvo rutinski,samo u slucajevima kao sto je bio moj na vlastito inzistiranje.Moja soc.ginekologica,zena pred penziju nije znala o cemu joj pricam...infektolog prof.dr.sc.mi je savjetovao prekid trudnoce,ali da dodem u pon da si malo vise procita o parvo virusu...
Uzasno mi je zao tvoje prijateljice...
Sad sam opet u paranoji od te proklete beshtije!!!
Jadranka,hvala ti!
Nadam se da jesmo,tako mi je tesko kad nesto ovako procitam...
Termin mi je 30.11.Nemas kaj napraviti. Meni su rekli da je to bakterija koju normalno imas dole ali da kao i druge da maha u trudnoci. Vazno da znas da ju imas i da znaju na porodu. Sto se tice ulozivosti ja sam uloziva za clanak od pocetka trudnoce i nitko ne dize frku. To je normalno za viserotke.
Moj L je imao ja sam bila 15tt. Ali ja nisam dobila, i ne znam dal sam imala prije. Zvala sam ginicku tada i ona je rekla da mirno spavam... Ali budem za 3tj.,pricala da me mozda posalje na vadenje krvi
Sanja,ma sigurno si prebolila u djetinjstvu da ni ne znas.Mi smo se na kraju svi izredali i MM i ostatak djece...
Kazu da ga je najgore dobiti izmedu 16. i 20.tt
Procitala sam valjda svu literaturu na tu temu koja postoji...
Vani se fetalni hidrops uspjesno lijeci transfuzijom krvi bebi intrauterino,ali gdje smo mi od tog...
Eee a koje simptome si imala?
Cestit Ver na mirisnom smotuljku..
Samo fleke po licu i usima,MM apsolutno nikakvih simptoma,a klincima je islo uz par dana grlobolje i onda osip prvo po licu pa po rukama i nogama cca 5 dana.Moj je trajao tri dana.
Svima sam im povadila krv i poslala u laboratorij(inace radim u laboratoriju).
Tako se nadam da je to iza nas i da ona to nije pokupila od mene!
Znaci mogla sam imati i bez simptoma! Divota!
Njemu leukociti bili ok,. jedan dan temp., 39,4 a dva do 37,5 i fleke po dlanovima, tabanima, grlo, malo po nogicama
Mojem su leukociti bili ok,ali limfociti su mu bili poviseni sto ukazuje na virozu.Ali specijalistica pedijatrije je u jeku epidemije pete bolesti zakljucila da je to alergija,iako su eozinofili bili normalni,a MM je naglasio da kuci ima trudnicu.Dobio je Rinolan...
A ti si to sigurno prebolila kao mala,90% ljudi je.Kod mene nikad nista ne ide jednostavno,zato je tako moralo biti.
Jesi sigurna da je kod tvojeg bio parvo?On ne ide s osipom po dlanovima i tabanima?
Nisu me uzv pratili jer su moji klinci dobili petu nakon mog 20.tt
Ne brini se, proslo je dosta tjedana i ja vjerujem da ce s tvojom bebom biti sve ok. :-)
Hvala na rijecima utjehe,nadam se da je tako i da smo parvo pricu zavrsile.
Dode mi da danas odjurim na jos jedan 4D utz,da se uvjerim da je tako.
Paranoja,dok se ne rodi!
Sanja,oni pojma nemaju...uvjerila sam se u to toliko puta!
Parvo b19 je virus kojeg zovemo peta bolest,spada pod djecje bolesti i velika vecina ga preboli u djetinjstvu i stekne dozivotni imunitet.Bolest kao bolest je nista posebno,nespecificni simptomi neki temperatura,neki ne...grlobolja i nakon toga osip koji pocne na licu i siri se na ruke i noge. Opasan jedino moze biti u trudnoci kad se prenese na bebu,to se desi u 30% zarazenih majki.Od 3-5% zarazenih beba dode do komplikacija,do prestanka stvaranja bebinih eritrocitia sto se vidi na utz kao fetalni hidrops.Fetalni hidrops se vani lijeci intrauterinom transfuzijom s uspjesnoscu od 80%.Kod nas to ne postoji...
Bmaric nemoj se sekirati,sigurno si prebolila petu bolest,to sto ja nisam uz troje djece,to je cudo...
Bmaric, nisi radila TORCH? Ja bas sad pogledala, preboljela parvo.
Bila danas na kolposkopiji, sve ok, nema invazivnih promjena. Uzeli mi bris za papu, kontrola za 5tjedana kad stignu nalazi.
Pozdrav cure, nismo se dugo javljali, pa evo nas :bye:
Evo nas danas u 27+3 tt , buša raste, pokreta i lupkanja ima sa svih strana .
U utorak smo bili na kontroli, sve ok, zatvorena,urin uredan, tlak uredan, jedino kile stoje cijelo vrijeme(+4kg), to me cudi jer u prvoj trudnoci sam do sada
vec imala dosta kila, al sada sam se uvjerila da niti jedna trudnoća nije ista po pitanju svega ..
kontrola za 3 tjedna, sljedeći tjedan imamo termin za uzv .
Go završio, sve je bilo super dok smo bili na moru.
Prije go sam išla na hitnu zbog jačih bolova u donjem dijelu trbuha, više onako bol prema preponi lijevo, i dan danas boli,
ne mogu dići nogu dok se oblacim, boli dok ležim kada se okrecem s boka na bok, kada mirujem je sve ok onda nema nikakve boli, kaže dr
da je to od toga kako trbuh raste, maternica se širi pa se pritišću ligamenti . :unsure: Nisam imala takvih problema u prvoj trudnoći pa mi je to sve novo.
Dr. je rekao da mirujem, da pijem magnezij. Pijem i željezo jer mi je željezo nisko.
Vidim da zapisujete termine, nama je termin 16.11.
Da vas pitam, što bi vi uzele? - dobila sam poklon bon od Centravita, nude mi dva proizvoda, a mogu izabrati samo jedan besplatno:
Centravit prenatal tablete + kapsule (za trudnice, dojilje i žene koje planiraju trudnoću) ili Centravit postnatal vrećice (vitamini i minerali za mame nakon poroda) ?
Ja se nemogu odlučiti što da uzmem ?
U Ri ne rade TORCH,samo toxo,hiv i hepatitise rutinski ili moja soc.ginekologica trazi samo to.
Bravo za kolposkopiju,i papa ce sigurno biti super.
Hvala vam cure, moram si poslozit u glavi da su sve te promjene normalne pred kraj.
Jadranka hvala na pitanju, puno bolje smo danas. Smanjile su se kontrakcije, pijem Mg i Normabel i puno sam bolje. I fizicki i psihicki.
Tanita super da je sve u redu :)
Milenche nadam se da je sve u redu
Tajci bit ce sve savrseno, vjeruj mi jer sam to sto prolazis prosla tri puta do sada.Danas imam kraj sebe skoro pa odrasle ljude od 16, 13 i 10 godina.Znam koliko zivaca te to kosta,ali na kraju ces dogurati do termina,vidjet ces.
To oni očito odokativnom metodom.TORCH sam ja tražila prije trudnoće, dala mi. Sad kad sam trudna, slala me na toxo, hepatitis i sifilis, hiv ne. Tko će ga znati kako oni to rade eliminaciju. Ali, napokon sam se nekako prepstila s vjerom da znaju što rade :) Više ne guglam :)
Tajči, sve te promjene u tjelu znaju uplašiti. I ja se svaki dan osluškujem, meni su bh počele već u 16.-17. tjednu, pa me uplašile, nitko me nije na to upozorio :)
Sunshine, možda bi uzela ovo ako sam pri kraju sa svojim prenatalima Centravit prenatal tablete + kapsule (za trudnice, dojilje i žene koje planiraju trudnoću)
QueenBee 26.9.2016.
Tajci66 30.9.2016.
Jadranka 2.10.2016.
bmaric 10.10.2016.
*sunshine* 16.11.2016.
Milenche 5.12.2016.
Viki88 15.12.2016.
Tanita14 9.1.2017.
Sanja 22.1.2017.
Leona29 23.1.2017.