Nije se lako odlučiti šta napraviti, to je vrlo osjetljivo područje, a osim toga izgleda da ni doktori nisu baš upućeni i da rješavaju metodama pokušaja i pogrešaka. :/
Drži se i javi šta ste odlučili i napravili :love:
Printable View
Nije se lako odlučiti šta napraviti, to je vrlo osjetljivo područje, a osim toga izgleda da ni doktori nisu baš upućeni i da rješavaju metodama pokušaja i pogrešaka. :/
Drži se i javi šta ste odlučili i napravili :love:
Mi evo 6. dan danas koristimo linoladiol i usnice su skoro pa otvorene :D . Takodjer, nalazi su super, UK je 10 na 2, mjesovita kultura, nema E. Coli, vaginalni bris sterilan, krvna slika sve OK, UZV bubrega super. Zasada smo i na Furadantinu, jer se infekt E.Coli ponovio tri puta. Ja kako sada vidim, problem je bio samo u sinehijama. Nadam se da cemo se uskoro skinuti sa profilakse, jer je malena tesko podnosi... :( Tako da bih najradije vec sada prekinula s time, ali ne bih bas na svoju ruku. Uzimamo i Cranactin, zlu ne trebalo...
Inace sto se terapije tice kod sinehija, malo sam kopala po internetu, nasla sam neke studije, i u vecini je vise od 90% bila ucinkovita estrogenska krema. koliko sam shvatila, mehanicko odvajanje je samo pogorsalo stanje, te je cesce doslo do ponovnog sljepljivanja. Ja niti ne mogu zamisliti da se to islo odvajati samo tako, izgledalo mi je stvarno jako zaljepljeno...
bili kod dr,pentz
zamolila sam ju na početku da joj ne radi ništa na silu,
svejedno je pokušala razdvojiti odmah,malo uspjela,malena se počela derati,
ja zamolila dr. da prestane.
na kraju mi rekla da se to svakako mora razdvojiti do kraja i dogovor je u općoj anesteziji.
kremu nam je napisala ali da mažemo tek nakon razdvajanja.
inače,dr pentz se čini dosta draga,smirena i sve lijepo objašnjava ali zamjerka ipak na pokušaju nasilnog razdvajanja.
Ma ja ovo ne mogu vjerovati...Unatoc tomu sto si ti jasno rekla ne, ona je svejednoCitiraj:
kiki31 prvotno napisa
isla silom? I jos mi je nevjerojatnije da uopce ide to rjesavati na takav nacin...Nama je sami ginekolog rekao da to ne dolazi u obzir, prvo krema tek onda kirurskim putem, ukoliko se ne rijesi kremom...
prvo sam joj na početku ispričala za mlađu djevojčicu,kako smo prošli i kakve traume sada imamo,zamolila sam ju da ona to ne radi L.
a dr. je rekla da se toinače tako i radi(na licu mjesta) al da će ona sada samo pogledati.
a nije samo pogledala nego je sa štapićem i kremom počela razdvajati,malena se počela derati,dr.ju smirivala i rekla da izdrži malo al sam ja rekla NE,ne želim to.
dr. je prestala,nije bila ljuta al mi je rekla da joj još ni jedna mama nije to napravila da.tj da nije dozvolila da razdvoji do kraja.
rekla je da se to može i kiruškim zahvatom u općoj anesteziji i da je moje potpuno pravo to tražiti.
ma ne mogu reći da je dr loša,ja sam joj vjerovala kad je rekla da će samo pogledati,a na kraju nas je ipak malo prevarila.
i sad naravno da mi L. ne vjeruje kad joj hoću vidjeti pišicu :/
:evil: :evil: :evil:
ZA DOKTORICU!
naravno da ti dijetesce ne vjeruje vise...pa kako ce jadna.... i sad se ti s time hendlaj kako znas, zbog GOSPODE DOKTORICE!!! :-(
dal si odlucila, sta cete sad?
:shock: :evil: Ma stvarno, ma i ovaj dr u Klaicevoj je bio nekakav neugodan, ali nije mu tako nesto palo na pamet. Vjerojatno je vidio da je mama "opasna" :P
Mojoj malenoj i dalje slijepljene usnice,ništa ne diramo,ništa ne mažemo,nadamo se da će proći( 21 mj.ima)
Nikad nikakvih infekcija nije imala pa se nekako nadam da su malo slijepljene i da će proći samo po sebi!!
Kiki31, i naše iskustvo s dr.iz Vinogradske je vrlo slično vašem. Kad sam saznala da kćer ima sinerhije dosta sam se o tome informirala i ispalo je da nema jedinstvenog pristupa problemu. U nekim državama čak čekaju do 14 godine da vide da li će se u pubertetu stvar riješiti sama od sebe. O dr. s ginekologije sam čula samo riječi hvale ( simpatična, pristupačna, ugodna, zna s djecom, stručna itd.), pa sam i ja odlučila otići s malom k njoj kako bih čula njeno mišljenje, ali odlučna da ne ću pristati na nikakvo razdvajanje. Isključivo razgovor, pa ću ja još doma malo zgruntati šta mi se čini najprihvatljivije i najrazumnije rješenje. Lako mi dođemo ponovo na razdvajanje. Sve-u-svemu, unatoč mojem jasno izraženom stavu kako ne zelim da ništa dira nek samo pogleda, ona je isla razdvajati. Na sreću nama to prvo razdvajanje nije tako traumatično iskustvo i proslo je s malo suza. Međutim došlo je do ponovnog sljepljivanja, tako da smo još 2 puta razdvajali. Sad, nakon 3 razdvaljanja u godinu i pol, i moja mala više ne da da joj se prčka po pišici ( prave borbe kod brisanja nakon kupanja i mazanja kremom), pa se pitam da li razdvajanje uopće ima smisla ako dijete nema nekih popratnih upala ili drugih komplikacija.
Tonina, nakon svega što sam pročitala i razgovarala s liječnicima na temu sinerhija ispada da su "vani" medicinari skloniji pustiti da vrijeme proba napraviti svoje, zato vam dajem i svoju podršku i mogu reći da mi je ipak žao što je dr. iz Vinogradske uzela stvar u svoje ruke.
Da i ja podijelim svoje iskustvo...Curica mi je stara 4 godine, sa 2.god.su joj otkrili prirodno urođeni refluks (prije toga su ju 2 god.krivo liječili, sumamedom i sl..., mislili su da ima upale grla, dok ja nisam poludila(majčinski instinkt) i otišla na hitnu, pa u bolnicu di je i ostala tjedan dana)......Od tada svaki mjesec, pa svaka dva smo na šalati na redovnim kontrolama i od tada su Hvala Bogu svi nalazi uredni, osim što refluks još uvijek nije prošao. I neki dan, na redovnoj kontroli, med.sestra mi kaže :''dijete vam ima sinehije, to znate?'' a ja u čudu pitam kaj je to...i nakon toga ih pitam kako je moguće da su to sad primjetili, a ne prije mjesec, dva....ni sestra, a ni doktorice nisu znale šta bi mi rekle...osim da joj se to vjerojatno sljepilo sad i neka ju odvedem ginekologu jer je ona već velika da joj to rastrgaju...Rastrgaju? Kao da pričam o noktima, kosi, pa je to samo tako-rastrgati...ili da ju vodim kirurgu......najgore je to što ni na internetu nema puno o tome, a mame ni ne znaju da se ovo uopće može desiti...ja to vjerojatno ne bih ni primjetila, jer joj je malo sljepljeno na dnu, dok se to ne bi proširilo....i nazvala sam polikliniku helena, naručila se, dobili smo linoladiol, i od sutra krećemo mazati....valjda će biti sve ok. najgore je što dijete ima takve traume, uopće se ne da od bolnice dolje dirati, teško je kod kupanja, plače, hoće se samo sama...a pristup u heleni je mrak, super, same pohvale, nešto totalno drugačije od onog što smo prošli,kao da smo van hrvatske...i pregledala je sve nalaze do sad, uputila nas na još neke pretrage koje na šalati nisu ni spominjali, dala prijedloge i mislim da ćemo ju poslušati....
...evo, mažemo dva tjedna i danas se počelo razdvajati od linoladiola :D :D :D :D :D :D Došlo mi je da vrištim od sreće!!!!
:D :D :D
mi smo mazali mjesec i pol i ništa :(
a nikako da ulovimo termin za op.zahvat u klaićevoj,
cura je stalno kašljva,šmrkava,crijevna viroza...
a mora biti 100% zdrava,
mlađoj se opet počelo sljepljivati :(
Eto, prerano sam se počela veseliti...Odljepilo se nešto, ali nije sve...I sad ne smijemo više mazati...Pa sam po preporuci neke ''mame s neta'', jedne pedijatrice i svojega ginekologa odlučila dalje pokušati s gelom Aloe Vera koja sadrži čajevac....A mala se ''nateže'', djetešce stvarno surađuje...Uglavnom, rekao mi je moj ginekolog da ne trebamo odmah žuriti sa kirurškim zahvatom ako je sve u redu, da imamo vremena do 6-7 godine...Čekat ću jedno vrijeme, sigurno ne 2-3 godine...ali par mjeseci ako ne bude pogoršanja dajem šansu Aloe Veri...Jel netko zna za Linoladiol smijem li nakon nekog vremena opet koristiti Linoladiol i koliko dugo(mazali smo 3 tjedna i sad prestali) da ne zovem odmah dječjeg ginića...?
..i ako je još netko isprobao bilo koju drugu metodu, a da je upalilo-javite...zahvaljujem :)
Eto, danas, nakon skoro mjesec dana mazanja Aloe Verom, ESI gel, sa čajevcem-sve se odljepilo i sad sam definitivno :D :D :D :D :D :D :D ! Eto, nadam se da će nekome pomoći moj savjet. Daj Bože da ne treba nikome...E sad, držim fige da se opet ne počne sljepljivat. uf, koja borba....!
idem odmah danas kupiti taj gel :*
naime,kod nas stanje isto,što se tiče starije. čekamo da prođu godišnji pa ćemo se naručiti na operativni zahvat.
kod mlađe je opet slijepljeno ,kao da joj nisu ni razdvajali :(
linoladiol nije ništa pomogao,a ne usudim se opet mazati s njim.
zato ću danas kupiti taj gel-nemamo šta izgubiti.
jooooj,ja sam luda od ovoga
leonardica,imaš li neki link na taj gel,nešto o njemu?
koji točno,koji proizvođač, gdje kupiti
kad ukucam u google izbaci mi puuuuuno takvih gelova
evo kupila sam ovaj
http://www.takolako.rs/user/aloe-ver...1_0_0/item.jsp
kiki, to je točno taj. Super je. Maloj se opet počelo sljepljivati odozdola, mali dio kože, i sad ju opet mažem. Ustvari, nisam ni prestala, sigrunosti radi, 2 puta dnevno lagano namažem i tjeram ju da se par minuta rasteže. I kožica postaje prozirna, i razdvoji se. Ali, sad ne znam, kad će se prestati to sljepljivati. :shock: linoladiol više ne upotrebljavam....kupila sam i čisto ulje čajevca, pa ću ju i time povremeno namazati kad joj bude picica crvena.
Nama se nakon 9 mj. sada ponovno pocelo spajati...Sve je bilo ok do sada, iako joj je pisica znala biti crvena. No nije se od sada ponovno spajalo. Sto sada?
Najradije ne bih kod dr, jer vec vidim da ce nas htjeti poslati na uretrografiju ili nesto, a dijete uopce nema infekcije, nikada nije imala temperaturu, iako su joj UK bile redovito- 10 na 3 ili na 5 Escherichia. U Heleni su nam rekli da je to vjerojatno samo povrsinski zbog sinehija, da se dio mokrace zadrzava.
Leonardicei Kikikakvo je stanje sa sinehijama.
Mojoj malenoj 2,5 god.usne slijepljene,Linoladiol nije ništa pompgao,vidim taj gel da ste koristile pa bih i ja.Koliko dugo ga koristiti?
Kakve vježbe to radite?
Opišite mi točno kako mažete?
Stanje sa sinehijama :evil: Uglavnom, slijepi se malo, pa odvoji...Mažem ju malo Linoladiolom, malo gelom..(stavim malo na štapić, i premažem taj dio di je sljepljeno) Od Linoladiola ništa. A gel joj je čudan jer ju valjda hladi, pa ne voli baš. Svaku večer imamo istu proceduru: vježbanje prije spavanja, tj. ''rastezanje'', ona leži-pa se sad već sama ''navlači''...Za mazanje kombiniram Aloe Veru i povremeno ulje čajevca, tu i tamo Linoladiol...Pustim ju da spava bez gaćica, čitala sam članke na stranim stranicama da je bitno da struji zrak. I nekako si mislim da će to proći kad dođe u pubertet, a do tada se borit s tim...Možda je to zbog hormona ili nečeg, ne znam...Da se zna uzrok bilo bi puno lakše. Uglavnom, koliko vidim i kad se razdvoji-automatski opet krene sljepljivanje ako se svakodnevno ne ''vježba''. A da smo išli u bolnicu ''na rezanje'', opet ne bi ništa postigli koliko vidim, pa smo bar tu traumu izbjegli...Naravno, ne daj Bože da krene na gore, da bi išli, ali ovako-dok je god to u nekim granicama, tj.malo je sljepljeno, nemamo nikakvih problema i uredne nalaze-borit ćemo se sami s tim. A ono što nas još muči je što ju ne smijem prati nikakvim šamponom dolje, samo vodom..Odmah joj strašno bude crveno i peče ju. Išli smo u Helenu na bris, i sve je u redu...Citiraj:
tonina prvotno napisa
Vjerovatno ima alergiju na sampone...rekla bi...mozda je to rjesenje za vas...samo voda...
molim vas pomoć i moja curica 9 mjeseci ima sinehiju.Da li se gel od Esi aloe vera može koristiti i za curicu od 9 mjeseci?I kako točno da ga stavi malo na štapić ili ...?
podižem.
primjetila sam da se mojoj Emi srasla rupica. i to se dogodilo otkad je prestala nositi pelene.
kako ste vi rješili taj problem? ja sam blago rečeno u šoku jer to nisam prije primjetila i osjećam se grozno kao majka.
ja dvojim, dal da ju vodim doktoru ili da probam prvo mazati kremom i nadati se da će se samo dovojiti. ima 21mj.
Žabice, imam curku koja će za koji dan imati 2 godine. Ona se rodila sa sljepljenim usnama s time da do prve bolesti ja to nisam primjetila a treće mi je dijete tako da nemoj imati grižnju savjest. OT bila je na sistematskom 3 puta do tada i svaki put je pedijatrica u knjižicu upisala da je genitalni sustav uredan hmm...
Ona je to imala jako izraženo, doslovce milimetar do dva... mokraća je doslovce samo kapala...
Mi smo išli kod dr. Bogovića na Rebro... savjetovao nas je da mažemo i masiramo Aloa Vera gelom i kupamo malo duže u toploj vodi... što je pomagalo da se otvore za mm ili dva... Nakon stavljanja pelena sve bi bilo isto.... 3 mjeseca poslje toga, pošto pomaka nije bilo smo mazali dva tjedna Linoladiolom, nakon čega se opet sljepilo uz naravno Aloa veru, kupanje i masaže... Još jednom smo ponovili postupak i opet isto... Prošle godine u prvom mjesecu riješili smo to nažalost skalpelom i od tada je sve super s time da je taj mini zahvat traja doslovce 15 sekundi s jednom kapi krvi, kasnije bez bolova... i evo, dan danas ju pregledavam svaki dan i naša rupica je tu i velika je dovoljno da lijepo piški u mlazu
sretno
danas sam ju počela mazati JGL kremom u nadi da će pomoći. prije spavanja natežemo i rastežemo noge.
dosta joj je sljepljeno, ima malu rupicu, al piški u soldnom mlazu, nekad je toliko bučno da se zapitam kako tako mala može toliki zvuk proizvest :lol:
planiram kupiti gel pa mazati.
i dalje se dvoumim dal da ju vodim doktoru ili ne?
iskreno nekako više anginjem opciji da probamo mazati pa ako nema pogoršanja sačekati sa pregledom.
trenutno pregled kod doktora vidim kako jednu veliku traumu za nju, jer nam se promijenila pedijatrica i mala nema povjerenja u nju.
ne znam ,nisam pametna...
Zabica evo misljenja da to ne treba dirat ako ne uzrokuje probleme:
http://www.rch.org.au/kidsinfo/facts...fm?doc_id=9413
poanta: The safest, most effective and least stressful thing to do is NO TREATMENT
zasad skulirana.... to je samo jedno mišljenje, nažalost individualno....
svaka majka bi trebala procjeniti prema svom djetetu i reagirati instinktivno, u to po meni spada običan pregled pedijatra čisto da se čuje mišljenje, naravno nije nikakva hića pa se to može obaviti i dok dijete stekne povjerenje u istog...
Ja sam imala situaciju da li ću čekati upale uzrokovanom e.coli ili ću riješiti taj problem... moj odabir je bio riješiti a ne kasnije liječiti simptome.
Nažalost znam jednu curku iz kvarta koja sada mora raditi rekonstrukciju zbog nemara doktora jer kao proći će...
i ono što je najbitnije od svega je da se ako su sinehije jako izražene nađe uzrok jer često puta je taj uzrok endokrinološki...
Žabice kupi gel i masiraj pišicu... i naravno kupaj u kadi
odlučili smo ju odvesti na pregled u helenu...
idemo krajem mjeseca.
Moja P. je imala jako sljepljene stidne usne i rekla je pedijatrica da obavezno treba svaku večer mazati bilo kakvom dječjom kremom i super joj pomaže Bepanthen mast. Probala sam običnu čeličevu (isto što i pavlovićeva, jgl i slično) i to uopće nije pomoglo ali čim sam počela mazati bepanthenom rupica se počela povećavati.
Ok, sad ja padam sa Marsa, ali stvarno sam sasvim slučajno pogledala temu. I pitam se kako da ja skontam kolika je rupica? Naravno da sam je gledala danas posle kupanja, i čini mi se minijaturna. Ona ne da da ja tu nešto detaljnije pogledam, pipnem. A i ne znam kako bih sve to.
Igrom slučaja, zbog drugih stvari jako često kontrolišemo urin, nikad nije imala infekciju. Jel to može da pravi još neke probleme osim infekcija?
Sirius hvala :)
Danas sam pokušala opet da pogledam, ali ona jednostavno ne dozvoljava da razdvojim stidne usne, a ja ne želim ništa na silu.
A zanimljivo mi je da nikad, ali nikad pedijatrica nije pogledala, ni kad je bila mala beba. I puno smo kod nefrologa zbog nekih drugih problema, ali ni on me nikad nije pitao da li sa tim imamo problema.
Ja sam na tragu toga da ne diramo, jer nemamo nikakvih infekcija ni slično, ali me kopka....
Evo i nas, na zalost, u "klubu"...
Nisam bila baš najsigurnija da je kod moje starije kćeri baš to u pitanju, ali sad sam proguglala i pogledala slike i da, definitivno sinehija :(
Nemam pojma kako to nisam prije skuzila... Zapravo, vidjela sam da se njezina pisa malo razlikuje od pise mlađe curice ali mislila sam da je to sve normalno...
Dakle, H ima 4 godine, nikad nije imala nikakav urinarni infekt. Jedino sto mi je vec duuuugo bilo jako cudno jest to kako ona piski. Ne piski u mlazu nego nekako sve rasprseno, njoj budu cesto nogice gore i guza mokre nako pisanja... No, nekako sam uvijek mislila da je nespretno sjela na wc..
I sad sam na sto muka... Ljuta sam na sebe jer nisam prije reagirala... Narucila sam je kod pedijatrice u cetvrtak pa cu vidjeti kaj ce ona reci i kamo nas eventualno uputiti... Obzirom da ona ima 4 godine, pretpostavljam da bas i ne mogu ocekivati da ce se to odvojiti samo od sebe...
Zanimaju me vasa iskustva... Pogotovo vas cura koje ste to vec prosle, pa i nekoliko puta... Kako su vam curice sada?
Moja J (danas 5 godina i 9 mjeseci) je imala sinehije već po rođenju koje su rezultirale esch.coli, zbog zadržavanja mokraće.
Prvo se išlo na fizičko razdvajanje, bila je skroz mala beba pa nije "pokazala" da je to nešto strasno boli.
sve je bilo u redu, pratili smo, mazali melemom, vježbali (čitaj: razdvajali stidne usne). Nakon skidanja pelena smo se ulijenili, nismo više vodili računa o "pišici" i sinehije su se vratile i to su usne bile značajno spojene, mokrenje je bilo baš takvo kakvo opisujete, kraća, češća mokrenja, raspršenog mlaza, s pravom nas je doktorila "zašpotala". Dobili smo hormonsku kremu ("linoladiol"), što reći, nisam bila sretna ali mazali smo, ciljano, ipak je to estrogen, i usne su se brzo razdvojile.
Od onda do danas, svaki dan mažem melemom, malo provježbam i zasada je sve ok.
P. je pedijatrica otkrila da ima sinehije kad je imala dvije godine, nikad nije imala nikakvu infekciju. Redovito sam joj prala vaticom i toplom vodom i nakon toga lagano "vježbala" (lagano pomicala vanjski dio spolovila). Otkrila sam da najviše pomaže bepanthen mast pa sam mazala i počela se pomalo rupica povećavati, stvarno joj je bilo jako slijepljeno prije bepanthena i iz dana u dan se vidjela promjena.Neko vrijeme smo to zapostavili kad sam ja bila u bolnici ali kasnije smo opet počeli mazati s bepanthenom dok se nije skroz odlijepilo. Sad ima 5 godina i sve je ok.
samo da javim rasplet naše situacije...
čula sam se sa svojom ginekologicom i s njom dogovorila pregled. ona mi je prvo savjetovala mazanje sa npr kantarionovim uljem i onda lagano razvlačenje, svaku večer. ako ne bi bilo nikakvih pomaka, da se javimo za par mjeseci...
mi smo to vježbale svakodnevno i uglavnom se nije ništa događalo sve do jedne nedjelje nedavno kad je ujutro vrištala kad je išla piškiti... bila sam ubjerena da je neki urinoinfekt, međutim kad sam ju išla pogledati vidjela sam da se rupica otvorila!!! bilo je uokolo malo crvenila, to smo sanirali ali smo bile presretne što smo uspjele to rješiti bez noža :)